Keresés

Részletes keresés

orygabor Creative Commons License 2025.12.20 0 0 28068

Ezek a csőrösök azért is tetszenek, mert a bowdent a hüvely középvonalában vezetik, és a hüvelyből kilépve nem egy ponton súrlódnak (ha nem tökéletes a hüvely állása, főleg, ha lötyög a konzolban).

Előzmény: RadiX (28067)
RadiX Creative Commons License 2025.12.19 0 0 28067
Előzmény: RadiX (28066)
RadiX Creative Commons License 2025.12.19 0 0 28066

Amikor először vettem bowdenes tárcsaféket (2007), akkor vettem hozzá egy készlet Avid Flak Jacket fékbowdent és bowdenházat, abban voltak ilyen kis pipás házvégek, meg a szabadon futó bowdenre húzható kis műanyag cső. Aztán annak a maradékát használtam még sokáig, főleg mert az a fék előre ment, oda meg csak egy hosszú bowdenház kellett, sima végekkel.

Előzmény: orygabor (28065)
orygabor Creative Commons License 2025.12.19 0 0 28065

...eltakarja egy szakaszon.

Előzmény: orygabor (28064)
orygabor Creative Commons License 2025.12.19 0 0 28064

Én végig hüvelyben vezetem a huzalt. Lehet kapni hébe-hóba csőrös hüvelyvéget, ami a bowdenti s atkarja egy szakaszon.

Előzmény: NeomatiK (28063)
NeomatiK Creative Commons License 2025.12.19 0 0 28063

Ma beállítottam a váltót. Frankó lett, jóval könnyebb a kart nyomni, teljesen megörültem neki :) Meg viszonylag jól mozog a váltó is, annak ellenére, hogy "lóg" egy kicsit (ahogy írtam). Azaz pontosan vált. Ezt a tisztításnak tudom be, a lerakódott olajtrutyi (láncon, fogaskereken, kazettán) hiányában, a lánc oda megy, ahova kell. Úgyhogy egyelőre marad ez a váltó. Remélem még egy fél szezont elmegy, vagy inkább egy egész évet.

Ezen felbuzdulva lehet, hogy az első váltóval is megcsinálom a bovdencserét és a tisztítást, olajozást. Egy kicsit járhatna ez is könnyebben. Bár jelent helyzetben nem annyira vészes. Inkább most már csak a kíváncsiság hajt, hogy milyenné válik, ha megcsinálom a karbantartást.

Előzmény: tanárnéni kedvence (28056)
Gyöször Creative Commons License 2025.12.19 0 0 28062

Ügyes vagy, korábban írtam, hogy vészmegoldás volt biciklin Balatonkörbebringázáson jött ki a probléma, és nem: Nem volt nálam bowden meg vágó. Olaj sem, csak kaptunk. És bevált.

A motorokra kb 20-25 ezer egy kuplung bowden, igen szarrá tolom őket olajjal, és 20 év alatt 1x cseréltem. Mások egy túrára 2 bowdennel indulnak el.

Fogadd tőlem úgy: olaj a bowdenbe _másodvélemény_ bevált.

Előzmény: xrami (28059)
orygabor Creative Commons License 2025.12.18 0 0 28061

XT a király!

Előzmény: RadiX (28060)
RadiX Creative Commons License 2025.12.18 0 0 28060

Szerintem egy 9 sebességes Shadow XT váltó (de akár SLX vagy Deore is lehet) a legjobb választás. Csak oda kell figyelni a modellszámokra, a 772/662/592 még 9 sebességes, a 773/663/593 már Dyna-Sys 10-s, az már nem kompatibilis bowdenhúzásban.

Előzmény: orygabor (28058)
xrami Creative Commons License 2025.12.18 0 0 28059

Hát igen, baromi drága a bowden, egyszerűbb olajjal szarrá tolni...

Előzmény: Gyöször (28054)
orygabor Creative Commons License 2025.12.18 0 0 28058

Csak használt váltót vettem eddig még, egyikkel sem volt baj.

Előzmény: NeomatiK (28055)
XNC Creative Commons License 2025.12.18 0 0 28057

+1 a Tourney-ra.

Régi bringámon az volt, gond nélkül tette a dolgát.

Előzmény: tanárnéni kedvence (28056)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2025.12.17 0 0 28056

Tourneykat használok ilyenekhez marokváltókkal, és semmi gondom nincs velük.

Előzmény: NeomatiK (28055)
NeomatiK Creative Commons License 2025.12.17 0 0 28055

7-sebességes (3x7-es).

Gondolkodtam használt váltón. De bele lehet futni szépnek/jónak leírt váltó esetén mégse annyira jó váltóba. És akkor ugyanott vagyok.

Előzmény: RadiX (28053)
Gyöször Creative Commons License 2025.12.17 0 0 28054

A nejem bringájának bowden külsőjében is van műanyag. Látszik, kicsit kilóg. Vártam is, hogy az ásványi olajtól elmállik, de még nem tette. Viszont nem működött már szárazon, olajjal meg igen, ezért mertem ajánlani. Viszont ha ettől is elromlik, akkor már nem kár érte, dobós.

Újkorában mindig dilemma, hogy hozzányúljak-e az olajos kannához, vagy sem.

Amint olajat kap onnantól a port is csámcsogja befelé. Ha egyszer meg lesz olajozva egy bowden, onnantól csak bőven olajozva fog működni.

Előzmény: xrami (28051)
RadiX Creative Commons License 2025.12.17 0 0 28053

Ne új váltót vegyél, hanem egy jobbfajta használtat, tele van bontott cuccokkal a facbok marketplace. Hány sebességes a mostani? 

Előzmény: NeomatiK (28052)
NeomatiK Creative Commons License 2025.12.17 0 0 28052

Szilikonzsírom nincs sajna. Meg ugye tegnap már összeszereltem. De azért adtam neki bőven kenőanyagot, nem sajnáltam tőle.

Ja meg a láncot leszedtem, megtakarítottam higítóban. Meg a hátsó váltót is. Iszonyat olajsár lejött róla. Mondjuk ezt láttam már korábban is, hogy nagyon dzsuvás az egész miskulancia. Sajnos a hátsó váltóm lötyög, ki van kopva pár helyen. Lent ha a kanalat a lánc halasára merőlegesen, azaz a kerék tengelyével párhuzamosan megnyomom vagy meghúzóm, elég könnyen kimozdul. Szerintem annak stabilan tartania kéne az ezirányú pozíciót. Emiatt pontatlan a váltóm szerintem. Néha kettőt kell nyomnom rajta, hogy 1 fokozatot ugorjon. Ahogy néztem 12ezer forint alatt nincs is Shimnano hátsóváltó. Tourney-t meg nem biztos, hogy tennék rá. Bár azok sem néznek ki sokkal gyatrábbnak, mint egy Alivio, vagy Acera. Sőt van amelyik típus masszívabbnak, jobb konstrukciónak túmik nekem a Tourney-ből.

Előzmény: xrami (28051)
xrami Creative Commons License 2025.12.17 0 0 28051

Na, látod ezért sem kell ész nélkül nyakonönteni. Ezek a bowdenkülsők mind műanyaggal vannak bélelve, a bowdensodrony is be van vonva. Régen ilyen nem volt, azért kellett megtunkolni, de ezzel csak rosszabb lesz ezeknek. Pici teflonos szilikonzsírt húzzál végig a szálon mielőtt behelyezed, nem kell más.

Előzmény: NeomatiK (28050)
NeomatiK Creative Commons License 2025.12.16 0 0 28050

Ma délután szétszedtem. A sodronyból 2 szál ki volt törve, bent a váltókar házában. Kicseréltem a bovdent, meg befújkodtam a bovdenházat, meg a váltókar mechanikáját. Beállítani már nem volt időm. De álló helyzetben lent a padlón állva 1-et 2-t enged léptetni (tudom, barbár dolog), de így már érezni, hogy könnyebben vált. Talán holnap be is állítom. Élesben fog kiderülni, könnyebb-e nyomkodni a kart.

Előzmény: Gyöször (28048)
Gyöször Creative Commons License 2025.12.15 0 0 28049

Jaigen, ha ki van szőrösödve, mint az idegrendszerünk, azon már nem segít csak a csere.

Előzmény: Gyöször (28048)
Gyöször Creative Commons License 2025.12.15 0 0 28048

Meg fog gyógyulni az olajtól, kezdheted wd40el, az gyorsan hat, de nem tartós. felül a kormánynál fújkálj piciket a bowdenre, hogy bevigye a házba, és mozgasd.

Tökölős meló, de olyan lesz mint újkorában.

Ha belejutott némi wd40, és könnyül a járás akkor küldj utána (kisérőnek) műszerolajat. Jó pár cseppet imádkozz bele ameddig nyeli. Mittomén 5-10 cseppet talán bevesz egy türelmi idődön belül.

Aztán hetente adj neki 1-5 cseppet. Mindig felül, hogy a gravitáció és a mozgás vigye végig. Ha több külső bowdenháza van a váltónak és néhol szabadon megy a bowden akkor a második házba is kell a kezelés, szintén felülről.

Tekertük körbe a Balcsit és az asszony agyváltója rengeteget recsegett. 7es shimano agyváltós hátsóról van szó.  Állítgattam mindent csináltam vele, sehogy nem javult. Mire feltűnt, hogy 1esbe leváltáskor mintha megmozdulna a bowdenház a markolatváltó alatt. Hmm. Kértünk egy bringaszervízben 5 csepp olajat azt beleédesgettem, egyből megjavult. Azóta is jó, már 3 éve. Persze azóta többször megolajoztam minden bowdenét.

Itthon az Alföldön ez nem jött elő, sose váltott 1esbe, ha ilyen szitu volt leszállt és feltolta. Az agyváltó rugója nem tudta lehúzni a bowdent 1esbe, meg kettesbe se.

Terepmotorjaim vannak, azok mosásonként kérik a az olajat, különben berohad. Ott alul a bowdenből rozsdás földes trutyi folyik a blokkra. Lehet, hogy neked is így adja majd ki a mérgét ...

Előzmény: NeomatiK (28047)
NeomatiK Creative Commons License 2025.12.15 0 0 28047

Hát lehetne jobb állapotban is, nem mai gyerek. De majd szemrevételezem, van-e valami látható baja.

Sajnos a bringaalkatrészek is megdrágultak az elmúlt 5 évben. Kb. a duplájára. Így az újra cserélés nem játszik.

Előzmény: XNC (28045)
NeomatiK Creative Commons License 2025.12.15 0 0 28046

Azt elfelejtettem írni, hogy a leváltásnál (nagykerékről kiskerékre) szépen megy a váltó. Oké, arra húzza a rugó, talán emiatt nem érezni bármi akadást vagy szorulást.

Előzmény: Friczy (28043)
XNC Creative Commons License 2025.12.15 0 0 28045

Úgy tudom az nem árt a műanyagnak.

Viszont az olajjal lehet mosni is, így lehet kipucolhatod vele a koszt is.

De nem lehet valami más mechanikai baja van? Váltókar, vagy maga a váltó??

Előzmény: NeomatiK (28042)
NeomatiK Creative Commons License 2025.12.15 0 0 28044

Én is erre gyanítok. Csak nagyon nincs kedvem szétszedni, kicserélni a bovdenházat meg a bovdent meg a váltóbeállítással tökölni. De végölis csak muszáj lesz. Kíváncsi vagyok, mennyiben fog változni az erőszükséglet.

Előzmény: Friczy (28043)
Friczy Creative Commons License 2025.12.15 0 0 28043

Szerintem is inkább a bowdenházon belül van a baj, valószínűleg elkoszolódott. Viszont azon a WD40 nem fog sokat segíteni. A váltókaron lehet, baja nem lesz, de ha a bowdenbe került kosz, akkor igazából a csere a megoldás. 

Előzmény: NeomatiK (28042)
NeomatiK Creative Commons License 2025.12.15 0 0 28042

Helló!

A túrabringám hátsó váltójának mintha jóval nehezebben lehetne nyomkodni a váltókart. Már úgy érzem majdnem, hogy kitörik az hüvelykujjam.

Ha leszedem a váltókar mechanikéájának fedelést (Shimano) és befújom WD40-nel az nem teszi tönkre benne a műanyag alkatrészeket? Azt a kilincsműves szerkezetet. Vagy ha WD40 nem jó, akkor milyen kenőanyag kéne oda?

Persze az egész bovdenházba is befújnék. Lehet, hogy ott van a nagyobb szorulás.

xrami Creative Commons License 2025.12.04 0 0 28041

Van amelyik hajtómű (lánckerék+hajtókar) kijjebb, másik beljebb van, tehát ha vennél 36 fogasból többféle gyártmányút, jó eséllyel mindnek máshová esik a láncvonala ugyanazon tengelyre feltolva.

Bicajiparban semmi sem az aminek látszik, és még rá is kummantanak a reklámokban, webshopokban.

Anyud bringáját fotózd csak le, + a kedvenc részed, a középagy környékét és a hátsó agyat.

Előzmény: Gyöször (28039)
Gyöször Creative Commons License 2025.12.03 0 0 28040

https://bikepro.hu/cikkek_2/milyen_tengelyhosszusagu_monoblokkot_vegyek_a_vazamba_kerekparomba

Én meg ezt találtam éjjel. A legegyszerűbb problémába futottam bele úgylátom😁

Szoktam motorkerékpár hengerfejeket, szerelgetni, teljes generál az egy full érthető egzakt dolog a bicikli szereléshez képest.

Amúgy anyukám bringáját kell még rendberakni, úgyhogy jöhetnek a négyszög monoblokkok vegyes méretben jajjdejó 🤦

Előzmény: RadiX (28038)
Gyöször Creative Commons License 2025.12.03 0 0 28039

Nem, ez gyárilag 1x9, persze értem, hogy mire mondod, erre a tengelyhosszra. Másabb a gyári hajtókar agy része, mint a kínainak, majd ha leveszem egymás mellé teszem és lefotózom nektek.

Előzmény: xrami (28037)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!