Keresés

Részletes keresés

outdownS Creative Commons License 2001.06.16 0 0 8
LamaXX!

Gondolj arra a jatekra, amikor sok-sok dominot felallitanak, azutan az elsot megpockolik. A nepvandorlas dominosorat szerintem a Nagy Kinai Birodalom pockolte meg. Nagyon hatekony, nagyon intenziv mezogazdasagi kulturat hoztak ott letre - nagyon regen. A peremvideken pedig letrejottek a nomad allattenyeszto nepek, es termekeiket a foldmuvesek termenyeire csereberelve (meg idonkent lopkodva es rabolva), vigan sokasodtak es szaporodtak. Nem szaporodhattak volna oly vigan, ha csak magukra lettek volna utalva, ha nem lett volna egy elerheto es szinte kiapadhatatlan elelemforras a kozelukben. Dehat volt, tehat sokasodtak, terjeszkedtek, odebb koccantottak a veluk szomszedos nepeket, s igy tovabb.

Ha ez nem megfelelo magyarazat, akkor sajna kenytelenek vagyunk elkepzelni egy nagy lyukat, amin az osszes nep elobujt, es csak mentek, mentek, mig az Operencias tengerig nem ertek... (-;)

Előzmény: LamaXX (5)
Bard Creative Commons License 2001.06.12 0 0 7
Én mondjuk, ha ránézek Eurázsia térképére, akkor úgy érzem, hogy értem... Ez szintiszta geopolitika...
Előzmény: LamaXX (5)
Bard Creative Commons License 2001.06.12 0 0 6
Az arabok bizony jöttek Spanyolország felől is... A frankok, normannok (franciák, angolok) mostani országukat északról foglalták el... Szóval jött mindenki ahonnan tudott... Kezdetben azért a kelet és délkelet volt az irány (sumerek annakidején a balkánon keresztül jöttek), mert a "civilizáció", a népességnövekedés a közelkeleten kezdődött.

Előzmény: LamaXX (4)
LamaXX Creative Commons License 2001.06.12 0 0 5
Ok, de ez nem magyarázza meg azt, hogy miért van ennyire aránytalanul több hódítás ebből a térségből.
Előzmény: Bard (3)
LamaXX Creative Commons License 2001.06.12 0 0 4
Hát elgondolkoztató, hogy Európától keletre éppen a Délorosz sztyeppe van, szóval még jó, hogy onnan jönnek.

Miért pont onnan? Miért nem a Balkánról? Vagy Spanyolországból?

És miért van az, hogy közel 3000 éve (sőt, ha belegondolunk, a mi EU-mániánk sem más, mint egy apró kis fejezet ebben a folyamatban) ez a népek vándorlásának fő iránya?

Előzmény: Bard (3)
Bard Creative Commons License 2001.06.12 0 0 3
Hát elgondolkoztató, hogy Európától keletre éppen a Délorosz sztyeppe van, szóval még jó, hogy onnan jönnek. Mondjuk a ruszkik kurvára nem a styeppéről jönnek, hanem egy kicsit északabbról. Ha meg figyelembe vesszük, hogy ők tulajdonképpen a skandináv varégok, akkor már rég nem a stztyeppe a kiindulópont... Északra, nyugatra teneger, meg óceán... Délről, délkeletről meg jöttek az arabok, meg a perzsák is. Ha a rómaiak (by the way ők egyedül effektive is leigázták Európát...) nem nyomják le a punokat, akkor lehet, hogy ők is nyomták volna Európát. Ja és a még ősibb időkben meg a sumerek nyarmatositottak errefelé, bár ez vitatott...

Bard

Előzmény: LamaXX (2)
LamaXX Creative Commons License 2001.06.12 0 0 2
Legalább 3000 éve mindig a nagy orosz (no jó... most épp orosz, 700 éve tatár, 1000 éve orosz, besenyők, avarok, hunok, gótok, szarmaták, stb.) sztyeppékről jönnek a barbár hadak, leigázni Európát (meg Kisázsiát). Fura, nem?
meteoritvadász Creative Commons License 2001.05.05 0 0 1
Az Elfelejtett Idő Története.
Mondák.
Csak ezen a kettőn ellehetsz napokig :o)
Előzmény: parthusII (-)
Riker Creative Commons License 2001.05.05 0 0 0
0 weboldalt tudok ajanlani
Előzmény: parthusII (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!