Keresés

Részletes keresés

Aya Hirotaka Creative Commons License 2013.11.29 0 0 74

"Én Adyligeten lakom. Én itt már pont úgy érzem magam, mint egy nagy régió peremén. Ha lemegyünk Hidegkútra, azt mondjuk: "bemegyek a faluba". Távolság van, kocsink nincs, a BKV nem kedveli a helyet..."

 

pályázó: Adyligeten laksz? Nem ismersz egy bizonyos Pollyt és Kamillát?

Előzmény: pályázó (19)
chatelgeto Creative Commons License 2008.02.18 0 0 72
Ez sem egy sűrűn látogatott topic :D
chatelgeto Creative Commons License 2008.02.17 0 0 71
egyszerübben meg lehet oldani. maradjon ekkora budapest, mivel az elmúlt majd 60 évben kialakult egy egységes arculat (természetesen a meglévő különbségek ellenére). van egy városkép, a sokféleségével együtt. de hülyeség 23 egyenrangú kerület, 23 képviselőtestülettel, plussz egy vízfej városháza. mindenki vétóz keresztbe. egy közös város kell, egy irányítás, egy választott testület. a 23 kerület választ 2-2 képviselőt, akik beülnek a városházára, plusz 20 fő listás hely. igy kész a 66 fős testület, plussz főpolgármester a szavazategyenlőség esetére.
a volt kerületekben csak az okmányiroda, az anyakönyvek, ügyintézés maradna. nem polgármesteri hivatal, hanem kerületi iroda vagy valami hasonló néven, és a városháza delegálja az irodavezetőt. de minden döntés és hatósági jogkör az egységes városházánál lenne. olcsobb, irányithatóbb város, és 23xkb. 15 fő testületi létszámmal kevesebb.


dSh2 Creative Commons License 2005.01.07 0 0 70

Bocs, hogy felhozom ezt a topic-ot, de aktuális!

 

Tényleg mit esztek rajta?

 

Nagy-Budapest nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket ezért kellene egy (Kis-)Budapest kb. az 1873-1949-es határokon belül. Ennek lenne: 14 kerülete, a kerületek élén elöljárókkal, és annyi önállósággal amennyire egy kerület esetében indokolt. Fővárosi funkciók megjelenítéséhez indokolt az egységes fellépés. A Király utca két oldala ugyanaz a város, de Rákoskeresztúr már nem esik Zuglóval egy kategóriába.

Belső városrész: Belváros, Lipótváros, Újlipótváros, Terézváros, Erzsébetváros, Józsefváros, Belső-Ferencváros, Lágymányos, Vár, Víziváros, Újlak (lehet, hogy kifelejtettem valamit, de kb. ezen a körön belül)

Külső gyűrű: Angyalföld, Zugló, Kőbánya, Külső-Ferencváros, Kelenföld, Óbuda (kb. ezen a körön belül)


 

És kellene egy Mégnagyobb-Budapest vagy Bp. Megye vagy Közép-magyarországi Régió vagy Nagy-Budapest Régió, tök mindegy, hogy minek nevezzük, itt lenne: Újpest, Dunakeszi, Rákoscsaba, Pécel, Albertfalva, Érd, Csepel, Szigethalom, Pesthidegkút, Nagykovácsi, Budakeszi stb. - a dolognak ez a része nem érdekel annyira, szívem az 1950 előtti Bp-ért dobog : ) Ezek a települések NAGYFOKÚ önállósággal rendelkeznének, élükön polgármester állna.


Természetesen mindezt demokratikusan… stb. a „1999. évi XLI. törvény
a területszervezési eljárásról” alapján. (ami 2/3-os)

Írjátok meg legyetek szívesek a véleményeteket, és lehetőleg ne napi politikai szempontok alapján! Magam részéről el tudnám képzelni Demszkyvel és nélküle is ezt a konstrukciót.


Gáborunk lehetne Bp. (fő)polgármestere az 1873-1949-es határokon belül. Ez a mostaninál nagyobb hatalmat és presztízst jelentene szerintem – lehet, hogy képes lenne felnőni a feladathoz : ) ? Nem kéne a csepeli víztisztítóval meg a kommunális vállalatokkal vesződnie ez a Mégnagyobb-Budapest vagy Bp. Megye vagy Közép-magyarországi Régió elnökének feladata lenne. Amit egy „nyugisabb” állásnak gondolok, egy tisztes hivatalnok aki működteti a régiót (közlekedés, kommunális üzemek stb.), és nem lenne reflektor fénybe annyira, mint a (fő)polgármester

 

A polgármester feladata (1873-1949-es határokon belül) a turizmus, a PR, kulturális események, a fővárosi, "világvárosi" : ) funkciók működtetése lenne.


Szerintem mindenki jól járna: az országnak lenne a jelenlegi vízfej helyett egy kedves barátságos, profin működtetett fővárosa, a mostani peremkerületek járhatnák a saját útjukat anyagi hátrányok nélkül, Budapest meg megint Budapest lehetne.

Várom véleményeteket!
Üdv. dSh(2)

Dr. Stig Helmer Creative Commons License 2003.07.22 0 0 69
"nem Nagy MO-n képzeled :-("

Áruld már el, hogyan jutottál erre a brilliáns elképzelésre?

Nagy-Magyar?országot szeretnék tehát náci vagyok és antiszemita :-(
Magadnál vagy?


Előzmény: noidea (68)
noidea Creative Commons License 2003.07.22 0 0 68
Ez egyik sem az én problémám lenne, hanem lehetőség, amire figyelni érdemes talán.

De úgy látszik, inkább érzelemből közelíted a témát. Remélem, a Kis Bp-t nem Nagy MO-n képzeled :-(

Előzmény: Dr. Stig Helmer (67)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 2003.07.22 0 0 67
De, rögtön útlevél kell! :-) Nagyon tudlak sajnálni. :-(((
Előzmény: noidea (66)
noidea Creative Commons License 2003.07.22 0 0 66
Attól senki nem fél, hogy egyes szolgáltatók kapásból visszaélnének a helyzettel?

Pl. eddig normál jeggyel/bérlettel utaztál Keresztúrra, ezután barnacsíkos busz menne tetemes vidéki felárral, mint pl. a 22-es Budakeszire.

Vagy eddig helyi hívással hívhattad, most majd 2. körzet lesz, és Keresztúrról Újpest 1. vidéki körzet, ahogy ez most pl. Pest megyében van.

Dr. Stig Helmer Creative Commons License 2003.07.22 0 0 65
NA VÉGRE!!!

Felére zsugorodhat Budapest?

Titkos a fővárosi közigazgatási reform tervezete

A már elkészült, de egyelőre titkos fővárosi közigazgatási reform tervezete tartalmaz egy olyan lehetséges verziót, amely felére csökkentené a főváros területét. A formálódó közigazgatási reformmal a mai külső kerületeket esetleg leválasztják, és elővárosokká alakítják át. A végleges előterjesztést egyelőre titkosan kezelik. A MeH politikai államtitkára azonban a főváros határainak megváltoztatására nem lát esélyt – írja a Hirtévé internetes honlapja.

A belügyminiszter a fővárosi közigazgatási hivatalt kérte fel, hogy dolgozza ki Budapest és agglomerációja regionális-önkormányzati reformját, hivatkozik a Népszabadságra a Hírtelevízió. Az egyik javaslat a főváros és a kerületek jövőbeni viszonyát, feladatait veszi számba, alapjaiban tehát a főváros, illetve Demszky Gábor főpolgármester évek óta hangoztatott javaslatát. A városvezető ugyanis egyetlen budapesti önkormányzatot szeretne, és a kerületeknek mindössze elöljárósági szerepkört szánna.

Ezzel szemben fogalmazódott meg a másik javaslat is, amely az elővárosi rendszert tekintené meghatározónak. A Népszabadság úgy tudja, ezt a variációt Derce Tamás újpesti polgármester jegyzi, aki a munkacsoport tagjaként a fővárosi közigazgatási hivatal felkérésére vázlatos, de a fő irányelveket megfogalmazó javaslatot dolgozott ki. Derce rendre a kerületek önállóságának elsorvasztásával vádolja a fővárosi vezetőket.

E változat szerint a jelenlegi belső városrészek egybeolvadnának, lényegében így alkotva önálló, azaz egyetlen önkormányzati irányítású Budapestet. A külső kerületek viszont megyei jogú városokká alakulnának, és Nagy-Budapesti Fejlesztési Tanács megalakításával - elővárosokként - bizonyos tekintetben szervesen kapcsolódnának a fővároshoz.

A települések is megosztottak a kérdésben, de bármilyen elképzelés is válik hivatalossá, csakis parlamenti konszenzussal valósítható meg, hiszen kétharmados törvényről van szó. Sokan kételkednek a valódi reform végigvitelében, elsődlegesen mert számos helyi, politikai funkcionárius válhatna egy csapásra munkanélkülivé. Ezért a hamarosan a kormány elé kerülő végleges változat vélhetően a fentieknél kevésbé radikális változtatásokat hordoz majd.

A budapesti külső kerületek leválasztására, a főváros határainak megváltoztatására nem lát esélyt, ám a Központi Régió további megyékkel (Komárom, Nógrád és Fejér) történő bővítését szükségesnek tartja a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. Baráth Etele az Inforádiónak azt nyilatkozta, hogy az EU gyakorlatilag nem fogadta el a jelenlegi magyarországi területi egységeket, így azokon még idén ősszel változtatni kell.

Ez azért is fontos, jelezte Baráth, mert uniós pénzeket csak akkor nyerhetünk el, ha 2004. január elsejéig a területi reformok rendben lezajlanak. A reformelképzeléseket egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, de a napilap szerint a tervezet társadalmi vitájának részleteit a BM a jövő héten szeretné megismertetni a sajtóval.

CornFake Creative Commons License 2002.06.25 0 0 64

ez van ezt dobta a gep,itt elunk..
szerintem maradjon csak igy ahogy van sot vonjunk be sok kis telepulest meg..nem mindegy?en pl
a levalasztando Rakoskereszturon lakom..nekem ugyis mindegy,amugyis szar a kozlekedes,de hala az egnek godollon dolgozom...ha neha meg oylanom van 2napi jarofoldre van a belvaros,idonkent beslattyogok,innen tirpakiabol behajtom az allatokat a piacra
sugd meg,miertis kene visszallitani?kinekis lenne jo?
az emberek meg mar megszoktak...es vegulis ok elnek itt,es nem a vezetok...

Lófax Creative Commons License 2002.06.25 0 0 63
Kultúrált ember nem kezd mondatot azzal, hogy "te nagyon hülye".
Ha ennyire nehezen megy neked a kommunikáció, akkor ne fórumozz.
Előzmény: Törölt nick (59)
mestska Creative Commons License 2002.06.25 0 0 62
Piscator!

Jó lenne ha ebbe a Topicba nem hoznál fel olyan dolgokat, amik nem idevalók: "Ez a prolik módszere, egy emberre kenni mindent" . Ezt szivesen megvitatom veled, de csak emailen keresztül.
A többivel (a Demszkys résszel) egyetértek.

Budafoknak szerintem igenis jó, hogy Budapesthez tartozik. Azt nem lehet vitatni, hogy a közlekedés más lenne akkor, ugyanis nem lenne más.
De hidd el, az önálló város költségvetése teljesen másmilyen lenne, kisebb lehetőségek lennének. Stb, stb.

Előzmény: Törölt nick (60)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.25 0 0 61
A NÉP néha nagyon bunkó és hülye tud lenni.
Előzmény: Mr. Cyber (47)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.25 0 0 60
Mennjél már...! Noha D. valóban önhatalmú, mint a demokráciában NEM EGY EMBERfelelős mindenért. nem csak ő tehet arról, ha rosszul megy valami a városban. Ez a prolik módszere, egy emberre kenni mindent. A fasizmusban sem csak Hitler volt a gonosz, hanem azok is akik részt vettek benne önkéntesen. Na.
Előzmény: NaNe (41)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.25 0 0 59
Éppen hogy szar budafokra nézve nagy bp.
Te nagyon hülye, miért kell minden városnak élénknek lenni? Érd nem alvó város, hanem egy gigantikus telep, ahol ráadásul az a cigány Csilla néni is lakik (volt tanár).
Az a baj, hogy egy kommunista hülyeség. Mesterséges alközponzok teremtek, elvesztette az addigi bp, a központját, hiába van belváros.Normális az, ahogy ma Rákosok, Pesterzsébet, lörinc a városon belül, miközben a közigazgatási határtól eltekinve abszolúte nem kötödnek a városhoz.
Előzmény: djkalo (33)
peyerk Creative Commons License 2002.06.13 0 0 58
Az ortofotó-atlasz képei 1999. augusztus 14-én délelőtt készültek. Tényleg zseniális ötlet. Egyébként nem csak légifotó, de semmilyen atlasz nem volt eddig, ami egész Budapestet bemutatta volna 1:10.000 méretarányban.

A városhatár nem jelentette a lakótelepek végét: Dunakeszi, Szigetszentmiklós, és néhány másik városi funkciójúnak szánt agglomerációs település kapott bőven. Szerintem a tömeges lakásépítést a 70-es és 80-as években a közigazgatási határoktól függetlenül megvalósították volna.

Egyetértek azzal, hogy a határoktól függetlenül meg lehet szervezni egy nagyvárosi térség közlekedését jól és rosszul is, ahogy lakótelepeket is lehet építeni. A területbeosztásnál fontosabb a gazdasági és a politikai környezet.

Előzmény: mestska (57)
mestska Creative Commons License 2002.06.12 0 0 57
Már a könyvfesztiválon lehetett kapni tavaly áprilisban. Én is ott vettem meg. A könyv kötése egyébként lehet hogy bírná a scannelést, de én biztos nem áldoznám fel. Egy link a kiadóhoz
A felvételek valamikor '99 augusztusában készültek. valószínüleg a forma1 alatt, elég nagy forgalom van ugyanis a Hungaroring környékén.

A nagy Budapestről a véleményem: Igazat adok az egyik előttem szólónak, hogy ezek a területek is alvóvárosok lennének , mint Érd. Valószínűleg álmos kisvárosok lennének., egyedi funkció híján.
A beépítés is más lenne, valszeg nem lene annyi lakótelep a láthatáron.
Elég elmenni Érdre, és megnézni
A közlekedés: A többi szocialista országban is jelentős területeket csatoltak a fejlődő városokhoz, de itt mégis jobban él együtt a nem hozzácsatoltal. Legalábbis tömegközlekedésileg. Meg lehet nézni akármelyik lengyel vagy cseh város közlekedési hálózatát.
Egyébként az meg igen rossz szöveg, hogy ha valamelyik kerület leválna, nem lenne tömegközlekedés oda. Elbontanák a csepeli hévet? Vagy metró újpesti szakaszát? Ide már akkor is voltak BKV(helyesebben a jogelődje) járatok, mikormég nem volt nagy Budapest. Mára pedig már egyszerűen lehetetlen lenne szétválasztani a hálózatot. Az érdeklődőknek ajánlom e téren Katowicet (maradva az ex szocialista példánál), ahol több város van, mégis közös kezelésű a közlekedési hálózat.
Szóval csk nem volt olyan hülyeség ez a nagy Budapest, mégha drasztikus eszközökkel is hozták létre.
Azt még hozzátenném, hogy nem mindegyik magyarországi példa lett ennyire jó.

Előzmény: Népi Angyal (48)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.06.12 0 0 56
OFF, bocs.
Peyerk, az Óbudát hanyagolod? Vár néhány kérdés.
Előzmény: peyerk (55)
peyerk Creative Commons License 2002.06.12 0 0 55
Ezt már írtad. Arra a kérdésre keresem a válaszodat, hogy mi változna a térképrajzolgatással.
Előzmény: Dr. Stig Helmer (53)
Mr. Cyber Creative Commons License 2002.06.11 0 0 54

Dr. Stig Helmer:
"Szvsz. Nagy-Budapest nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket"

Ezt kifejtenéd bővebben?

Előzmény: Dr. Stig Helmer (53)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 2002.06.11 0 0 53
Szvsz. Nagy-Budapest nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket ezért kellene egy (Kis-)Budapest az 1873-1949-es határokon belül. Ennek lenne: 14 kerülete, a kerületek élén elöljárókkal, és annyi önállósággal amennyire egy kerület esetében indokolt. Fővárosi funkciók megjelenítéséhez indokolt az egységes fellépés. A Király utca két oldala ugyanaz a város, de Rákoskeresztúr már nem esik Zuglóval egy kategóriába.

Belső városrész: Belváros, Lipótváros, Újlipótváros, Terézváros, Erzsébetváros, Józsefváros, Belső-Ferencváros, Lágymányos, Vár, Víziváros, Újlak (lehet, hogy kifelejtettem valamit, de kb. ezen a körön belül)

Külső gyűrű: Angyalföld, Zugló, Kőbánya, Külső-Ferencváros, Kelenföld, Óbuda (kb. ezen a körön belül)

És kellene egy Mégnagyobb-Budapest vagy Bp. Megye vagy Közép-magyarországi Régió vagy tök mindegy, hogy minek nevezzük, itt lenne: Újpest, Dunakeszi, Rákoscsaba, Pécel, Albertfalva, Érd, Csepel, Szigethalom, Pesthidegkút, Nagykovácsi, Budakeszi stb. - a dolognak ez a része nem érdekel annyira, szívem az 1950 előtti Bp-ért dobog : ) Ezek a települések NAGYFOKÚ önállósággal rendelkeznének, élükön polgármester állna.
Természetesen mindezt demokratikusan… stb. a „1999. évi XLI. törvény
a területszervezési eljárásról” alapján.

Írjátok meg legyetek szívesek a véleményeteket, és lehetőleg ne napi politikai szempontok alapján! Magam részéről el tudnám képzelni Demszkyvel és nélküle is ezt a konstrukciót.
Gáborunk lehetne Bp. (fő)polgármestere az 1873-1949-es határokon belül. Ez a mostaninál nagyobb hatalmat és presztízst jelentene szerintem – lehet, hogy képes lenne felnőni a feladathoz : ) ? Nem kéne a csepeli víztisztítóval meg a kommunális vállalatokkal vesződnie ez a Mégnagyobb-Budapest vagy Bp. Megye vagy Közép-magyarországi Régió elnökének feladata lenne. Amit egy „nyugisabb” állásnak gondolok, egy tisztes hivatalnok aki működteti a régiót (közlekedés, kommunális üzemek stb.), és nem lenne reflektor fénybe annyira, mint a (fő)polgármester – Demszky erre alkalmatlan szerintem : )
A polgármester feladata (1873-1949-es határokon belül) a turizmus, a PR, kulturális események, a fővárosi, "világvárosi" : ) funkciók működtetése lenne.
Szerintem mindenki jól járna: az országnak lenne a jelenlegi vízfej helyett egy kedves barátságos, profin működtetett fővárosa, a mostani peremkerületek járhatnák a saját útjukat anyagi hátrányok nélkül, Budapest meg megint Budapest lehetne.

Várom véleményeteket!
Üdv. dSh

peyerk Creative Commons License 2002.06.02 0 0 52
A leglényegesebb kérdésre, amit már többen feltettek, nem kaptunk választ. Mitől lenne kedvesebb és kevésbé vízfej ugyanaz az 1+1+1 milló lakosú terület attól, hogy a közigazgatási rendszert megváltoztatjuk. Egyáltalán: mi az hogy Budapest vízfej?!?
Előzmény: Dr. Stig Helmer (-)
peyerk Creative Commons License 2002.06.02 0 0 51
A Nagy-Budapest létrehozásával kapcsolatos szakmai és politikai viták irodalma nagyon régi és kiterjedt. Az első felvetések már a XIX. század végén megjelentek (!), az 1950-ben megvalósult egyesítés pedig kb. 10 évvel azelőtt részletesen ki volt dolgozva. A kommunisták két lényeges dologban tértek el a készen kapott előkészítő javaslatoktól. Kisebb területet egyesítettek, és kétszintű tanácsrendszert vezettek be. Az már más lapra tartozik, hogy az általuk bevezetett politikai rendszerben egyik szint sem működött demokratikusan, se a város, se a kerületek.
Előzmény: Dr. Stig Helmer (16)
peyerk Creative Commons License 2002.06.02 0 0 50
Nem volt népszavazás, csak ötlet. Ahol volt, az Csepel, vagy évtizeddel ezelőtt.
Előzmény: Mr. Cyber (47)
Mr. Cyber Creative Commons License 2002.01.23 0 0 49
Igen, és ez állítólag megvan NZA-nak. Szerintem ő szívesen bescannelné, és elküldené annak aki kéri.
Előzmény: Népi Angyal (48)
Népi Angyal Creative Commons License 2002.01.23 0 0 48
Megjelent tavaly karácsonyra egy nagyon ügyes kis könyv, Budapest ortofotó-atlasza, amely 1:10000 méretarányban, kb. méteres pontossággal ábrázolja a várost. Még minden könyvesboltban kapható. (Székely és Társa kiadó, Pécs, 2001)
Előzmény: Dr. Stig Helmer (42)
Mr. Cyber Creative Commons License 2002.01.23 0 0 47
Dr. Stig!
A IV. kerület polgármestere pár éve szorgalmazta a kerület leválását Budapestről. (IV. ker: Újpest, Megyer, Káposztásmegyer, Istvántelek.)
A népszavazáson a nép leszavazta a kezdeményezést.
Előzmény: Dr. Stig Helmer (42)
macarpi Creative Commons License 2001.05.31 0 0 46
Légifotó, szgépes térkép:
elvileg van az Állami Erdészeti Szolgálat (ÁESZ) Budapesti Igazgatóságánál.
Hogy kiadják-e, az más kérdés. (Pénz mindenképp.) Próbáld meg! (Én is kb. ott vagyok, csaképpen az egri környéken.)

Üdv: mac

Előzmény: Dr. Stig Helmer (42)
scsabi Creative Commons License 2001.05.31 0 0 45
Bocs, döglött link. Féléve még működött :-((

Cs.

Előzmény: scsabi (44)
scsabi Creative Commons License 2001.05.31 0 0 44
Dr Stig!

Itt egy URL, te kissé délebbre laksz.
Bp és környéke elég korrektül, ámbár vagy 10 éves. Külön tessék figyelni a repülőgépet Angyalföld felett. :-)

Csabi

Előzmény: Dr. Stig Helmer (42)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!