bocs, akkor úgy fogalamzok, hogy értsd: ez a topic nem a BR miatt, a ZENE miatt jött létre, hanem azért, mert: "jujj áthúzott kereszt, egy újabb baloldali (értsd: kommunista) beatzenekar ármánykodása a fehérlelkű keresztények ellen"
tökéletesen igazad van, rosszul fogalmaztam. tényleg lényegtelen ki nyitotta. a motiváció viszont nem az.
a kultúrában már más a helyzet. az ottani BR topic a zenéről szól.
a Bad Religion american jesus száma pont az olyan nemzetieskedő faszok ellen szól, mint amilyen szpíker koma...
(hehe a maga hatvanegynéhány évével mszmps múltjával, miépes jelenével)
kedves flynn, kíváncsian várom, vajon miről fogtok iercézni. arra ne nagyon számíts, hogy a BR-hez majd hozzá tud szólni, lévén a miépes témákon kívül nagyon nincs miről beszélgetnie.
FlyNN koma úgy látom te elég jól benne vagy a témában, látszik, hogy te nem a divatok táborát gazdagítod. Ez a póló téma jó, kíváncsi vagyok hányan tudnák megmagyarázni mit jelent, meg hogy mit tudnak erről a zenéről. Egyébként egszer már belémkötött egy csaj a szigeten az infó sátornál. Azt hitte valami nagy sátánista, vagy ilyesmi vagyok. Nem tudom, hogy milyen oldali nyitotta a topikot, de már a Kultúrában levő témánál is írtam az a bajom, hogy nálunk nincs is baloldal, vagyis igazából amit annak mondanak az nem arról szól. Szóval még 1x: a baloldali az nem komcsi. Asszem Brian Baker fogalmazta meg nagyon jól, hogy mi is az a Punk, előkeresem azt a cikket, valamelyik wantedban volt.
Szemely szerint orulok a topicnak. Most mar tudom milyen CD-t fogok keresni Karacsonyra.
Ami pedig a "Magyar vagyok nem turista" polot illeti, en eddig soha nem gondoltam arra, hogy ez valami rasszista dolog lenne. Lattam ilyet kulfoldon is, de soha nem ereztem magam megbantva turista mivoltomban. Inkabb a "tele van a hocipom a turistakkal akik elozonlik a varosomat minden nyaron" erzes humoros kifejezesenek fogtam fel. Amolyan vadhajtasa a lokalpatriotizmusnak. Talan nem "politically correct", de azert gyuloletet, rasszizmust beleolvasni szvsz igazan paranoid dolog.
... az amerikai iskolákban a tanulók minden nap a tanítás kezdete előtt felállnak és a zászló felé fordulva, jobb kezüket a szívükre téve az alábbi szöveget mondják el közösen:
„Hűséget fogadok az Egyesült Államok zászlajának, a köztársaságnak, amely jelképez egy nemzetet az Isten előtt, oszthatatlan szabadsággal és igazsággal mindenki számára.”
"We've got the American Jesus
bolstering nationality,
we've got the American Jesus
overwhelming millions every day"
"We're one nation under God,
we stand above the rest,
with mighty high technology,
we're never second best,
our specialty is infiltration!
so pack your bags you third world nation,
victory through domination!"
hagyd a fenébe, ezt a topikot is olyan barom seggfej nyitotta, akine lövése sincs az egészről, de méységes mély keresztényként rögtön baloldali ármánykodást vélt sejteni...
A Bad Religion-nél a rossz vallás az elkurvult egyházra ertendo. Az USAban eleg sok egyhaz hirdeti magat ugy, hogy fizess be nekunk mittomen 1000 dollart, es akkor majd a mennyekbe kerulsz. Hirdetik ujsagban, tvben, radioban. Meg mint ahogy vannak szexvonalak, ugy vannak megváltás vonalak is. Sok hamburgerzabalo bamba paraszt meg fizet is. Na, ettol vannak kiakadva Greg Graffinék.
Ez csak részben igaz. Az áthúzott kereszt nem kimondottan a kereszténység ellen szól, hanem egy egyetemes jelkép a dogmatikus gondolkodás ellen, amelybe beletartozik rengeteg tömegvallás is. Kétségkívül provokatív jellegű, de szerintem az is volt a céljuk, hogy az ember felkapja a fejét, ha meglátja. Azt szeretnék ezzel sugározni, hogy nem szabad semmit sem első ránézésre megítélni, kérdéseket feltennünk, és csak tüzetesebb vizsgálat után dönthetjük el valamiről, hogy helyes avagy helytelen. Azt hiszem erre az eszmére tökéletesen megfelel ez a logo, ezt a hozzászólások bizonyítják... ;)
A polorol meg: akinek nem inge ne vegye magara. :)
Nekem is van ilyen pólóm, bár már max. otthon hordom, mivel elég gyenge minőségű, és idővel lepergett róla a festéknyomat. (Azért még ki lehet venni az áthúzott keresztet. :))
Hogy ez sérti egyes emberek lelkivilágát, nem vitás, de pl. engem meg senki nem kérdez meg, hogy hordhat-e keresztet a nyakában. A másik dolog, hogy ez néhány srácnál csak divat ill. feltünési viszketegség, más a banda iránti rajongását szeretné láttatni az emberekkel, ha én hordom, akkor pedig magát az eszmét hirdetem, és ha valaki rákérdez, hogy mi a sz@r ez, elmondom a jelentését.
Amúgy meg mindenki olyan pólóban járkál és olyan nézeteket vall, amilyet akar, ha ezzel nem sérti meg a törvényt. :)
üdv.
Flynn
"Shades of truth interpret my intentions
you don't know I'm alright......."
Hát én elég nagy Bad Religion fan vagyok. Megvan szinte az összes albumuk, láttam őket a szigeten is, de azért a számok mondanivalóját elég sok helyen nem bírtam megfejteni, ami persze a hiányos angol tudásomnak kösöznhető. Ja a legfontosabb: van két áthúzott keresztes pólom. Ennek ellenére járok templomba, sőt baloldalinak egyáltalán nem mondanám magam. Szerintem felesleges bármilyen összefüggést keresni aközött, hogy kinek milyen zene tetszik, és milyen a politikai beállítottsága. Jó a Bad Religion és kész, még ha esetleg a mondanivalója az ellenkezője annak amit gondolok. Egyébként ahogy már vagy hárman leírták, én is megteszem: az áthúzott kereszt az ún. teleevangélistákra vonatkozik, akik pénz cserébe teljes feloldozást, meg mennybemenetelt, stb. ígérnek. Ezért Rossz Vallás. Még a kínai témához annyit, hogy ebben mpd-vel értek egyett. Nem rosszabb a kínai bűnöző, mint a magyar, ha Kínában lesz bűnöző. Ha viszontr mindezt nálunk teszi, akkor viszont egyértelműen rosszabb, hiszen ha nem lenne itt, akkor azt a bűncselekményt sem követnék el. Ennyi!!! Ja a BR-ről még annyit, hogy Greg Grafinnek egyedül több esze van, mint itt az összes hozzászólónak, úgyhogy nem kéne belekötni a zenéjébe sem.
Jójó, mondtam már, hogy nem azt akarom bizonyítani, hogy te idegenellenes vagy, hanem azt, hogy bár tiltakozol ellene, talán nem is észrevételezed, de a gondolkodásmódodban benne van. Nem biztos, hogy tudatosan, de ott van. Pontosan erre írtam, hogy tudatosan kell erre figyelni, meg kell próbálni eltüntetni a gondolkodásunkból, nem könnyű feladat, de megéri.
Jóvammán, hagyjuk, hiszen szemlátomást másról beszélünk.
Ha akarod idegengyűlölő vagyok (azérse xenofób, mer mexólnak érte), sőt, utóbb már rasszista is. Kívánom, hogy nálam rasszistább senki se legyen, akkor nem lesz gond.
Üdv:
mpd
"- elveszik a magyartól a munkahelyét, piacát;
- megvesznek egész falvakat, a maradék magyar lakosság ottmaradhat cselédnek, kertésznek - ha bírja a nyelvüket;
- mivel a pénzük több és többet ér, megveszik, kibérelik stb. előlünk amit csak akarnak."
A magyar köztársaság népessége fogy és öregszik. Egyre kevesebb a munkaképes lakos és egyre több a nyugdíjas, innentől kezdve demagógiának hívják, amit csinálsz.
Van igény az olcsó és szar kínai cuccokra vagy nincs? Megveszik a kínai boltokban kapható bóvlit az emberek, áruljon a magyar butikos is olcsó és rossz minőségű kínai cuccot, ha a sajátjából nem tud megélni, de ne a kínai kereskedőt okoljuk már azért, mert a magyar lakosság inkább tőle vásárol.
Ne viccelj már, te otthon a függönybe törlöd az orrod? Én mindenhol csak úgy viselkedem, ahogyan otthon, eddig még sehol nem volt problémám belőle. A bűnöző az elkövetett bűncselekmény súlya alapján kell, hogy bűntetést kapjon, nem a származása, bőrszíne, állampolgársága alapján. Egyszerűen rasszizmusnak hívják azt, amit te itt propagálsz. Még ha igazat adsz más országok rasszistáinak is, akkor is rasszizmus ez.
"Laknak nálunk Németországból idetelepült nyugdíjasok. Örülünk nekik, beilleszkednek, elköltik a pénzüket. Ha ezeket utálnám, az lenne a xenofóbia."
Szóval a xenofóbia a gazdag nyugatiak utálatát jelenti, a szegény keletiek utálata nem az, érdekes egy gondolkodásmód.
Kiszorulás esetei:
- elveszik a magyartól a munkahelyét, piacát;
- megvesznek egész falvakat, a maradék magyar lakosság ottmaradhat cselédnek, kertésznek - ha bírja a nyelvüket;
- mivel a pénzük több és többet ér, megveszik, kibérelik stb. előlünk amit csak akarnak.
Ne mondd már, hogy ha külföldi megvesz egy gyárat, elbocsát néhány száz embert, a keletkező hasznot hazaviszi, adókedvezményei miatt 0 adót fizet, majd a kedvezmények lejártával bezár - ez szerinted helyénvaló? Pusztán a tolerancia miatt ezt kötelesek vagyunk elősegíteni, tűrni?
Vagy: kínai (magyarul sem tudó) vállalkozó a butikod mellett nyit egy másikat, a 0 minőségű áruival tönkretesz. Mire a vásárlók vagy a fogyasztóvédelem lépne, már másik városban vagy országban csinálja. Te erre azt mondod: így van ez jól, ezt egy magyar is megtehette volna (ÍGY persze a magyar nem tehette volna meg, őrá rögtön és jobban figyelnek, van róla adat).
Laknak nálunk Németországból idetelepült nyugdíjasok. Örülünk nekik, beilleszkednek, elköltik a pénzüket. Ha ezeket utálnám, az lenne a xenofóbia.
Nagyon szimpatikus Neked alulról a második sor 10. billentyűje a Shifttel együtt alkalmazva.
""Megintcsak felteszem ugyanazt a kerdest? Erre latsz realis eselyt? Komolyan gondolod, hogy feltened kell a jogaidat az idegenektol? ""
Vannak jelek, de a tűréshatáromat még nem lépték át. (Felénk kevesebb a bevándorló)
A többi kérdésedre: igenis, jobban utálom a kínai bűnözőt, ha nálunk bűnözik, mint a magyart. Ha idejön, fokozottabban kötelessége a törvényeinket megtartani. Ha látogatóba mész valahová, Te sem törlöd a függönybe az orrod, mint otthon (bocs, példa volt!), hanem moderálod magad.
És ne hidd, hogy más országokban ez nincs így: gondolj csak a külföldön lebukott magyar kábszer-csempészekre! Elkenték a szájukat, szerintem igazuk is volt. Látod, ezért sem vagyok xenofób, mert igazat adok más országoknak, ha a magyar bűnözőt jobban megszuttyongatják, mint a sajátjaikat.
"Én nem küzdök semmi ellen, egyszerűen nem szeretném, ha kiszorulnék vagy másodrendű állampolgár lennék a saját hazámban. Ha odáig fajul a helyzet, hogy küzdeni kell ezért, akkor fogok is. Ez baj?"
Megintcsak felteszem ugyanazt a kerdest? Erre latsz realis eselyt? Komolyan gondolod, hogy feltened kell a jogaidat az idegenektol?
"Hogy miért útálom jobban a kínai emberrablót, mint a magyart?
Egyrészt azért, mert megvan nekünk a saját, jól bevált bűnözői körünk, minek ilyet importálni?"
Szoval a magyar bunozo jobb, mint a kinai bunozo? Kevesebbet lop, kisebbet ut? Vagy csak feher? Pontosan ez az a cernavekony hatar, amin nem erdemes atlepni. Figyelni kell sajat magunkat, hogy ne mondjuk es ne gondoljuk igy. A bunozo az bunozo, allampolgarsagtol fuggetlenul, a becsuletes ember meg becsuletes ember. Teged zavar az, hogy idetelepulnek a kinaiak? Ha nem zavar, akkor miert hasznalod ervkent a kinai bunozok ellen? Engem is zavarnak a bunozok, csak nekem mindegy, hogy kicsi sargak vagy nagy feherek, sot, az sem erdekel, milyen szinu az utleveluk. Akkor sem, ha becsuletes emberek. Nem szamit, hogy magyar allampolgar-e, ha bunozott, le kell csukni, ha meg becsuletes, beken kell hagyni.
Én nem küzdök semmi ellen, egyszerűen nem szeretném, ha kiszorulnék vagy másodrendű állampolgár lennék a saját hazámban. Ha odáig fajul a helyzet, hogy küzdeni kell ezért, akkor fogok is. Ez baj? Értsd meg: egyenrangú szeretnék lenni velük. Addig, amíg az vagyok, nem küzdök.
Hogy miért útálom jobban a kínai emberrablót, mint a magyart?
Egyrészt azért, mert megvan nekünk a saját, jól bevált bűnözői körünk, minek ilyet importálni?
Másodszor azért, mert elvesz egy helyet a börtönben (tegyük fel, hogy elkapják és el is ítélik) egy magyar bűnözőtől. A zsúfoltság miatt sérülnek az emberi jogok :-)) Nem szólva a rendőrség és az igazságszolgáltatás leterheléséről.
Nem jó egyébként az érvelésed, mert a nembűnöző kínait nem utálom azért, mert kínai (sőt, semmiért, ha rendes ember). Viszont, ha bűnöző, hatványozottan utálom azért, mert nem elég, hogy idetelepül, még bűnözik is. (Visszaél a vendégjoggal.) Nem utálom viszont jobban a magyar állampolgár kínait, ha bűnt követ el, mint a magyar bűnözőt. Neki már jobban joga van bűnözni.
Á, hülyeség ez, úgy, ahogy van.
"Mi az ördögért általánosítasz? Én és a velem hasonszőrűek
1. nem utáljuk az idegeneket, csak nem szeretnénk, ha több joguk lenne, mint nekünk,"
Ez szerinted realis veszely, ami ellen kuzdeni kell? Hol es milyen teruleten mutatkozik meg az idegen tobbletjoga? Talan az ingatlanszerzesi hercehurcaban? Vagy netan akkor, amikor a legalisan itt tartozkodo, munkavallalasi engedellyel rendelkezo, bejelentett helyen dolgozo kulfoldi allampolgart ugy kezelik, mintha bunozo lenne?
"2. nem hordunk feliratos pólót."
Te nem hordasz ilyen polot, oke. Azzal gondolom nem vitatkozol, hogy vannak, akik hordjak? Nem is kevesen, Bp-n majd mindennap latni valakit ilyen poloban.
"Nem kell mindenhol xenofóbiát, kirekesztést látni."
Persze, csak ott, ahol tenyleg van, peldaul egy ilyen polo viselojenel.
"Pl. azokat a kínaiakat utálom, akik hazánkban emberrablással foglalatoskodnak. Te nem? És ez mennyire xenofóbia?"
Ez a xenofobia, en peldanak okaert utalom az emberrablokat. Nem utalom jobban a kinai emberrablot, mint a magyart. Ha szavaidbol jol ertem, mint kinait utalod, azert mert bunozo. En azert utalom, mert bunozo es szamomra teljesen lenyegtelen a nemzetisege. Nem lesz jobban vagy kevesbe elrabolva az illeto csak azert, mert az elkoveto nem magyar, hanem kinai. Egyszeruen nem szempont a nemzetisege, ahogyan egy magyar allampolgarnal sem szamit, hogy magyar vagy roma vagy eppen zsido, ha bunt kovet el. Ha Kovacs Jozsef buncselekmenyt kovetett el, akkor azt mondjak, Kovacs a bunozo, ha Kolompar vagy Kohn az elkoveto, akkor viszont roma bunozo, meg zsido bunozo, pont ugy, ahogy te utalod a kinaiakat, akik buncselekmenyt kovetnek el.
Ne erts felre, nem azt akarom bizonyitani, hogy te xenofob vagy, hacsak nem vagy tenyleg az :), egyszeruen arra probalok ravilagitani, hogy mennyire nem figyelunk oda sajat magunkra, mennyire melyen beleepult a gondolkodasunkba az idegenekkel szembeni bizalmatlansag. Ezen kellene valtoztatni es ez csak odafigyelessel megy. figyelni kell, hogy egy bunozo kinaira ne azt mondjuk, a bunozo kinai, hanem azt, hogy a bunozo Csang. Mert teljesen indifferens a nemzetisege ebben a kerdesben.
Mi az ördögért általánosítasz? Én és a velem hasonszőrűek
1. nem utáljuk az idegeneket, csak nem szeretnénk, ha több joguk lenne, mint nekünk,
2. nem hordunk feliratos pólót.
Aki nem ebbe a kategóriába tartozik, azzal nem vagyok hasonszőrű.
Nem kell mindenhol xenofóbiát, kirekesztést látni.
Pl. azokat a kínaiakat utálom, akik hazánkban emberrablással foglalatoskodnak. Te nem? És ez mennyire xenofóbia?
"Atyám, de unalmas ez a szöveg. Idegenellenes felhangú póló, hát ez viszont újdonság. Gondolom, hamarosan széles körben használatos lesz, hiszen olyan jól hangzik. Persze, entellektüelek nyilván xenofóbnak mondják majd."
Nézd, én a te szerecsenmosdató szövegedet unom már nagyon, meg azt, hogy a veled hasonszőrűek naponta mondják el, hogy mennyire befogadó nemzet a magyar, miközben saját magyarságukat csak valami ellenében tudják megélni, gyönyörű példája ennek az inkriminált póló is, hogy utaljak vaskerecsend beírására. Semmi gondom nem lenne, és sokan másoknak sem egy "magyar vagyok" feliratú pólóval, a baj a tagadással van a végén. miért fontos azt hangsúlyozni, hogy mi nem az ember? A lényeg az, hogy mi. Mi lesz a következő póló felirata? Magyar vagyok, nem szláv? Aztán jön majd a Magyar vagyok, nem cigány, meg a magyar vagyok, nem zsidó? Pólón még nem, a fejekben már régen. Mikor hallottad azt egy svájcitól pl., hogy büszke vagyok arra, hogy nem vagyok osztrák? Nem, arra büszke, hogy ő svájci. És legyél te is, mi is büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, de ne arra, hogy nem vagyunk turisták, románok, szerbek, zsidók, cigányok. Ne negatívan határozzuk meg magunkat, ne valami ellenében, hanem pozitívan, mi magyarok vagyunk és pont. E miatt a negatív felhang miatt utasítják el nagyon sokan a "nemzeti" oldalt (ez is milyen hülye megfogalmazás, mintha egy centrista vagy baloldali nem lenne része a nemzetnek), nagyon sok ember nem tudja megemészteni az állandó szembeállítást, az állandó ellenségkeresést, legyen az éppen a turista vagy a liberális, vagy a karvalytőke. Nem kell ellenségkép ahhoz, hogy büszkék lehessünk.