Mindez akár igaz is lehet, de nem tudom, mihez kapcsolódik abból, amit ebben a topikban leírtunk.
Idéznék én is.
"Puskásról könyvet három alapállásból lehetne írni.
Meg lehetne írni Puskás legendáit, mit mondott a bíróknak, Farkas Mihálynak és így tovább- ezek a legendák jórészt nem igazak.
Azt is meg lehetne írni, hogy az egész Puskás-mítosz eléggé bizonytalan alapokon nyugszik - ezt minek? Miért ártsunk Öcsinek, és miért döbbentsük meg az olvasókat?
Harmadszor: lehetne írni egy őszinte könyvet róla mint emberről - ehhez viszont Öcsi nem elég érdekes jellem! A cipőjét sem kötheti meg korábbi riportalanyaimnak, Berendinek, a ferencvárosi állomásfőnöknek, vagy Leskónak, a hegyaljai szőlésznek. Tizedrészannyit sem csinált életében, mint ők."
(Moldova György)
Félreértés ne essék: senki sem az érdemeit vitatja. A topik arról szeretne szólni, hogy talán nem kéne túlzásokba esni, és a mítoszgyártás során nem kéne olyan tulajdonságokkal felruházni a bálványt, ami soha nem volt neki.
Kedves Esik!
Nyugodtan úgy veheted, hogy komolyan veszem a véleményedet. Ezért vitázom vele.
1. Honnan veszed, hogy engem nem érdekel a FOCI? Vigyázz, focit írtam, nem pedig azt a szájtépést és pénzpocsékolást, ami itthopn foci helyett, vagy foci címén van!.
2. Honnan veszed, hogy a foci a világ legnépszerűbb sportja? Tény hogy népszerűbb mint a gyeplabda, de az usában pl. a bézból és a kosárlabda bőőőőven megelőzi, vannak olyan országok, ahol nincs focipálya és nem szegénység miatt. Kicsit nagyképűség Európa és a világ közé egyenlőségjelet tenni, illetve azt gondolni, hogy valali huszonévesen Magyarországról tisztában van a világ folyásával.
3. Honnan veszem, hogy kapzsi vénember?
- olvastam Moldova György: a Puskás-ügy c. könyvét
- olvastam azokat a sajtóanyagokat, amik a nyolcvanas évek közepén jelentek meg, nem puskás ellen szóltak, hanem vagy Végh Antal ellen, vagy ő valaki más ellen. Ahol benne volt a pénz, ott megjelent Puskás neve is.
- láttam őt a nyolcvanas években néhány magyar reklámfilmben és hallottam azt is, az arany szívével mennyi pénzt voltpofája kérni a szereplésért
- köztudott volt a sajtóban, hogy Puskás csak pénzért nyilatkozik
- olvastam Zsolt Róbert: Labdarúgók, sportolók c.könyvét
- olvastam Végh Antal: Miért beteg a magyar futball c. könyvét
- olvastam Borenich Péter: Csak a labdán van bőr? c.könyvét
- számtalan olyan bepalizott emberrel találkoztam, aki Puskás üdítőitalos cégének volt áldozata 90-91-ben
elég ennyi, vagy folytassam?
4. Nekem nem az 56-os távozásával van bajom, hanem azzal, hogy a kétségtelenül vitathatatlan érdemei miatt azok fölé helyezik, akik kalandvágyból itthon maradtak és újjáépítették az országot.
5. Sokan Magyarországról csak annyit tudnask, hogy Puskás. De találkoztam olyanokkal, akik csak annyit tudtak, hogy Polgár Judit. Ettől azonban nem volna szabad túlzásokba esni.
És szerintem aki ezt az embert NAGY MAGYARNAK kiáltja ki és még életében stadiont nevez el róla, az mindenképpen túlzásokba ESIK.
Nagyon örülök, hogy végre egy ember, akit önmaga által régebben többször újságokban hangoztatott zsidó származása ellenére, mindenki magyarnak tart. Remélem még a MIÉP-esek is:-)
Szegény Puskás nagyon betgneknek tünik. Nem ezért akarják a tisztelői ezt a kitüntetést adni neki? Fillér haszna se lesz, ha stadiont neveznek el róla. Ez erkölcsi elismerés.
Más oldaláról nézve nem szokás élő embernek szobrot állitani, közterületet elnevezni.
Ez igaz. Magam is jopar helyen tapasztaltam, hogy ez tenyleg igy van.
Mindazonaltal kicsit ellentmondasos szemely az en szememben is Puskas Ocsi. Na, nem mint focista, mert annak ketsegtelenul zsenialis volt.
De azert csinalt o mast is mint a futball. Peldaul a nagy dobbantasa. Akarhogyan is nezem, o elhagyta ezt a hazat, ezt a nepet. Igen, azok az idok masok voltak, de mielott kulonosebben nekem esnetek, van Ocsi bacsinak egy hires/hirhedt mondata : Kis penz - kis foci, nagy penz - nagy foci. En azt gondolom, hogy o bizony nem politikai indittatasbol hagyta itt az orszagot, hanem a jolet miatt. Nem itelem el ezert, sot. De talan emiatt nem a legjobb jelolt nevadonak.
Aztan persze az is arnyalhatja a kepet, hogy sokaig szo nelkul kiszolgalta azt a rendszert, es igencsak kiemelt helyzetuk volt. Meg is szolgaltak a teljesitmenyukkel, szo se rola.
Emlekezetes hazaterese ota is volt jonehany olyan dolog, amihez a nevet adta, es inkabb csak penz szaga volt a dolgainak, mint barmi mas. Ez megintcsak ertheto, de nem igazan mutat kovetendo peldat.
Volt vele egy szemelyes elmenyem is 2 evvel ezelott, es ez sem sikerult teljesen pozitivra. A Dinamo Kijev - Bayern Munchen meccsre utazott egy kisebb magyar csoport, es Ocsi bacsi is veluk utazott. Haromnegyed oraig tartott mire Ocsi bacsi elfogadta a szomoru helyzetet, hogy a szponzor bizony nem elso osztalyra vett jegyet, es kenytelen lesz turistaosztalyon Kijevbe repulni.
A gepen persze majdnem mindenki odament hozza autogramot kerni, es tiszteletere legyen mondva mindenkinek adott is, zokszo nelkul.
Jo ember o, de nem peldakep (erkolcsileg). Ezert nem szerencses szerintem, hogy o legyen a nevadoja a stadionnak. Sokan itthon maradtak az Aranycsapatbol, igaz nem is lettek olyan hiresek mint Puskas Ocsi. Talan pont azert, mert ok maradtak. Talan valamelyikuk inkabb alkamas lenne nevadonak, es ezzel ismerhetnenk el oket.
Miért ne lehetne elképzelni azt, hogy aki szereti a focit, az örül a stadion új elnevezésének, akit pedig nem érdekel a foci, az nem akarja elrontani mások römét?
na akkor már nem csak egy nagy big hangérien az Öcs, hanem már ő a névadó keresztapja a Népstadionnak.
Legyen A Szent István Bazilika Gyulay Endre bazilika,
legyen a Halászbástya kőbányászbástya
a Lánchíd legyen Kötélhíd, vagy Akasztóhíd
és az új Sportcsarnok legyen Deutschcsarnok. Azt legalább olyan nehéz lesz kimondani, mint régen, hogy "budapes porcsarnok".
"Engem is érdekelne, hogy mitől nagy? Pontosabban, hogy mitől nagyobb, mint mondjuk az Aranycsapat többi tagjai?"
Ettől nagy:
Olimpiai bajnok (1952)
VB ezüstérmes (1954)
84-szeres magyar válogatott (1945-1956)
négyszeres spanyol válogatott (1961-1962)
BEK győztes (1958, 1959, 1960)
magyar bajnok (1949-50, 1950, 1952, 1954, 1955)
spanyol bajnok (1958, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965)
Világ Kupa győztes (1960?)
Hogy nagyobb-e, mint az Aranycsapat többi tagja? Mindenestre ő lett a leghíresebb, világszerte elismert magyar futballista. Lehet, hogy ha 1962-ben Chilében megadják Tichy gólját a csehszlovákok ellen és a csapat továbbjut, majd VB-t nyer, akkor Sándor vagy Tichy vagy Albert lenne a legismertebb, hiszen a VB győzelem a legnagyobb érték a fociban.
Lehet, hogyha a Vasas is sorban háromszor BEK-et nyer, akkor Machos lenne ismrtebb. Nos, nem így történt.
Vegyük Széchenyit: Ő a Habsburgok és az arisztokrácia hatalmának fenntartásával akarta a reformokat végrehajtani -- helytelen álláspont!
Vegyük Kossuth-ot: Ő lemondott, átadta a hatalmat Görgey-nek, akit egy hónapon belül árulónak nyilvánított -- csunya dolog!
Puskás: Ő mellérugta az olimpián a tizenegyest --
ehhez nem is kell kommentár!
A fentiek alapján Széchenyi-nek nem jár Széchenyi-díj, Kossuth-nak Kossuth-díj, Puskásnak meg semmilyen díj!
Nagyjaink -és mások nagyjainak --egyike sem volt tökéletes! Puskásnak -- megengedem-- még több hibája is volt, na és? A football-ban ,amely az emberiség legnépszerűbb játéka, olyan magasra jutott, hogy ma elismerten az egyetlen magyar ember, akit szinte az egész világon ismernek. A világon sokan ezért tudják, hogy létezik Mo, hogy itt emberek élnek, hadd ne folytassam! Neked ez semmi? Szerintem ez egyedülálló!
"Közülük miben tűnt ki?
Mi az, amitől Puskás jobban megérdemli a díszpolgári címet, mint a többiek? "
Hogy negyven meter tavolsagbol 100 szazalekos biztonsaggal oda lotte a labdat egy 10 szer 10 centimeteres kockaba ahova akarta. Tobbek kozott. Ha azt mondta DiStefanonak, hogy fusson el es a 16-os magassagaban rugjon egy nagyot a levegobe a kaput celozva, o garantalja,hogy a labda akkor eppen a laba elott lesz a megfelelo helyen.
Ilyenek voltak az Aranycsapatban Bozsik, Hidegkuti, Puskas es Kocsis es meg Czibor. Akkor megismétlem, kicsit módosítva:
Közülük miben tűnt ki?
Mi az, amitől Puskás jobban megérdemli a díszpolgári címet, mint a többiek?
" Pontosabban, hogy mitől nagyobb, mint mondjuk az Aranycsapat
többi tagjai?"
Bar a foci csapatjatek, de vannak egy csapatban olyan egyenisegek akik nelkul a csapat nem mukodik ,vagy nem ugy mukodik. Ilyenek voltak az Aranycsapatban Bozsik, Hidegkuti, Puskas es Kocsis es meg Czibor. Ha ok hianyoztak a csapatbol akkor az a csapat mar nem ugyanaz volt, mig a tobbi Lorant, Lantos, Zakarias,Buday,Buzanszky , de meg Grosics is ha lecsereltek oket nem latszott meg a csapat jatekan, ahogy a nagy Bayern elkepzelhetetlen Beckenbauer es Muller jateka nelkul, es ahogy a 62-es csapat Gorocs, Meszoly , Albert, Sandor es Tichy nelkul. Egyebkent ez a ket csapat amelyiknek az osszealitasat fejbol tudom. Aztan ugyanez volt a Puskas -DiStefano kettos a Real Madridban.
Pedig en aztan igazan nem rajongok a fociert es 78 ota az argentin eges ota meccset sem neztem TV-ben. Neha ha Kanizsan vagyok ott szoktam kimenni az Olajbanyasz meccsekre az aposommal, aki viszont nagy focirajongo.
Ugyan kérem, minek ez a pánik. Demszky szépen elhúz kb. másfél év múlva a fenébe. Most kinek fog itt feltünni a kétszázalékos SZDSZ tiltakozása, amint Sztálin ki lesz húzva, Puskás be lesz írva. Ha az SZDSZ legközelebb nyer, majd visszacsinálják. Bár ebben az országban az SZDSZ biztosan nem fog nyerni, úgy 500 évíg.
Akkor most
- jogos volt az elutasítás, mert Puskás nem nagyobb, mint akármelyik társa?
- nem volt jogos, mert Puskás "A" nagyember, és több mint a társai?
Utóbbi esetben miért? :-)
Attol nagy amit a szakmajaban nyujtott. Onmagaban az ,hogy magyar az nem merheto. Puskas a fociban, Szentgyorgyi a biokemiaban, akinek magyarsaga nem tudom hogyan merheto pl, de tudomanyos teljesitmenye az igen.
A futballistak kozott nagy magyar futballista.
Szentgyorgyi meg a tudosok kozott nagy magyar tudos.
Mert hogy a magyarok kozott nagy magyar annak semmi ertelme nincs.
kösz hogy megengeded, kiről szállhatok le és kiről nem
lehet hogy (számodra) nem voltam eléggé egyértelmű: Puskás olyan amilyen, nekem azzal van bajom, hogy túl sokan adnak neki kitüntetéseket és szerintem részben ennyit nem érdemel, részben pedig azért nem ártana emlékezni a stiklijeire is.
Politika nélkül, az obejktivitást közelítendő.
Csakhát sajnos ez nem egy olyan ország, itt valaki vagy Isten, vagy tele kell dobálni szarral (ld. Görgey Artúr megítélésének változásait, vagy Kossuth túllihegését)