Jó. hogy kibányásztad ezt a valamikor pörgős topikot. :-)
Nekem katonakoromat (68-70) idézi ez a fehér szalonna: Volt egy debrecen környéki társunk, akinél mindig volt ilyesmi. Az övé sárgás, avas szalonna volt. Féltenyérnyi darabokat vett a szájába negyedannyi kenyérrel és egy karika vereshagymával. Közben szivélyesen kínált minket is mondván: "nincs is ennél fínomabb csemege" Hááát engem nem tudott meggyőzni. :-))
nem ebéd, inkább regebéd volt. házi fehér szalonna /szétomlik a szádban ,mint a .... :-) /,pár karika békési szalámi szikkadt kenyér,jégcsap retek, paprika, egy bögre earl grey tea
Most fejeztem be a nagyon finom ebédem: vese-velőt ettem sós főtt krumplival, hát mint ne mondjak......:)))) Mivel a vese és a velő önmagában elég könnyű kajának tűnt, ezért turbóztam az egészet pár finom nyers tojással, hát úgy már azért ütött:)
:))) Bolond fejjel abba a hibába estem, amibe Te pár héttel ezelőtt, így hétvégéig nuku minden jónak (szombaton viszont már nyuszi pattan a bográcsba :))) Addig is a mai ebédem: zellerkrémleves, savanyú káposzta.
Először is sütök 2-3 tojásból kisebb tortaformában egy piskótát, amíg sül, beáztatom a mazsolát, felverem a tejszínt. Veszek egy félgömb alakú tálat, alufóliával beterítem. A gesztenyét kézzel átgyúrom, majd kibélelem vele a tálat, úgy, h kb.1 cm vastag legyen. A tejszínbe belekeverem a mazsolát, porcukrot, és a felfőzött zselatin, az egészet a formába töltöm, 20 percre a fagyasztóba teszem. Utána ráillesztem a piskótát, ha nagyobb, levágom a széleit. Másnapig hűtőbe teszem, kiborítom, felmelegítem a csokit, belekeverem az olajat, leöntöm vele a sütit, majd meghűtöm. Fincsi!
Hát úgy tűnik jól elindult a lavina ezzel a köményes vagy köménytelen tojásleves vagy nem az témával!
Szóval az édesanyám tojáslevese merőben eltér (asszem) az itt vitatottaktól. Egy ősrégi receptkönyvben egyszer meg is találtuk, íme:
Zsíron (persze lehet olajon is) egy evőkanálnyi lisztet megfuttatunk, egy kisebb fej vöröshagymát apróra vágva tovább pirítunk. Tűzről levéve szórunk rá egy kevés pirospaprikát. Felengedjük vízzel, ízesítjük vegetával vagy leveskockával, borssal, babérlevéllel. Kiforraljuk. Fejenként óvatosan engedünk bele 1-1 (buggyantott) tojást. Nem főzzük csak pár percig, hogy a sárgája még híg maradjon. Ha kész, tejfölt keverünk bele. Aki szereti savanykásan, pár csepp ecettel még ízesítheti.
Csirkemellsaláta franciasalaáta alapon,benne némi húsvétisonkamaradék íznek.(bizony még mindig volt egy pici a húsvéti sonkából) Figyelsz zsandár,porcelántányér!:)