Kérjük, engedjék meg, hogy bemutatkozzunk. Mi vagyunk az Elsô Kötet M?hely.
Keresünk tehetségeket, akik még nem találták meg az utat az
érvényesüléshez, akik még nem merték m?veiket elküldeni kiadókhoz, vagy
merték, de mindhiába. Ôket arra biztatjuk, hogy küldjék el nekünk írásaiat,
rajzaikat, fényképeiet, bármit, amibôl könyvet lehet csinálni. Bármilyen
m?fajban, terjedelemben. Egy kikötésünk van csak: tehetséges alkotás legyen.
Az elfogadott kéziratokból digitális (pdf formátumú) könyvet készítünk,
természetesen ingyen. Ha többet szeretnének tudni rólunk, látogassanak el a
honlapunkra!
http://www.elsokotetmuhely.hu/
Mindenképpen keress egy jó szerkesztőt, hogy olvashatóvá tegye (mijen=milyen, nyomda kész=nyomdakész stb.). Ha magánkidásban gondolkodsz, akkor a szöveggondozást követően tipográfust érdemes találni (aki megtervezi, betördeli és borítót is készít), és jó nyomdát, majd terjesztőt (Pécsi Direkt, Libri,stb).
Ha nem magánkiadásban szeretnéd megjelentetni, akkor a kiadót érdemes keresni: határozd meg írásod műfaját és keress olyan kiadót, amelynek profiljába illeszkedig.
En is irtam egy konyvet. Nem tudom a pontos mufajat. Talan kalandregeny fele. Talan meg sponsort is talalnek azok kozott akiki olvastak. Mivel nagyon kezdo vagyok azt sem tudom mijen feladatok vannak azelott mielott nyomdat keresnek. Ha valakinek van tapasztalata abban hogyan kell nyomda keszre hozni egy keziratot segitsen.
Sziasztok! Nekem is van egy formálódó kéziratom, de semmit nem tudok arról, hogy hogy lehet kiadni. Merre kell elindulni, hogy a végén az Alexandra mega a Libri polcairól kapkodják a könyvet? :)
Hasonló cipőben járok én is. Mondjuk nekem legalább már kész van a könyvem, de azt hiszem jobb az egészet áttenni angolra és külföldön publikálni. A téma elbírja, sőt, és talán ez a betegséges téma is. Ha Hollywood megfilmesíti, úgyis kiadják itthon is :-)))
Én most csináltam egy közepesen igényes kötetet, (egyetemi tanulmány kötet), 300 példányban, puha, négyszínes borítós, 300 e forint volt. Az ár átlagban e körül mozog. Ennél sokkal olcsóbban is lehet, ha nem lesz színes borító pl., a nyomás minőségtől is függ. Meg a példányszámtól is. Amúgy a komolyab kötetek tényleg millió felettiek kis példányszámban is.
Nemrég indult a HIX-en egy Könyv levlista. Az eddigi termést elolvashatod a honlapjukon, bár könyvkiadásról meglehetősen kevés szó esett, ha jól emlékszem. Magára a listára a subs.konyv@hix.com címen tudsz feliratkozni. Ott talán kapsz néhány további használható ötletet, ugyanis jónéhány iróember-féle is olvasgatja.
Hogy mennyi, azt nem tudom, de százezer alatt szokott lenni a nyomdaköltség (kb. 80 oldal A/5 papírkötésben). A szerkesztést olcsón meg szokta úszni (néha én csináltam, néha másik amatőr).
Szponzorokhoz személyes ismeretség kell sok helyen.
Passz. Szerintem ez pénzkérdése lesz. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a terjesztés még ugyanannyi, mint a nyomtatás, hogy inkább egyenként próbáljam elszórni. :( Az is lehet, hogy először kis példányszámba kellene, hogy kiderüljön, mennyire van rá igény. Vagy ez így költségesebb? Fogalmam sincs, hogy az árkedvezmények milyen példányszámoknál ugranak.
Én ismerek olyat, aki évente 3 kötetet ad ki, mióta nyugdíjba ment. Most készül a 20. kötete.
Ő is párszáz példányban adja ki magánban. De rengeteget jár a szponzorjelöltek nyakára.
Az én nagymamám írt egy könyvet magánkiadásban. Életében nem volt egy millója, szóval ettől biztos sokkal olcsóbb. Azt hiszem 400 példányban adták ki. De annyi azért hozzá kell tenni, hogy a testvérem csinálta a nyomdai előkészítést, így ezt megspóroltuk.
Mekkora példányszámot akarsz? Hogy akarod terjeszteni?
A vitafórum már régóta él, az ott megismert emberek segítségével gyűtöttem eddig össze a legtöbb anyagot, tőlük kaptam a legtöbb segítséget. Erősen gondolkodtom azon, hogy homepage-t is készítek, de a könyv azért lenne jó, hogy akik nem jutnak hálóhoz, nekik is segítsen. Másrészt akkor én is sokkal precízebben utánajárnék dolgoknak, korrektebb, pontosabb lenne.
Szerintem te is, és a többiek is úgy járnak a legjobban, ha már félkészen publikálod a Neten, és közben lektoráltatod, és mellette nyitsz egy vitafórumot. Így könnyebben találhatsz önkéntes lektort, aki akár ingyen is elvállalja. Esetleg mások is hozzátehetnek jó gondolatokat. Ezáltal egy public-domain iromány lesz belőle, ami többeknek a hasznára válik. Persze egy fillér hasznod nem lesz belőle, de az is jólesik, amikor évek múltán is kapod a köszönő e-mail-eket.
Nem is tudom, hogy minek soroljam be. Amolyan esettanulmány. Most lábaltam ki(remélhetőleg) egy betegségből, ami fél évig tartott (valakinél több évig is elhúzódik). Ritkán veszélyes, csak az a baj vele, hogy nehéz diagnosztizálni, a legtöbb orvos nem tud vele mit kezdeni, + felszínesen adja meg az utasításokat. Kb. 6-10-et végig kell járni, hogy megtaláld az igazit. Gyógyítjató, csak nagy körülötte a homály, sokszor én sem értettem, hogy mit miért kell csinálnom. Még most sem:( Természetesen orvosi segítséget is igyénybe vennék.