Helló !
Nekem megvan a Recognita 5.
Hát elég jó kis program, de sajna nem igazán tudnám eldönteni, hogy tényleg megspóról-e az embernek olyan sok időt a gépelés kiváltásával.
Mert sajna mint minden, ez sem olyan tökéletes. Persze nem várhatja el az ember, hogy akármilyen sárga, gyűrött papírról felismerje a nyomtatott szöveget, de amiket néha produkál, az már több mint sok.
Pl. én néhány újságon teszteltem le (ált 3-400 DPI), és a köv. a tapasztalataim:
amit felsimer, azt ált. tényleg jól ismeri fel, így azért a doksi 90%-val nincs baj.
DE
vannak esetek, amikor lap tetején a cím (jó vastag, és tiszta, nem elmosódott) "A"-val kezdődik, erre minek ismeri fel? Hát ~ nak....
De a legnagyobb problémája mégsem ez. Magyar program létére szégyenszemre az ő és ű betűkkel szenved meg a legjobban. NEKEM MÉG SOHA NEM ISMERT FEL Ő BETŰT.....
A javítás könnyítése céljából a felismert szövegben megjelöli azokat a betűket, amiket nem feltétlenül ismert fel jól, és megjelöl szavakat is, amik nincsenek benne a szótárában, tehát valószínűleg valamelyik hibásan felismert betű miatt lett értelmetlen a szó.
Azonban előfordulnak benne sunyi hibák is, amikor betűket teljesen másnak ismer fel, a szó teljesen értelmetlen, és mégsem húzza alá, így nem is tűnik fel a hiba azonnal.
Azért ez elég szomorú, pedig magyar beállítások vannak, és minden jól be van állítva.
Az is szomorú, hogy magyar progi létére pont a magyar nyelvhez nem válaszható ki a legnagyobb felismerési pontosság, amivel a hibásan felismert szavak buknának le a pontosabb nylevtani/szótáras ellenőrzéskor.
Ezért fel szeretném tenni a kérdést, hogy lehet a Recognitát megtanítani pl. az ő,ű betükre. Ha valakinek vannak tapasztalatai a r5 tanítását illetően, kérem próbáljon már meg segíteni.