Keresés

Részletes keresés

trooper Creative Commons License 2001.04.19 0 0 11
hali,

ez csak egy eszmefuttatas, de szerintem kicsit gasszos root jogokkal futtatni a starofficet. ott meglehetosen sok a filemuvelet es rootkent elegge rendbe lehet rakni dolgokat egy mozdulattal.
bar vegulis ezek szerint a tied egy egyfelhasznalos rendszer, szoval csak tedd a fontos dolgokat biztonsagba :)
trooper

BOB Creative Commons License 2001.04.19 0 0 10
Azazhogy dialout a group neve (az a /dev/ttyS* irasahoz kell ami ugye ppp kapcsolatnal elengedhetetlen)
Előzmény: BOB (9)
BOB Creative Commons License 2001.04.19 0 0 9
Meg a dialupba se art :))))

Irtam valamikor egy ppp kapcsolatot felepito scriptet, megnezem megvan-e meg valahol. Az nezi azt is hogy a user milyen csoportokban van benne es visit ha ezek elgtelenek a ppp kapcsolathoz.

Előzmény: RoniN (8)
RoniN Creative Commons License 2001.04.19 0 0 8
ppp-hez tedd bele magad a dip csoportba
Előzmény: Cosworth (5)
Cosworth Creative Commons License 2001.04.19 0 0 7
Nevem Teve
Sajna, igen. Most már tudom, hogy így kellett volna. Telepítsem újra, vagy van megoldás rá?
Előzmény: NevemTeve (6)
NevemTeve Creative Commons License 2001.04.19 0 0 6
"mert felraktam a Star Office-t, és csak root-ként engedi használni"
Akkor rosszul raktad fel... talán elfelejtetted a /net opciót ?
Előzmény: Cosworth (5)
Cosworth Creative Commons License 2001.04.19 0 0 5
Sziasztok!
Köszönöm az eddigi infókat, sokat segítettetek!
Gibzo
Azért van szükségem a root jogokra, mert felraktam a Star Office-t, és csak root-ként engedi használni. Most így fut:
Gnome, terminalban su+password, és a mappájában ./soffice. Így fut szépen. De ha valaki megmondja nekem, hogy hogyan tudom a useremhez hozzárendelni, hogy használhassam, az nagy segítség lenne. Illetve a ppp-t is csak mint root van jogom futtatni, beállítani. Root-ként viszont meg sem próbálok fellépni a netre :-)
Meg több drive-om is van, mount, umount, stb.
Mondjuk ehhez már csak kényelmi szempontból kéne, nem elsődleges.
Bocsi, ha sok hülyeséget írtam, de valahol el kell kezdeni.. majd belejövök :-)
Gibzo Creative Commons License 2001.04.19 0 0 4
Szerintem BOB-nál van az igazság, bár gondolom sokkal könnyebben tudnánk segíteni, ha elárulnád, hogy mit szeretnél elérni? Miket nem tudsz user-ként használni, ami a munkádhoz kell?
Előzmény: BOB (1)
trooper Creative Commons License 2001.04.18 0 0 3
hat azert ezt nem mondanam, de mind1.
en a sudo-t javaslom, ill. ha van turelmed beallitgatni akkor csoportokba pakolaszni az embereket es a nekik szukseges fileokon beallitani a megfelelo hozzafereseket. a sudo szerintem egyszerubb.
trooper
Előzmény: cancel (2)
cancel Creative Commons License 2001.04.18 0 0 2
Ha a "su -" parancsot adod ki az pedig mar majdnem teljesen olyan mintha root-kent jelentkeztel volna be.
Előzmény: BOB (1)
BOB Creative Commons License 2001.04.17 0 0 1
Ha adminisztralni akarod a gepet, ahhoz r00t jog szukseges. Erre valo a "su" parancs pl, amellyel egyszeru felhasznalokent (a r00tpassword ismereteben persze) root-jogokat szerezhecc. Felreertes ne essek: ez nem ugyanaz, mintha rootkent jelentkeztel volna be (pl. a kornyezeti valtozok maradnak az eredeti user valtozoi), de a jogosultsagai ugyanazok.
Ha a usernek szeretnel jogosultsagokat adni, be kell rakni oket kulonbozo csoportokba. Pl. ahhoz h a user tudjun zenet hallgatni, be kell rakni az audio groupba az "adduser userneve audio" paranccsal. A groupok listaja es a bennuk levo tagok listaja az /etc/group fileban van.
Ja, es nem ajanlom hogy a usereknek rootjogot adj vagy ahhoz kozeli jogokat (pl. wheel group), mert ez a legnagyobb biztonsagi res lehet a rendszereden. Maradj a "su" parancsnal, vagy dolgozz tobb konzolon es az egyiken jelentkezz be r00tkent.
Előzmény: Cosworth (-)
Cosworth Creative Commons License 2001.04.17 0 0 0
Ja, Debian 2.2 Potato van fenn a gépen.
Cosworth Creative Commons License 2001.04.17 0 0 topiknyitó
Hali!
Kezdő Linuxos vagyok, és sajna elakadtam.
Csináltam magamnak usert, hogy ne root-ként dolgozzak, és most az a bajom, hogy sok olyan dolog van, amihez nincs jogosultságom, csak root-ként. Segítsetek , lécci, hogy adahtok magamnak root (vagy ahhoz közeli) jogokat!
Köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!