Elhalasztják Friderikusz Jézus-filmjének bemutatóját
2001-04-13 (a nyomtatott MH cikke)
Mégsem lesz látható Friderikusz Sándor Jézusról készült filmje a TV2 húsvéti kínálatában. Úgy tudjuk, a Magyar Katolikus Püspöki Kar tiltakozására vették le a produkciót a műsorról. A TV2 elnöke viszont úgy fogalmazott, saját hatáskörben, s nem egyházi nyomásra vetették el a bemutatót.(1)
Hétfőn a sajtónak még bemutatta Az én mozim című sorozatának különkiadását Friderikusz Sándor, de tegnap eldőlt: a TV2 nem tűzi műsorára a Jézusról szóló filmet húsvét hétfőn. Gyulay Endre, szeged-csanádi megyés püspök közvetve hallott Friderikusz filmjéről.(2) Arról azonban értesült, hogy Jézust "politikai forradalmárnak" és "törvénytelen gyermeknek" nevezik a produkcióban. Gyulay úgy tudja, az ehhez hasonló kitételek miatt fejezte ki rosszallását a katolikus püspöki kar.(3) A csatorna saját hatáskörben döntötte el, hogy nem vetítik a filmet,(4) s nem a püspöki kar kérésére cselekedtek - mondta lapunknak Pintér Dezső, a TV2 elnöke. Értesülésünk szerint Tolvaly Ferenc vezérigazgató határozott úgy, hogy mivel a húsvéti bemutató sértheti a katolikusok érzékenységét, egy másik időpontban, de négy héten belül sugározzák a produkciót. Friderikusz osztja, hogy a film nem való Krisztus feltámadásának napjára, de hozzátette, a filmben a világ hét legjelentősebb Biblia- és Jézus-kutatója szólal meg, eszerint ez a mű nem a katolikus egyházé, hanem a történészeké és valláskutatóké.
Cím: a püspöki kar tiltakozása miatt nem vetítik.
(Ez az indexen volt a cím, sajnos már nem találtam.) Magyarázat:
- a TV2 vezetője ezt cáfolja (ld. 1, 4) - Gyula Endre nem is látta a filmet (ld.2) - a Magyar Katolius Püspöki kart meg sem kérdezték. (Ez implicit van benne, én a 3.-ből éreztem ezt.) - Hét nagynevű tudós - mint a szcientológusok levelében hivatkozott legendás hírű hittudós. Na ja. Én úgy vélem, ha valóban mondjuk Ratzinger, vagy Rahner kaliberű tudósokról lenne szó, akkor a cikkbe legalább egy nevet beírtak volna. De így kénytelen vagyok kivárni a filmet, hogy megtudjam a nagy titkot hogy kik is ezek.
+ Friderikus legendás jártassága a bibliai tudományok területén garancia a tökéletességre.Ez élete munkássága alapján levont tapasztalatom. Bármikor kiállok vele egy nyilvános vitára mind az ó- mind az újszövetség anyagából.
Feltevesed szerintem hibas.
Hogy sok korabeli iras megemlit valamit az meg nem bizonyitek. Lehetseges egy -Ki tudja milyen szandekbol- kozos torol fakado alhir az alapja mindnek.
Mit ertesz egymastol fuggetlennek?
Ha a temajukat vesszuk, mar nem fuggetlenek egymastol. Ha az eredetuket akkor nem biztos hogy egy es ugyanazon szemelyrol tesznek emlitest.
Zavaros ugy ez es tulsagosan regen volt ahhoz hogy meggyozo hitelesseggel allithassuk azt, Jezus igenis elt, letezett es azon cselekedeteket vitte veghez melyet a szemelyenek tulajdonitanak.
A csodatetelek. Ki hiszi ezt el?
Parasztvakitas ez az egesz. Jezus egy eszkoz, hogy egy erdekcsoport elerje celjait s megtartsa az emberek (egy nagyobb resze) feletti befolyasat. Fikcio, semmi egyeb.
Már ha feltesszük, hogy élt is egyáltalán. Mert a létezésére közvetlen bizonyíték nem hogy sok de még kevés sincs
Igaz, én pusztán a leírásokból indultam ki. Nem vagyok túlzottan oda Jézusért, de azt hiszem arra elegendő számú bizonyíték van, hogy Jézus valóban létezett. A római és más korabeli (egymástól független) leírások ezt egyértelműen bizonyítják. Ami zavarossá teszi a képet, hogy abban a korban a térségben rengeteg önjelölt próféta működött.
Egyértelműen forradalmár volt, hiszen teljesítette ennek a titulusnak majdnem minden kritériumát. Hatalom elleni lázítás, illegális szervezkedés, stb. Egyedül a hatalom elleni erőszakos fellépés maradt ki.
És az egyház kiket tisztel/tisztelt?Milyen alapon szól bele egy tv műsorba?Én mint pogány azért fizetem őket akaratom ellenére,hogy még terorizáljanak is?
"Erre nekünk nemzsidóknak inkább büszkének kellene lennünk, minthogy Jézus bizonyíthatóan nem zsidó származású volt."
Kérlek, akkor most Isten volt "nem zsidó", vagy Dávid király leszármazottja: Mária? Esetleg József? Márha ateistaként nézzük.
És vajon forradalmár volt e jézus? Lázadt e?
Nem lázadt, csupán úszott az ár ellen a maga hite meggyőződése alapján, majd a későbbi ókereszténység lesz forradalmi, és lázadó! És mint ilyen (forradalmi) fog rombolni és pusztítani mindent ami előtte volt. Mert pusztított e Jézus, mint ahogy a forradalom szokott?
Most látom, hogy Friderikusz fílmje helyett Roger Young 1999-es Jézus c. alkotását adják. A megváltó szerepében Jeremy Sisto (aki a Hideaway c. horrorfílmben a pszichopata gyilkost alakította), Pilátust pedig Gary Oldman játssza. Volt szerencsém a fílmhez, és szerintem legalább annyi érdekes és az egyház szempontjából botrányosnak minősíthető kérdést vet fel, amennyit Fridi műve tartalmazhatott. De a csuhások már megnyugodtak, és biztosan nem fognak már tiltakozni. És ez jó.
Van egy réteg, akinek egszisztenciális érdeke a kereszténység és az "ókereszténység" között sajnálatosan meglévő törésvonalak erősítése, ez a réteg erőteljesen nyomul a gennytévékben. Ha nem lenne antiszemitizmus, akkor a magyar zsidóságnak ez a - szerencsére kisebbségi - rétege éhenhalna.
Sajnos csörög az óra és mennem kell dolgozni.
Egy megjegyzés:
Nem vagyok hivő és nem járok templomba, de a keresztyéni gondolatot tisztelem és a hivő embereket megértem. Valahol legbelül én is szeretnék hozzájuk hasonlitani.
A liberalizmus mint eszme remek, de itt is az emberekkel van gond, mert ezköznek tekintik.
A gyakorlatban kiforgassák és saját egyéni céljaikra használják. ( lásd SZDSZ...:-)))
Bbalázs, én nagyon nem vagyok liberális, de Friderikusznak igaza van sok szempontból (pedig mennyire nem kedvelem azt a fazont). Jézus bizony forradalmár volt, szembeszállt a hazug és megkövesedett ószövetségi társadalmi morállal. Erre nekünk nemzsidóknak inkább büszkének kellene lennünk, minthogy Jézus bizonyíthatóan nem zsidó származású volt.
A "törvénytelen gyerek" kifejezést már kevésbé értem, minthogy nem láttam a filmet. Ha Jézus nemzsidó eredetére utal, akkor még tetszik is.
Persze ez csak elméleti okoskodás, pontosan tudom, és értem is a valódi okokat amiért a püspöki kar tiltakozott. Igazuk volt.
Az már kevésbé tetszik, hogy megint bemutatnak majd egy csomó bárgyú ószövetségi sztorit, miszerint milyen fasza gyerekek voltak is a zsidók akkoriban. Pl. hét csapást mértek a gaz egyiptomiakra, meg hasonló baromságok. Inkább méltatni kellene az egyiptomiakat, az a kultúra ezerszer fejlettebb minden szempontból, mint Ábrahámé.
Kedves Derek !
Nem tudom Te hogy vagy vele de én nem érzem magam dogmatikusnak.
A dogmákról.
Mindnyájan a keresztyén erkölcsök alapján nevelkedtünk.Otthon, az iskolában mindig ezt verték belénk bizonyára azért mert ezt tartották a szüleink, tanáraink helyesnek. Késöbb amikor felcseperedtünk láthattuk, hogy embertársaink miképpen hágják át az erkölcsi korlátokat és veszik semmibe a keresztyéni tanitásokat és úgy éreztük becsaptak bennünket.
Persze amikor az értelemünk kibontakozik rájövünk, hogy tévedtünk, mert a tiszteséges erkölcsös élet a a helyénvaló.
Lehet, hogy mi is néha-néha átlépjük a határt és erkölcstelenek vagyunk de azért úgy érzem legbelül elitéljük magaunkat és tudjuk, hogy nem cselekedtünk helyesen.
Miden esetre a gyerekeinknek továbbra is helyesen az erkölcsös életet tanitjuk és e szellemben neveljük öket.
Tehát valahol mi is tiszteletben tartjuk a keresztyénységet mégha nem is mondjuk ki konkrétan.
Azokat akik ténylegesen hisznek a vallásban nem szabad megbántani a hitükben, mert akkor ez olyan mintha saját magunkat szembeköpnénk.
"Nem szabad több százezer ember hitét megsérteni.Lehet poénkodni,a bibiliában leirtakat kétségbe vonni de nem a keresztények egyik legnagyobb ünnepén"
Nezd vannak keresztenyek akik nem ennyire dogmatikusak, itt az egyik kereszeteny felekezet az egyetemen klubfoglalkozas kereteben minden evben husvet elott levetiti a Jezus Krisztus utolso megkisertese cimu filmet es azutan vitaestet tartanak rola. Valami episzkopalis egyhaz,remelem jol irtam. Egyeszre engem is megkeresett a lelkeszuk vagy papjuk,hogy menjek el a rendezvenyeikre egy szimpatikus fiatal koma, en meg mondtam neki, dehat en nem vagyok istenhivo, mire o ,o hat az naluk egyaltalan nem problema.
Egyszerűen arról van szó, hogy legyünk toleránsak.
Nem szabad több százezer ember hitét megsérteni.Lehet poénkodni,a bibiliában leirtakat kétségbe vonni de nem a keresztények egyik legnagyobb ünnepén, mert abban a pillanatban még a legszeidebb hivő is megvadul.
Ez a baj a liberálisokkal, nem tisztelnek sem embert se istent és csodálkoznak, hogy miért utálják öket anyira.
"Hát azért olyan filmet vetíteni húsvétkor, hogy Jézus zabigyerek stb., "
Dehat az nem?, es ezt az egyhaz sem tagadja. Nem tudom mi itt a gond. Vegul is hazassagon kivuli kapcsolatbol fogant, akar Istenfia akar Herodestol balkezrol. Na es akkor mi van?
Szervusztok. Végiglapozva a topicot csak azt nem értem, miért nem lehet elfogadni a más hitű emberek érzékenységét.Mo.-n legkevesebb 3 millió hívő keresztény van.
Mint tudjuk, a hit és az ízlés olyanok, melyeket csak tudomásul venni lehet. Vitatkozni - ugye - csak azonos alapon lehet. Egy ateista ne ártsa bele magát a hit dolgaiba! (És itt bármely hitről lett légyen szó.)
Másrészt ki emlékszik a Jud süss c. film körüli hisztériára? Pedig annak eredetijét körön belüli ember írta. (És azért a német filmművészet akkoriban, amikor az ominózus film készült, az élvonalat jelentette.) És persze - annak ellenére, hogy csak egy kis moziban (200-300 ember előtt) vetítették volna, érzékenységre hivatkozással máig nem látható.
Magam nem vagyok hívő, de ha templomba lépek, leveszem a sapkát vagy kalapot. Ha zsinagógába lépnék, feltenném. Ez ilyen egyszerű.
Bocs, ha off lettem volna.
Ha én vallásos lennék, minthogy nem vagyok, akkor biztos nem akarnék tévét nézni húsvétkor, hanem összejönnék hasonló emberekkel, aztán elbeszélgetnénk az ünnep jelentéséről meg ilyenekről.
Ha meg nem lennék álmos, egy hozzászólásban is meg tudnám írni ezt három helyett. :-)
De tényleg. Aki vallásos, ergó valami mást neki a húsvét, mint locsolkodást meg piázást, az szerintem ne akarjon tévét nézni az ünnepen. Fura lenne tévénézve ünnepelni. Ezt nem a Jézus-filmre mondom, hanem Beany bekopizott műsorára.
Szokásos műsornak tűnik. Hogy nem ezt várnád húsvétkor ? Erre valók a közszolgálatiak. A kereskedelmi média lényege a szenzációvadászatból létrejövő profitteremtés, ha valami mást akarsz, fordulj a közszolgálatiakhoz. Én egyébként úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy a kereskedelmi média gagyi, a közszolgálati meg némiképp avítt és porszagú, szóval nem nézek semmit. Szerintem ez a legjobb. Egész jól el lehet lenni tévé nélkül is.
Hát azért olyan filmet vetíteni húsvétkor, hogy Jézus zabigyerek stb., amit a keresztény egyházak állítanak róla, az mind hazugság, az kb. olyan, mintha a holocaust-emléknapon holocaust-tagadó "dokumentumfilmet" tűznének műsorra... ez utóbbi esetben kórusban őrjöngenének azok, akik itt a topicban toleranciáról vagy a távirányító használatáról oktatják ki a katolikusokat. :)))