Az normális, hogy volt egy koccanásom, a másik fél elismerte, hogy Ő volt a hunyó, még örültem is, hogy mindketten Allianzosok vagyunk.
A forgalmijában láttam a befizetett kötelezős csekkeket, le is adtam havításra az autót - immár 1 hónapja. Az Allianz szerint tartozása van a károkozónak feléjük, ezért nem fizetik addig ki az autóm javítását........hát könyörgöm, ki érdekel? Engem fizessenek ki, a másiktól meg hajtsák be ahogy akarják, nem érdekel.......miért én szívok az Ő, vagy a károkozó trehánysága miatt?
Gondoltam, megnézem neten az Uniqanál, mire számíthatok jövőre. Szerver hiba.... direkt????? Tavalv november 29-én kaptam meg, hogy örömmel értesítjük, hogy jövőre.....stb. Hol élünk???? Miért nem értesítenek időben, hogy mennyi lesz jövőre a kötelezőm? Nehogy váltani tudjak. Rabló banda az összes.
Szerintem a kotelezo felelossegbiztositas igenis jo dolog es orulok neki, hogy kotelezo. Igy legalabb tudom, hogyha valaki nekemkoccan a biztositoja fizeti a karom. Persze ettol neki felmegy a havidija (kartol fugg), de legalabb nem neki kell kifizetni. Ez olyan orszagokban mukodik jobban ahol nagyobb hagyomanya van a polgari peres utnak mint magyarorszagon.
Pld itt nemetben ha elaztat a felettem lako mert nem dugta be a csovet akkor ugye en azt mondom neki az ajtoban, hogy hello, ha nem fizeted ki a karomat ami mondjuk 1000DM (festes, stb...) akkor beperellek...
Ez igy mukodik/mukodhet. Erre o eloveszi a felelossegbiztositasat (ami nem csak az autora vonatkozik), felhivja a biztositojat es a biztositoja fizet. Egy ilyen altalanos felelossegbiztositas kb 70-80 DM egy evre.
Szoval szerintem ez hasznos dolog....
Attól fügetlenül, hogy a kötelezőre tényleg szükség van, az összes biztosító bekaphatja. Legtöbb energiájukat az emészti fel, hogy a lehető legtöbbször kibújjanak a kár megtérítése alól.
Meg máskor sem fizet rendesen a biztosító. Az esetem:
Egy szép napos péntek délutánon egy szerencsétlen fickó elfelejtette, hogy melyik a jobbkeze és elegánsan beleszállt a 6 éves Suzukim bal oldalába. A tag adott betétlapot, elismerte felelősségét stb. Kárfelmérés, közlés: majd vigyem a számlát. Az autónak ezt az oldalát szinte teljesen ki kellett cserélni. Minden szakszervízben végezve, a számla végösszege 350e Ft. Ballagás a biztosítóhoz, hümmögés, megvárni a kárszakértőt. Minek? Mert hát 6 évnél idősebb az autó ezért a cserélt alkatrészek árának csak a 75%-át fizetik ki, ez általános gyakorlat stb. És különben is: vigyem már be azt a kicserélt bal hátsó ajtót, mert szerintük azt javítani is lehetett volna és akkor ezt nem biztos, hogy kifizetik. De ezt még el kell dönteni. És miért nem vittem egy olcsóbb szervízbe??!
Az eset egy hónapja történt. Azóta egy fillért sem kaptam még a biztosítótól. A kocsi nekem munkaeszköz, meg kellett javíttatni. Nem várhatok az idők végezetéig.
Hat, nem feltetlen... Nem kotekedeskeppen, de mondjuk Jozsi ba, pecazas utan este 8-kor beugrik a beterobe meg egy par froccsre, es utana megy haza. Mondjuk erre az esetre pont nem fizet a biztosito :)
Mondok ennél érdekesebbet. Vettünk márciusban másik kocsit, kereskedô elintézte a kötelezôt (sajnos a Hungáriánál, de hát ez van), kifizettük, szerzôdésen rajta van, hogy következô díj esedékessége április 1. Vártuk, hogy jöjjön a csekk, mint eddig szokott. Nem jön. Nem baj mondom, majdcsak megérkezik, még benne vagyunk a 30 napban. Csak nem jött. Kezdtem ideges lenni, tegnap felhívtam ôket, rendszám, szerzôdésszám, stb. Ügyfélszolgálatos szerint minden oké, él és létezik a szerzôdés. Mondom jó, de nem kaptam csekket postán, pedig azt kértük, lejár az idô, rendôr elkap, cseszhetem. Igen, igen, majd április 30. után feldolgozzák a szerzôdést (!) és akkor küldik ki a következô negyedévre, kb. két hét lesz. Hát mondom marha jó, és akkor én mit csináljak április 30 és május 14 között??? Jaj hát izé... hát pedig ezt így szoktuk... De miért? Hát... ööö... Kérdem: lejárat után küldenek csekket??? Hát... ja. Még hablatyolt valamit, aztán kibökte, hogy egyszerűbb lenni mindenkinek az élete, ha egy ügyfélszolgálati irodába bemennék lerendezni.
Na mindegy nem értem én ezt az egészet, hogyafrancbavan, mindenesetre a feleségem beugrott ma reggel egy ügyfélszolgálatra, és 4.5 perc alatt befizette, elintézte. De hogy mi a fenéért foglalkoztak volna csak lejárt idôszak után a dologgal...?
Igazad van, de ilyen alapon pld. a szobafestők is fizethetnének kötelező biztosítást az általuk a városban hurcolt létra miatt, azzal is lehet rombolni rendesen, de merdzsókat karcolni tuti hogy kiváló.
Szóval rendben van, legyen kötelező a gépjármű esetén, de azért továbbra is azt mondom, hogy egy tanyai "horgásznijáró" autó még mindig kevésbé kockázatos, mint mittudomén egy parkoló autók között bicikliző hülyegyerek.
Azzal én sem értek egyet, hogy ilyen szigorúan büntetik, ha valaki mondjuk elvesztette a befizetést igazoló sárga csekket, és hiába tartják a biztosítónál nyilván a befizetést, mégis a rendőr leveheti a rendszámot a helyszínen. Ez szvsz disznóság.
Na ez igy nem igaz, es jo is hogy eszembe jut, csak hogy tudjatok! A biztositonal a holgy mondta nekem, hogy kb 1991 ota a rendornek _nincs_joga_! elkerni a csekket. Semmi koze a csekkedhez. A kotvenyt vagy koteles megmutatni, azzal igazolhatod. Marcsak azert is, mert tobb biztosito vallal ilyen kockazati idot, az enyem 60 napot, azaz ha nem fizettel biztositast az utolso negyed evre, akkor 60 napig alljak a sarad, persze ha befizeted.
Válallhatod, hogy kifizeted, akkor nem emelkedik a biztositási dijad. Ha nem fizeted ki, akkor fizet a biztosito, te meg átkerulsz nagyobb kategoriába.
Képzeld el hogy apro figyelmetlenségből mondjuk nekicsuszol egy értékes rakományt szállito kocsinak, amiben mondjuk osszetorik pár tizmillio értékű cucc. Talán mégis jobb hogy a biztosito fizet és nem te életed végéig, nem? :)
" mondjuk belerohansz egy buszmegállóban várakozó tömegbe, és nyomorékká teszel 5 embert, "
ilyenre is fizetnek a biztosítók?
pár éve volt egy eset e tévében - nem ennyire durva: egy kanyarban egy kamion egyenes ment tovább, és totálkárosra rombolt egy családi házat. És amiért bekerült az Ablak adásába az eset: a biztosító azt mondta, hogy sorry, mi csak akkor fizetünk, ha másik autót törnek össze...
vagy azóta már változott a jogszabály?
Szerintem igenis fontos a kötelező biztosítás. Ez nem csak arra jó, hogy mondjuk nekimész az előtted álló kocsinak, és a biztosító kifizeti helyetted a károsult lökhárító és a hátsó lámpa cseréjét, hanem arra is, hogy mondjuk belerohansz egy buszmegállóban várakozó tömegbe, és nyomorékká teszel 5 embert, akkor ne a családodnak (te sittre kerülnél) kelljen kifizetni az 5 ember életjáradékát életük végéig.
Azzal én sem értek egyet, hogy ilyen szigorúan büntetik, ha valaki mondjuk elvesztette a befizetést igazoló sárga csekket, és hiába tartják a biztosítónál nyilván a befizetést, mégis a rendőr leveheti a rendszámot a helyszínen. Ez szvsz disznóság.
A másik az, hogy az 1,6-os kocsik már a nagyobb kategóriába soroltatnak. Ha 1,7-től kezdődne a nagyobb kategória, sok ezer autós járna jobban.
Nos, tegnap beszélgettem errôl egy biztosítási ügynökkel, kér érdekes dolgot mondott. Egyrészt az, hogy azért átb@ßás a dolog, mert eccer régen már volt kötelezô biztosítás, beépítve a benzinárva, de természetesen ezt is szép halkan elsunnyogták, hogy lehessen még lét leszedni az emberekrôl, a benzinár tulajdonságait meg ugye ismerjük. (Megjegyzem, szerintem van értelme a kötelezônek.) A másik az volt, hogy a bevezetendô új szabályozás szerint igenis fog az számítani, hogy ki mennyit vezet, mióta van jogsija és nem mindegy, hogy ki vezeti adott autót, amire biztosítása van kötve. Ugye vehetnék (bárcsak vehetnék...) Lancer Evo VI-ot a vidéki nagymamám nevére, oszt' jó kis alacsony köt. bizt. díj lenne belôle. Ezt akarják kiküszöbölni a biztosítók. Persze mi fázunk rá, mert tutira több lesz a pénz... nehogy tönkremenjenek szegény, szerencsétlen biztosítók.
De mégsem fair, mert ugyan én miért nem vállalhatom, hogy nem okozok kárt senkinek, vagy ha mégis, majd kifizetem?
Mert MIBOL fizeted ki, baratom? Ha a kotelezore nincs penzed akkor az altalad lekoccolt Mercedes karosszeriamunkaira sem lesz, plane nem egy jo kis totalkarra + eletjaradekokra vagy mi a szoszre.
Az a kutyát nem érdekli, hogy Te a kocsidat évekig garázsban tartod vagy mindennap azzal jársz, a biztosítás (és nemcsak ez!) intézménye így működik. Kockázatközösség, ahol akkor is jár neked pénz, ha csak kéthavi díjat fizettél, mert akkor a többi biztosított "állja", és ugyanígy, Te is állod a más kárát.
A kötelező meg azért kötelező, mert kevés ember az, aki önként elismeri a hibáját, sőt még meg is téríti. Ilyen bizalmi elvre pedig nem épülhet egy biztosítási rendszer.
Értem amit mondasz, igazad van, ezért is említettem, hogy szerintem is még így a legjobb (mondjuk az sokszor kevés, hogy elvileg kötelező; ha valaki nem fizeti sosem, és úgy tör össze mást, akkor is gáz van), mindössze csak elvi síkon gondolkodva, tulajdonképpen nincs túl sok alapja annak, hogy kötelező. Nyilván így működik a dolog, de én tarthatok autót olyan helyen is, ahol közel s távol nemhogy autó, még ember sincs sosem.
Azt azért te is érzed, hogy - ellentétben az autótartással - a betegségeket illetően sajnos egyáltalán nem rajtunk múlik a dolog...
Ez igy nem jo. Az egeszsegugyben sem igy van, ott is majd csak akkor fizetek ha beteg leszek nem ?
Nem.
Mi van (isten ments, hogy megtortenjen!!!), ha nekikoccansz valakinek hatulrol, es behalsz, es nem volt nalad semmilyen papir.
(Ez eleg extrem eset volt.) Vagy egyszeruen asszongya nekem a ketmeteres kigyurt allat, hogy en aztan nem fizetek neked bammeg, ha meg be akarod hajtatni szetutom a burad! esmegsorolhatnam....
De mégsem fair, mert ugyan én miért nem vállalhatom, hogy nem okozok kárt senkinek, vagy ha mégis, majd kifizetem ? Szerintem (noha belátom, hogy így a legtisztább, és ha nem így volna, néha lehetetlen lenne behajtani a kárt) kicsit jogsértő az, hogy kötelező.
Azért, hogy ha seggbetorpedóz valami állat, akkor ne neked kelljen állni a kárt, hanem a kárt okozó biztosítója fizessen (már ha nem te okoztad a kárt, mert akkor csak Cascoval kapsz pénzt).
Hát röviden ennyi.
Ja, és a világon mindenhol létezik.