Keresés

Részletes keresés

Thoughts Creative Commons License 2001.04.27 0 0 24
"A smile-kat azért fordítom meg, hogy legalább egy-egy gondolatot beindítsak itt a fórumon! (-:"

Tisztában vagyok vele, hogy beindítok gondolatokat, csakúgy mint mindenki más.

Mikor már kiolvasunk egy-egy szót önkéntelenül át is gondoljuk.

Ezt természetesen úgy értettem, hogy minden ismert séma használata nélkül, önkéntelenül megtörténik, és még direkt sem lehet figyelmenkívül hagyni!

A vicces benne az, hogy a gyekekek 50%-a, képes visszafelé is olvasni még az iskola elején, aztán "elrontjuk" Őket a túl sok ballról jobbra szöveggel.

Na Ők valószínűleg észre se vették volna.

Épp a kognitív pszichológia szól arról, hogy az észlelet alakítja az észlelő következő észlelését.

Amíg valaki nem tudja, hogy ennek így és így kell állnia, automatikusan hagyja figyelmen kívül! Egyszerűen még a tudatalattia sem veszi figyelembe!
Nemúgy mint most.

(Ha valaki újonnan érkezne a fórumra, és olyannal csevegne aki szintén így írja a smile-t lehet a többieket nézné deviánsnak!)

Előzmény: Thoughts (23)
Thoughts Creative Commons License 2001.04.25 0 0 23
Most komolyan nem tudod hol vagy?

(Attól tartok nem segíthetek!)

A smile-kat azért fordítom meg, hogy legalább egy-egy gondolatot beindítsak itt a fórumon! (-:

Előzmény: SPafi (22)
SPafi Creative Commons License 2001.04.25 0 0 22
"Kell legyek a külvilágban"

Ezt úgy mondják helyesen, hogy: Kellenek legyek a külvilágba (másként éhenhalnak a békák). Azt nem tudom, hogy hol vagyok, de majd helyreteszel.

A smile-kat mé' fordítod meg? Fáj a nyakad?

Előzmény: Thoughts (20)
Thoughts Creative Commons License 2001.04.24 0 0 21
OK!

Volna egy kérésem:

Kérek mindenkit akinek sejtelme sincsen hol van, szóljon hozzá a témához!!!

(-;

Thoughts Creative Commons License 2001.04.07 0 0 20
Tisztelt Mindenki!

Be kell valjam őszintén, hogy azt egy alapvető axiómaként fogadom el, hogy létezem (jelentsen az bármit!!!), és bízom benne, hogy ezzel többen is így vannak! (-;

A létezés JELENTÉSÉT nem kívánom itt tárgyalni, mert ez ugyebár nem a vallás, filozófia fórum...

Emellett azthiszem a létezés FELTÉTELEKÉNT két dolgot bátran kijelenthetek:

1.) Kell legyen külvilág.
2.) Kell legyek a külvilágban.

Ha ez a két feltétel áll, akkor nem árt ha képesek vagyunk modellezni a külvilág általunk ismert részét, mert azt nem nagyon lehet belepréselni a fejünkbe...

Remélem annak a tudata, hogy a létezés feltétele gyakorlatilag a külvilág szolgáltatta információk megfelelő kezelése (és ez az emberi agy (meg még jópár típus) esetében történetesen a modellezés és a modellek kezelése) több tisztelt fórumolót is inspirálni fog a hozzászólásra!

Thoughts Creative Commons License 2001.04.05 0 0 19
Igazad van!

Elforgatták, nem tükrözték...

Bocsi! (-:

Előzmény: SPafi (18)
SPafi Creative Commons License 2001.04.05 0 0 18
A tükrözött térképet lefelé kell fordítani ahhoz, hogy iránytartó legyen a leképezés.
Előzmény: Thoughts (17)
Thoughts Creative Commons License 2001.04.05 0 0 17
Miért is?
(Nem tudom a tényt egy képbe préselni a fejemben. ;-)
Előzmény: SPafi (16)
SPafi Creative Commons License 2001.04.05 0 0 16
"A két oldal válaszvonalára tükrözték térképet."

Akkor mégiscsak elöször értettem jól. De akkor TÉNYLEG hanyattfekvésnél van rá szükség!

Előzmény: Thoughts (15)
Thoughts Creative Commons License 2001.04.05 0 0 15
A két oldal válaszvonalára tükrözték térképet.

Nem tudom miért csinálták ezt, de az biztos, hogy csak nők kértek belőle... (Egy két férfit leszámítva...)

Előzmény: SPafi (14)
SPafi Creative Commons License 2001.04.05 0 0 14
Szóval nem tükrözve, hanem 180 fokkal elfordítva. De akkor azt nem értem, hogy miért pont 180? 90 fokkal tudnak forgatni, 180-nal nem?
Előzmény: Thoughts (13)
Thoughts Creative Commons License 2001.04.05 0 0 13
Nem! (-:

Hogy ne kelljen forgatni!!!

Előzmény: SPafi (12)
SPafi Creative Commons License 2001.04.05 0 0 12
"olyan térkép, amely fordítva is ábrázolta ugyanazt... (Dél, észak fele volt.) "

És ez mire jó? Hogy hanyattfekve is tudjanak közlekedni???

Előzmény: Thoughts (11)
Thoughts Creative Commons License 2001.04.05 0 0 11
Csak nőknek kellett olyan térkép, amely fordítva is ábrázolta ugyanazt... (Dél, észak fele volt.)

A neurongyűrűkben van igazság... (Elvileg a neuronok csak a hardver, minket meg a szofrver érdekel...)

A redundanica pedig szubjektív... (Talán az agyban nincs is...)

Erre vannak a sémák!!!
(Merthát honnan is tudod, hogy a klotyó egy klotyó nem pedig egy zsiráf???)

Előzmény: SPafi (10)
SPafi Creative Commons License 2001.04.05 0 0 10
"Egy amerikai felmérés szerint, egy-két férfi kivételével CSAK A NŐK szereztek volna "tükör-térképet", aminek az egyik szárnya a másik szárny fordítottja... (-:" Emmegmitjelent???

Én úgy tudom, hogy egy neuron nem tárol információt, csak a neuron"gyürük". Szükségtelen is lenne, így is van elég kapacitása, viszont igy nagyobb a redundancia (egy pohár bortól nem felejted el a nevedet).

Thoughts Creative Commons License 2001.04.05 0 0 9
Természetesen az agy "kódolási" funkcióját én sem ismerem. (Nem tudom ismeri e egyáltalán valaki.)

Itt inkább arról van szó, hogy van egy rakás ilyen kognitív térkép minden agyban!
(Hogy az hogyan épül fel, pontosan nem tudom, de állítólag konkrét neuronok vannak rendelve egy-egy (gondolom kódolt) részlethez...)

Ezen kognitív térképeknek köszönhetően nem vagyunk meglepődve, hogy a klotyóban még egy klotyót is találunk... (-;
(Nem úgy a papír kérdése, amire bárki számíthat, de nem biztos, hogy nem későn... ;-)

Érdekes, hogy forgatod a térképet...
Egy amerikai felmérés szerint, egy-két férfi kivételével CSAK A NŐK szereztek volna "tükör-térképet", aminek az egyik szárnya a másik szárny fordítottja... (-:

Előzmény: SPafi (7)
SPafi Creative Commons License 2001.04.05 0 0 8
Az almáig meg én is kitalálnék, de a körtét szeretem. Este meg a villanykörtét, hogy lássak is valamit.

:-)

Előzmény: Thoughts (6)
SPafi Creative Commons License 2001.04.05 0 0 7
Csak részben volt vicc! Szerintem nem az a kérdés, hogy miért (azért, mert különben becsinálna), hanem hogy hogyan! Tehát mi játszódik le az agyban? Mondjuk szerintem nyilvánvaló, hogy az agy modellez, vagyis kódol ha nem tenné, akkor magát a leírandó objektumot kellene belegyömöszölni a koponyánkba memorizálás címén, de hogy ezt hogyan teszi, arról dunsztom sincs. Egyébként néha én is forgatom a térképet, pedíg amúgy fiúból vagyok.
Előzmény: Thoughts (6)
Thoughts Creative Commons License 2001.04.05 0 0 6
Ne viccelj!

Még a macskám is kitalál az almáig... (-;

Előzmény: SPafi (5)
SPafi Creative Commons License 2001.04.05 0 0 5
Engem inkább az érdekelne, hogy hogyan... de sürgösen!
.
.
.
.
Á, mostmár mindegy;-)
Előzmény: Thoughts (4)
Thoughts Creative Commons License 2001.04.05 0 0 4
Hát meg kell mondjam, nem éppen efféle pangást anticipáltam... )-:

Remélem lesz olyan akit érdekel, miért is talál ki pl. a klotyóra...

Előzmény: ControlDenied (3)
ControlDenied Creative Commons License 2001.04.05 0 0 3
Udv a tudomany forumban!
Thoughts Creative Commons License 2001.04.04 0 0 2
A kérdés inkább ez: honnan tudod hol vagy?

Arra próbáltam ezzel célozni, hogy jó esetben mindenki lokalizálni tudja magát valamilyen szinten. (Akár tudatosan, akár tudattalanul.) Attól függetlenül, hogy az a lokalizálás mindenképpen valahonnan viszonyított... (Más nem is lehet, ha nem ismerjük a teljes Univerzumot...)

Ez persze eltérő lehet, mert sok dolog függvénye.

Egy kisgyerek automatikusan kitalál a klotyóra onnan ahol van. (Jó esetben.)
Én tudom, hogy itt és itt vagyok a Földön, a Naprendszerben.
Egy csillagász ebbe mégjobban belemerülhetne...

Ahhoz, hogy a dunapartra kerülj is már kell egy rajás ilyen térképecskét forgatnod a fejedben!

(Mellesleg azt hittem, többeknek lesz elképzelése hollétüről...)-:

Előzmény: SPafi (1)
SPafi Creative Commons License 2001.04.04 0 0 1
1. válasz: Magamban(egyedül?)
2. válasz: Magamon kívül(a döbbenettöl, hogy nem tudok korrekt, rekurziómentes választ adni).

A két válasz egymás ellentéte, úgyhogy az egyik biztosan rossz.

Egyébként min van a hangsúly? A "tudod"on (legfeljebb hiszed), a "hol"on (mihez képest) vagy a "vagy"on ((vagyon: pénzösszeg) Te magad is változol, soha sem vagy azonos korábbi önmagaddal)?

Szóval miért nem jó az a válasz, hogy itt ülök a Duna mellett?

Előzmény: Thoughts (0)
Thoughts Creative Commons License 2001.04.04 0 0 0
Tisztelt Mindenki!

Talán nem kellett volna a nőkkel kapcsolatos kérdéssel kezdeni, de becsület szavamra nem valótlan vagy bárki számára hátrányos megkülönböztetést akartam szajkózni!
(Ez csak egy érdekesség lett volna, de inkább hagyjuk!)

Azóta eszembe jutott egy jobb kérdés, és kérek mindenkit aki esetleg meg tudja válaszolni, tegye is meg!

Tudod hol vagy??? (-;

Thoughts Creative Commons License 2001.04.03 0 0 topiknyitó
Tisztelt Mindenki!

Mielőtt jönnének a megjegyzések, megjegyzem direkt írtam egy "z"-t a topiccímben.

Örülnék, ha volna néhány kedves fórumos aki szívesen beszélne arról a tényről, hogy agyunk folyamatosan modellez!

Szerintem a valóság ezen modelljeinek, a kognitív térképeknek "kezelése" a tudatos gondolkodás egy igen jellemző képessége.

Meghökkentő, hogy mennyire jól működik ez.
És ilyesztő, hogy mennyire folyamatosan!

Az agy információfeldolgozássának talán legfontosabb, és máig messze nem tisztázott oldala ez.

Szerintetek a nők miért forgatják a térképet ahelyett, hogy a fejükben forgatnák a vonalakat??? (-;

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!