Kedves szaktanár kollégák!
Szeretnék létrehozni egy topikot szaktanárok egymás között címmel hogy segíteni tudjuk egymás munkáját. Várhatóan holnapra lesz meg a topiknyitáshoz szükséges 30 hozzászólásom, addig türelmet kérek.
Várok mindenkit szeretettel!
Velem kellene. Ki kéne szolgálni az igényeimet, az ajakomon lógni, a kezem alá készíteni a kért eszközöket, mert bizonyítottam nemegyszer, nem akárhogy. Igen dicső tanítványok szegélyezik az utamat, mégis pitiznem kell egy vacak dvd-ért például. Hát nem, inkább megveszem a vacak fizetésemből, ahogyan a tollat, a papírt, a könyvet, a laptopot, a munkaeszközeim döntő többségét (azt hiszem, egyedül táblát nem vettem még :-) (és haza sem vittem jóképű 18 éveseket fizetéskiegészítésként :)
Kivételezni??? Mégis, mire gondolsz? Mondjuk kivételezés lenne, ha nem csökkene az ember fizetése (mert ugye ha ugyanazért a pénzért több órád van, az kevesebb fizetés?) Vagy ha kifizetnék a túlórákat? Vagy ha diákcserét, osztálykirándulást túlórának számolnának? Vagy ha nem neked kellene venned a fénymásolópapírt, ha a tankönyv, amivel dolgozol, munkaeszközként járna? Vagy ha az osztályfőnöki pótlék nem hatezer forint lenne bruttó havonta? Vagy vannak még ötleteid?
Ez most erősen offffffffffff lenne, de ha realizálódik... Addig is ki tudja ki, mit olvas (csókoltatom az illetékest:-)
A lényeg a topic címére válaszolva: qrvára kevés. Most nincs kedvem részletezni, mert valami főokos beírná ismét, hogy még annyit se érdemelnénk az ő(!) adóforintjából, egyébként is alig dolgozunk, semmit nem termelünk csak buktatunk, téli, tavaszi, nyári szünet... Szóval ismerjük. Ráadásul az ország anyagi lezülléséért is mi tehetünk. Ráadásul így is tanerő felesleg van.
Hagyjuk, délelőtt tanítás délután 5-ig osztályozó, holnap detto, na ez az amiért nem fizetnek. Viszont szombatra be lettünk rendelve felvételi feladatokat javítani (150%-os órabérért, ami nem semmi, akár 1500 Ft-os netto órabérért mehetünk szombaton is dolgozni.
Nyugi a vezéredet nem fogjuk visszasírni. De amit ezek rendeznek azért az se smafu, főleg tyutyuéknál (ahol egyébként a helyi vezetés is felelős az állapotokért. Azért nálunk legalább a túlórát kifizetik, a törvényesen járót is, de az ad6ót azt már máshol kéne keresni. A tantestület persze megosztott, egységesen nem lehet fellépni, és persze Chopen-t legfeljebb shoppingolásilag lehet bedobni. Hú, azért ez rettenetes, én el vagyok kényeztetve gyerekekkel.
te még kapsz kajapénzt? :-) nalátod, veled sokkal rendesebbek, mert felénk már régen az sincs!
sőőt, nem fizetnek fél hónapi túlórát, ha - a kétheti órarendben - egy nap mondjuk nem tartasz meg 4 órát, helyette országos versenyre viszel aznap 10 órában diákokat /túlóra pláne nuku/,
de szerintük akkor sem kaphatsz túlórapénzt, ha van a kéthétben /fizetett/ ünnep :-)
a helyettesítés is csak akkor ér pénzt, ha szakos vagy, különben grátisz, még ha helytállszis, esetleg :-)
egyébként meg, itt kitesznek, ha a diákok elégedettségi mutatója szerint nem vagy a kedvencben :)
Értekezlet: fővezír: jelszó: "nem számít Mozart, olyan zene kell, amit kedvelnek".
Eredmény: pps cím: Chopin
Lány felvisít: imádok én is sopingolni! váúuóóóo :-)
Szerintem is pofátlanság, hogy majdnem annyit viszek haza, mint a konyhásnénik. (A különbség, hogy ők a menzamaradékot is vihetik) Egyébként most kaptuk meg a 13. havit is (ez meg minek?) Kemény 38 ezer Ft (hogy a fene essen ezekbe a tanarakba) Bár egyes vezérigazgatók fizuja 100%-kal, évi jutalmuk meg 27 millióra emelkedik, de azok legalább dolgoznak a pénzükért én meg itt méltatlankodom a lyukas órámban. Szóval házi feladat, ha a kormány a 13. havi fizetés egy részének teljesítését előrehozta (béremelés címén) és így 5 havit már kifizetett, akkor ha a maradék a fenti összeg volt, akkor mennyilehet egy tanár (30 éves múlttal) havi nettója? (Egyébként nem annyi, viszont akkor meg nem tudom mire ez a zsebpénz bár összhangban van a havi 2000 Ft étkezési hozzájárulással. (Nem írtam el a nullák számát!)
Röviden is írhattam volna: Hillerpisti bekaphatod, semmivel sem vagy különb az elődeidnél!
Elobb linkeltem, mint olvastam. Tenyleg: "... a magyar tanárok kapják a régióban a legtöbb fizetést, ráadásul a pedagógusok nagy létszáma ellenére sem hatékonyabb a hazai oktatás."
Az ELTE TTK-n most minden heten minden tanszekcsoporti titkarnonenek heti 2-szer 4 oraban at kell menni az A epulet egyik szobajaba es minden keletkezett kiutalas es minden egyeb hasonlo papir (mindig tobbszaz van) minden adatat egy szamitogepbe kell beirnia. Ezalatt persze a tanszekcsoporti adminisztracio all. Nem gondoljatok, hogy ki kene tuntetni mondjuk a dekant es a matematikus gazdasagi dekanhelyettest? Esetleg felemelni a fizetesuket? Az oktatok persze nem tiltakoznak, (nincs alairasgyujtes), hanem elegedetten begetnek. Bee, bee.
Azért egy normális tanszéken a docensek ill. egyetemi tanárok száma elenyészõ az egyéb oktatókhoz képest. A többiek viszont csak éves sõt (saját tapasztalat) 4-6 hónapos szerzõdésekkel dolgoznak. Így aztán ha lecsökken a hallgatói létszám. akkor simán ki lehet rúgni pár tanársegédet, tud. s. munkatárst és máris rendben van a bérkeret.
Pontosan az van, ahogy mondod, ha ma, 2005-ben egy tanszeknak megvan a berkerete, akkor mondjuk felvehet egy docenst vagy egyetemi tanart. Mondjuk ket ev alatt valahogy megvaltozik a tanitott targyak, evfolyamok szama, az oktatott hallgatok szama, a hallgatoknak biztositott miniszteriumi tamogatas, es akkor, bizony a tanszek veszteseges lesz, pedig ugyanazok vannak benne, eletuk vegeig kinevezve.
Egy dolgot hagy jegyezzek meg: nehany napja beszeltem egy nagy, kulfoldi vezeto egyetem rektoraval es megkerdeztem, hogy mit csinal, ha egy tanszek veszteseges, tehat tobb bert fizet, mint emnnyit a hallgatokon behoz. Erre azt modta, hogy ilyen nincs, az egyetemen belul nincsenek kulon penzek, peldaul ha valaki nyugdijba megy o azonnal bevonja a berkeretet es oda teszi ahove szerinte legjobban kell.
A 60 % csak elmeleti pelda volt, kepzelt, nehogy komolyan vedd.
En nem tudom, de nekem nem ugy tunik, mintha erejuk vegso megfeszitesevel dolgoznanak a magyar felsooktatok.
Nem igazán értem az okfejtésedet az álláshelyekről. Ha ugyanis az álláshelyek számától független a támogatás, akkor hogy lehetne sok professzort ill. docenst kinevezni. Miből fizetnéd?
Valójában úgy van, hogy minden tanszékre esik egy bizonyos összeg a beiratkozott hallgatók kvótájából. Ennek egy része lesz a bérkeret, amit fel lehet használni. Technikalilag nyilván bonyolultabb a dolog, de az alapelv az ez. Tehát csak annyi oktatót nevezhetsz ki, amennyi pénzed van különben csődbe megy a tanszék.
Na ezért kérdeztem, hogy az emeléshez a minisztérium ad-e valami külön pénzt vagy az emelt béreket ki kell gazdálkodni a régi bérkeretből. Utóbbi esetben ugyanis el kell küldeni embereket, hogy a megmaradók megemelt bérére jusson fedezet.
Másik dolog. Szerentiem nem látszik, hogy az egyetemek megtelnek emberekkel. 1990-óta ugyanis a felsőoktatásból kijövő végzős hallgatók száma megháromszorozódott, az oktatóké viszont még 10%-kal sem emelkedett.
Azt meg, hogy a végzett munkát az eddig kapott pénz 60%-ából is el lehetne végezni szerintem csak olyan mondhatja, aki még nem látott tanszéki költségvetést ill nem vett részt tanszéki értekezleten. Vannak ugyanis tanszékek, ahol a villanyszámla kifizetése is nehezséget okoz, annyira kevés a pénz.
Persze vannak álláshalmozó egyetemi tanárok, de szerintem nem ez a jellemző, sőt akiről én tudok, az vagy félálláson van, vagy fizetésnélküli szabadságon az egyik állásán. Mondjuk ez a TTK, és el tudom képzelni, hogy pl. a jogászok megprobálnak ugyanarról a rókáról minél több bőrt lehúzni.