Kedves Pernahajder!
A lényeget leírtad! Tamáska akkor sem értene egyet megállapításaiddal, - melyeket nagyon sokan vállalunk! - ha "ragoznád". Na ez az a tipikus eset, amikor egyesek elkezdik a BTK 144-et kiabálni. :-) Pedig az azért túlzás.
Én Németországban élek jelenleg, "jó" itt nekem - hivalkodás nélkül mondhatom: anyagilag jobb mint honfitársaink többségének odahaza - de a hazám ez itt nem lesz soha. Nincs semmi bajom a németekkel, csak az, hogy nem magyarok.
Mikes Kelemennek "jó" volt Törökországban, mert nem végezték ki a Habsburgok, megélhetéséről pedig a fejedelem, annak halála után pedig a Porta gondoskodott. S mit írt mégis a hálátlan: "... és úgy szeretem már Rodostót, hogy el enm felejthetem Zágont". (37. levél)
Szóval vannak, akiknek a tele has nem minden, telHitetlen Tamáska...
"Magyar állampolgárnak természesen sokkal jobb lenni mint etiopiainak, és sokkal rosszabb mint dánnak"
- az utóbbi sem feltétlenül biztos. Egy dánnak valszeg jobb dán állampolgárnak lennie, mint magyar állampolgárna, ez igaz. Egy magyar (a többség) talán jobban érzi magát magyar állampolgárként, mint dánként.
(exkluzív kivétel Tamáska részére: egy erdélyi magyar viszont biztos jobban érezné magát magyar állampolgárként Erdélyben, mint most románként ... :-))
Mármint szerinted.
Mert szerintem az ember a hazáját ugyanúgy nem választhatja meg, mint pl. a szüleit, testvéreit, gyerekeit és a legtöbben - elmaradott, módon - mégiscsak ragaszkodnak a saját családjukhoz, még akkor is, ha vannak a világon szebb és okosabb emberek is...
Mivel mérném össze a történelmi tényeket? Azok tények, csak ismerni kell őket.
Tudományban pedig mondjuk mérce lehet az egy főre jutó Nóbel-díjasok száma. Pl. :)
Művészetekben már kevésbé, de itt is vannak mérhető dolgok: magyar szerzők műveinek külföldi kiadása, zenekultúránk külföldi elismertsége, az amerikai filmművészetben a magyar származású és magukat magyarnak is valló rendezők szerepe.
És persze a mindenütt sikert arató népzenei és néptánc kultúránk.
Csak az vitathatja, aki valamely sajátos, de a tényekhez nem tartozó okból (mondjuk sajátos világnézete vagy épp ellenszenve okán) mindenáron vitatni akarja.
offtopic
Ez a rosszindulatu megjegyzés nagyon nem talált, mert magam a rasszizmus és kultursovinizmus minden formáját a lehető legmélyebben elitélem,
és az ilyen kijelentések kibocsájtóival semmi féle közösségem nincs.
1. Természetesen nem vagyok rá büszke, mert büszke csak saját elismert teljesítményemre lehetek jogosan.
2. Magyar állampolgárnak természesen sokkal jobb lenni mint etiopiainak, és sokkal rosszabb mint dánnak, annak ellenére felénk többet süt a nap, mint ez utobbi országban.
Hiszen mindenki tudja ugye, kedves EszetlenTamáska, hogy az igazi kultúra az a zsidóktól származik, ami nélkül ugye csak barackpálinka meg a lobogós gatya..
Összemérhetetlen dolgokat mérsz össze. A magadfajta lelkesdők minden országból löködik a hasonlóan kontrollálhatatlan megállapitásokat, és ezzel kölcsönösen teszik egymást nevetségessé.
"létszámarányát jelentősen meghaladó mértékben járult hozzá az emberiség kulturkincséhez mind a tudomány, mind a művészetek terén"
- a magyar népdal, népzene, néptánc külön is kiemelendő, mert az különleges nemzeti kincsienk közé tartozik, amelyet a nagyvilág igényes része tényleg sokra tart.
2. Azt jelenti: egy olyan kulturához, olyan közösséghez tartozónak érzem és tartom magam, amelyik rendkívül sokat tett Európában a szabadságért, ezért áldozatokat hozott, többet, mint más országok; az Európában domináns keresztény értékrendet önfeláldozóan védte, ugyancsak többet áldozott ezért, mint más országok; türelmet tanusított más közösségi és szakrális értékek iránt, befogadó volt; Európában elsőként hozott létre olyan, gyakorlatban is érvényesülő állameszményt, amely az országlakók etnikai és vallási hovatartozására tekintet nélkül biztosított számukra közjogi jogosítványokat; létszámarányát jelentősen meghaladó mértékben járult hozzá az emberiség kulturkincséhez mind a tudomány, mind a művészetek terén.