Keresés

Részletes keresés

Devora78 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 21

Egyre inkább tűnik úgy, hogy a belváros élhető környék lesz. Régebben a sokezer részeg külfölditől meg az akkor még nem csődbe ment hostelektől nehéz volt ott létezni, de ez a pandémiás időszak jót tett a belvárosnak, legalábbis szerintem. Most érdemes lehet lakást venni az V-VI-VII. kerületben.  Ha mondjuk vidékről költöznél fel akkor nem ajánlom, mert szerintem túl nagy változás, de külvárosiaknak sztem simán belefér.

Mouse M.D. Creative Commons License 2020.02.18 0 0 20

Nem

Városjáró_Blog Creative Commons License 2017.11.24 0 0 19

Mi meg itt a a srácokkal abban fogadtunk, hogy a nicked hány napon belül válik töröltté :)

Előzmény: Zánette (18)
Szabó Emil Creative Commons License 2016.11.14 0 0 17
Borkostolóóó Creative Commons License 2016.09.02 0 0 16

Sziasztok Belvárosiak!!

 

Ismét lesz Budafokon 5 helyszínen a hétvégén:

 

 

Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál › 2016. szeptember 3-4.

 

"program" jobb felső sarokban.

 

Poharat hozzatok és a jóóó kedveteket... SZERETETTEL várunk benneteket!! 

Barátsággal: Borkostoló

bokefc Creative Commons License 2016.08.27 0 0 15

Valaki kapcsolja ki a (bezárt) Favorit Étterem riasztóját, hónapok óta szinte naponta bekapcsol, néha éjszaka. Reáltanoda utca 16-ban van. A rendőröket is hívtuk már, riasztószerelőket is de semmit sem csináltak.

Rézi néni Creative Commons License 2005.08.23 0 0 14

Van egy topik: a Belváros-Lipótváros. Várunk Benneteket.

rézi

Előzmény: Heliodos (12)
Dévényi Imre Creative Commons License 2005.05.16 0 0 13
Mikor lesz hasonló program?
Előzmény: Heliodos (12)
Heliodos Creative Commons License 2005.02.24 0 0 12

Az V. Kerületi Helytörténeti Klub szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt március 31-én (csütörtökön) 17 órakor kezdődő előadására, melynek címe: A Pilvaxtól a Centrálig - belvárosi kávéházak. Előadó: Saly Noémi. Helyszín: Aranytíz Művelődési Központ (V. kerület, Arany János u. 10.)

Bárkinek bármi kérdése van a Klubbal vagy programjainkkal kapcsolatban, keressen! Hegedűs Attila, 0620/322-09-65 vagy e-mail: heliodos@freemail.hu

BUDAPEST 2004 Creative Commons License 2005.02.23 0 0 11
Bontani fogják az üzletsort!
Gagarin Creative Commons License 2001.11.22 0 0 10
Írod: "Tehetetlen önkormányzat: a fenti ügyek nagy részét meg lehetne oldani. De ők nem képesek. Nemtom miért."

De tudod, biztosan Te is! Azért nem oldják meg, mert nem akarják megoldani. Már nyolc éve csak a saját (párt)politikai cívódásaik kötik le a képviselők energiáit is. Túl gazdag a kerület, túl nagy a konc és ezen már érdemes marakodni. Gyakorlatilag megélhetési politikusokkal állunk szemben, akiket kizárólag saját anyagi meggazdagodásuk érdekel.

És ez meg is látszik a kerület megoldatlan problémáin!

Előzmény: sonne (9)
sonne Creative Commons License 2001.11.16 0 0 9
Nemtom olvassa-e még valaki ezt a topicot, de azért írok, ha már erre járok.

Ami engem - mint déli Váci u.-i lakost - irritál.

- Kurvák: tele van a belváros velük. Van, aki először jósolni akar, aztán a tárgyra tér. Van, aki csak megszólít, bevisz egy presszóba, ahol aztán megkapod a 100000 forintos számlát az ásványvízért a szekrényméretű "pincértől". Nemrég egy csapat skótszoknyás, 20 éves turistával találkoztam, akiket akkor szabadítottak meg 800 fonttól (kb 320 ezer Ft) ilyen módon.

- Zöld hiánya: a déli Váci u.-t ugye pár éve nagyon szépen felújították. Csak a fákat felejtették el. Apró dobozokban árválkodik pár nyeszlett fácska. A Fővám tér nagy részét beton borítja, holott park lehetne. Ami pedig park (vagyis nincs betonozva), ott is betonjellegű a fűtlen föld, kutyaszarral borítva.

- Kutyák: lassacskán javul a kutyaszar-helyzet. Viszont továbbra sincs hol sétáltatni az ebeket. A sétálóutcák és az autókkal zsúfolt utcák nem arra valók.

- Parkolás: napközben OK. Este: jó sok étterem, jó sok vacsoravendég, mindenki autóval érkezik -> este 6 és 10 között lehetetlen a helyi lakosoknak parkolni, miközben az éttermek hülyére keresik magukat. Eredmény: vagy 20 percig keringek, de ha esetleg sietek, akkor kénytelen vagyok tilosban parkolni, és az én autómat viszik el, ami 15000 forintba kerül. Ezt nagyon utálom!

- Teraszok: a Forma 1 alatt szokott tetőzni a helyzet. A Váci u. mintegy 8 méter széles. Ebből jó ha 1 méter marad a gyalogosoknak a terjeszkedő teraszok miatt. Az 1 méteren pedig sorban állnak a gyalogosok, hogy áthaladhassanak.

- Tehetetlen önkormányzat: a fenti ügyek nagy részét meg lehetne oldani. De ők nem képesek. Nemtom miért.

Most ennyi jutott az eszembe. Akit érdekel adat a kerületről, az látogassa a http://www.gallup.hu/Gallup/varosok/BpBelvaros/belvaros1.htm és http://www.gallup.hu/Gallup/varosok/BpBelvaros/belvaros2.htm oldalakat. Friss és érdekes adatok.

digitális pillangó Creative Commons License 2001.08.21 0 0 8
Javaslom díszpolgárnak Dr. Oetker-t.
bolcsa Creative Commons License 2001.03.31 0 0 7
Én 24 órás belvárosi vagyok, mivel itt élek és itt van a munkahelyem is. Igaz az elöbbi az "antikvitás soron" az utóbbi pedidig a Kossuth tér mellett, de tény, hogy igen visszás képet mutat a környék. Én imádom, hiszen amit nem kasz meg a Margít híd és a Nyugati tér között, az nem létezik és ezt az utat gyalogosan tehetem meg. Mint kerületi lakosnak azonban nekem is szükségem van parkolóra és ahogy itt a környéken tapasztalom a külsősöknek már nem is nagyon jut hely. Sokszor, ha olyan dolgom van, amit kocsical kényelmesebben intézhetnék, gyalog vagyok kénytelen megtenni, mert ha egyszer kiparkolok ki tudja mikor és hol fogok legközelebb megállni. A kutyagumiról annyit, hogy mindíg is volt kutyánk, igaz nem tehén méretű, csak öleb, de a gyerekek a környéken mutogattak ránk, hogy ott a bolond néni, aki szedi a kutyaszart. Sajna ez nem kerületi jellegzetesség, hanem kulturális deficit, de itt a környéken azért már egyre többen felszedik a felszedhető méretű ürüléket. A házak állapota pedig sajna tényleg vegyes, sőt ha a Borsodi söröző házára gondoltok (Szalay és Honvéd sarok), azt réged bagolyvárnak hívták, mivel a háborús belövések nyomait viselte, most megtévesztően gyönyörűnek néz ki, de hát statikailag és a belső csővezetékeit tekintve szerintem most sem különb, mint volt. Ez a helyzet a mi házunkkal is, sőt itt még az üzletek a falakat is kiverték, a lakók meg újabbakat húztak, most meg a tetőteret is be akarják építeni. Szóval az a baj, hogy sok a kis nyugdíjas, aki épp csak a számlákat tudja kifizetni, a közös költség emelését nem szavazzák meg, mivel nincs miből, a közel száz éves házak meg szépen rohadnak.
Gagarin Creative Commons License 2001.03.31 0 0 6
Gazdag kerület? Most olvasom, hogy egymilliárdos a forráshiány a kerületben...
Hoppá.
Ennyit sikerült lopni?

Gagarin Creative Commons License 2001.03.28 0 0 5
Kedves Szomszéd,
Kedves BahnScorper!

Tény, hogy vannak olyan - zavaró - körülmények, amik egy Belváros természetes velejárói, és ezeket meg kell szokni az itt élőknek (tömeg az utcákon, speciális kereskedelmi létesítmények, sok éjszakai szórakozóhely, zsúfoltabb beépítés, stb).
Viszont vannak olyan dolgok, amik nem természetesek, és ha az ember azt látja, hogy évek, évtizedek alatt sem történik semmi a megoldásukra, akkor azért jogosan felháborodik (kutyapiszok, parkolás, autósforgalom, alapszolgáltatások, stb.).

Magam is úgy gondolom, hogy nem az elköltözés a megoldás, hanem a körülmények javítása - márpedig ez az eddigi önkormányzatoknak nem sikerült!

Az pedig, hogy a kerület gazdag, nemigen látszik az utcákon (zöldfelület, kerékpárút, parkolási rendszer betartatása, közterületek állapota, általános utcaképre vonatkozó, és egyáltalán: bármilyen rendelet, jogszabály, előírás betartatása).

Mindig azt hallom, hogy Bécsben vagy Berlinben ez azért könnyű, mert az emberek másképp gondolkodnak. Ez nem igaz! Ott is csak vasszigorral lehet elérni, hogy az utcán rend legyen!

Előzmény: BahnScorper (4)
BahnScorper Creative Commons License 2001.03.28 0 0 4
Én tíz éve élek itt, a déli részen, mindjárt a Kálvin tér sarkán, és semmi kedvem nem lenne innen elköltözni. Anyámnak lenne, de úgysem talál jobbat. Az tény és való, hogy el vannak aknásítva az utcák, a Váci utca egy sznob rablótanya, de ez még belefér... De központi hely, vásárlásra ott a Nagycsarnok, jó a tömegközlekedés, és nem kell messzire menni, ha CD-ket akarok venni...
A házak felújítása azon múlik, hogy milyen kemény kezű a közös képviselő, vagy milyen az irodák aránya a házban. Az önkormányzatról annyit, hogy minden közigazgatási intézményre jellemző, hogy gittegylet, és önmagukat akarják megszedni, de azt sem szabad elfeledni, hogy ez mégis csak egy gazdag kerület, és ez meglátszik az önkormányzati munkakörülményeken, illetve a támogatásokon is (anyám 17 éve dolgozik ott). A zajosabb vidékeken, meg a Kossuth Lajos utcától délre tényleg nem mindig a legkellemesebb élni, de ez is csak megszokás kérdése...
Gagarin Creative Commons License 2001.03.28 0 0 3
Kedves Terrigena!

Hát igen, kritikus volt a hangvétel, én is tudom, hogy nem _csak_ ebből áll a kerület, viszont úgy gondoltam, a felsorolt problémák mentén kialakulhat a beszélgetés.

Soraidból egyből kitaláltam, hogy Te valahol a Lipótvárosban laksz (laktál), mert a déli rész már nem ilyen hercig.

Az épületeket egyébként többnyire nem az önkormányzat újíttatja fel, hanem a lakók, vagy egy-egy cég, aki megveszi az egészet, vagy a padlását, stb. Az önkormányzat előbb elrabolta az egész házat a tulajdonosoktól (államosítás), majd elhanyagolta, aztán a rendszerváltás után visszadobta a lakóknak, hogy kezdjenek vele, amit akarnak. Persze az egyetlen jövedelemtermelő részt, a boltokat megtartotta magának (így szólt a törvény), most pedig ezeket árulja iszonyatos pénzért, hogy abból aztán... de az önkormányzat ügyeit talán még korai lenne tárgyalgatni.

A parkok felújítása... hát nem tudom, mikor jártál a pár éve felújított Károlyi-kertben például? Az egész koncepció hibás volt, mert a főváros garázst szeretett volna alátenni, de a kerület sürgette a beruházást a választás előtt. Megépítették a kutyafuttatót, de rossz helyre, aztán a lakók tiltakozása miatt be kellett zárni. Azóta nincs. A játszótérnek nevezett szánalmas kis gödörben a picinyek egymást ölik a koszban. A környék iskoláinak tornaóráját itt tartják, a tanulók a sétányon futnak körbe, miközben a nyugdíjasok ijedten rebbennek előlük. A legszebb az egészben, hogy a kert nagy részét fűvel ültették be (bokor és fák helyett), aztán ezt a gyerekek kifocizták. Most bekerítették a hatalmas köröket, kirakták a "Fűre lépni tilos!" táblát, őrt állítottak, aztán lehet nézni, ahogy nő...

Kereskedelem: Próbálj meg (délen vagy a középső részen) délután 5 óra után zöldséget, vagy friss pékárut venni!

Prostik: Váci utca északi részen végig, fiúprostik: Dunakorzó, Petőfi tér környéke. Nem egy, nem öt; tömeg.

Miért nyitottam meg a topikot? Mert szeretem a kerületet, és szeretném, ha jobb lenne itt az élet! Szeretném, ha valahol lehetne őszintén beszélni a problémákról!

Előzmény: terrigena (2)
terrigena Creative Commons License 2001.03.28 0 0 2
Kedves Gagarin!

Kicsit túl kritikusan viszonyulsz a kerülethez, nem? Amit írtál, 10-15 éve volt igaz. Az épületek rohamosan újulnak fel, egyre rendezettebbek az utcák, a parkok pedig szépek és rendezettek, kivéve ott, ahol épp felújítás, vagy átépítés van (pl. Szabadság tér). Mondjuk ez elsősorban a Lipótvárosra vonatkozik, a déli Belvárosban tényleg nagy a zsufi, és kevés a park.

Ez az egyik legszebb európai belváros. Amióta parkolóórás rendszer van, parkolni is lehet. Amit a kereskedelmi ellátottságról írsz, nevetséges. Szinte soha nem kellett kimenni a körútig semmiért, mindig volt közel valami releváns üzlet, de a kényesebbek kedvéért már pláza is van...

Lehet, hogy rossz a szemem, de prostit én még itt nem láttam. Az egyetlen igaz dolog, amit írsz, a koldusok jelenléte, de állítólag Európai viszonylatban egyáltalán nem kirívó. Na jó, az önkormányzat se áll a helyzet magaslatán...

Én nem egész féléve költöztem el a Lipótvárosból, az Országház tőszomszédságából, de nagyon hiányzik... :-(((

És nagyon sok más kerület irigykedhet az Ötödikre, minden hibája ellenére. Az én szememben az erények messze meghaladják a hibákat.

Egyébként vannak konkrét terveid is a Kerülettel kapcsolatban, vagy csak általánosan nyitottad meg a topikot?

Előzmény: Gagarin (-)
hóember Creative Commons License 2001.03.28 0 0 1
Jó, mint tősgyökeres holnap írok, de most azonnal el kell mennem aludni, mert már holnap van:-(((

hóMbR

Előzmény: Gagarin (-)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.03.27 0 0 0
a 0. kerülettel kéne valamit kitalálni ide...
Előzmény: Gagarin (-)
Gagarin Creative Commons License 2001.03.27 0 0 topiknyitó
Budapest, V. kerület, Belváros.
Ebben az agyoncentralizált országban a legtöbb országos közintézmény, hivatal itt található, itt futnak össze még a közutak is, ez az idegenforgalom egyik legfontosabb helyszíne, errefelé található a legtöbb reprezentatív szálloda, stb.

Ha valaki vidékről Budapestre látogat, szinte biztos, hogy felkeresi az V.kerületet, de legalábbis áthalad rajta, a külföldiek pedig kifejezetten uticéljuknak tekintik ezt a városrészt. Naponta több ezer (ha nem több tízezer) budapesti és környékbeli kel útra, és jön a Belvárosba ügyeit elintézni, dolgozni, sétálni, vásárolni, tanulni.

A kerület mindeközben - bár anyagilag gazdagnak titulálják -, néhány utcától eltekintve siralmas állapotát mutatja: Romos, elhanyagolt, rendezetlen, büdös, kutyapiszkos. Az utcákon és a járdákon az autó az úr, a kereskedelmi ellátás a mindennapi bevásárlásokhoz siralmas, a helyi közélet kabaré, az önkormányzat gittegylet és rablótanya, a helyi sajtó unalmas.

Ami kevés park van, ott vagy elviselhetetlen zsúfoltság, vagy a kutyások egyeduralma tapasztalható, bicikliút 1 méter sincs, nappal is, de különösen este a forgalmi és parkolási viszonyokban farkastörvények uralkodnak, az utcák prostikkal, koldusokkal és kéregetőkkel van tele.

És ugyanitt próbál élni, létezni, lélegezni néhány tízezer belvárosi polgár, városlakó. Itt élőként sokan szeretnének itt valahogy pihenni, közlekedni, bevásárolni, gyereket nevelni, alkotni - és mindeközben közéletet élni, az ügyekbe beleszólni, a jövőt közös elképzelésekkel, reális tervekkel, látható határidőkkel és igazi felelősökkel tervezni és megvalósítani.

Egy olyan méretű vidéki városban, mint Budapest V. kerülete, bizonyára könnyebb lehet valódi közéletet teremteni, hiszen ott nem ekkora a zaj, nincs ilyen sok "bába", akik között leveszhet a gyerek.

Az Internet, és talán ez a Fórum lehetőséget adhat a belvárosiaknak egymás megtalálására és a közös gondolkodás elkezdésére.

V. kerületiek! Írjatok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!