Keresés

Részletes keresés

tkacsa Creative Commons License 2008.02.07 0 0 630
Szemétsziget hömpölyög Hawaii felé

http://www.origo.hu/nagyvilag/20080205-tobb-szaz-kilometer-atmeroju-muanyagsziget-csapodhat-a-hawaii-szigeteknek.html


ESZKÖZÖK:
Többek között focilabdák, kajakok, legódarabkák és reklámszatyrok kavarognak abban a több száz kilométer átmérőjű szemétfolyamban, amely a Hawaii-szigetek felé közeleg. A víz felszíne alatt hömpölygő hulladék, amely műholdképekről nem látható, elpusztítja az óceánok élővilágát. A jelenséget tanulmányozó intézet munkatársa szerint az "úszó kontinens" mérete tíz év alatt a duplájára is nőhet - írja a The Independent.


Focilabdák és legódarabkák is hömpölyögnek a szemétben
AJÁNLAT
Pénzt remélve ereszti szélnek a szemetet a kormány
Égő szeméthegyek közt tiltakoznak a nápolyiak
A Föld tíz legszennyezettebb helye 2007-ben
Két, egymástól különálló szemétfolyam hömpölyög a Csendes-óceán északi részén Japán és a Hawaii-szigetek térségében. A sziget méretű, tíz méter vastag, összefüggő hulladékszigetek nem látszanak a műholdképekről. "Az elsősorban műanyagot tartalmazó, több száz kilométer átmérőjű képződmény jéghegy módjára viselkedik" - mondta Curtis Ebbesmeyer amerikai tengerbiológus, aki szerint tíz év alatt megduplázódhat a két szemétfolyam mérete.


"Focilabdák, kajakok, legódarabkák és reklámszatyrok is úszkálnak a víz felszínén" - állítja Charles Moore, aki 1997-ben vitorlázás közben fedezte fel az óceán felszínén is megfigyelhető szennyezést. Ezt követően hozta létre az Algalita kutatóközpontot a szemétfolyam vizsgálatára és alternatív megoldási lehetőségek kidolgozására. "A szennyezés mértéke elképesztő, tíz éve napokon keresztül vitorláztam a masszív szemétfolyamban" - mondta Moore.

A hulladékszigeteket az óceáni áramlások mozgatják, és egy esetleges áramlatváltozás súlyos következményekkel járhat. "A keleti szemétfolyam jelenleg a Hawaii-szigetek felé sodródik, és elképzelhető, hogy nekiütközik a szárazföldnek" - figyelmeztet Ebbesmayer, aki szerint a katasztrófa következményei kiszámíthatatlanok. "A becsapódáskor konfettiként hullik majd a szemét a hawaii tengerpartra!"

Megesszük

Az ENSZ környezetvédői szerint a kidobott műanyag 90 százaléka a tengervízbe kerül, és jelenleg az óceánok felületén közel 18 ezer darab jut belőlük minden egyes négyzetkilométerre - írja a The Independent. A hömpölygő hulladék egyötöde a hajók fedélzetéről és olajfúró tornyokról, míg többségük a szárazföldről kerül a nyílt vízre.


100 millió tonna műanyag ütközhet össze a Hawaii-szigetekkel

A szennyezés következtében 100 ezer tengeri emlős és több millió vízimadár pusztul el évente. Az elhullott madarak gyomrából orvosi fecskendők, öngyújtók és fogkefék kerültek elő. A víz felszínén úszó tárgyak megtévesztik a halra vadászó állatokat.

"A szemétszigetek az emberi szervezetre is veszélyt jelentenek" - mondta Marcus Eriksen, az Algalita munkatársa, aki szerint ezek a vegyipari anyagok a tengeri halak szervezetét is ugyanúgy megmérgezik. "A szennyezés pedig előbb-utóbb az étkezőasztalokra kerül."
tkacsa Creative Commons License 2008.02.07 0 0 629
Rekord eső a Hawaii-szigeteken
A múlt hét végén óriási vihar érte el a Hawaii-szigetek térségét. A szigetek időjárását egy alacsony nyomású rendszer és a tenger felől fújó nedves levegőt ...

http://idojaras.origo.hu/20080205-rekord-eso-a-hawaiiszigeteken.html

No.9 Creative Commons License 2007.12.23 0 0 628
Nincs kifejezetten foszezon, egesz evben lehet jonni, es jonnek is.
Augusztus es szeptember a ket legmelegebb honap. Ilyenkor altalaban legyengul, vagy meg is all az Eszak-keleti passzat, es az egyenlito felol meleg, paras levego jon felfele. A strandon jol lehet birni, de minden mas helyen nehezen viselheto.
Mindenhol lehet csendes strandokat talalni. Meg Honoluluban is, csak tudni kell hogy hol van.


Előzmény: szaszi81 (627)
szaszi81 Creative Commons License 2007.12.16 0 0 627

Sziasztok,

Mi aug.25-től szeretnénk 2 hétre menni nászútra, és nagy álmunk, hogy Hawaii legyen az úticél. Sajnos nem tudom, ott akkor milyen az idő... Meg tudnátok mondani, hogy ott mikor van a főszezon, aug végén , szept elején milyen az idő?

Illetve olyan részre szeretnénk menni, ami egyáltalán nem zsúfolt, kevés az  ember, pálmafás, fehér homokos. Tudtok ilyen részt, szigetet ajánlani?

Viszont szeretnénk megnézni a szigetek változatos természeti szépségeit is (vulkánok, stb), mert nem egész nap sütkérező turisták vagyunk. Gondolom ilyenekre is van lehetőség. Köszi előre is a segítségeteket!!

Üdv.

BOLOND Creative Commons License 2007.12.04 0 0 626
Meg mindig jobb mint a Pacific NW, vagy a NE a mainland-en.
Előzmény: kábelbúvár (625)
kábelbúvár Creative Commons License 2007.12.04 0 0 625

Húszméteres hullámok csapódtak be Hawaii állam Maui szigetén helyi idő szerint kedd hajnalban.

Két partszakaszt, a Baldwin Beach Parkot és Ho´okipa Beach Parkot lezárták, és mindaddig nem nyitják meg, amíg a területet nem nyilvánítják biztonságosnak.

Egy szörföző megsérült, valószínűleg eltört a lába, két másikat pedig a vízből kellett kimenteni, annak ellenére, hogy a hatóságok felszólították az embereket, hogy ne menjenek a vízbe.

A hatalmas hullámok több partmenti épületben és létesítményben jelentős kárt okoztak, egy parkolót is elmostak. Két életmentő járművet partra vetettek a hullámok, az egyik egy üdülő ajtajának csapódott, összetörve azt.

A jelentések szerint a hullámok rengeteg homokot és törmeléket halmoztak fel a partokon.

inforadio

 

:(

BOLOND Creative Commons License 2007.11.29 0 0 624
Hurricane= typhoon, tropical storm, cyclonic storm, tropical depression etc.
Szoval van polineziaban hurricane csak mas a neve. Mikor nem latsz az esotol es a 30 meteres palmafa majdnem vizszintes, nem fog erdekelni hogy mi a hivatalos neve:)
Előzmény: tkacsa (622)
BOLOND Creative Commons License 2007.11.29 0 0 623
Festegetek irodakat, epuleteket, hidakat miegymast, meg ellenorzom hogy mas hogy csinalja.
Előzmény: tkacsa (621)
tkacsa Creative Commons License 2007.11.29 0 0 622
Polinézia időjárása,életritmusa...nincs "hurrikán szezon"


A hurrikánok (és sajnos azok egyre erősődő fajtái a globális felmelegedés miatt) KIZÁRÓLAG az Atlanti Óceán nyugati medencéjére, a karibi térségre jellemzőek. (Puerto Rico, Cuba, Florida és a Mexikói öböl környezete.) A Holland Antillák(szerencsére) túl délre, a Bahamák pedig jóval északabbra fekszenek az ütköző övezetektől, (bár néha azért itt is előfordul szezononként 1-2 trópusi vihar, de hurrikán csak úgy 4-5 évente.)

A HURRIKÁNOK okozója az El Nino, (A Kisfiú) jelenség, mely felelős Dél-Amerika Keleti partjainak szárazságáért és a Middle-Atlantica fölött kialakuló viharok egyre erősödő intenzitásáért. A kontinentális Afrika forró, trópusi levegője keveredik az Atlanti Óceán déli-sarki, hideg áramlataival és afrika partjaihoz közel egy gyengébb forgószél alakul ki, mely az áramlatok és az egyéb légáramlatok, (mint pl. a magasabb légköri „jetstream”, vagy az alacsonyabb „vento”) hatására egyre fokozódik. (Lásd a Trópusi ciklonok http://www.sulinet.hu/tart/ncikk/ac/0/11289/hurra.html és a Hurrikánok és tájfunok c. Sulinet cikkeket: http://www.sulinet.hu/tart/ncikk/Rac/0/11289/hurrikan_palya.htm (A második linkre kattintva jól látszik, hogy a Cook szk. TELJESEN MENTES mindenféle trópusi vihartól az év bármely hónapjában!) A klasszikusan hurrikánnak nevezett légörvény kb. egy hét alatt szeli át az Atlanti térséget és sajnos, mire Közép Amerika partjainak közelébe ér, hurrikánná erősödik.

Az Indiai Óceán északi részére a MONSZUN, míg az itt kérdezett, csendes óceáni térségre északon a TÁJFUN, délen pedig a CIKLON a jellemző. Mind ezekért a La Nina, (A Kislány) átkos meteorológiai szélsősége a felelős. (Köszönjük Neked Homo Sapiens az elmúlt 60 - 70 évet...) Túl a 24.ik órán, immár a 26.ik órában vagyunk! A Föld vizei és légköre lassan irreverzibilis, visszafordíthatatlan károsodást szenvedtek, (pl. a magas szén-dioxid, kénessav, kénsav koncentrátum és a trópusi esőerdők gátlástalan kiirtása nyomán Amazóniában, a trópusi Afrikában és Indonéziában.)

A La Nina jelenség felelős tehát Dél-Amerika nyugati partvidékének túlzottan csapadékos, (gyakran földcsuszamlásokhoz vezető) időjárásáért, és a kelet-csendes óceáni térség megszokott viharainak ELMARADÁSÁÉRT! Azaz semmiképp sincs "hurrikán szezon" Polinéziában... Természetesen kisebb és rövid ideig tartó trópusi viharok itt is előfordulhatnak július - augusztusban, (mivel a déli féltekéről van szó.)

Ugyanakkor Polinézia szigetvilága ezen a szélességi körön, (Salamon szk., Vanuatu -a régi "Új Hebridák", Fidzsi, Szamoa, Pago-Pago, Cook szk., Bora-Bora és Francia Polinézia) éghajlata ún. EGYENLÍTŐI TRÓPUSI! Azaz a Rák- és Baktérítő felől föláramló felhajtó légmozgás a főn, (ez okozza a térítők mentén az elsivatagosodást,) az Egyenlítő környékén LESZÁLL és csapadékot hoz! Bár a La Nina Dél-Amerikától nyugatra épp a szárazságért felelős, (hisz "dühét" még a kontinens nyugati peremén "kiadja",) ezek az Édenkertek pontosan az egyenlítői éghajlat és légmozgások miatt nem száradtak (még) ki. Azaz szikrázó napsütésre ébrednek, de szinte minden kora délután 40 percet, másfél órát esik, majd ismét napfény, álomszép naplemente és este 10, éjfél körül újabb fél-, egy óra eső, ún. „egycellás” zivatar. Ott, ahol MINDEN KÖRNYEZŐ VÍZ sós, hogyan maradhatna meg máskülönben egy ennyire zöld, fantasztikus vegetáció? (A lakatlan atollokat nem öntözi senki…)

Sokkal nagyobb veszélyt jelent viszont, hogy az Északi Sark több százmillió éves és több százmillió tonnás (!!!) jégtakarója a HIVATALOS előrejelzések szerint, -ha semmi nem változik-, PONTOSAN 43 év múlva TELJESEN elolvad! (Forrás: Massachusetts Institute of Technology -M.I.T.- szuper-számítógépes modellje) és erre az időre a Világ Óceánjai mint egy 23-25 métert (az ár-apály függvényében) megemelkednek! Azaz nagyon hamar eltűnik majd Velence és Amszterdam, (hogy csak az európai példáknál maradjak,) de már kb. húsz év múlva is prognosztizál egy kb. 10-12 méter magas vízszint-emelkedést! Már pedig ezen Édeni Csodák legtöbbje mindössze 4-15 méter magasan emelkedik ki a tengerből, (kivéve a vulkanikus kúpokat, de az atollok ott is megsemmisülnek!)

Összegezve tehát: A közeli jövőben, aki csak teheti, látogassa meg ezeket az Édenkerteket, mert valószín egy pár év múlva már NEM LESZ MIT megtekinteni. Hurrikánoktól tehát nem kell tartani, de napi, frissítő felhőszakadásoktól igen
tkacsa Creative Commons License 2007.11.28 0 0 621
Mikozben Hawaii,costa-rica...cook-szigeteken boklaszol,mit dolgozol?
Előzmény: BOLOND (600)
tkacsa Creative Commons License 2007.11.28 0 0 620
kulfoldiaban parhonapotlenni jo...aztan jon a honvagy...megpersze olyanhelyen jolenni ahol emberinyelven(angolul)beszelnek erttsd amit karattyolnak napmintnap ....
Uj-Zeland vizummentes
A fagy szinte teljes hiánya miatt,a kocsikba fagyállót nemis használnak...Evszazadokig(hajoval)messzinektunt,de mamar a fejlodes csucstechnikaival (repulovel) kozelebberezheto...
Persze uj-Zeland csak azoknak ajanlott,akik unjak a nagyvarosi belvarosiadast,+ szeretik a termeszetet...
Az életmód része a hétvégi program, kirándulnak, viszik a rengeteg bringát, kajakot, vonszolják maguk után a két- és négykerekű terepmotorokat, meg persze a tenger közelsége miatt kézenfekvő hajót is.
Nemkell kulon topik a kepekhez,2google oldalt megnyitsz,mindketton imagesre rakod...aztan egyiken terkepet nezel helyseg nevekkel a masik google images oldalorameg bemasolod a helyiseg neveit,igy szinte virtualisan kozelebbrol korbetudod utazni az adott foldresz mindeneggyespontjat...
PL:itt 1 kep ujzelandrol: Tauranga
http://www.westbayrovers.com/images/mount.jpg

nemtudom,hogy lehet belinkelni valaki leirhatna 1mondatba.
Előzmény: Zeus SH (618)
ultraviolettt Creative Commons License 2007.11.28 0 0 619
van egy ilyen topik utaztam-fenyepeztem-megmutatom cimmel mintha? nezz be
Előzmény: Zeus SH (618)
Zeus SH Creative Commons License 2007.11.27 0 0 618
Vagy akár kreálhatnánk is ezeknek a fotóknak topikot. Hátha kerülne több ember is. Én egyelőre híján vagyok az ilyen fotóknak, de másokét szívesen elnézegetném... ;)

(odaát a saját fotós topikban javában nünükéznek, ami nagyon klassz, de valahogy nekem most az illúziórombolás lenne két nünüke között egy trópusi öböl...)

Már a topik-névadáson gondolkodom, de nem jut eszembe értelmes dolog.
Előzmény: BOLOND (615)
BOLOND Creative Commons License 2007.11.26 0 0 617
Az ilyen magas labdat nem szabad leutni, tul konnyu. Egy igazi profi var a cifrabbakra. ;)
Előzmény: BOLOND (615)
ultraviolettt Creative Commons License 2007.11.26 0 0 616
melyik kepen is vagy lathato ?  :-)))) (bocsanat nem tudtam megallni)
Előzmény: BOLOND (615)
BOLOND Creative Commons License 2007.11.26 0 0 615
Koszi az elismerest de a baberok nem teljesen illetnek meg. A jo sors ugy hozta hogy olyan helyekre jutok el ahol nem lehet rossz kepeket csinalni. Hawaii-n sem csinaltam rosszakat. De rengeteg videot is csinaltam, foleg a digitalis korszak elott, es az abbol masolt kepek nem minosegiek, pedig az alanyok nagyon jok. Itt van ketto, az egyiket nem en csinaltam mert rajta vagyok, es off is mert Costa Rica-ban keszultek de sebaj. Majd a "Termeszet (csak sajat fotok)" topikban teszek fel tobbet.



Előzmény: Zeus SH (614)
Zeus SH Creative Commons License 2007.11.25 0 0 614
Rég találkoztunk, Te is csendben voltál az elmúlt időben..

Mivel érdemelted ki a "mester"-t? Szép fotóid vannak. Ahogy elnézegettem a képeid, sokszor olyat is meglátsz, ami fölött én lehet hogy elsiklanék. Pedig én szeretek fotózni, és... Hogy is mondjam, hogy beképzeltnek, meg álszerénynek se tűnjek? Szóval láttam már jó pár hobbyfotót, és én is elkattintgattam pár ezer fényképet. Technikailag már mindenképp tudok fotózni, de nem mindig látom meg így a dolgokat, ahogy Te. És tiszteletre méltó dolog, ha valaki jól csinál valamit. ;)
Előzmény: BOLOND (613)
BOLOND Creative Commons License 2007.11.25 0 0 613
Szia Zeus, hogy's'mint? Reg lattalak itt az indexen. Elpirongok a mester megjelolestol. Mivel erdemeltem ki?
Igazad van, Hawaii csak jobb mint BP, de Pesten legalabb meg meg tudod engedni a lakbert.
Kulon neked egy kis tropusi izlelo:



Előzmény: Zeus SH (608)
BOLOND Creative Commons License 2007.11.25 0 0 612
A terkepen foutnak van jelolve, es mivel ez az egyetlen fout ezert nem nagykepuseg A1-nek titulalni :)
Szinten ugyanitt, ez egy foszezoni tengerpart, es a masik kepen, egy masik szigeten a helyi muvelodesi haz (tumunu, kozossegi kocsma)



Előzmény: ultraviolettt (611)
ultraviolettt Creative Commons License 2007.11.24 0 0 611
jo ez az autosztrada... A1?  ;-)
Előzmény: BOLOND (602)
ultraviolettt Creative Commons License 2007.11.24 0 0 610

hoppa, most nezem hogy felreolvastam : neked az ott az itt :-)

akkor a levegoben kereszteztuk az utakat :-p

Előzmény: No.9 (609)
No.9 Creative Commons License 2007.11.24 0 0 609
Nem. Szept. 7.-en jottem, es meg mindig itt vagyok.
Előzmény: ultraviolettt (607)
Zeus SH Creative Commons License 2007.11.23 0 0 608
Igen, sajnos ez előfordul. Vannak emberek, akik szeretnek mindenből fajgyűlölős kérdést csinálni. Ezért is nem írtam, hogy merrefelé... Még valami jogvédő kitalálná hogy fajgyűlölök, és jól befenyít az index, pedig nem is lenne igaza... ;/

Na, ez eléggé húzós téma ide, inkább valami vidámabb dolgot kéne találni...

Inkább ha kérhetem, tegyél (tegyetek) be pár képet. Hawaii (és a többi hasonlóan szép hely) legalább egy kicsit segít elfelejteni az itteni dolgokat.

Téged, BOLOND mester kifejezetten irigyellek, hogy olyan gyönyörű helyekre eljutsz. És hát... Még ha Hawaii nem is olyan, mint ami mondjuk nekem is az "ideálom" lenne, még mindig sokkal több szépség lehet benne, mint mondjuk ebben az országban.
Előzmény: BOLOND (606)
ultraviolettt Creative Commons License 2007.11.23 0 0 607
csak nem 7.-en indultal HI-bol ? szinte egyszerre repultunk ;)
Előzmény: No.9 (585)
BOLOND Creative Commons License 2007.11.23 0 0 606
De ha ezt megemlited akkor fajgyulolo vagy.
Előzmény: Zeus SH (605)
Zeus SH Creative Commons License 2007.11.23 0 0 605
Kínai import? Hát... Beszélik, bár a kormány tagad... (bár ez inkább múlt idő, most csend van róla)

Sajnos én is ezt látom a legfőbb gondnak, hogy hirtelen megemelkedik itt-ott az életszínvonal. Sajnos az emberek fejében ez nem történik meg, és ugyanúgy tervezik(?) a családot, mint mondjuk 30 éve, amikor öt gyerekből négy meghalt három éves kora előtt. Ma már életben marad mindenki, ám éhezni fognak... ;/
Előzmény: BOLOND (604)
BOLOND Creative Commons License 2007.11.23 0 0 604
A fold lakossaga kb 40 evenkent duplazodik. Kina es India nepessege "lassan" emelkedett a nyug miatt. Most hogy a vilag manufaktura strukturaja oda osszpontosodott, jelentosen megemelkedett az eletszinvonal, meg 20 evre visszatekintve is. Magasabb eletszinvonal=gyorsabb szaporulat. Mas mar nem is hianyzik.
Csoda hogy az ember sovarog a nyugalom es csond utan?
(Jol hallottam, kinaiakat importalnak Mo.-ra hogy felnyomjak a nepesseget?)



Előzmény: tkacsa (603)
tkacsa Creative Commons License 2007.11.23 0 0 603
Budapest is egyre zoldhianyosabb...:
A fidesz 264 ezer négyzetméter teruletet minősítene át a XII-kerületben...
Az ingatlanok átminősítését a kerület legtöbbször azzal indokolja, hogy bevételt hoz az önkormányzatnak. Számos zöld övezetet ugyanis olyan területté minősítenének át, ahol családi házakat lehet építeni
http://www.origo.hu/itthon/20071107-zold-teruleteket-epitene-be -a-xii-kerulet.html

Miami: kevesebb mint 50 év alatt, 1940-re a hatszázszorosára nőtt...stb

+kina+India..ha azok megindulnak 2.5milliardan...+A Legek foldresze Afrika,kozel 1milliard lakossal...ha egyszer ezek megindulnak...jobb belese gondolni...

http://hu.wikipedia.org/wiki/Afrika





BOLOND Creative Commons License 2007.11.22 0 0 602
Mi kell meg?

Nekem ez: (just hangin')









No.9 Creative Commons License 2007.11.22 0 0 601
Hat igen, mondjuk az igaz hogy ha ugy jossz ide mint valami erintetlen paradicsomba, akkor bizony csalodas fog erni. De Honolulu egyebkent egy nagyon is elheto varos. Szazszor inkabb mint Budapest.

'partizni, vasarolni, csajokat nezni a tengerparton ok. Dolgozni is ok'
Mi mas kellene meg? :)
Előzmény: BOLOND (600)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!