Keresés

Részletes keresés

poreisz Creative Commons License 2025.12.06 0 0 2207

a Phillips görbe a megjelenésekor is áltudományos maszlag volt

Előzmény: Profitbanyasz (2198)
poreisz Creative Commons License 2025.11.05 0 0 2206

"a növekvő hozadék megegyező fogalom a növekvő mérethozadékkal?" 

Igen.

Plusz skálahozadéknak is nevezik

Előzmény: CsepelMarathon (2203)
Eggokádá Creative Commons License 2025.09.25 0 0 2205

közben gondolkodtam. azért kapunk szolgáltatásokat is ezért a pénzért. ingyen yutub, ingyen google, ingyen sok-sok google szolgáltatás, és még a google-n kívül a többi céget nem is soroltam.

végülis ez havi 10 ezer forintot lehet, hogy megér...

Előzmény: Eggokádá (2204)
Eggokádá Creative Commons License 2025.09.22 0 0 2204

most volt valami hír, hogy a google évente a reklámokból valami többszáz milliárd dollárt keres. 240 milliárd, de nyilván ez csak becslés, de a nagyságrend megvan.

na most ügye tudjuk, hogy mindent mi fizetünk meg, tehát ezt is :)

számoljunk csak az adófizetőkkel, tehát akik dolgoznak. AI szerint ez kb 3.5 milliárd ember.

számoljuk hozzá hogy nem csak a google keres pénzt reklámokról, hiszen van sok más reklámfelület is.

AI szerint számolhatunk évi 1000 milliárd dollárral. :D

tehát visszatérve: mindent mi fizetünk meg.

AI szerint kb évi 300 dollárt fizetünk ki reklámra, az egész világ átlagával számolva.

az AI külön megbecsülte a magyar viszonyokat, szerinte egy átlag magyar adófizető évente kb 150 ezer forintot fizet reklámra :D

nyilván ezek nagyon durva becslések, de azért elgondolkodtató...

CsepelMarathon Creative Commons License 2018.12.03 0 0 2203

Üdv!

A segítségeteket kérem. Mi a modernitás, a növekvő hozadék világa?  Illetve a növekvő hozadék megegyező fogalom a növekvő mérethozadékkal? 

Profitbanyasz Creative Commons License 2018.11.06 0 0 2202

Köszönöm ezeket, tényleg jók.

A Sági Judit féle cikk (http://epa.oszk.hu/00000/00026/00024/pdf/euwp_EPA00026_2004_03_052-055.pdf) milyen újságban/folyóiratban jelent meg? Oké, hogy ott van az interneten a teljes cikk, de hogy kellene rá hivatkozni?

A Csereklei Gábor (http://www.valosagonline.hu/index.php?oldal=cikk&cazon=909&lap=0) cikk ábrái elérhetők valahol? A Valóság oldalán csak a szöveget találtam, ami hivatkozik az ábrákra, de azok nincsenek beszúrva.

Előzmény: bronco8 (2201)
bronco8 Creative Commons License 2018.11.01 0 0 2201

Kibővítve az internetes elérhetőségekkel is:

Balatoni András: A Phillips-görbe és a stop-go ciklusok 

Magyarországon

Statisztikai Szemle, 87. évfolyam 9. szám

http://www.ksh.hu/statszemle_archive/2009/2009_09/2009_09_898.pdf

Szentmihályi Szabolcs – Világi Balázs: A Phillips-görbe – elmélettörténet és empirikus összefüggések

Hitelintézeti Szemle, 14. évf. 4. szám, 2015. december

www.hitelintezetiszemle.hu/letoltes/1-szentmihalyi-vilagi.pdf

Csereklei Gábor - File Szabolcs: A várakozással kibővített Phillips-görbe hipotézis

Valóság, 50. évf. 6. sz. / 2007

http://www.valosagonline.hu/index.php?oldal=cikk&cazon=909&lap=0

Mellár Tamás: Makrogazdasági célok, gazdaságpolitikai ciklusok

Szigma, XXVIII. (1997.) 3-4.

www.szigma.ktk.pte.hu/index.php/letoltesek/1997-xxviii-evfolyam-3.../letöltés

Sági Judit: ÁRFOLYAM-KONVERGENCIA, ERM-II. TAGSÁG

http://epa.oszk.hu/00000/00026/00024/pdf/euwp_EPA00026_2004_03_052-055.pdf

Esetleg még hasznos linkek a témában:

http://www.fajltube.com/gazdasag/Az-inflacio-fogalma-A-Philllip71474.php

https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazifeladat-kerdesek__9582374-phillips-gorberol-ill-modositott-phillips-gorberol-hol-talalok-jo-magyar-nyelv

Aztán rendesen hivatkozni ám…:)

Előzmény: bronco8 (2200)
bronco8 Creative Commons License 2018.11.01 0 0 2200

Esetleg még:

Baksa Dániel, Benk Szilárd, Jakab M. Zoltán: A Költségvetési Tanács DSGE

modelljének rövid leírása

2009. augusztus 18.

Czibor Eszter: A magyar monetáris politika elemzése 2001-től napjainkig

Célszerű-e újragondolni a magyar monetáris politika alapelveit a világgazdasági válság után?

Előzmény: bronco8 (2199)
bronco8 Creative Commons License 2018.11.01 0 0 2199

Íme néhány tipp:

Balatoni András: A Phillips-görbe és a stop-go ciklusok 

Magyarországon

Statisztikai Szemle, 87. évfolyam 9. szám

Szentmihályi Szabolcs – Világi Balázs: A Phillips-görbe – elmélettörténet és empirikus összefüggések

Hitelintézeti Szemle, 14. évf. 4. szám, 2015. december

Csereklei Gábor - File Szabolcs: A várakozással kibővített Phillips-görbe hipotézis

Valóság, 50. évf. 6. sz. / 2007

Mellár Tamás: Makrogazdasági célok, gazdaságpolitikai ciklusok

Szigma, XXVIII. (1997.) 3-4.

Sági Judit: ÁRFOLYAM-KONVERGENCIA, ERM-II. TAGSÁG

Előzmény: Profitbanyasz (2198)
Profitbanyasz Creative Commons License 2018.10.30 0 0 2198

Egyetemi dolgozathoz a Phillips-görbe, vagy módosított Phillips görbe témában keresek magyar nyelvű cikkeket. Olyan lenne jó, ami egy ide tartozó témát részletesebben bemutat, néhány oldalban.

maccc92 Creative Commons License 2013.11.25 0 0 2197

Hogyan valósulhat meg a szellemi alkotás spin-off vállalkozásba történő bevitele?

Tomonas Creative Commons License 2012.12.06 0 0 2196

Így már okés, köszönöm.

Előzmény: GeeDawg2 (2195)
GeeDawg2 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 2195

Szerintem ezt Te magad is tudod: ha pl. otthon a kábelTV-t, meg a sörfogyasztást (jóléti kiadások), kölcsönből fizeted, az csak akkor éri meg, ha utólag pont ugyanannyit (+ infláció) ell érte fizetned. Ha később kamatot kell értte fizetned (tehát hitelt veszel fel), akkor érdemesebb olyan tevékenységekre költened, ami legalább kitermeli ezt a hozamot. 

Előzmény: Tomonas (2193)
GeeDawg2 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 2194

Ugye ez nem komoly?

Előzmény: Törölt nick (2191)
Tomonas Creative Commons License 2012.12.06 0 0 2193

Szeretném segítségeteket kérni abban a kérdésben, hogy ha az állam kölcsönökből fedezi a jóléti kiadást/fenntartást, annak mik az előnyei, és hátrányai?

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.05 0 0 2192

Előzmény: Törölt nick (2191)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.05 0 0 2191

Üdv!

Ez 2 db tavalyi zh feladat közgazdaságtanból. Valaki le tudná írni a feladatok megoldásait?

Előre is köszönöm.

Bocicsoki Creative Commons License 2011.06.10 0 0 2190

Azt hiszem ennek a hírnek a magyar kutatók rangos megjelenéséről ebben a topicban van a helye: http://www.aeaweb.org/articles.php?doi=10.1257/aer.101.3.519

hantorish Creative Commons License 2011.06.09 0 0 2189

Sziasztok!

Számos a tervezés és értékelés témakörével kapcsolatos irodalom végigrágása utána lenne egy kérdésem.

Ugye számolatlan mutatószámrendszer koncepcióját dolgozták már ki. ZWEU, DUPON, stb. Arra szolgálnak, hogy a vállalati teljesítmény mérhetővé válljék és a tervadatok alapjául szolgáljanak. DE.

Ezek szinte mindegyike kapcsolatban áll pl az adózás előtti, vagy utáni eredménynnel. Namármost ismereteim szerint a vállalatok 99%-ban ez évente egyszer kristályosodik ki, az üzleti év lezárásával. Tehát objektív képet csak egy bizonyos időpillanatban fog adni ezekhez a mutatókhoz. (pl ROI, ami igen sok rendszer alapja).

Akkor mégis hogyan lehet kialakítani olyan tervezési, ellenőrzési rendszert, amely havi szinten figyeli a vállalati teljesítményt? Nincs itt egy hatalmas ellentmondás?

ParadoxH Creative Commons License 2011.05.04 0 0 2188

Üdv mindenkinek!

Szeretnék azokhoz fordulni segítségért, akiknek van gyakorlata a befektetői ügyletekben, illetve kiigazodnak a magyar nyelvű könyvek bibliográfiájában. Bevezetőnek annyit mondanék, hogy a kezdeti nyilvános kibocsájtásról (IPO) írnék államvizsga dolgozatot és szeretnék anyagokat gyűjteni a témában. Elsősorban olyan magyar nyelvű könyv(ek) érdekelnének amelyekben részletesen említve van a téma. Én eddig csak a B.-M. - Modern váll. pü.-ek c. 2005-ös könyvben találtam egy pár oldalnyi leírást. Ti tudtok még olyan könyveket, amelyekre hagyatkozhatok? Angol nyelvűt már könnyebben találok, ti ezekből melyiket ajánljátok? Lehet tudni kik azok, akik ennek a témának a gurujai, akiknek a könyveibe érdemes belenézni?

Előre is köszönöm a türelmet és a segítséget.

K Levi

GeeDawg2 Creative Commons License 2011.01.28 0 0 2186

Béla, nem kiégés (burnout), hanem felvásárlás (buyout).

Egy cég értékét meg az határozza meg, hogy mit vársz, mennyi pénzt fog termelni a következő években. (Hasonló példa, egy irodánál is a location számít, nem az, hogy mennyi hitelből építették meg.)

Előzmény: Törölt nick (2184)
GeeDawg2 Creative Commons License 2011.01.27 0 0 2183

Azért annyiban speciális a helyzet, hogyha sok a készpénz a vállalatban, akkor abból elég gyorsan ki lehet fizetni a felvett adósság egy részét, és utána lehet azon gondolkozni, hogy mit csinálsz a céggel, szétdarabolod, vagy működteted. (ld. Tőzsdecápák)

Előzmény: pint (2182)
pint Creative Commons License 2011.01.27 0 0 2182

még precízebben fogalmazva a tulajdonosok akkor adják el a részüket, ha a vevő többet ad érte, mint amennyire ők maguk értékelik a tulajdonrészt. ennek sok oka lehet, pl az illetőnek gyorsan pénzre van szüksége. de lehet ok az, hogy ha véleménykülönbség van, a vevő úgy látja, hogy a cég előtt fényesebb jövő áll, mint azt a jelenlegi tulajdonosok gondolják. nyilván ha egy cégnek pénztartaléka van, az növeli az értékét, tehát jönnek a vevők. de ugyanakkor növeli az értékét a tulajdonosok szemében is, tehát csökken az eladási kedv.

a leverege-nek ehhez semmi köze. felvásárolni lehet leverage nélkül is, ha van rá pénzed. ha meg nincs, a leverage csak akkor segít, ha a műveletnek amúgy van várható haszna, különben senki nem fogja biztosítani a szükséges pénzmennyiséget.

amúgy van róla wiki cikk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Leverage_(finance)

http://en.wikipedia.org/wiki/Leveraged_buyout

a fórumtárs valószínűleg ezt érti félre:

"some features of potential target firms make for more attractive leverage buyout candidates, including:

...

- Hard assets "

de ez nem azt jelenti, hogy ha sok pénzed van, nagyobb a "veszélye", hogy megvesznek. hanem csak annyit, hogy a leverage feltétele az, hogy a pénzpiac lásson fantáziát a dologban, és biztosítsa a zsetont hozzá.

Előzmény: Törölt nick (2181)
pint Creative Commons License 2011.01.26 0 0 2180

akkor már csak azt kell megmutatni, hogy mindez hogy mond ellent annak, amit én mondtam. figyelem! nem annak, amit te beleképzelsz abba, amit én mondtam. hanem annak, ami valóban oda van írva, kontextussal együtt értelmezve, stb. ahogy normális felnőtt emberek beszélgetni szoktak. nem úgy, mint dennis moore.

megjegyzések:

1. az egész értekezés a helyettesítő termékekről mellékszál. az üzemanyag esetében ilyen nincs, pont azért, mert az állam korlátozza a piacot. pont azért korlátozza, hogy az adófizetést ne lehessen elkerülni. nem tankolhatsz étolajat, mert az adócsalás.

2. a benzin jövedéki adójának hogyne lenne köze a közúthasználathoz? aki többet használja a közutakat, direktben, vagy közvetett módon, az több benzint használ, és így több adót fizet. ha az állam ezt az állapotot fenn akarja tartani az elektromos autók megjelenése után is, akkor kénytelen lesz valami módon megsarcolni azokat is.

Előzmény: GeeDawg2 (2178)
GeeDawg2 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 2179

Fijamgéza, a készpénztartalékolásnak is van költsége. Ugyanúgy, mintha vennél egy lakást, és nem laksz benne, és nem is adod ki.

Pont ez a vállalati pénzügyek egyik alapvetése, hogy mindig likvidnek kell lenni, de hogy éppen aktuálisan mi a forrásszerkezeted (azaz a saját vs. az idegen tőke aránya), az folyamatosan tud változni.

Egyébként, ha meg nincs hiteled, de nagy készpénzállományaid vannak, akkor nagyon könynen meg tudnak vásárolni, szőröstül, bőrüstül. Ezt hívják leverage buyout-nak. Pl. Magyarországon a Pick járt így.

Előzmény: Törölt nick (2177)
GeeDawg2 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 2178

Troll üzemmód (nap végén) on:

A kérdés persze, hogy politikai, mivel az adózás mindig arról szól, hogy valakitől elveszünk, hogy valakinek adjunk. Itt ugye a benzin/gázolajfelhasználóktól eklveszünk, és a globális finanszírozás elve alapján fizetünk belőle némi iskolát, némi rendőrt, stb.

És a kérdés persze közgazdasági, amennyiben bármilyen energiaforrásnak van egy piaca, és ha az egyiknek felmegy az ára, akkor a helyettesítő termékek felé fordulnak az emberek. Tehát, amennyiben a technológia a kőolajnál olcsóbb közlekedési energiaforrást talál, akkor valószínűleg az állam azt fogja megadóztatni, de csak annyira tudja, amíg azt a felárból fakadó bevétel növekedés nem lesz kisebb, mint a helyettesítő termékek fogyasztása miatt megnjelenő bevétel kiesés. (Ezt hívják keresztárrugalmasságnak, ha jól emllékszem, 3. Mikroökonómia előadás)

Tehát azért a költségvetés (és benne az adózás) nem csak prózai aritmetikai feladvány, hogy kitalálunk valamilyen adót, azt meg a nép befizeti. Annak a kitalálása, hogy milyen tevékenységeket lehet úgy megadóztatni, hogy az minimálisan legyen torzító hatású, ráadásul még könnyen ellenőrizhető, beszedhető is legyen - no ez igencsak komoly intellektuális feladat. (Persze ez minden szabályozási kérdésre igaz)

Na, kielégítő volt a válasz? (Tudom, hogy nem válaszoltam meg, hogy mi van akkor, ha kiesik 300 milliárd Ft a büdzséből; de korábban írtam, hogy ez nem egyik évről a másikra fog megtörténni...)

Ps: Egyébként történetesen a jövedéki adózásnak  (sem a bevételnek, sem a kivetésnek, sem a beszedésnek) szinte semmi köze nincs a magyar közúthasználathoz. Annyi van, hogy a vasút kevesebbet fizet.

Előzmény: pint (2166)
pint Creative Commons License 2011.01.26 0 0 2176

a topik címe "közgazdaságtan". mi kell még ahhoz, hogy elmondjad, mi is a baj azzal, amit mondtam? milyen módszered van arra, hogy tartósan évi 1000mrd (de akkor legyen csak 300mrd) forinttal kevesebb adóbevétel mellett ugyanannyi legyen a kiadás? én nagyon kíváncsi vagyok, de gondolom mások is.

Előzmény: GeeDawg2 (2173)
GeeDawg2 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 2175

Te meg nerd-troll! BTW, Te még mindig a távolban?

Előzmény: Törölt nick (2174)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.26 0 0 2174

Mindig tudtam, hogy troll vagy:)

Előzmény: GeeDawg2 (2173)
GeeDawg2 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 2173

Srác, szerintem ez nem az a fórum. (volt nekije valaha máshol, ha érdekel, megtalálod.)

De külön öröm, hogy végre el lettem trollnak könyvelve. :) (csak, hogy még smiley is legyen.)

Előzmény: pint (2172)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!