Köszi a segítséget! Már csak 1 kérésem volna... Én halálra próbáltam kiválogatni az interneten, hogy honnan töltsem le az engem esetleg érdeklő programot, de hm..... Hogy veszel banánt a piacon ha nem tudod milyen a banán? Vagy veszel mindeből egy picit (ez drága, azaz nekem sokat kell letölteni), vagy megkérdezel egy szakavatottat hol lehet banánt venni. Szóval szerintetek honnan töltsem le? A szerver nem fontos, hogy magyar tükör legyen, sőt jobb lenne egy EU/USA, nekem az gyorsabban jön le... Köszi
TC-bol 2.0 volt az utolso, de mint mondtam, en a TC++-t ajanlgatom (a Borland C++-t sem, az vagy 5x akkora. Es nem is toltheto le jogtisztan).
DOS ala fejleszteni tenyleg nem lehet komoly celpont manapsag - de itt csak maga a C nyelv (es nem vmilyen grafikus kornyezet programozasanak) megtanulasarol van szo. Erre pedig nincs jobb a mar annyit emlegetett eszkoznel.
Akkor a DOS-os Turbo C. A free windowsos cuccok ugyanis parancssorosak, ami nem biztos hogy túl jó egy kezdőnek, bár én a Borland IDE-t sem tartom túl nagyra (bár volt egy idő amikor vele keltem és feküdtem, de az úgy 92-ben volt).
KOszi, hogy ennyi okosat mondtok..... Most ott tartok, hogy nem mindent ertek.... A linuxxal csak annyit, hogy az csak a kisebb baj lenne, hogy azt hasznaljam, de jelenleg nincs linuxom es most nem is tudok feltenni a gepre.... Csak a windows/dos kornyezet johet szoba... ( a dos is megy, bar a windows kenyelmesebb lenne) Szoval akkor igy kerdezlek titeket: Szerintetek melyik a legjobb ingyen is megszerezheto C vagy C++ windows ala, amit egy kezdonek ajanlanatok?
TC-ből a 2.0 volt a legutolsó. Amiröl te beszélsz az a Borland C++, neki volt 2, 3, 3.1, 4, stb verziója.
Egy mai kezdönek a DOS sem sokkal megszokottabb környezet mind a unix. A DOS-os ide pedig elég fapados a KDevelop-hoz képest, bár az online help tényleg nem rossz dolog. De minek tanuljon meg valaki egy olyan dolgot ami akkor elavult volt amikor piacra dobták (nem a TC hanem a DOS).
Az mas, nem is a TC-t, hanem a TC++-t ajanlottam. Ez vagy 3 evvel frissebb, hiaba alacsonyabb a verzioszama.
De.
Amikor utoljara probaltam az RHIDE-t, tenyleg kellemesnek tunt - azonban online help nelkul. Es most oszinten: egy C nyelvvel ismerkedonek mi a fontosabb? Egy nagyon jol optimalizalo kodgenerator help nelkul egy idegen vilagban (linux), vagy reszletes help mintapeldakkal egy megszokott, egyszeru kornyezetben (DOS)?
Még a Borland C++ 2 is tele volt bugokkal. A Turbo C 2.0 meg kimondottan rossz kódot fordított néha, bár ezt az optimalizálás kikapcsolással meg lehetett oldani. Az 1.x-be bele sem merek gondolni...
Linux alatt a gcc-hez ott az RHIDE karakteres felületen (hasonlóan néz ki mint a Turbo sorozat), vagy ami még jobb: X windows alatt ott a KDevelop. És egy Mandrake felrakása nem olyan nagy varázslat, akár még windows 9x partícióba is felmegy. Ráadásul nincs 64K-s szegmenshatár, memóriamodellek és más hasonló nyalánkságok amik megédesítették a DOS-os programozók életét. DOS meg manapság már amúgy is csak a múzeumban és a 9x-es sorozatú windowsokban fordul elő.
Linux alatt valoban menne szepen, de enyhen szolva tulzas lenne csak ezert linuxot telepiteni. Kulonosen, ha (amint mondja) kezdo. Arra egy integralt kornyezet az idealis, a nyelvet is taglalo online help-el: a Borland-tol meg modemmel is hamar letoltheto a 3M-nal is kisebb TC++ 1.01, az pontosan ilyen(community.borland.com, regisztralas uj userkent, aztan "museuem" - a borland.hu-n sajna csak pecsek vannak)
Mellesleg akkor nem is kimondottan ANSI C compiler, hanem K&R kell...
En is a gcc-t javaslom, Linux alatt :))
www.gnu.org Verzio: 2.95
Erdemes elolvasni a hozza kapcsolodo doksikat is. Bar, Linux telepiteskor amugy is kotelezo jelleggel felrakja magat.
Linux alatt ott a gcc, az tud C++-t és C-t is.
Windows alá is van, pl a Borland C 5.valahány parancssoros verziója, letölthető a borlandtól (de szvsz a borland.hu-tól is).
Vagy ott a gcc windowsos verziója, ezt a www.cygnus.com-ról töltehted le.
De szvsz jobban jársz egy linux-szal, a könyvben lévő példák alapvetően unixosak (a könyv íróinak egyike írta a unixot is).
C nyelvet szeretnék tanulni. A dolog nagyon új nekem....... Megvettem a Richie C programozási nyelvét..., de nem adtak hozzá fordítót. Ha valakinek van egy jó compliere, vagy tud egy jó címet szóljon!