Keresés

Részletes keresés

lycs Creative Commons License 2001.03.27 0 0 14
*** lulu2 ***

Köszönöm! Ennél többet most nincs időm írni, mert megyek tekerni, pöckölni, tologatni és fejbenmegjegyezni. Az eredményről hamarosan tájékoztatlak Benneteket.

(Azért belegondoltam a mérnöki számításokba és egy ilyen masinába... hát, le a kalpaggal, édes Úr!)

Szóval még1x köszi!

Előzmény: Lulu2 (10)
Tamás_ Creative Commons License 2001.03.27 0 0 13
Minden elismerésem Lulu2-é! :-)

Utóbb én is rájöttem, hogy talán röviden fogalmaztam, a szovjet linket érdekességnek szántam, de gondoltam, talán a működésük hasonló.

net-boy Creative Commons License 2001.03.27 0 0 12
Pascal batyank most bizonyara mosolyog. ;)
Előzmény: Lulu2 (10)
Lulu2 Creative Commons License 2001.03.27 0 0 10
Kiegészítés:
Újra olvasva a hozzászólásomat rájöttem, hogy az osztásnál nem írtam le, hogy a fordulatszámlálót az osztandó bevitele után a beállító 0-ra állításával - ennek egy mozdulattal való végrehajtására külön kar létezik - és egy hátra tekeréssel 0-ra kell állítani!

Elég nehéz volt pontosan leírni, mert kb. 31-32 éve már én sem használtam ilyen gépet!
Ragyogó versenyeket rendeztünk egy - egy összetetteb feladat megoldásánál, és voltak akik boszorkányosan gyorsan tekertek, meg olyanok is akik igen jól szervezték a számolást ezért a kijött eredményekkel mindíg tovább tudtak számolni!

Volt a gépeken egy gomb is, melynek lenyomásával és egy tekeréssel a beállító sorba lehetett vinni az előző részeredményt, ezzel is elekerülve a közbenső kiírást, ami a számolás tévesztéséhez, lelassulásához vezetett!

Előzmény: Lulu2 (9)
Lulu2 Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9
Fiatal mérnök koromban geodéziai számításokhoz több típust - közöttük a Facit-ot is - naponta több órán át használtam!

Három számsor létezik:
Az első a beállítás, melyet a lehúzható kis bütykökkel kell beállítani.
A második a fordulatszámláló, melynek helyérték szerinti változtatására van a tekerőkar alatt az oda-vissza váltó - hüvelyk és mutatóujjal mozgatható billentyűje.
A harmadik az eredménysor. Itt olvasható le a végeredmény!

Az alapbeállításhoz tartozik a tizedes jegyek és a hármas tagozódás lovacskáinak beállítása. A szabály az, hogy a beállító sor és a fordulatszámláló sor tizedeseinek összegét kell az eredménysorba beállítani és ehhez igazítani a hármas tagolást.

Legegyszerűbb az összeadás:
A beállító sorban az első tagot beállítva és egyet tekerve megjelenik az eredmény sorban, majd a második tagot beállítva és egyet tekerve az eredménysorban a két tag összege szerepel. Ha negatív számot kell hozzáadni, akkor természetesen visszafelé kell egyszer tekerni.
Ebből már ki is található a kivonás technikája:
Egy tekeréssel az eredmény sorba beviszed a kisebbítendőt, majd negatív irányba tekerve a kivonandót, az eredménysort leolvashatod.

A szorzás:
Az egyik tényezőt beállítod a másikat pedig betekered pozitív irányba (mint a húsdarálót). Természetesen mindig csak a helyértéknek megfelelő számig kell tekerni, azután váltani a következő helyértékre. Kis gyakorlattal azt is meg lehet szokni, hogy 5-től fölfelé az eggyel magasabb helyértéknél 1-el többet tekersz, azután az eggyel alacsonyabbnál addig vissza (mintha a húsdarálót a beragadt mócsing miatt hátra tekernéd), amíg a kívánt érték nem látható a fordulatszámlálón! Ekkor az eredményt le lehet olvasni az eredménysoron.

Az osztás: annyiban bonyolultabb, hogy először a beállítóval az osztandót be kell állítani és egy + irányú tekeréssel levinni az eredmény sorba.
Ha ez megvan akkor az osztót állítod be és negatív irányban, természetesen a helyértéket addig váltogatva, amíg ez szükséges, addig tekered, amíg O nem lesz. Természetesen ez csak a maradék nélküli osztásnál érhető el. Ha van maradék akkor az marad az eredménysoron és a fordulatszámlálón pedig leolvashatod a végeredményt! A fordulatszámlálón az általad megkívánt pontosságnak megfelelően kell beállítani a tizedes lovacskáit és a beállító sor tizedeseinek és a fordulatszámláló tizedeseinek az összegét az eredménysoron.

A gyökvonás iterációval történik:
Először megpróbálod kitalálni a szám gyökét és azzal elosztod, az eredmény és a kitalált szám közötti (durván becsült) számtani közepet fejben megjegyzed (esetleg leírod egy számolócédulára), majd az osztás eredményét mutató fordulatszámlálót a beállítás változtatása nélkül 0-ra tekered, ekkor az eredménysorban vissza kell, hogy kapd azt a számot, amiből gyököt akartál vonni. Most a megjegyzett számot állítod be és osztasz, majd az egész ciklust megismétled annyiszor amilyen pontosan kíváncsi vagy a szám gyökére. Gyakorlott felhasználó három-négy ciklus után kitekerte a szám gyökét!

Megfelelően szervezett sorrendben összetett műveleteket is végre lehet hajtani, de ezzel már bizonyára van gyakorlatod, mert ezt éppen úgy kell csinálni, mint a legegyszerűbb (memória nélküli) elektronikus számológépekkel.

Sok sikert a próbálkozásokhoz!

Annyit még, hogy létezett olyan típusú gép is, amin hátul - leggyakrabban a tekerő alatt - volt egy váltó tolóka, amivel váltva az előre tekerés irányában hátra fordult és ugyanígy a hátra tekerés esetén előre. Ennek az összetett számolásoknál volt jelentősége. A praktikus alkalmazására rá lehet jönni! Talán ilyen volt a Facit is, de az én kedvencem a Melitta biztos ilyen volt!

Létezett még a klasszikus Brunschwiga, ebből olyan típus is volt, ahol két gépet építettek egybe és középen egy kis sebességváltóhoz hasonló karral lehetett váltani azt, hogy ugyanazzal a számmal az első gépen osztani, a másikon szorozni lehessen! Ezt speciális geodéziai, navigációs és tüzérségi lőelemképző számításokhoz használták!

A tekerős számológépek alkalmazása, hasonlóan a logarléchez, az elektronikus számológépek megjelenésével egy - két év alatt eltűnt a gyakorlatból!

Jó szórakozást!

Előzmény: lycs (-)
lycs Creative Commons License 2001.03.26 0 0 8
Nevem Viktor a takarító:

Próbálgattam 2 alkalommal. Sajnos mindkétszer lefagyott: nem lehetett lenyomni az elülső gombjait. Persze jobb híjján küzdök majd még vele.

rali:

A Facit honlapját nem találom. Viszont itt a fotója az én kicsikémnek: http://w1.131.telia.com/~u13101111/facitcalc3.html#cm216

Tamás_:

Kiválóak a szovjet termékek, de sajnos nincs köztük az én kis svéd ketyerém. Mindazonáltal köszönet a linkért, nagyon érdekes!

Tamás_ Creative Commons License 2001.03.25 0 0 7
Ezt elszúrtam. :-)

Azért a "topic" szó alatt a link jó.

Tamás_ Creative Commons License 2001.03.25 0 0 6
Én is kaptam egy ilyet régen, sajnos a működésére már nem emlékszem.

topic van egy szép példány, nem olvastam végig, talán leírása is van.

rali Creative Commons License 2001.03.25 0 0 5
Létezik a gyártó cég ma is.Biztos van honlapja.
Előzmény: lycs (3)
Nevem Viktor a takarító Creative Commons License 2001.03.25 0 0 4
Nekem volt ilyenem kisgyerekkoromban, vagy 20-22 évvel ezelőtt. Vadul hajtottam, mint 1 bicklit.... Szerintem annyira nem bonyolult a készülék, hamar rájössz, ha próbálgatod....
Előzmény: lycs (3)
lycs Creative Commons License 2001.03.25 0 0 3
Kerestem már, de hiába. A legnagyobb találatom az volt, hogy volt egyszer régen egy ilyen készülék...
Próbálgattam, de nem sokra mentem. Bízom benne, hogy valakinek mégis van a féltve őrzött kacatos fiókjában valami iromány róla.
Előzmény: Hmmmm (2)
Hmmmm Creative Commons License 2001.03.25 0 0 2
Valoszinusitem, hogy trukkozni kell.
Pl. 8*4, az 8 osszeadva negyszer, tekersz negyszer.
Osztasnal pedig kivonni, mig alul nem csordul, es szamolni hanyszor. Es meg a maradek is megvan.
Amit papiron el lehet vegezni (mondjuk negyzetgyokvonas) azt talan ezen is.
De biztos van valaki aki tenyleg tudja mi is a taktikaja, en is kivancsi vagyok, es legalabb segitek fenntartani.
Halon rakaresni? Hatha valahol van leiras.
Előzmény: lycs (1)
lycs Creative Commons License 2001.03.25 0 0 1
r0hadt s0kat lehet tekerni rajta - közben hol kintebb, hol bentebb nyomva a tekerőt :)
Állítólag remekül osztottak-szoroztak rajta.
De hogyan???

Kár, hogy Neked sincs leírásod...

Előzmény: spanyol inkvizíció (0)
spanyol inkvizíció Creative Commons License 2001.03.25 0 0 0
minden bizonnyal nem 0-t kell rajta tekerni :-)
leírásom viszont nincs.
Előzmény: lycs (-)
lycs Creative Commons License 2001.03.25 0 0 topiknyitó
Van 1 Facit márkájú, régi, mechanikus ("kézzel tekerős") asztali számológépem. Sajnos nem tudom, hogyan lehet használni.
Nincs valakinek leírása róla?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!