Nem bánnám, ha az én elképzelésem lenne, de nincs ilyen képzeletdús fantáziám, így csak idézni tudok (:-) :
"The beginning usually places the event somewhere "beyond the beyond. . .", "beyond the Glass mountain" or "beyond the Operencian Sea" . . . This last name is a mispronunciation of the name of the Austrian district "Ober Enns" – the westernmost frontier of King Matthias Hungary"
"A hagyományban meg is maradt távoli vidékek megjelölésére egy „Óperencián túl” formula. Nos, Óperencia nem más, mint Ober-Enns, azaz az Ennsen túli terület. A magyarok úgy gondolták, hogy akkor lépnek „idegen” területre, amikor átlépik az Enns folyót. "
Részemröl egy szavazat az Ober Enns-re. Az Enns folyó osztrákiában van (Ezt kelet trákia, mint az köztudott :))
Szavazás lezárva, gyözött az Ober Enns. Ha nem, akkor mégegy szavazat rá valamelyik másodnickemtöl. Nem írom be, úgyis el tudjátok képzelni.
MEGGYÖTTEM, GURRÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ (már ahogy az orosz elvtársak szokják mondani, miközben megrohamozzák az ellenséges állásokat).
A mai napom renkívül fárasztó volt, ennél fogva igen nagyon mód felett borzasztóan rettenetesen nagyon nagyon ingerlékeny vagyok. Tehát most akkor: Grrrrrr, irgum, grrrrrr, hörr, hörr, burgum, hörr.
Az elképzelésed nem hangzik rosszul, bár ilyen folyóról még életemben nem hallottam, térkép pedig nincs kéznél, de ha van ilyen, akkor valamennyire logikus, amit írsz. Arra is sikerült rájönnöm, hogy miféle párost emlegecc. Nekem mégis szimpatikusabb az Atlanti-óceán, úgyhogy én inkább azt állítom, hogy annak a közelében túrok, de persze nem az USA területén, mert az amikat valahogy nem csípem.
No problem, szerintem KK kifejezetten örülhet ezeknek a kiigazításoknak, mert akkor végre tisztában lesz azzal, hogy hol is túrkál valójában, azaz identitászavara is kezelve lesz, nem igaz?:-))
Tudtommal nem az Atlanti-óceánt illették ezzel a névvel, honem valamelyik osztrák vizet, az óper pedig = ober (de remélhetőleg mindjárt jön valaki, és felvilágosít.)
Disznós nikkek sorakozó!
Bocs, hogy beleböff, de az Ober-Enns nevű osztrák folyót illették ezzel a névvel már akkor, amikor a TC-NK páros még halványan pislákoló elképzelésként sem derengett :-)
Sajnos, pontos hosszúsági és szélességi fokokat nem tudok mondani, de a helyet elárulom: ippen-pont az Üveghegy előtt van. Úgy is mondhatnám, hogy a lábát nyaldossa.
Ha egy kicsit komolyabb választ szeretnél: tudomásom szerint az Atlanti-óceánt illették ezzel a névvel, erre utal Tom Cruise és Nicole Kidman egyik filmjének címe is: Túl az Óperencián.
Jaj, hát végre, valaki ki fogja elégíteni gyermekkorom óta húzódó kíváncsiságomat : hol is van pontosan földrajzilag az Óperenciás, és az azon túl?? Léci K.K. ne engedd, hogy enélkül a tudás nélkül hajjak meg!