Keresés

Részletes keresés

Valacchi Creative Commons License 2001.03.31 0 0 61

Botrány egy SZDSZ-nyilatkozat miatt


Pál Gábor
Munkatársunktól
Felküldve: 2001. március 31.
2 . oldal

Minden bizonnyal az Európai Unió bővítési biztosához is eljutott az a levél, amely a Fővárosi Közgyűlés egyik SZDSZ-es képviselőjének a szudétanémetek meghurcoltatásáról tett gúnyos megjegyzését tartalmazza – értesült a Magyar Nemzet.

Rudolf Reimann, az Ausztriai Népi Németek Honfitársi Szövetségének megbízottja március 10-én folytatott megbeszélést Günter Verheugennel a németeket és a magyarságot diszkriminatív módon érintő, Csehországban és Szlovákiában érvényben lévő törvények feloldásának előmozdítása érdekében. Schuster Lóránt, a MIÉP fővárosi képviselője régóta tarja a kapcsolatot a német érdekvédő szervezetekkel, így találkozott Reimann-nal is, akinek átadta azt a közgyűlési jegyzőkönyvet, amely tartalmazza Spira Veronika szabad demokrata képviselőnek a szudétanémetekről tett megjegyzését. A képviselő asszony tavaly november 9-én, amikor Schuster Lóránt 600 ezer csehszlovákiai német elpusztításáról beszélt, azt kiabálta be, hogy „kevés”. A magyarországi németek szervezeteiben is nagy felháborodást keltő ügyet az egyik interpellációra adott válaszában Atkári János (SZDSZ) főpolgármester-helyettes úgy indokolta: „Nincs tudomásom arról, hogy rasszista kijelentés hangzott volna el a Fővárosi Közgyűlés november 9-i ülésén, így nem látok okot az elhatárolódásra”. Érvelése szerint Spira Veronika gúnyos megjegyzése arra utalt, hogy erősen túlzó Schuster 600 ezer elpusztított szudétanémetről szóló állítása. A német szövetség kimutatása szerint 240 ezer német pusztult el az egykori Csehszlovákiában, ám az elűzöttek száma elérte a 2,9 millió főt, a volt Szovjetuniót, Romániát és a többi államot is beleszámítva a menekültek számát 11,7 millióra teszik. Schuster Lóránt úgy véli, hogy ismételten világossá vált, hogy ma Magyarországon az az SZDSZ a legkirekesztőbb, amely egyfolytában a kirekesztésről prédikál. Rudolf Reimann tárgyalásán – amely elsősorban a benesi dekrétumok eltörlésére irányul – ez is szóba került jegyzőkönyvekkel alátámasztva – mondta.

Valacchi Creative Commons License 2001.03.25 0 0 60
Nagyon jó vitaműsor megy most – a sorozathoz kapcsolódóan – a Phoenixen! Végre a népi németek sérelmeiről is lehet, szabad beszélni!
geszthi Creative Commons License 2001.03.23 0 0 59
Tenyleg remenyetlen vagy. Ha konnyebb az eleted abban a hitban, hogy az szdsz gyuloli a magyarokat akkor ugysem lehet veled normalisan vitakozni. Ha szerinted minket mindenki mindig elnyomott, mi semmi bunt nem csinaltunk soha (hisz a romanoknak, vagy szlovakoknak biztos qrva jo volt, hogy Osztrak-Magyar monachiaban eltek, nem pedig sajat allamban, vagy Osztrak-Romanban stb) akkor nem csoda, hogy nem akartok tanulni a tortenelembol (persze ez masutt is megvan, az angolok is ebben a hitben elnek, ok aztan a megtestesult tisztasag. Hisz az indiaiaknak olyan szuper volt a gyarmati idokben, hisz ok csak kulturat vittek oda, orulhetnenek stb)

Legalabb a sajat szovegedre emlekeznel. Mikor megkerdeztem mi ert faj neked az amit a nemetek maguknak csinalnak nemetben jossz, hogy a rokonaid nemetek. Most meg te nem mondtal semmi ilyet. Ez egyebkent teljesen lenyegtelen...lenne ha nem erre hivatkozva nyitnad itta topikot, ha nem jonnel allandoan a zsidokkal (ott mar persze fontos megjegyezni mi a szarmazast, ott mar nem az ervek hianyaval jossz). Ha tudnal egyszer normalis topikot nyitni es ugy vitakozni, hogy ne egybol valakik ellen gyere lenne ertelme. Mert lehetne tenyleg ertelmesen beszelegetni arrol, hogy miert nincsenek filmek a nemetek, ciganyok, ukranok stb szenvedeseirol is (mellesleg szerintem pontos az amit iscream irt le alabb. Koze nincs az egesznek a gonosz zsidokhoz)
De ha neked az indok allandoan a holokuaszt biznisz, meg a zsidok akkor minek vagy itt? Akkor minek akarsz vitakozni, hisz ugyis meg van az indok, a mindent megmagyarazao es igazolo vegso erv : a zsidok, meg az szdsz, meg a kommunistak.

Hazaarulas. Hmm. Milyen erdekes, hogy ezzel mindig a jobboldal jon, ilyet te meg sosem hallottal liberalistol, sem baloldalitol. (most nehogy a rakosi korszakkal gyere, mert az mar elmult, most nem az van). Pupu -igen a nagy baloldali - irta egyszer itt, hogy ne arra legyel buszke, hogy milyen a szarmazasod, mert arrol nem tehetsz az van, hanem hogy te szemelyszerint mit tettel, mert kulonben a vegen semmi mas nem marad amire buszke lehetnel csak az elcsepelt magyarsagod. Kovetkezeskeppen milyen alapon hazaaruloztok itt ti barkit is le?!

A zamolyi ugy meg mar egesz egyszeruen rohejes. Most akkor dontsetek mar el az isten szerelmere, hogy ez orosz titkosszolgalati provokacio volt-e, vagy az allitolagos szdsz-es levelirok uszitjak itt a ciganyokat bemeselve nekik, hogy oket itt nem szeretik (pedig mennyire), oket lenezik (hat meg ilyet feltelezni is bun), ok milyen szarul enek (pedig ennel jobban meg sosem) stb, mert a ketto egyutt nem megy !

Arrol mar ne is beszeljunk, hogy te is ismered a 40-es topikot es lathattad, hogy en sem vagyok elragadtatva a leveltol, mert ertelmetlennek tartom. En sem kaptam normalis valaszt HI-tol, pedig eppen en irtam neki, hogy valaszoljon a ti provokativ kerdeseitekre is (ha az nem szemelyeskedesben merul ki).

Az az aprosag meg mar gondolom nem megy bele a nagy okos fejedbe, hogy a 40 alairobol (amely nem is 40) ketto kapasbol nem szdsz-es, illetve az osszesbol 1 azaz 1 parttag van (Koszeg). Persze ez nem szamit, mert ti csak annyit lattok, hogy huuu eorsi, vasarhelyi juj akkor az mar mind hazaarulo szdsz-es. Hidd el nincs minden szdsz-es elragadtatva e ket illetotol (pedig nem is csinalnak semmi mast publikalaskor mint mondjuk Lovas, vagy Pihal a masik oldalon. Nekem azok sem tetszenek, megsem aznositom veluk peldaul a Fideszt)

Mellesleg Brusszelt irtam, nem Strasbourgot (ennyit a kerdesemre adott valaszod kapcsolodasarol de hat minek is ertened meg). Az 5 pontnal irta valaki, hogy ha ennyire ki vagy kadva a nemet media miatt miert nem jelented fel oket az ORTTnel. No erre akartam utalni Brusszellel, hogy majd az EU kozpontja rendbe teszi oket, ott kellene inkabb haborognod ez ugyben.

Előzmény: Valacchi (42)
iscream Creative Commons License 2001.03.22 0 0 58
Valaccha én is azt hittem, hogy nálunk nincs önmarcangolóbb nemzet. Nos, mióta a németek között élek kicsit megnyugodtam. A németnek nagyon fontos, hogy korrektül viselkedjék, pontosabban hogy föllépését, megnyilvánulásait korrektnek tartsák. Nagyon adnak a látszatra. Ezért tilos náluk a náci szimbólumok használata (azaz a szólásszabadságnál fontosabb kifelé korrektséget mutatni). Ezért siet pl. a baloldal egy ártatlan kijelentést (ich bin stolz ein Deutsche zu sein - büszke vagyok, hogy német vagyok) mélyen sovinisztának tartani és elítélni - csak azért mert a skinhead-ek kezdték először mondogatni. A baloldal szerint a német származást mélyen szégyellni kell még ma is...

Innen a sok Holocaust film Németországban. "Látjátok, milyen jól megtanultuk a leckét? Látjátok, milyen derék (korrekt) polgárok vagyunk?"

A média löki, a népek nem nézik - mert mi a bánatot is néznének rajta? Olyan ez mint otthon valaha a szovjet háborús filmek. Ki a fene nézte üket? A csúcs itt azt hiszem az a kombináció volt, ami a másik divattémával (homosexualitás) való keveréssel állt elő: mozifilm egy leszbikus berlini párocskáról (egyikük zsidó természetesen) a náci időkből. A szokásosnál is nagyobb propaganda ellenére akkorát bukott, mint egy (üres) ház. Ezen TV-filmek nézettségi indexe szinte mindig hiányzik a statisztikákból - azt közölni már nem volna korrekt. A polgár adójából meg telik - megvonni a támogatást ezektől a "művészfilmektől" ill. "történelmi adaptációktól" nem volna 'politically correct". Nem is vállalja egy politikus sem.

A 68-as nemzedék hatalomra kerülése óta pedig csak vörös trágya bugyog az állami médiából itt is. Mert aki mást talál mondani azt egykettőre leskinhead-ezik, mint azt a legutóbb a zöldek környeztvédelmi minisztere (Jürgen Trittin) tette egy CDUs képviselővel (egyben a a CDU egyik vezetője is). Trittin csak Schröder parancsára kért -vigyorogya- bocsánatot. Ha Haider vigyorog bocsánatkérés közben, akkor az persze más.

Ennyit a fjordokról

Juergen Prochnow Creative Commons License 2001.03.22 0 0 57
A magyarországról származó iparosok szorgalma és ügyessége odakint is kitűnt volt, legtöbbjük sikeres ember lett (volt is emiatt problémájuk az "őslakókkal").

Azt is hozza kell tenni azonban, hogy Adenauer a menekültekeknek, teljesen jogosan, un. letelepedesi segelyt (ingyen epitesi telek, epitöanyag, adomentesseg, segelyek a csaladnak, a gyarakban-üzemekben soron kivüli alkalmazas) utaltatott ki, mig a "öslakosoknak" ezek a juttatasok nem jartak.
A mai napig erzödik egy bizonyos feszültseg a lakossag soraiban e teren.

De erröl fog szolni a sorozat harmadik resze holnap, penteken.

Előzmény: Kagakusha (56)
Kagakusha Creative Commons License 2001.03.22 0 0 56
Kedves Geyza!
Akkor még nem is beszéltünk pl. a munkakultúráról. A Magyarországról elüldözött németek java része ui. iparos volt, ráadásul jó iparos, kisebb részük értelmiségi, pénzügyes, vállalkozó, földműves. A Magyarországról és Csehországból elüldözött szakembereknek nagy szerepük volt abban, hogy Németország a háború után hamar talpraállt. A magyarországról származó iparosok szorgalma és ügyessége odakint is kitűnt volt, legtöbbjük sikeres ember lett (volt is emiatt problémájuk az "őslakókkal").
Aztán a hatvanas években - amikor már lehetett - megjelentek a nagy Mercikkel a falvakban, ahonnan elüldözték őket, és meséltek az utazásaikról mindenféle egzotikus tájakon...
Üdv.
K.
Előzmény: Geyza (54)
Geyza Creative Commons License 2001.03.22 0 0 54
Kedves Kagakusha!

Az emberek elpusztítása, kisemmizése mellett ne feledkezzünk meg a kulturális pusztításról se, ami végbement:
Nagyszeben, Brassó és egy sor más szász város Erdélyben évszázadokon át őrizte a saját kultúráját, az elűzéssel (amit kiegészített később az NSZK politikája, amikor "kivásárolta" a németeket Erdélyből) egész kulturális közösségek semmisültek meg. Ugyanez (vagy még rosszabb) volt a helyzet Kelet-Poroszországban, amelyik egy német sziget volt. Königsberg (Kant működésének színhelye) ugyanolyan német város volt, mint pl. Drezda, csak jóval keletebbre feküdt. A háború után teljesen megszüntettek minden német eredetre utaló nyomot, Kalinyingrádot csináltak belőle, egy sztálinista gettót. Ugyanezen dolgozott Ceausescu is Erdélyben, majdnem ekkora sikerrel.
Ez nem azért tragédia, mintha a németek magasabbrendűek lennének, mint az oroszok vagy a románok, hanem egyszerűen évszázadokon át kialakult, szervesen fejlődő kulturális közösségek szűntek meg, a helyükre betelepített emberek pedig természetesen nem tudtak hasonlót létrehozni - az ilyesmi csak magától megy, nem parancsszóra.

Előzmény: Kagakusha (35)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2001.03.22 0 0 52
Valacchinak csak annyiban van igaza, hogy a kedves Kagakusha által nagyon helyesen vázolt, és eléggé el nem itélhető attrocitások, ami a népi németek elszenvedtek nem kaptak akkora publicitást mint a háború egyéb borzalmai, amit a vesztesek követtek el.
Ami viszont Valacchi gondolkodásában teljesen inkonzekvens, az az SzDSz elleni mérhetetlen gyülölete:

A nevezett párt és annak a párt céljaival azonosuló szimpatizánsai saját emberjogi elkötelezettségük révén épp ugy itélik el a német származásuk miatt elhurcoltak elleni attrocitásokat, mint azt más népek esetén teszik.
(A szimpatizánsokat illetően azért fogalmaztam ilyen óvatosan, mert szomoru kivételek természetesen adódhatnak, nyilván vannak is)

Valacchi gondolkodásának sémája persze nyilvánvaló:
Ő az Szdsz-t a "zsidók" pártjának tartja, aminek "a németeket" szerinte gyülölnie "kell".
Ezzel természetesen saját agyrémeit helyezi nevetséges módon a valóság fölé, ahogy ez pártjában szinte kötelező.

Valacchi Creative Commons License 2001.03.21 0 0 51
Egyébként csak egy elmebeteg mondhatja, hogy nekik kellett felelniük állítólagos büneikért.

Épelméjű ember valóban nem szavazhat a hazaárulók pártjára, az SZDSZ-re.

Előzmény: Törölt nick (50)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.21 0 0 50
Már akkor is nyilasnak számít az ember, ha emlékezni mer a német nép háború után elszenvedett szenvedéseiről, sérelmeiről ? Szerintem több mint 10 millió ember kitelepítése, elüldözése megérdemelne egy kis figyelmet.
Egyébként csak egy elmebeteg mondhatja, hogy nekik kellett felelniük állítólagos büneikért.
Előzmény: Valacchi (43)
Valacchi Creative Commons License 2001.03.21 0 0 49
Probatbicol Creative Commons License 2001.03.21 0 0 48
Na még csak az kéne.
Előzmény: sarkanysziv (45)
Valacchi Creative Commons License 2001.03.21 0 0 47
Hagyjad. SZDSZ-es. Nem tehet róla, hogy ilyen. Minden SZDSZ-es ilyen…
Előzmény: sarkanysziv (45)
sarkanysziv Creative Commons License 2001.03.21 0 0 46
Nyilas??? Miert nem Bak, vagy Skorpio??? Anyad jol van, seggfej???
Előzmény: Geyza (44)
sarkanysziv Creative Commons License 2001.03.21 0 0 45
shut up, beavis. En azert figyelmesebben olvasgatnam ennek a Valacchinek az irasait...
Előzmény: geszthi (41)
Geyza Creative Commons License 2001.03.21 0 0 44
Hagyd, kedves geszthi!

Reménytelen.
Vagy neki akarsz állni egy nyilast megtéríteni?
Akkor elég naiv vagy...

Előzmény: geszthi (40)
Valacchi Creative Commons License 2001.03.21 0 0 43
Szerintem minden panaszkodas moralis alapjat megkerdojelezheti, ha ugy indul a dolog, hogy bezzeg a masik, azt miert jobban mint ezt stb...

Tehetek én arról, hogy a Holocaust-business érdekében ömlik a magyar és a német (igen, a Bűnös Nemzetek) médiából a Holocaust-téma? A magyarok, németek sérelmeiről közben mindenki szemérmesen hallgat.

Előzmény: geszthi (41)
Valacchi Creative Commons License 2001.03.21 0 0 42
No igy szokott a dolog kezdodni. Erdekes, hogy ezt a mondatot nem hallom toled, mondjuk Trianon kapcsan, hogy hat a magyarok viselkedese (minek leptunk be az I.VHba, mennyire torodtunk a totokkal, romanokkal stb a monarchiaban).

Történelmi ismereteid enyhén szólva hiányosak. A Monarchiában a kisebbségeinknek sokkal jobb soruk volt, mint a magyaroknak a keleti utódállamokban. De ez téged úgy sem érdekel. Egy magyargyűlölő SZDSZ-est miért is érdekelne…

(talan ha egy pedat ha lehetne a hazaarulasra Brusszellel kapcsolatban, hogy tudjam mar mi minosul annak a jobboldal ilyen csodas peldanya altal eldontve, mint te...)

MIt szólsz a 40 hazaáruló elvtársad által írt levélkéhez? Meg az egész zámolyi felhajtáshoz? Vásárhelyi Mária, Kertész Imre, Fischer Iván stb. elvtársaid “hazafias” nyilatkozataihoz?

amint egy allitolagos igaz magyar hazafi aki a nemet(szarmazasu) okan itt panaszkodik a nemetek serelme miatt a nemet mediaban tapasztalt dolgok miatt es nem ott, nemetben.

Ki mondta, hogy német származású vagyok? Látod, érveid nincsenek (a szokott SZDSZ-es sablonszövegen kívül), erre előjössz a feltételezett származásommal… Kivel kapcsolatban is hallottam már ezt a riposztot? Csurkával? Petőfivel? Szánalmas vagy.

Előzmény: geszthi (40)
geszthi Creative Commons License 2001.03.21 0 0 41
Hogy a gyengebbek is megertesek.

Szerintem minden panaszkodas moralis alapjat megkerdojelezheti, ha ugy indul a dolog, hogy bezzeg a masik, azt miert jobban mint ezt stb...

Ha onzetlen lenne a felhaborodas (es nem irigyseg, masok elleni utalat stb) akkor fel sem merulne, hogy ugy paszkodjak, hogy hat a holokausztrol annyi film van a nemet mediaban, mig a nemet kitelepitesekrol csak ennyi...

Előzmény: geszthi (40)
geszthi Creative Commons License 2001.03.21 0 0 40
Nem gondolod, hogy a zsidók hasonló viselkedése vezetett a Holocausthoz??

No igy szokott a dolog kezdodni. Erdekes, hogy ezt a mondatot nem hallom toled, mondjuk Trianon kapcsan, hogy hat a magyarok viselkedese (minek leptunk be az I.VHba, mennyire torodtunk a totokkal, romanokkal stb a monarchiaban).... Ah nem ott ilyen meg veletlenul sem jon elo.
Bezzeg x millio ember kiirtasaban, mar mindjart elojon, hogy ha talan maskepp viselkednek akkor ez nem kovetkezik be. No akkor tedd csak ezt a kerdest fel a nemetekkel kapcsolatban is, pedig oket nem irtottak tervszeruen (elotte miert nem volt baja a nemettekkel senkinek. Legalabbis ilyen merteku, es kovetkezmenyu), aztan gondolkodj egy kicsit a topikodon...

Ott csak a te hazaáruló SZDSZ-es elvtársaid szoktak árulkodni, nem mi, magyarok.
Mondjuk nem is vartam el toled, hogy ertsd ebbol a mondatbol is szarkasztikus hangvetelt...
(talan ha egy pedat ha lehetne a hazaarulasra Brusszellel kapcsolatban, hogy tudjam mar mi minosul annak a jobboldal ilyen csodas peldanya altal eldontve, mint te...)

Mellesleg jo ez az allando hazaarulozasod...amint egy allitolagos igaz magyar hazafi aki a nemet(szarmazasu) okan itt panaszkodik a nemetek serelme miatt a nemet mediaban tapasztalt dolgok miatt es nem ott, nemetben.
Ja....

Előzmény: Valacchi (38)
Valacchi Creative Commons License 2001.03.21 0 0 39
Nem túlzás azt mondani, hogy a 20. század legnagyobb vesztesei ők voltak.

Ebben van valami. Bár, a magyarok se jártak túl jól.

Előzmény: Törölt nick (36)
Valacchi Creative Commons License 2001.03.21 0 0 38
Tipikus SZDSZ-es egyenszöveg. Igen, ha ír lennék, akkor azért reklamálnék, hogy miért álítják be terroristának az íreket. De mivel nem vagyok ír, így az ír kérdés sem igazán érdekel. Annál inkább érdekel az, hogy a németekkel mi történik, ugyanis van “némi” közöm Németországhoz. Mondjuk úgy, hogy a rokonságomból jónéhány embert kipateroltak az elvtársaid. Többen odavesztek az úton. Ezért várom – várjuk! – el a német médiától, hogy róluk is emlékezzen meg, ne csak a zsidókról.

Talan nem kellene elfeledni az ok okozati dolgokat. Elotte vajh miert nem voltak europaszerte olyan dolgok veluk kapcsolatban?
Szerintem eppen ezert van a nemet mediaban ez az arany. Ok tudjak mi vezetett ehhez, es nem akarjak megint elkovetni, elfeledni.

Pedig csak az ellenkező hatást érik el… Éppen ez a túlzott emlékezés és emlékeztetés vezethet el egy új robbanáshoz, amikor az embereknek elege lesz abból, hogy a közszolgálatin egymást érik a Holocaust-filmek, elegük lesz abból, hogy a zsidók megint dollármilliárdokra perlik a német vállalatokat, elegük lesz abból, hogy magukat Bűnös Nemzetnek kell tekinteniük. Nem gondolod, hogy a zsidók hasonló viselkedése vezetett a Holocausthoz??

Persze ez szvsz, lehet tenyleg reklamalni kellene Brusszelben emiatt!

Ott csak a te hazaáruló SZDSZ-es elvtársaid szoktak árulkodni, nem mi, magyarok.

Előzmény: geszthi (37)
geszthi Creative Commons License 2001.03.21 0 0 37
"Ha a németek szenvedéseivel ugyanannyit foglalkozna a német közszolgálati televízió, mint a Holokauszttal, akkor én sem reklamálnék."

Es most ez neked miert baj? Ott elsz? Ha nem akkor mi bajod vele, hogy ok otthon mit csinalnak a TVkben. (engem meg az zavar, hogy az angol mediaban allandoan arrol van/volt szo, hogy ok milyen szuperek, hogy gyoztek a 2.VHban, de szinte semmi, hogy ok milyen bunoket kovettek el a gyarmataikon evszazadokon keresztul. Kovetelem mondjon le a teljes angol media! Elkepeszto, hogy allandoan a bunos nemetekrol van szo, es semmi az angolokrol! Arrol mar nem is beszelve, hogy allandoan a gonosz ir terroristak, de semmi vagy alig arrol, hogy ok mit muveltek az irekkel evszazadokon keresztul. No ez szatirikus megjegyzes lett volna, mielott nekem josz, hogy tamogatom a terroristakat)

Vagy kellett megint egy tema, hogy belekeverd megint a zsidokat/holokausztot?
Gondolom azt te sem gondolod, hogy most a zsidok megszalltak a teljes nemet mediat, es szegeny nemeteket elnyomjak...mert valahogy igy kezdodott annak idejen is...aztan eppen annak(meg nehany mas aprosagnak amit az europai "turista latogatasaikon" csinaltak) lett kovetkezmenye az amit most kifogasolsz.

Talan nem kellene elfeledni az ok okozati dolgokat. Elotte vajh miert nem voltak europaszerte olyan dolgok veluk kapcsolatban?
Szerintem eppen ezert van a nemet mediaban ez az arany. Ok tudjak mi vezetett ehhez, es nem akarjak megint elkovetni, elfeledni. Persze ez szvsz, lehet tenyleg reklamalni kellene Brusszelben emiatt!

Előzmény: Valacchi (8)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.21 0 0 36
Jó film lehet, kár hogy nem jön be az ARD nálam. Történelmi szempontból érdekes kérdés Európában a népi németek kérdése. Sokan elfelejtik, hogy a germán népek a népvándorlás során milyen sok helyre eljutottak és letelepedtek. Tehát nem csupán a későbbi német területekről érkező telepesekről van szó, annak ellenére, hogy gyakran igen hamar asszimilálódtak a helyi népekhez, pl. ki emlékszik ma már Franciaországban Nagy Károly német eredetére, aki ott már csak Charles La Magne.

Ez a helyzet Magyarországon is, ahol a németek sokkal régebbi (egészen pontosan kétezer éve) őslakosai a területnek. Ezt gyakran elfelejtik a magyar történeleírásban megemlíteni, ezzel szemben Bécs rögtön ősi magyar szállásterületté válik, mihelyt egy magyar nyílvesszőt találnak egy ásatásnál. Szóval néha mulatságos dolgokat tud a nárcisztikus magyar történelemszemlélet produkálni.

A népi németek történelmének sajátos tragikuma, hogy nácik politikai célokra próbálták meg kisajátítani őket, aminek a háború után nagyon tragikus következményei lettek. Nem túlzás azt mondani, hogy a 20. század legnagyobb vesztesei ők voltak.

Kagakusha Creative Commons License 2001.03.21 0 0 35
Kedves Geyza!
Írod:"Mindkettő szörnyűség volt, ártatlanon milliói szenvedtek és haltak meg, és egyik se indokolja vagy "szépíti" a másikat!"
Teljesen igazad van. Sőt, Magyarországon is különleges aktualitása van ennek a dolognak.
Persze azt is érdemes megjegyezni, hogy bár a kitelepítések a győztes hatalmak, különösen az oroszok nyomására történt, helyi szinten is történtek atrocitások, pl. a magyar hatóságok, illetve politikai erők (a kisgazdák is, nem csak a kommunisták és a parasztpártiak) vastagon közreműködtek a listák összeállításában, a jogsértésekben, az elkobzásokban, stb.
A komolyabb súllyal rendelkező politikai pártok közül egyedül a szocdemek tiltakoztak.
Juergen Prochnow kistájáról egyébként valószínűleg hiányoznak azok, akiket nem küldtek Németországba, hanem hazai gyűjtőtáborokba kerültek, ahol - ha nem vitték őket Szibériába - egy szép napon közölték velük, hogy most már akárhova mehetnek, csak haza nem.
A házaikat persze időközben kirámolták a nem sváb szomszédok, illetve másokat, pl. csángókat Bukovinából - akik egyébként éppolyan szerencsétlenek voltak, hiszen őket is elűzték a szülőföldjükről - költöztettek a helyükbe. Ezek az emberek nincstelenek maradtak, elképesztő körülmények között.
Mellesleg a vegyes lakosságú településeken egyébként többnyire ugyanazok jeleskedtek a svábok vagyonának széthordásában, illetve a deportáltak bevagonírozásában, akik néhány hónappal korábban a zsidókkal tették ugyanezt.
A volksbundista fejesek egy része meg gyorsan belépett a kommunista pártba, így nekik "meg lett bocsátva", mivel a kommunistáknak csak minimális bázisa volt az országban, és minden új belépő növelte azt. Mindegy volt, miféle gazember.
Üdv.
K.
Előzmény: Geyza (7)
Juergen Prochnow Creative Commons License 2001.03.21 0 0 34
Es ebben a szamban a kb 2 millio nincs benne aki szinten menekült a Vörös Hadsereg elöl Kelet-Nemetorszagbol 1946-ig (meg több-kevesebb sikerrel 1961 augusztus 13-ig Kelet-Berlinböl) nyugatra.

Ez az az 1995-ben kiadott könyv, amiben kb 1000 oldalon korrekt modon, tenyeket, szamokat stb. közölnek:

Előzmény: szalonna (33)
szalonna Creative Commons License 2001.03.21 0 0 33
Nagyon jó, hogy feltetted a statisztikát. Honnan van? Én mindig 10 millió körüli számot tudtam, az sem kevés persze. Még egy. Tudja-e valaki, hogy a németek kitelepítéséröl intézkedett-e, és ha igen, mit mondott a békeszerzödés lakosságcserékkel kapcsolatos része?

Tény és való, hogy a nem érintetek inkább csak közvetve hallhattak eddig a történetröl. Nekem Siegfried Lenz könyve, a Heimatmuseum maradandó emlék.

Előzmény: Juergen Prochnow (6)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.21 0 0 32
Ez rekordközeli eredmény! 30 hozzászólással elérni a Zindex végkifejletet.
vf Creative Commons License 2001.03.21 0 0 31
Latod,latod nacikam igy fogunk mi is kitorolni ill. kisoporni titeket a vilag szinpadarol.
vf Creative Commons License 2001.03.21 0 0 29
Hitetlen provokatorok: BaSand,Valacchi
Előzmény: Valacchi (27)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!