Keresés

Részletes keresés

Probatbicol Creative Commons License 2001.03.22 0 0 90
Lakkozott fasizmus volt, a háború idejére már nem is lakkozták.
Előzmény: vállmanó (89)
vállmanó Creative Commons License 2001.03.22 0 0 89
ttaarrllee:
A II. világháborút 8. osztályban tanítják. Egyébként örültem, hogy érdemben szóltál hozzá. Szeretem az effajta intellektueleket, akik a vita közepébe böfögik a sértő megjegyzésüket. Amit mondtam, az pedig egyáltalán nem általános iskolás szintű volt, nem tudom mire alapozod ezt a rosszindulatú hozzászólást?! Negyedéves történelem szakos egyetemista vagyok, persze ettől még lehetek hülye, de a hozzászólásomban semmi gúnyolnivalót nem találok. Örülök, hogy ilyen kellemes vitapartner vagy!
Előzmény: ttaarrllee (79)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.22 0 0 88
"demokráciákban nem szokása az államfőknek saját kénye kedve szerint leváltani és kinevezgetni a miniszterelnököket"Valóban nem.De a háborúig nem is volt ez Magyarországon szokás.Egyébként a Horthy rendszer nem a demokrácia mintapéldánya volt, de nem is volt olyan diktatorikus rendszer, ahogyan sokan beállítjátok.
Előzmény: Probatbicol (87)
Probatbicol Creative Commons License 2001.03.22 0 0 87
Mint vezérkari főnök tudhatnád, hogy demokráciákban nem szokása az államfőknek saját kénye kedve szerint leváltani és kinevezgetni a miniszterelnököket. Festett díszlet volt az.
Előzmény: Törölt nick (86)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.22 0 0 86
"Teljesen belehülyültetek már abba a tévhitbe, hogy akkoriban demokrácia volt Magyarországon. Kedvenc horthytok nevezte ki."

Mint a legtöbb országban, a miniszterelnököt az államfő választja/választotta ki a parlamenti többség soraiból.Egyébként a parlament egy alsó- és egy felsőházból állt.Szabad választásokkal.Kormány tehetett törvényjavaslatot, a kormányzó személyesen nem.Törvényeket a parlament hozta, az államfő csak szentesítette azokat.

Előzmény: Probatbicol (85)
Probatbicol Creative Commons License 2001.03.21 0 0 85
Ki a fene választotta meg bárdossyt? Teljesen belehülyültetek már abba a tévhitbe, hogy akkoriban demokrácia volt Magyarországon. Kedvenc horthytok nevezte ki.
Előzmény: Aradi Zoltán (83)
Vajk Creative Commons License 2001.03.21 0 0 84
Remelem sszegyenli is magat mindegyik.

De ez nem oldja fel bardossy(mint nemecsek) felelosseget.
Ha Torgyan hulyeseget csinal, akkor azert te vagy a felelos? Ugyan, ezt meg a te intellektusoddal sem lehet igy gondolni.(ugyanis ot is valasztottak)

Aztan amit nem art ha tudsz: a tortenelmet mindig a gyoztesek csinaljak. Most eppen egy szoci gyozelem utani tortnelemcsinalason vitazunk(bar neked erzesem szerint nincs meg a megfelelo tudasbeli alapod a vitara, csak vagdalkozol es masok altal kitalalt/es sehol nem igazolt/ elmeleteket frocsogsz bele a monitoromba). Igy tehat bardossy a komcsi gyoztesek szerint halalt erdemelt, es ez a velekedes meg most, a jobboldali kormanyzasu Magyarorszagon sem valtozott meg. Mert ennyire tartjak ot(nem csak a komcsik)

En pedig azt szeretnem, ha Torquemadat bevalasztanak az irgalmas noverek rendjebe, post humus, mert annyira nagyon megerdemelte.
provokacio off:))

Előzmény: Aradi Zoltán (83)
Aradi Zoltán Creative Commons License 2001.03.21 0 0 83
Csak hogy itt nem arról van szó, hogy Bárdossy jó miniszterelnök volt vagy sem, mert az közömbös. Voltak ugyanis nála ezerszer rosszabbak is, különben is ez egy választott tisztség, a választóké a felelősség. Arról van szó, hogy elkövetett-e valóban olyan bűnöket amiért valóban kivégzés jár?
Nem követett el. A többi meg kedves Vajk csak hablaty. Szégyelheti magát mindenki aki még ma is együtt csahol azzal a lincselő gyilkos bolsi bandával, akik örömtáncot jártak féktelen és oktalan bosszúvágyukban ennek a nagyon művelt, tehetséges, kíváló magyar embernek a kivégzésén.
Előzmény: Vajk (80)
Your DEvil Creative Commons License 2001.03.21 0 0 82
Dehogynem! Bizony, hogy reálpolitikus volt, nagyon szépen vitte is a dolgokat, de hibázott, vesztett. Ilyesmi előfordul egy reálpolitikusal is, hiszen ez nem azt jelenti, hogy valaki tévedhetetlen.
Előzmény: vállmanó (78)
Derek Creative Commons License 2001.03.21 0 0 81
"Mert csak a hulyek es primitivek hiszik el, hogy a II. Magyar Hadsereg a Donnal vedte a hazat"

Hat az oshazat, csakhat hol vannak mara besenyok, mert azok bizony jobbara magyarok lettek:-))).

Előzmény: Vajk (80)
Vajk Creative Commons License 2001.03.21 0 0 80
Kadar milyen gyaszosabb torvenyt hozatott a Bardossyenal? Vagy Rakosi? Idezz mar lecci...
Es milyen gaz, ha ezekhez a fikabuvar komcsikhoz tudod hasonlitanmi kedvencedet. Ebbol latszik: egy kategoria a te megitelesed szerint is.
A masik pedig: Attol meg egy szuklatokoru es ostoba politikus volt, hogy kadar es rakosi azt tettek amit tettek. Ez cseppet sem javit a megitelesen, hogy voltak hozza hasonlo gyengengondolkodok.
Mert csak a hulyek es primitivek hiszik el, hogy a II. Magyar Hadsereg a Donnal vedte a hazat.

Előzmény: Aradi Zoltán (19)
ttaarrllee Creative Commons License 2001.03.21 0 0 79
Egész jól megjegyezted az általános iskolák hetedikeseinek szóló történelmi olvasmányok egy-egy félmondatát.
Előzmény: vállmanó (74)
vállmanó Creative Commons License 2001.03.21 0 0 78
Voltak reálpolitikusok a náciknál, csak éppen a Führer nem volt az! Ez pedig mindent eldöntött. Ha a Führer hallgatott volna reálpolitikus módjára néhány tanácsadója által készített jelentésre, akkor nem támadja meg a Szovjetuniót!
Hozhatnám még itt a példákat arra, hogy nem volt reálpolitikus (angolokkal való béke kikényszerítése a Né-Ol-Sp-Szov tengellyel, az elfoglalt keleti területek lakosságának szisztematikus kiirtása, éheztetése (eleinte felszabadítóként fogadták a németeket, de mivel a nácik gyilkoltak-pusztítottak, ezért megutálták őket, és a szovjet ellentámadásnál már felszabadítóként ünnepelték a szovjet csapatokat).
Egyébként már Franciaország megtámadásakor sem volt reálpolitikus Führer, de akkor a Blitzkrieg és haditerv kompenzálta a francia hadsereg fölényét. A franciáknak ugyanis több harckocsija, több gyalogos hadosztálya volt, mint a németeknek (ez talán sokaknak új információ).
Úgyhogy a reálpolitika nem volt jellemző szerintem a nácikra, bár Hitler nagyon sokszor jól látta előre a nyugat reakcióját, és felmérte a következményeket, bár ez inkább csak a háború kitörése előtti időszakra érvényes.
B. Knox Creative Commons License 2001.03.21 0 0 77
szerintem is elképzelhető a gyilkosság, de az öngyilkosság jól szemlélteti a kiúttalanságot.
Előzmény: vállmanó (74)
B. Knox Creative Commons License 2001.03.21 0 0 76
Hitler nem tárgyalt volna, volt akkora bázisa a tisztikarban stb., hogy nem voltunk "kurválkodási" helyzetben. Jugoszlávia megszállásánál meg szükségük volt a vasútra, a biztos hátországra, nem engdték volna a különutat...
A Bárdossy stb. vitáknak is alapvetően ez a lényegük. Olyan dolgot követeltek az akkori politikai elittől, ami nem volt akkor és ott reális (szvsz), annak ellenére, hogy a mai napig morális.
Előzmény: Derek (75)
Derek Creative Commons License 2001.03.21 0 0 75
"Én azt szeretném elfogadtatni, hogy lássuk mindannyian be, hogy szinpadi gesztusokon kívül, érdemi mozgástere a magyar külpolitikának 38tól nem volt."

De volt, a zalai olaj es a magyar kaja ami nelkulozhetetlen volt a nemetnek es ezzel lehetett volna oket zsarolni. A biztos bekes hatter ahol nincsenek bombazasok , harci cselekmenyek, es megy a marhahus, a benzin, stb.
Ej hat kurvalkodni kellett volna. Azert a nacik realpolitikusok is voltak es nem idiotak.

Előzmény: B. Knox (73)
vállmanó Creative Commons License 2001.03.21 0 0 74
A nácik 1941-es Barbarossa tervének megindítása előtt Molotov Berlinbe utazott. Hitler terve az volt, hogy Angliát egy Németország-Olaszország-Spanyolország-Szovjetunió négyessel kényszeríti békére. Azonban a spanyolok nem akartak belépni a háborúba, mert nagy veszteségeket szenvedtek a polgárháborúban. Molotov pedig olyan feltételeket támasztott Berlinben, amelyek elfogadhatatlanok voltak a németeknek (pl: Balkán, Magyarország!!!). Már ekkor körvonalazódott tehát a szovjet külpolitika iránya a Kárpát-medence, konkrétabban Magyarország irányába. Történészi álláspont szerint ha nem lépünk hadba a Szovjetunió ellen, akkor találnak más ürügyet a ruszkik, hogy importálhassák a kommunista maszlagukat. Mindenesetre a támadásunk jó ürügy volt számukra. Ezt az egészet csak Derek azon mondatára írtam, melyben ezt mondja:

"Lehet,hogy a dolgok tenyleg maskepp alakultak volna egy kicsit a haboru utan, mi nem voltunk annyira az szovjet erdekszferaja,mint Lengyelorag es Csehszlovakia (...)"

Nem tudom, hallottatok-e arról a tézisről, miszerint Teleki nem öngyilkos lett, hanem meggyilkolták? A levele erre nézve az első árulkodó jel, melyben egyszer tegezi ("nem tartottalak vissza"), egyszer meg magázza Horthyt ("Főméltóságú Úr"). És Teleki szájából a hazáját otromba módon sértő szavak sohasem hangozhattak el eszerint az álláspont szerint, mint "legpocsékabb nemzet". Mindenesetre érdekes problémával állunk szemben, ha egyelőre azt nem is tudjuk, melyik feltevés fedi a valóságot.

B. Knox Creative Commons License 2001.03.21 0 0 73
Körübelül ez volt az a pillanat amikor tökéletes méltósággal szálhattunk volna ki Hitler mellől. Ebben az esetben valószínűleg megszálnak a németek minket, de talán a béketárgyalásoknál méltányosabban bánnak velünk. Szvsz ezen felesleges gondolkodni, mert senki se hajtja a fejét önként a nyaktilló alá és ebben Horthyék sem voltak kivételek, amin esetleg lehet vitatkozni, hogy morális alapon bírálhatjuk e őket... Én azt szeretném elfogadtatni, hogy lássuk mindannyian be, hogy szinpadi gesztusokon kívül, érdemi mozgástere a magyar külpolitikának 38tól nem volt.
Előzmény: Derek (72)
Derek Creative Commons License 2001.03.21 0 0 72
Na vegre valamiben egyetertunk. Teleki mint elismert tudos es politikus volt akkora tekintely,hogy esellyel csinaljon egy emigrans kormanyt. Lehet,hogy a dolgok tenyleg maskepp alakultak volna egy kicsit a haboru utan, mi nem voltunk annyira az szovjet erdekszferaja,mint Lengyelorag es Csehszlovakia, mi nem voltunk hatarosak Nemetorszaggal. Es Ausztria semlegessege eseten MO nem erdekes mint felvonulasi terulet, mint ahogy a haboruban is masodrangu front volt az oroszok szemeben, mert Becsnel tovabb nemigen lehet menni a Duna volgyeben.
Előzmény: B. Knox (71)
B. Knox Creative Commons License 2001.03.21 0 0 71
nagyjából egyetértek (főképp az öngyilkosság megitélésében). Hivatalban lévő miniszterelnök volt, de pontosan tudta, hogy amennyire csábitó a hullarablás, legalább annyira szükséges is...
Előzmény: Derek (70)
Derek Creative Commons License 2001.03.21 0 0 70
"azért megpróbálhatnád elmondani..."

Nezd aki kicsit tisztesseges annak ezt nagyon egyszeru megerteni, Telekit es az egesz szitut. A magyar kormany es a Magyar Kiralysag parlament altal szenetsitve, orok baratsagi es megnemtamadasi egyezmenyt a jugoszlav kralysaggal nem sokkal elotte. Es ennek felrugasat Teleki aki egyebkent sok mindennel blamalhato(numerus clausus), de mint a kor szelleme szerinti uriember politikus akinek valamit szamit az adott szo , az o gyomra ezt nem birta bevenni,hogy a nemet tamadas utan beszalltunk a buliba es erre irta.hogy :hullarablok lettunk.
namost ilyen megegyezeseket fel szoktak rugni a politikaban, de Teleki azok koze tartozott aki ezt nem tudta az o mercei szerint elfogadni.Es ezert minden elismerest megerdemel az utokor reszerol, megha en szemely szerint az ongyilkossagot a reszerol inkabb gyava megfutamodasnak tartom, mert en mint politikus emigraltam volna es pl Londonban ellenkormanyt alakitottam volna es bejelentettem volna a szembenallast a Nemet Birodalommal es lettek volna boven akik a magyar antifasisztak es nemetellenesek kozul a zaszlaja ala mentek volna, a kommunistaktol a nemetellenes jobboldalig, ahogy ez Hollandiaban is volt amikor az holland emigrans kormany meghirdette az ellenallast. Meg a nemetellenes holland nacik is csatlakoztak a kommunistakkal egyutt. De ehhez gyenge volt.

Előzmény: B. Knox (68)
B. Knox Creative Commons License 2001.03.21 0 0 69
ezt nem értem egész pontosan:
"A jugoszláv incidensnek semmi köze a szovjet elleni háborúhoz. Előbbi inkább erkölcsi kérdés volt, és ha neked szegény Teleki Pál nem elegendő etikai bizonyíték, akkor nem is tudom... "

mi az incidens? ha az előbbi erkílcsi, akkor mi az utóbbi? Én értem Teleki dilemáját, és éppen erről örtam az előbbiekben. Nem voltak jó megoldások, csak rosszak...

Előzmény: B. Knox (68)
B. Knox Creative Commons License 2001.03.21 0 0 68
azért megpróbálhatnád elmondani...
Előzmény: Derek (67)
Derek Creative Commons License 2001.03.21 0 0 67
"Mennyiben volt erkílcsi kérdés? Ezt a részét nem értem..."

Nagy kar, mert eppen ez az egesz lenyege, ha meg nem erted onmagadtol akkor felesleges erolkodni a magyarazattal, mert ugysem fognad fel.

Előzmény: B. Knox (66)
B. Knox Creative Commons License 2001.03.21 0 0 66
"A jugoszláv incidensnek semmi köze a szovjet elleni háborúhoz. Előbbi inkább erkölcsi kérdés volt, és ha neked szegény Teleki Pál nem elegendő etikai bizonyíték, akkor nem is tudom... "

Te nagyon nem ismered ennek a kornak a tírténelmét. Teleki halála egy dolgot jelentett, megszűnt az ínnálló magyar külpolitika. Bábok lettünl... Az acélpaktu meg úgy kapcsolódik az egészhez, hogy Hitler dominanciájának Mussolini volt az egyetlen akadálya ebben a térségben.

"Előbbi inkább erkölcsi kérdés volt, és ha neked szegény Teleki Pál nem elegendő etikai bizonyíték, akkor nem is tudom... "

Mennyiben volt erkílcsi kérdés? Ezt a részét nem értem...

Előzmény: Probatbicol (55)
Aradi Zoltán Creative Commons License 2001.03.20 0 0 65
Szar lehet neked, ha a tied puha.
Előzmény: Derek (64)
Derek Creative Commons License 2001.03.20 0 0 64
Miota kemeny a tok.
Előzmény: Aradi Zoltán (63)
Aradi Zoltán Creative Commons License 2001.03.20 0 0 63
Kemény fejem van.
Előzmény: Derek (61)
vállmanó Creative Commons License 2001.03.20 0 0 62
zesi:

Nem kéne beledumálnod egy viszonylag normális hangvételű vitába, csak hogy nyitva legyen egy testnyílásod, és hogy gyalázkodhass!
Vagy szólj hozzá értelmesen a párbeszédhez, vagy ne merj minősítgetni, mivel te semmi értelmeset nem mondtál a témában!!!
(Én sem, ezért nem is minősítem a vitatkozókat).

szalonna:

A Rubicon 2001. 1-2. számában van Thomas Sakmystertől két írás. Szerintem ha a könyvéből idézték volna, akkor azt odaírják megjegyzésnek. De mivel nem jelölték, ezért külön az újságba szánt anyagokról lehet szó.

Derek Creative Commons License 2001.03.20 0 0 61
Csakhogy teged senki nem hatalmazott fel olyasmira,hogy ebben barkit osztalyozhass, es ha jot akarsz ne is mereszelj ilyet tenni, mert jon a voros kalapacsos ember a nepszava 5 kilossal es jol kupanvag.
Előzmény: Aradi Zoltán (59)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!