Van jeges és jégmentes árvízszint! A jeges árvízet jégdugó okozza, okozta, mely ellen folyószabályozási módszerekkel és a jégtörő hajóparkkal védekeznek ill. a Duna, Budapest alatti szakaszán az árvízvédelmi fővédvonalakat is a jeges árvízszint alapján építették ki!
(ez kb 2 m-el magasabb az ún. fővédvonalon, ezért volt sikeres a védekezés sok helyen az ún. nyárigátakon, meg az üdülőszövetketetek által épített alacsonyabb gátakon)
Az LNV-t - német rövidítés szerint HWM - a jégmentes árvízre tartják nyilván, mert az jellemzi a folyóvölgy, a lefolyás és a meteorológiai viszonyokat. A jégdugót ha nem tudják eltávolítani, akkor csak idő kérdése és minden töltés magasságán túlcsordul a víz! (pl. 1956. január, Baja, mely szakadás emlékoszlopa az egyik képen ebben a topikban is látható!)
Ez a szint nyílván a jeges árvíz szintje volt!
A vízállás 21-én 9,00 órakkor 933 cm-t mutatott. A Véndiót is körűl érte a víz. A Futrinka utcában eltünt az út. A RoRo-kikötő uvarában is áll a víz. Az ÁTI, és a töltés közötti rész. Az ÁTI udvara. A gabonasilók a töltésről nézve. A Buzovitsnál már a kapu sem látszik ki. A híd fölötti sóderdepó. Az Erdészet rakodója.
A vízmélység jelző 20-án 15 órakkor 927cm-t mutatott. Ekkora víznél így néz ki a sörözők előtti partszakasz. Vagy pl. a szigeten lévő házak. Itt egy másik kép. Itt a Pandur-szigeten található "Lajosbácsi Kocsmája" látható. Itt egy igazi árvízi esemény történik, átbukot a víz a szigetet körül vevő nyúlgáton. Itt jól látszik, ahogy tellik a gát mögötti rész, vízügyi szakemberek szemléznek. Itt jól kivehető az egyre kisebb szintkülömbség, Jól láthatóan 10 cm-re acsónakgarázs kilincsétől áll a vízszint, ami annyit jelent, hogy a garázsban 90 cm a vízállás. A hajójavító műhely udvarán a bakon lévő halyók már lebegnek a vízen, a csőrlőnek már csak a teteje látszik. Így néz ki a sziget parti útjának legmagasabb pontja, láthatóan tanácstalan, de annál bátrabb vikkendház-tulajdonosokkal.
Rendesen tele a "vájling".
A kollégánk Szigetmonostoron lakik, ők maguk raktát a gátat és éjjel-nappal őrzik a falubeliekkel. El vannak zárva a külvilágtól, de nincsenek veszélyben szerencsére. A polg. hivatal előtt minden nap van eligazítás, kire hol van szükség.
Én szombaton jártam arra.
Mivel a családom egy része 20 méterre lakik a nyúlgáttól - szerencsére a gáton innen.
A Királyok útja egész érdekes képet mutat!
Azzal vitatkoznék, hogy "de nem magasabb mint fél méter", nézd meg legközelebb, egy méternél is magasabb!
A nyúlgát az ami a Rómain a Királyok útja mellett fut. Hasonlít egy igazi gátra, de nem magasabb mint fél méter, és legfeljebb másfél méter széles a föld felöli oldala. Most ezt bővítették ki, az útpálya feléig, ezért végig le van zárva a Nánási és Királyok útja, a révig. Sajnos több buzgár is volt Békásmegyer magasságában a magas gát lakótelep felöli oldalán, de amennyire tudom sikerült megállítani - de sajnos a nehez még most jön... A patakok teljesen megteltek, csak drukkolni tudok, és elképzelni sem mi van most Csillaghegyen. A Dunához már nem engednek ki senkit, csak aki a gáton dolgozik.
Kint voltam ma délután a Hajógyárin, és egy csónakkal körbe mehettem fotózni. Borzasztó látvány volt.
És a legborzasztóbb, hogy az épületeket ért kár közti óriási külömbségek vannak. És az a külömbség abból fakad, hogy egyes cégek vezető, tulajdonosai komolyan vették a vészjosló prognózisokat, míg mások legyintettek, hogy ugyanmá...
Voltak akik már kedden kamionra pakoltak, és voltak akik semmit sem csináltak, most pedig számolgathatják az elúszott millióikat.
Vannak akik most is kint vannak és folyamatosan szivattyúznak (köztük több híres üzletemebr, nagykereskedő, filmproducer) és vannak akik még a fáradtságot sem vették, hogy nyaralásukat megszakítva feljöjjenek menteni a menthetőt.
"ez nem olyan népszerű, mint a Margitsziget, semmi értékes nincs ott, sehol egy kaszinó, sehol egy négycsillagos szálló, az ott élő zömében nyugdíjas emberek vagyonkája pedig nem tétel az illetékeseknek..."
Igen, sajnos ebben igazad van, nem tetel... :(
Egyebkent a szigetre sajnos jellemzo a lepusztulas (lepusztitas)elszorul a szivem, ahanyszor atmegyek a hidon. (mar a hid is egy lehangolo elmeny)
A Népszigeten minden ellenkező nyilatkozattal szemben az alábbi történt : csütörtökön megüzetnték az ott lakóknak, hogy menjenek, amerre látnak, illetve a munkásszállásra becuccolhatnak, ledöntöttek valamennyi homokot, lebasztak néhány zsákot és arra hivatkozva, hogy árterület, a többit rábízták az ott lakókra. A dolog szépséghibája, hogy ezek a MAHART egykori szolgálati lakásai, tehát senki sem jókedvében él ott. Sem kitelepítés nem volt, sem támogatás, ez nem olyan népszerű, mint a Margitsziget, semmi értékes nincs ott, sehol egy kaszinó, sehol egy négycsillagos szálló, az ott élő zömében nyugdíjas emberek vagyonkája pedig nem tétel az illetékeseknek...
Qrvára kíváncsi leszek, hogy ha levonul az ár, mennyi ideig fog tartani a fertőtlenítés, mekkora lesz a kárpótlás, ámbár sok jóra nem lehet számítani :-(((
Tegnap este jártam a Hajógyári-szigeten. Eléggé vészjósló látvány volt már akkor, főként mert nem láttam senkit, aki figyelte volna a történéseket. Úgy tűnt, mintha mindenkinek a saját felelősségére bízták, hogy bejárja a szigetet vagy sem, pedig már akkor voltak sebes folyású vízbetörések a Duna főága felől.
"A Hajógyári-szigetet teljes egészében elöntötte a víz, meg sem próbálták megvédeni – közölte a főpolgármester" (cikk)
Azért ez durva! És két hete még javában szigeteztünk. Nem semmi!
Úgy tudom, hogy nyúlgátnak nevezik a zsákokba lapátolt homokból építenek ideiglenes gátat ott, ahol várhatóan keresztülfolyna a víz, ha a homokzsákok nem állnák útját.
Meglapően hatékony.
Adalékok a népszigeti képekhez:
A szüleim lakásába már az ablakon megy be a víz. Az Index/MTI híreiben az szerepel, hogy saját felelősségre maradtak a Népszigeten lakók. Miután semmilyen konkrét tájékoztatást nem kaptak, hogy hova mehetnének biztonságos (száraz) helyre, illetve az ajánlották fel, hogy a mintegy 50 méterre található volt munkásszállóra költözhetnek. Innen mostmár csak csónakon tudjűk megközelíteni a hídat, egyébként pedig üldögélnek és várják, hogy elvonuljon az ár.