Keresés

Részletes keresés

szalka Creative Commons License 2002.04.17 0 0 25
Mar megkaptam mind koszonom. Bar azota itt kitort a nyar!!!!!!!!!!!!! Allandoan 27-28 fok van mar reggel is 20 felett, el se hiszem, hogy ez kanada.
Igy aztan mindenki megelekszik szenviccsel, csak legyen hozza sok salata meg fagyi :-)))
Előzmény: Mulan (24)
Mulan Creative Commons License 2002.04.12 0 0 24
Elment újra, abban van a lényeg:-) Ez egyedül is majdnem egy mega:-( Majd még egy kicsi javítás megy az egyik menühöz, ha ez az adag szerencsésen landolt:-)))

Hát egyik-másik menzán a rongyoslevest hívják tojáslevesnek, és az azért nem igazán tartozik a "nagy leves" kategóriába:-)

Aki csúfolódott a galuskaszaggató-evéseden, mind értette mi történt, de olyan szép értelmes elütés volt, hogy nem lehetett kihagyni...:-)
A nagylyukú sajtreszelőt viszont komolyan ajánlom figyelmedbe.

Idő: ez a topic, amivel összevontam a tiédet, épp ilyenekről szól. Hétvégén előredolgozván...

Van, aminek a fővéséhez/süléséhez kell több idő, de addig csinálhatsz mást; egy marhahúsleves előállítása tényleg legalább két óra a fazéknak, de tőled legfeljebb fél órát kér, és akkor azt is beleszámoltam, hogy időnként ránézel:-)

Előzmény: szalka (23)
szalka Creative Commons License 2002.04.11 0 0 23
Koszi , kaptam ket elevele az egyikben volt a zip file. Ha van masodik resze ,azt kuld el ujra pliiz. A hotmal sajna csak 1 megaig hajlando fogadni a leveleket. Szoval ezt letoltottem es kitoroltem most mar meg tud jonni a masodik resz.
Kulonben igy hogy leirtad rajottem ismerem a savanyutojast :-) Csak nalunk a leves formaja volt ismert es csak tojaslevesnek hivtak.
A veszekbol lehagytam a "v" betut :-)
Kulonben tudom lehet kanallal is szaggatni, es mar csinaltam is parszol, de nagyon pitiznie kell ahhoz aparomnak hogy nekialljak.
Hiaba 58-60 ora heti elfoglaltsag( suli+munka) egyszeruen nem megy a napi orakat a konyhaban bibelodes.
Nekem a legidealisabb szakacskonyv ugy lenne kategorizalva, hogy mennyi idobe telik az elkeszitese :-) Lehet, hogy a 40 percnbel hosszab resze sose lenne kinyitva ;-)

Előzmény: Mulan (21)
pupos nunuke Creative Commons License 2002.04.11 0 0 22
Anyukám utálja a nokiszaggatót.Vágódeszkára halmoz egy adag tésztát és a forró vizbe mártogatott kis kés fokával vagdossa a vizbe:-)megöszülnék,mire mind beleszaggatnám igy,de neki nagyon szaporán megy:-)
Előzmény: Mulan (21)
Mulan Creative Commons License 2002.04.11 0 0 21
szalka, kedves, 3 levél ment, mert az elsőről természetesen lefelejtettem a mellékletet:-(

Savanyútojás nagyon egyszerű dolog, régi magyar böjtös étel, meglepő, milyen kevesen ismerik: hagymás-paprikás rántást felengedsz húslével, kis babérral, borókával, szegfűborssal, szerecsendióval-virággal összeforralod, belebuggyantasz fejenként két-három tojást, ha megfőtt behabarod tejföllel, ízlés szerint kis citromlével vagy ecettel savanyítható még. Lehet levesnek - akkor hosszabb lével - vagy mártássűrűségűre, akkor zsemlyegombóccal, knédlivel, nokedlivel, rizzsel, puliszkával, pirított darával, makarónival vagy kagylótésztával..., szóval jól megvariálhatod a köretet:-)

Namost ugyanez tojás helyett/mellett valami kis füstölthússal, netán májból (Kéri máj néven megtalálod a küldeményemben) - elég sok változatot kínál.

Ugye nem eszel igazán nokedliszaggatót?:-D Kanállal is lehet noklit csinálni, bár kétségkívül szaporátlan, de az én csemetém pl. kimondottan a nagyszemű, laza "kanalasnokedlit" kedveli - szép aprószeműt meg nagylyukú sajtreszelőn csinál az ember:-)

Előzmény: szalka (17)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.10 0 0 20
Koszi! =O)
Előzmény: pupos nunuke (19)
pupos nunuke Creative Commons License 2002.04.10 0 0 19
nagyon off
Sigue,nagyon tecc a honlapo!:-)
Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.10 0 0 18
Vigyazz vele ,nem kimeli a fogakat! =O))))))))
Előzmény: szalka (17)
szalka Creative Commons License 2002.04.10 0 0 17
Ha nem nagy faradsag kuld el pliiz!
Rajottem, hogy leginkabb az otletek ianyoznak a fozesbol :-)
A frankfurti levest meg sose csinaltam pedig en imadom es a kel meg a virsli is megy a paromnal, uhgyhogy nala is befuto lesz.
Sajnso nehany tipikus magyar alapnyagot nem tala6tam meg, viszont barmi mashoz az legereedetibb leg extremebb cuccokat is be tudom szerezni- pl nem mesze lakunk a kinai negyedtol es eleg origi kinai alapanyagokat be tudunk szerzni.
A tohasetelek kapcsan meg mindig nem igazan vagyok kepbe :-) mi az a savanyutojas?
De a nokedlirol jut eszembe legkozelebb ha megyek haza eszek egy nokedliszaggatot :-)
Előzmény: Mulan (15)
Mulan Creative Commons License 2002.04.09 0 0 16
A "tervezés" válasszal tartozom még: pontosan mimennyi (kalória, cukor, zsír, vitaminok, rostosok, nyomelemek) csak akkor tervezek, ha betegem van, egyébként csak úgy jókedvünk szerint
Mulan Creative Commons License 2002.04.09 0 0 15
Najakkor válaszok: a tarhonyástúró tényleg cégünk specialitása, azt lehet, hogy nem ismered, (tkp. lecsós - de nem tocsogós - tarhonya túróval), de a káposztáscvekedlit biztosan, káposztáskocka néven is neveztetik:-)

Juteszembe, ha a kelkáposzta nagyon fut, én a frankfurti levest is felvenném a "nagy leves" kategóriába, persze nem csak mutatóba belekeveredett kolbásszal:-)

A sült rizs a kínai konyha nagy találmánya: igazából nem sült, hanem a szokásos főtt rizs összemelegítve mindenfélével. Találsz a NetSzakácsban (:-((( Külföldről TAR-on nem találsz semmit, elküldöm zipben, ha kéred) néhány ötletet.

Tojásételeknél savanyútojásra (zsemlyegombóccal), tojáspörköltre (nokedlivel), borsós (gombás-répás-karfiolos-kimitszeret) tojásra (krumplipürével), gondoltam úgy hirtelenjében.

Előzmény: szalka (13)
Mulan Creative Commons License 2002.04.09 0 0 14
Szalka, kedves!

A frissensültek melegítésre nem csak azért ellenjavalltak, mert vagdosni kell, hanem, mert csak frissen jók:-) De annyiféle egyéb kaja is van! A pörkölt-paprikásféléken kívül is sokféle tokány, minden párolt hús is készíthető falatkányi méretben, a kínai kaják meg eleve falatnyi darabkákra vannak kitalálva:-)

A "főzeléket pedig ne", ez nálunk is ismerős - párolt zöldbab hagymás-paprikás-tejfölös mártásban, az ok, de zöldbabfőzelék az nem:-(
Tényleg: a prézlis zöldséget szereti a kuntsaft?

Még csak a bevezetőnél tartok, és már kezdek hosszú lenni...:-( Asszem nem igazán vonz, amit pedig jusztis megcsinálok időre

szalka Creative Commons License 2002.04.08 0 0 13
Latom a friss topicom beolvasztodott ide, de nem baj hatha ezt tobben latogatjak :-)
pynky :
Igen nekem is foleg csak a rakottak jutottak eszembe ez az ezyik fo "specialitasom". Persze hol zoldbab, kel, vagy karfiol, (de a fel a favorit a kedvesnel), de ez attol meg nem igazan valtozatos. Azert varok otletet es meg otletet, es meg :-)
A rantott maj jo otlet en csak sutni szoktam, de rantottkent(miutan kicsi darabok) jol elmenne elviheto ebednek.

Mulan:
Persze mindent meglehet a mikroban melegiteni, de onaluk tenyleg olyan a kajazo helyseg, hogy joforman nyugodtan leulni se lehet(egy raktarban dolgozik). Szoval sajnos a frissensultek amiket vagni kell eleve kiesnek teljes mertekben.
A fozelekeket meg nagyon limitalt tipusban szereti, es sajnos olyan tipusu a parom, ha valami nem tetszik neki akkor inkabb ehgezik, de nem eszi meg, es miutan "40 kilo vasaggyal" tipus nem akarom eroltetni, mert abbol csak az van, hogy nem eszik.
Viszont irtal nehany nagyon jo otletet pl maglyarakas nyam :-P
De be kell valjam olyan kis kezdo vagyok, hogy meg nevrol se ismerem minden kajat azmit irtal. hetfo: mi az a tarhonyasturo? (sose hallotam rola, de lehet, hogy csak ilyen nevvel nem)
Mi a kaposztascvekedli?
Mi az a sultrizs? Es mit ertesz tojasetelek alatt?
Egyebkent ki szoktatok tervezni? Marhogy legyen benne eleg ilyen olyan viotamin meg minden? Mar egy csomot gondolkodtam azon, hogy az egyhangu kajaval nem az iz miatt problemas, hanem ki tudja esetleg valami letfontossagu cucc hianyzik belole.

Mulan Creative Commons License 2002.04.08 0 0 12
Nek az a tapasztalatom, hogy nem kell különleges menüket kitalálni erre a célra: szinte mindent jól lehet melegíteni mikróban. Ha csak egy dobozkát visz is az ember, nem muszáj abban olyasminek lennie, amit "egytálételnek" szoktunk titulálni, inkább, amit "főételnek" (ami lehet éppen egytálétel is).

Inkább azt tanácsolnám, hogy találd ki egész hétre előre, legalább nagy vonalakban pl:

h: tészta (barátfüle, granatérmars, máglyarakás, tarhonyástúró, káposztáscvekedli,... )
k: "nagyleves" (masszív gulyás, ragu, babgulyás, kolbászos lencseleves...)
sz:hús+köret (bármilyen nem frissensült-jelegű húsétel rozsdás marhától édes-savanyú tonhalig)
cs: húsos egytálétel (rakott mindenféle, rizseshúsok, tarhonyáshúsok, sült rizs, olaszos tésztaételek, sonkás kocka, húsos palacsinta...)
p: főzelékféle, gomba- vagy tojásétel, lecsóféle, chili...

pynky Creative Commons License 2002.04.07 0 0 11
Sziasztok :)

szalka: milyen egytálételre gondolsz? Nekem ilyenkor a rakottak jutnak eszembe, pl. rakott kel, zöldbab, karfiol, brokkoli, ezek rizzsel-hússal v. sajttal rakottan, esetleg besamellel leöntve királyak. De mondjuk a rántott cuccokat is jól meg lehet enni dobozból (csirkecomb,-mell, gomba, máj, stb.) egy kis mellérakott rizzsel vagy zöldségkörettel, esetleg salátával.
Most más nem jut eszembe :I

p.

Előzmény: szalka (10)
szalka Creative Commons License 2002.04.07 0 0 10
Mi az a Barilla szosz? Valszeg valami felkeszkaja, vagy felkesz szosz. Sajnos az ilyen infoval nem tudok mit kezdeni, mivel nem magyarorszagon elunk. Az alapanyagban altalaban elobb utobb mindent meg lehet itt is talalni, de gyari szosz/ dfelkesz kaja teljesen mas van itt.
Egyebkent makaroninak en nagyvonaluan azt nevezem, hogy teszta szosz hus sajt. A szosz mkor milyen neha en csinalom, neha bolti. Eddig meg zold szinu szoszt nem vetem, de akkor eztan majd kiserletezem veluk.
Előzmény: snoopy_beagle (9)
snoopy_beagle Creative Commons License 2002.04.07 0 0 9
Ha szeretitek az olaszos kajákat, ajánlani tudom az összes fajta Barilla tésztaszószokat. Mefőzöd a tésztát (15 perc max), ez idő alatt ha húsosan csinálod, megpárolod a húst és ráöntöd a szószt, rottyintasz rajta még egyet, leszűröd a tésztát, rá a mártást, megszórod egy kis sajttal és kész is a kaja.
Én szoktam mellé csinálni görög salátát (ubi, paradicsom, paprika, hagyma, feta sajt) is csinálni.
Nekünk a Barilla szószokból a nagy kedvencünk a Genovese, ami kicsit úgy néz ki, mintha spenót lenne, pedig nem. Egy nagyon különleges bazsalikomos szósz, amit csak kiöntesz az üvegből egy kicsit megmelegíted, majd a kifőtt spagetti típusú tésztára ráöntöd és fedő alatt jól összerázod. Tálaláskor parmezánnal meghinted. Valami szuper jó.
Sok sikert kívánok a főzéshez.
Snoopy
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.06 0 0 8
Rizseshust javasolnam, a porkoltot majdnem keszre fozod es bele egy adag rizst es masfel adag vizet. Tovabbiakban mint a rizsfozes.
Lehet lecsos alappal is, akkor meg valtozatosabb.
Előzmény: szalka (7)
szalka Creative Commons License 2002.04.06 0 0 7
Finoman szolva eleg kezdo haziasszony vagyok, nem vagyok allok a helyzet magaslatan a konyhaban. Sokorakat bibelodni, se idom, se kedvem, se kepessegem nincs. Viszont most a parom olyan munkahelyen dolgozik, ahol nincs kajalda a kozelben feloras elerhetosegben egy mcdonald van osszesen(es nem akarom, hogy ott ebedeljen) Az, hogy allandoan szenvicset visz az mar kicsit ego es egeszsegtelen is. Szoval probalkozok fozni dehat nem tul nagy a repertoarpom es eleg kotottek a lehetosegek. Ugyan van egy mikro odabent, de ennyi. Szoval olyasmit kell allandoan foznom, amit meg lehet enni etelhordobol nem kell hozza egy halom evoeszkoz, hanem egy villaval netalan kanallal meg lehet enni. Ja es persze taplalo. Raadasul a fozelekek nagyreszet nem igazan szereti a kedves, ugyhogy mindig ugyanazt a parfajta kajat szoktam neki csinalni, de mar csinbalni is unom oket, gondolom hat meg enni o mennyire unja. Rakottkel, karfiol es rakott krumpli van a teriteken. Azonlivul porkolt tesztaval vagy makaroni. Meg rizs csirkefalatkakkal.
Halado es kevesbe halado haziassszonyok otleteit varom, az se baj, ha reszletese megvalositasi segedletel jon :-)
pletyka Creative Commons License 2001.05.21 0 0 6
Felszeletelt nyers gombával kapcsolatosan jók a tapasztalataim, de érdekes a tehét túró is mélyhűtés után: onlós lesz és csuszába, süteménybe könnyebb felhasználni.
kicsi emma Creative Commons License 2001.03.08 0 0 5
Mi foleg nyers husokat, meg elokeszitett zoldseget (toltheto paprika, csuma nelkul, egymasbacsusztatva, leveszoldseg, gomba szeletelve, tisztitva, lecsoalapanyagok nyersen stb) es egyes gyumolcsfajtakat (ribizli, meggy, szilva) fagyasztunk. keszetelek kozul maj, sziv, vese, tudo -eteleket (mustaros vese, szalontudo, resztelt maj stb, stb), porkolteket. Fozelekek kozul gfinom marad a lencse, bab, tok es kaposztafajtak, tapasztalatom szerint.
Mulan Creative Commons License 2001.03.06 0 0 4
Főzelék: szerintem a paradicsomos főzelékek nagyon jól bírják a strapát, a paradicsomos káposztától a paradicsomos krumpliig (talán a paradicsomban van valami fagyálló? - kivéve a nyers paradicsomot:-)
Ugyancsak: káposzta, kelkáposzta

A palacsinta nem csak töltelék nélkül: amit egyébként is átsütnél tálalás előtt (túrós, gombás, húsos, miegymás) az átsütés előtti állapotban.

Tészta: kész noklit, nudlit, házi metéltet szoktam fagyasztani, zsírba forgatva, de pucéron (kivétel: darás tészta).
Húsleves, és ami benne főtt: az üres húsleves persze. Azt direkt külön is szoktam, ha marad "levestablettának". DE: a megfőzött húst, zöldséget, daragombócot, májgombócot én "éppen még ellepi" lében szoktam fagyasztani. A még nem megfőzött levesbetétet viszont tálcán "egyenként".

Félek, hogy kezdek hosszú lenni:-)

Előzmény: Szigi (3)
Szigi Creative Commons License 2001.03.05 0 0 3
A krumplipürétől én tartok, szerintem az ugyanolyan vizenyős lenne, mint a lent említett krumplifőzelék. De főzelékeket amúgy szerintem lehet fagyasztani, bár én még nem sokat próbáltam. Mit szóltok a tésztafélékhez?
Előzmény: Mulan (1)
Szigi Creative Commons License 2001.03.05 0 0 2
Ide is leírom, mert ideillik.

Az én készletem még eléggé szegényes, de azért hátha akad benne olyan, amit nem tudtatok, úgyhogy leírom. Fagyaszthatóak:
- hurka, kolbász
- reszelt citromhéj
- kristálytisztára szűrt húsleves és főtt hús /külön/
- pékáru
- trappista sajt
- gépsonka /felengedve inkább ételbe való/
- paradicsomos káposzta
- töltött káposzta
- piskóta
- halászlé
- töltött paprika
- palacsinta /töltelék nélkül/

Mulan Creative Commons License 2001.03.05 0 0 1
Hogy valami pozitívumot is hozzak, lévén, hogy azért többéves gyakorlatom van a hétvégénelőredolgozós étkezésből:

a) Én tulajdonképpen néhány napit nem fagyasztok, csak beteszem a hűtőbe.

b) A főtt és sült krumplik melegítve így sem lesznek igazán jók; a krumplipüré hűtőből jól melegíthető, fagyasztani még nem próbáltam. Fagyasztásból kimelegítve is jó volt viszont a paradicsomos krumplifőzelék.

c) nNagyon ritkán fagyasztok pörköltfélét: zsírjában a hűtőben hetekig jó (csak jól le kell fedni, mert - mint minden zsír - hajlamos szagelnyelőként működni.) Viszont a lefagyasztott/felengedtetett zsír ill. kocsonyás szaft soha nem lesz olyan, mint azelőtt.

Mulan Creative Commons License 2001.03.05 0 0 0
Szerintem nem nulla sokan vagyunk, akinek a munkahelyén nincs ebéd, vagy ami van, az nem éri meg az árát, ill. hogy elmenjen érte az ember az ebédlőig. Nálunk például van, drága, nem jó, és kevés is. Én köztudottan válogatós vagyok, de a kollégáim nagy része is vagy hozza a kaját, vagy hideget eszik, vagy hozat egy pizzát...
Mulan Creative Commons License 2001.03.05 0 0 topiknyitó
Ne én vetettem fel, de szerintem megér egy topicot:

Szigi 2001.03.02 20:22 (891)

Ugyan nem kifejezetten vacsoragond, de azért passzol ide. A munkahelyemen sajnos kaja nincs, viszont van konyha. Ezt kihasználandó viszek kaját dobozban.
Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, remélem vannak tapasztalataitok, ötleteitek:
1. Milyen ételeket lehet állag- és ízromlás nélkül fagyasztani?

Próbálgatom, de nem minden jön be. A krumplifőzelék például kifejezetten pocsék volt felengedve. A krumpli kásás és ehetetlen. Feltételezem, hogy ez az összes krumpliból készült ételre vonatkozik.
Szóval segytsetek! Ha érdekel valakit, én is összeszedem a gondolataimat és leírom, nekem mik váltak be.


Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!