Keresés

Részletes keresés

NEXUS7 Creative Commons License 2003.08.11 0 0 532
Biztos akkor lennék benne, ha magam is elvégeztem volna a kísérletet, de a meggadott oldalon a vége felé írják, hogy a "kimenő jel" a 0.25-öd idő alat megjelent, ahhoz képest, ha az "információ továbbítás" fénysebességgel történt volna. Na ezt szép kimagyar fejeztem, (angolul azért jobban hangzik). A lényeg azért az: 0.25-öd idő = 4x c.
Előzmény: LAJKA (531)
LAJKA Creative Commons License 2003.08.08 0 0 531
Köszönöm, persze a kvantumteleportációról tudok, viszont arról nem, hogy ott fénysebességnél nagyobb hatásterjedést csináltak volna. Biztos vagy ebben?
Előzmény: NEXUS7 (528)
NEXUS7 Creative Commons License 2003.08.08 0 0 530
Háj Galfi Gergo! (Gálfi Gergő?)

Azt hiszem csak szemléletbeni különbségeket fogalmaztunk meg mindketten, a kvantum mechanika lényegével mindketten egyet értünk.
De azért élnék a viszontválasz jogával.

A fénysebesség szerintem is szükséges de nem elégséges feltétel a tachion létének bizonyításához, ezt próbáltam is érzékeltetni.
A kvantumteleportáció valódi használhatósága pedig azért szerintem a jövő zenéje. Egy bitnyi információt valóban nem lehetséges átvinni. Viszont, ha egy egész összetett rendszert (valamilyen adathordozót pl CD)tudunk "kvantumizálni" majd teleportálni akkor a rendszer makro fizikai megjelenése után le tudjuk olvasni az információt. (gondolom)

A következő rész egy kicsit kényesebb téma: kár lenne szerintem azon vitatkozni, hogy az elvont kvantum mechanikai fogalmak mennyire valóságosak, mert nem azok, ebben egyet értünk azt hiszem. A rendszer matematikai leírása számomra már-már kínaiul van megfogalmazva, ezt becsületesen bevallom.
DE..
Egyrészt a matematika sokkal inkább valaminek a leírására, mint a "miért kérdések" megválaszolására szolgál. Azon kívül a kvantummechanika matematikája nehézkes (még a számítógépek korában is), hiányos, és tele van ad-hoc megoldásokkal (pl renormálás).

Ezzel szemben egy kísérlet eredményét nem igazán lehet vitatni. Ha egy részecske nem abban a detektorban van ahol annak lennie kéne az tény. A megmaradási törvények, szimmetriák pedig igen is sérülnek(pl gyenge kölcsönhatás), de ezt a kérdést valójábanban sokan átfogalmazzák. :)

Előzmény: Galfi Gergo (529)
Galfi Gergo Creative Commons License 2003.08.08 0 0 529

Ha az egyetlen kritérium a fénysebesség túllépése, akkor a kvantum teleportáció bizonyítása során tapasztalt kb 4X fénysebességű kvantum állapot átvitel akár bizonyítéknak is számíthat.

Nem minden tachion, ami fenysebessegnel gyorsabban halad! Nem akarom ujra leirni, amit mar sokan leirtak mas topikokban, csak roviden: a kvantum teleportacio nem alkalmas fenysebessegnel gyorsabb informaciotovabbitasra. De meg ha igy is lenne, az eddig elvegzett kiserletekben olyan "hagyomanyos" reszecskeket hasznaltak, mint foton es elektron. A tachion viszont onallo reszecske (volna, ha letezne).

Érdek
Azt, hogy mi tortenik Planck-hossz nagysagu terido tartomanyokben, nem tudjuk, Feynman se tudta. Sejtesek persze vannak, igy akar az is igaz lehet amit Feynman gondolt, de tankonyvekben altalaban csak kellokeppen megalapozott dolgokat illik leirni.


Mások ("felkent" fizikusok is)ugyan ilyen mértékeken belül a megmaradási törvények megsértését is elfogadják, miközben a tankönyvekben csak a matematikát írják le, (ha leírják) és zavaros, valós fizikai tartalom nélküli valószínűségi amplitudok elméletével zavarják össze az embert.

A valoszinusegi amplitudok elmelete csak annak zavaros, aki hagyja magat osszekavarni:)
Lassan 80 eves a kvantummechanika, most mar azert eleg sok olyan konyvet megirtak, amiben ertelmesen el van magyarazva (pl. Marx Gy. Kvantummechanika). Ahhoz, hogy megmagyarazzal bizonyos kvantumos jelensegeket valoban nem szukseges mondjuk a Hilbert-ter fogalmanak az ismerete, de ha nem csak kvalitativ, hanem kvantitativ leirasat akarod adni egy jelensegnek (pl. egy bonyolultabb molekula rezgesi spektruma), akkor bizony elo kell venni a kvantummechanika teljes matematikai apparatusat. Egyebkent a megmaradasi torvenyek nem serulnek a QM-ben sem, csak atfogalmazodnak nemikepp.

Előzmény: NEXUS7 (526)
NEXUS7 Creative Commons License 2003.08.07 0 0 528
Persze!
PL:
http://www.aip.org/physnews/graphics/html/teleport.htm

De ha csak simán beírod a Google-be, hogy quantum teleportation akkor is kidob vagy 20 000 találatot.

Előzmény: LAJKA (527)
LAJKA Creative Commons License 2003.08.07 0 0 527
erről a négyszeres c sebességgel elvégzett kvantumteleportációs kísérletről van valamilyen forrásod?
Előzmény: NEXUS7 (526)
NEXUS7 Creative Commons License 2003.08.07 0 0 526
Milyen "részecske" is a tachion?

Ha az egyetlen kritérium a fénysebesség túllépése, akkor a kvantum teleportáció bizonyítása során tapasztalt kb 4X fénysebességű kvantum állapot átvitel akár bizonyítéknak is számíthat.

Érdekes Feynman QED(kvantum elektro dinamika) című könyvében a kvantumos folyamatokat úgy értelmezi, hogy megengedett a fénysebesség túllépése a Planck állandó által meghatározott nagyságú tér/idő dimenziókban. Ezt egy átlagos fizika tankönyv azért nem merészelné így leírni. (Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek!)
Mások ("felkent" fizikusok is)ugyan ilyen mértékeken belül a megmaradási törvények megsértését is elfogadják, miközben a tankönyvekben csak a matematikát írják le, (ha leírják) és zavaros, valós fizikai tartalom nélküli valószínűségi amplitudok elméletével zavarják össze az embert.
Pedig a lényeg annyi, hogy ha sokszor elvégzel egy adot kvantum mechanikai kísérletet (részecske szórás, stb), akkor több esetben (mondjuk úgy bizonyos statisztikai valószínűséggel) találkozol olyan eredményekkel, amikor a részecske csak úgy kerülhetett bizonyos tartományokba, ha valahonnan extra impulzusra/energiára tett szert. Vagy is a klasszikus fizika szerint nem lehetne ott.

Előzmény: Olcsolab (525)
Olcsolab Creative Commons License 2003.08.07 0 0 525
És mi a helyzet a tachionokkal ?

Sikerült már bebizonyítani létüket ? Vagy ez lehetetlen ?

Előzmény: NEXUS7 (523)
tcs Creative Commons License 2003.08.06 0 0 524
Talán kicsit OFF lesz, de megemlítem ebben a topic-ban újkeletű aggályaimat:

Fizikából szépen megtanultuk, hogy pl. a hanghullámok közegben terjednek. Valamikor volt az a téves elképzelés, hogy az elektromágneses hullámok is közegben terjednek, és akkor ezt nevezték éternek. Ám végül - hála a tudományalapos elemzésének - bebizonyosodott, hogy a vákumban terjedő fény v. egyéb elektromágneses hullámnak nincs szüksége közegre, azaz nincs olyan, hogy: éter. Legalább is a jelenség anélkül is megmagyarázható. A relativitáselmélet kicsit megbolygatta a térről való elképzelésünket (pl. nagy tömegű csillag közelében elhaladó fény elhajlása), de mindent jól megmagyarázott éter nélkül. Persze voltak más elképzelések, magyarázatok, amelyek újra felvetették az éter jelenlétét (pl. Jánossy féle, ha jól emlékszem), de ezek mind cáfolatra jutottak, nem lettek versenyképesek.

Azonban újabban egyre több helyen előbukkan a vákum, mint virtuális részecskék halmaza (pl. az elektront is beárnyékolja egy virtuális pozitron burok), és most már kezdek kételkedni a teljesen üres, közegmentes vákum létében. Vagyis akkor mégis van éter? Lehet pl., hogy nem is a foton mozog, hanem virtuális fotonokon át lépegetve halad az elektromágneses hullám, miközben mindíg egy-egy foton valóságossá válik (kissé hasonlóan a félvezetőkben a lyukak terjedéséhez)?

NEXUS7 Creative Commons License 2003.08.05 0 0 523
Negatív energiájú anyag = lásd. még Dirac-tenger

A vákuumot, nem csak virtuális fotonok (bozonok), hanem virtuális töltött részecskék (fermionok, elektronok) is kitöltik. Ezeknek az időhöz, következésképp a téridőhöz, következésképp, a gravitációhoz a viszonyuk meglehetősen abszurd hétköznapi szemmel nézve.

Időben össze vissza mehetnek, lehtséges, hogy antigravitációs (gravitációs taszító hatást) mutatnak.

Előzmény: Olcsolab (522)
Olcsolab Creative Commons License 2003.08.05 0 0 522
És hogyan függ össze a Casimir-effektus a negatív anyaggal ?
A Casimir-effektus ugye akkor lép fel ha nagyon közel kerül 2 test anyag egymáshoz.
Ekkor vonzás lép fel.
Ez olyan mint a gravitáció nem ?
Előzmény: LAJKA (517)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.06 0 0 521
:-) Az elsőben semmit, az közvetett dolog: amiről íródott, az a hülyítés, aki ezt írta, az minden tiszteletet megérdemel :-)
Előzmény: JFEry (520)
JFEry Creative Commons License 2003.04.26 0 0 520
Bocsánat.
Az elsőben mit találsz hülyítésnek?
Előzmény: Törölt nick (519)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.26 0 0 519
...itt van két link:

Vákuumenergia 2. rész - Természet Világa, 1999 (link a cikkben az első részre)
A beépített „semmi" - Élet és Tudomány, 2001

...olyat nem adok, ahol ezt felhasználják mások hülyítésére...

Előzmény: Olcsolab (518)
Olcsolab Creative Commons License 2003.04.26 0 0 518
Irnál bővebben errőla a Casimir-effektusról ?
Arra lennék kíváncsi hogy milyen folyamat vezet ehhez az egzotikus anyaghoz ?

valahol mág olvastam a elektromágneses tér vákuumfluktuációjáról hogy ott is kialakulhat efféle állapot (erről is írhatnál valami linket)
Ez mi ?

Előzmény: LAJKA (517)
LAJKA Creative Commons License 2003.04.16 0 0 517
Tényleg a negativ energiasűrűségű anyag előállithatósága a legnagyobb kérdés. De azért a varázspálcához nem hasonlitható. Pl. A Kerr-fekete lyuk ergoszférájában egy próbatest összenergiája is lehet negativ, ez már vagy harminc éve tudott. a kvantumos jelenségek, pl. a Casimir-effektus is ismert és megmért tapasztalat.
Előzmény: mmormota (513)
LAJKA Creative Commons License 2003.04.16 0 0 516
Megfogalmaznád pontosabban, mire gondolsz?
Előzmény: mmormota (511)
notwe Creative Commons License 2003.04.14 0 0 515
Tudtommal egy féreglyukas topológiának elég sok következménye lehet. Pl. ebben az esetben a Maxwell egyenletek vákuum megoldása hasonló lehet mint normál esetben töltésekkel stb. Hogy a két ekvivalens leírás közül melyik az „igazibb”, talán el lehet dönteni. Csak meg kell próbálni belebújni egy pozitív töltésbe, és ha a kezünk a negatív töltésnél kilóg, akkor a féreglyukas leírás a jobb. Ameddig ez nem sikerül, legalább is ekvivalensnek kell nevezni a két elméletet. (de nekem addig a normál leírás szimpatikusabb)
Előzmény: LAJKA (509)
notwe Creative Commons License 2003.04.12 0 0 514
Ja, azt azt hiszem én is olvastam, bár elég régen volt, talán 10-15 éve is. De tényleg jó volt. A többiben is teljesen egyetértek.
Előzmény: mmormota (513)
mmormota Creative Commons License 2003.04.12 0 0 513
Hát igen, én se tudok olyan könnyedén átsiklani azon az apróságon, hogy negatív anyag kell hozzá... :-)
Ez nekem nemigen különbözik attól, hogy időgép, teleport vagy éppen varázspálca kell hozzá.

Tulajdonképpen az a probléma, hogy az elméleteknek tapasztalat szerint szokott lenni egy érvényességi köre. Ha az elméletet nagyon kiterjesztjük, anélkül, hogy ismernénk az érvényességi körét, vagy legalább lennének megfigyeléseink abban az irányban, akkor nagyon eltávolodhatunk a valóságtól.

Jó példa erre egy ravasz tömegpont elrendezés, ami Newton szerint számolva egészen meglepő mozgást mutat: egyik tömegpont oszcilláló mozgással véges idő alatt végtelen távolra jut... (A SciAm egy régi számában jelent meg mint érdekesség.)

Előzmény: notwe (512)
notwe Creative Commons License 2003.04.12 0 0 512
Féreglyuk ügyben Lajka a kompetens, én az egészet fantáziálásnak tartom. De azért kíváncsian várom Lajka válaszát!
Előzmény: mmormota (511)
mmormota Creative Commons License 2003.04.11 0 0 511
Hmmm. Ha több ilyen alagút is lenne, amiknek egyik vége ugyanott van, akkor ezek szerint megfoghatná a jobb kezével a saját jobb kezét?!
És ha megkarmolja magát, és a karmolós kéz a későbbi, akkor a karmolóson is megjelenik egy piros csík vagy egy begyógyult seb?

Meg el is szaporodhatna ide-oda bújkálással, mint egy időamőba? :-)

Előzmény: notwe (510)
notwe Creative Commons License 2003.04.11 0 0 510
Tényleg igazad van! Bocs.(csak abból indultam ki, hogy nincs is ilyen. Ha van akkor tényleg így van:)
Előzmény: LAJKA (509)
LAJKA Creative Commons License 2003.04.11 0 0 509
nem világos, mire mondasz nemet. tapsoljon! legyen mindkét karján egy -egy óra. ha akkor is rajta volt, amikor átbújt, a két óra ugyanazt mutatja mindig. Ha a másik órát akkor rakták rá, amikor kidugta kezét a jövőben, akkor az tiz évvel későbbi időt mutat, de ezektől nyugodtan összehúzhatja a kezét és tapsolhat.
Előzmény: notwe (508)
notwe Creative Commons License 2003.04.11 0 0 508
Ezzel nem értek egyet. Addig persze értelmetlenség azt kérdezni (ikerparadoxon esetén), hogy ki az öregebb, hiszen a mozgás egy ideig szimmetrikus. De ha újra találkoznak, akkor már biztos megszűnik a szimmetria, és egyértelmű, hogy ki öregedett. A féreglyuk esetén is hasonlót érzek. Ameddig fennáll a szimmetria, addig igaz az érvelésed. De azért gondolom az emberke egyszer még akar tapsolni. És az elég kellemetlen lenne, hogy ha az egyik kezén az óra pár évvel késne a másikhoz képest. Valószínűleg idáig el sem jutna! :)
Előzmény: LAJKA (506)
LAJKA Creative Commons License 2003.04.10 0 0 507
Folytassuk: te eredetileg azt kérdezted. mi van akkor, ha még nincs időlagút, csak készül: vagyis a féreglyuk egyik kapuját éppen egy relativisztikus űrutazásra visszük. Ekkor, az előzőhöz képest érdemben nem változik semmi, az egyik kezünk az űrhajóban nyúlik ki, a másik itt van. de köztük a kapcsolatot a féreglyukon keresztül tarjuk, vagyis a sajátidőnk szerint történnek az élettani folyamatok, a normális módon. Persze, fura elgondolni, hogy az egyik kezünk a Földön van, a másik meg éppen a Vega körül száguld. Ilyen hosszú lenne a karunk??? Hát, éppen az a vicc, hogy a karunknak csak a féregyluk saját hosszát kell átfognia. persze, nem tudom, és valószinűleg senki, hogy egy ilyen utazás véghezvihető-e úgy, hogy a féreglyuk saját hossza közben végig két méteren belül legyen. ezt mindenképpen vizsgálni kéne.
Előzmény: Olcsolab (498)
LAJKA Creative Commons License 2003.04.10 0 0 506
Na, tehát. nem a gondolkodás tartott ilyen sokáig, hanem az élet.
1. Szerintem találékony és érdekes felvetés, még ha kicsit homályosan is lett leirva.
2. Elemezzük a dolgot, és ehhez az kell, hogy pontositsuk a szituációt. tehát, legyen adva egy féreglyuk, amit már átalakitottunk időalagúttá, vagyis az egyik kapuja itt van a jelenben, a Baross utcai nonstop netező caféban. A másik kapuja is helyileg ugyanitt, de tiz évvel később, vagyis 2013. IV. 10-én. ha én most belépek itt, pár sec múlva kilépek tiz évvel előrébb. Ha valaik 2013-ban belép, most lép ki. A kérdésedet igy fogalmazom meg: egy jékos kisérletező bebújik a lyukba, de nem lép ki sehol, hanem középen marad, és az egyik kezét ezen a kapun dugja ki, a másikat a másikon. Akkor mi történik? Az egyik keze tiz évvel öregebb lenne, mint a másik? de hát vérkeringés is is van a világon, stb.
3. Szóval, kinosan érzi-e magát, vagy nem? Szerintem nem, nem történik semmi különös a szervezetében. Nem lesz idősebb az egyik keze tiz évvel. Amikor átbújunk, akkor tiz évvel előrébb kerülünk, de a mi sajátidőnk csal másodperceket telik, a szervezetünk csak ennyit öregszik. A végig kint lévő világ öregedett tiz évet. Ha bent maradunk, a belső óránk, sajátidőnk telik, mindkét kezünk számára, és ezt nem zavarja az, hogy az egyik kezünk olyan környezetben van, amely hozzánk képest tiz évvel többet élt, a vérkeringésünk teljesen normális. A vér az időalagúton keresztül éri el a másik kezünket, igy szintén kikerüli az idődilatációt.
Előzmény: Olcsolab (498)
Olcsolab Creative Commons License 2003.04.09 0 0 505
Úgy értem hogy valaki át akar lépni ezen a bizonyos téridő kapun de csak félig teszi meg az utat.
Az egyik oldalon 5 perc telik el amíg a másik oldalon 50 év.
"Mert ugye ez a kapu egy időgépként is felfogható."
Ha a kezét dugja csak át mondjuk a Földről.
Mit fog érezni 1 perc múlva ?
És mi történik ha ugyanezt a másikoldalról teszi meg ? Tehát az űrhajóról.
Előzmény: Muster Mark (500)
mmormota Creative Commons License 2003.04.08 0 0 504
Látszik, hogy igazi html szakértő vagyok... :-)

Szóval, Horváth Pista lapjai:

A speciális és általános relativitáselméletrõl és a kozmológia alapjairól

Előzmény: mmormota (503)
mmormota Creative Commons License 2003.04.08 0 0 503
Előzmény: Forsberg (499)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!