A Dusteren a Hankook lowcost gumija van, mert a Hankook ebben a méretben már nem gyárt ilyesmit. Lehet nyáron ment rá, az a baj, hamar kopott a teteje. Egyébként hóban nem volt rossz, csak most már ráz, de lehet a felnik se a legjobbak, meg eleve 386000km van benne. Mostanában én se megyek nagyobb távokat, max napi 200km, pályán viszont kellemetlen már. Egyébként a pünkösdi erdélyi Lang hétvége után simán elkezdtem szegénybe 95-öst tankolni, szerencsére 5 liternél észbe kaptam, így nem volt semmi issue.
1800 lej lett a vége gyári Bosch szenzorral (1040 lej), diagnosztikával, szereléssel 520 lej) illetve trélerrel (200 lej) Tegnap még pont elcsíptem este a Lidlt tudtam venni málélisztet meg miccset is. Teljesen korrekt volt az ember, Borstól számolva egy jó óra alatt itthon is voltam, ami nem rossz. Valahonnan csöppen viszont a fagyállóm, fentről, hátulról. A generátor hűtőköre száraz, nekem a motor hátulján az a csonk lehet gyanús, amibe talán az a cső megy, ami a légszűrőház meg a jobb oldali szelepfedél között megy el és rongyba van tekerve. Ami
a 4H-t illeti, ha dízel, akkor csak a 351LE-s, igaz nem
Clean, de azok állítólag jobbak, mint az Euro6-osak. A 4.2 FSI-t nem tudom milyen a 4H-ban, hallottam sok rosszat is róla, akárcsak a 4.0 TFSi-től. Az igazi egy 6.3 lenne de azzal csak a baj van, meg gondolom olyan mint a D3-ban a W12, semmije se egyezik semelyik másik motorral, ha kell valami bele, horror. Nem véletlen eladhatatlan, árulgatják azokat a 6.0-sokat is évek óta.
A dízellel csak annyi a baj, hogy kevés a 200000km alatti belőle, inkább ez a 400 ezer km a jellemző, meg félmillió felett. Nekem elment a T5 2.0i is 830 ezret, de azért az egy malacpassat motor felsrófolva euro4-re, nem egy biturbo dízel.
Ez így annyira nem volt messze, egy 1300km-es út, sallangokkal. Amit tudok, hogy a motor elején a Schaltsaugrohr egyik faudi-csuklója el van törve, noha a mechanizmus nincs megragadva. De ettől nem áll meg az autó, csak fent ványadtabb. Nem tudom esetleg Csíkból kifele a brutál dugóban ácsorgás, meg a meleg nem-e tette meg a hatását esetleg valami jeladónál. Reggel megtudom, jön valaki.
Mindegy tiszta normális 4 csillagos hotel. A legrosszabb az volt ahol megállt, lefele a Király-hágón Cornițel falu legvégén, egy kiállóban tudtam megállni se szervo se fék, az út szűk, kamionforgalom erős stb.
A feleségemet meg a két kisgyereket lehozta egy házaspár egy hotelbe, miután mondtam nekik mi a baj, beindult. Egy ilyen újabb A6-tal voltak, jöttem utánuk. Mondom OK, talán megreszkírozom az utat elvégre 230km. Erre itt a parkolóban amikor tolattam volna, megint leállt. Holnap jön valami szaki akinek van laptop.
Most éppen transzfert várok az E60 úton a Király-hágónál mert megállt a D3. Egyszerűen nem indul. Benzinszűrő pár napos, szóval lehet szivattyú vagy nem tudom.
Ha teheted mindeképpen 4.2TDI-t vegyél D4-böl. Ellenben a D3 3.0TDI-vel (ASB) a D4 3.0TDI sajnos nagyon nem sikerült motor. Sok a müanyag alkatrész a motoron, amik a hö hatására deformálódnak és elveszítik a tömítettségüket. Telemegy hútövízzel a V-tér.
A turbo mellet megy az AdBlue csö, az gyarkran tönkremegy és telelesz a motortér AdBlue kristállyal. Egy bizonyítottan 53.000Km-t futott autót néztem meg, már el volt törve az AdBlue csö. Csak az anyag 700€, beszereléssel 1000€.
40-50ezer km nekem 4-5 év. Ez nekem csak hobbiautó, (kirándulások, bringatúrák, nyaralás). A szaladgálós A2-n viszont 10+ éve használok jó minöségü négyévszakost, soha semmi bajom nem volt vele. Nálunk azért néha van még hó is, a mi lakásunkhoz kb 35%-os emelkedö vezet fel. Hogy ne lehessen lendületböl felmenni, van az emelkedö közepén egy 180°-os baromi szük hajtükanyar. Mindig fel tudtam menni az elöl kaparós kisautóval is. Hóban is.
Milyen márkájú gumi volt a Dusteren? A négy évszakos gumi nekem a lustaságról szól. Egyszerüen semmi kedvem három autón fél évente cserélgetni a kerekeket.
Az All-seasont ebben a méretben engedd el, főleg ha sokat mész. Nekem a Dusteren egy évet se bírt, már most kuka és nem mentem magamhoz képest sokat (40-50 ezer km talán). Remeg, ráz, 80-100-nál OK de pályán már nem. Úgy kopik, mint a román lányok a gólyatáborban. Ha városban használod akkor jó, de az A8 gondolom nem dugólakónak lett tartva.
Az enyém is megvan (sőt, meg a D11 is), tegnap volt szervízben éppen. Egyelőre a házfelújítás viszi el a pénzt, de ha elkészül, lehet beújítok én is egy 4.2 TDI-re. És igen, a face tett tönkre minden ilyet..
Nem gondoltam volna, elől olyan kevésnek tűnik a hely a féknyereg és a kerék között. Van egy 20”-os gyári szettem. Az volt az elképzelés, hogy nyári 21”, téli 20”. Aztán rájöttem hogy ha különböző méretűek a kerekek, akkor nem tudom pótkerékként használni. Így egyforma kerekek kellenének. Mivel így is baromira alacsony a hasmagasság, (11,5cm) gondoltam inkább maradok a pár mm-rel nagyobb 21“-os kerékméretnél.
A D4 az utolsó “autó” A8 vonalon. A D5 már inkább kütyü mint autó.
Sokat gondolkodtam a D3 eladása után hogy mit kéne venni. Bármibe ültem bele, nem éreztem jól magam benne. Gondolkodtam egy vadi új SQ2 vásárlásán, de tiszta keményműanyag a beltere.
Szíp ótó. V8 D-ben utazom én is, csak én 26 évesben. Ha nem lenne kerámiafékes, akkor mekkora lenne a legkisebb feltehető felni rá? Egészséggel nyűdd el!
Felszereltség még a masszázsülés, állófűtés, B&O hifi (basszus az alig van benne, többet várnék tőle. A D3-ban a Bose szebben szólt, sőt a kis A2-esben is több basszus van), ajtószervó. Tettem bele egy új akksit is, még a gyári volt benne. Majd még egy 21”-os kerékgarnitúrát kell vadásznom hozzá, de nem sürgős. Marad fent a téli, őszig leradírozom. Ősszel kap új télieket így a nyárira csak jövő tavasszal lesz szükség. Kolléga ajánlgatta a négyévszakos abroncsokat. A kis A2-n vagy 10 éve olyat használok, de egy A8-on egyelőre akkor sem tudom elképzelni ha keveset megyek vele.
A D3-at tavaly Februárban eladtam. Sokáig keresgéltem megfelelő példányt, Ausztria-Magyarország-Németország vonalon. Eredetileg 3.0TDI-t nézegettem, de minél többet hallottam a betegségeiről, annál jobban a 4.2TDI felé fordultam. Ezt az autót Magyarországon találtam, 40 percre a magyarországi lakóhelyemtől. Km futás viszonylag kevés, most kesz 100.000 benne. Az első tulaj az Audi volt, valami fejesnek lehetett a szolgálati paripája. A második tulaja az az autókereskedő volt akinél én megvettem. Tőle vette meg egy ismerőse, valami autóbuzi cégtulajdonos. Viszont beleszeretett egy Porsche-ba, így az A8-nak mennie kellett. Szerencsém volt, mivel cég nevén volt az autó, tudtam Euroban fizetni. Rakás pénzt buktam volna ha ennyi pénzt Forintra kellett volna váltani. Felszereltségben minden megvan amire én vágytam.
Ami nekem fontos a 360kamerarendszer, éjjellátó, solar tető (D4-ben kurva ritka, csak üvegtetők vannak), kerámia fék (nem volt a kívánsáistámon de az van benne), monitorok hátul is (ez sem fontos nekem), vonóhorog (ez az egyik leg fontosabb nekem, mert a bringáinkat csak így tudom szállítani). Van benne egy MTM (M-Cantronic) tunigbox, 430 ló és 1020Nm. A színe az havannaschwarz, feketének látszik, de ha rásüt a nap barnásan csillog. A szerviz tavaly ősszel lett megcsinálca rajta, de azért én megcsinálom hamarosan újra. Az a biztos… Most voltam váltóolaj cserén vele (Veszprém). A fékbetétek lassan cserések lesznek, de már megvettem őket. Kerámia, ebből csak gyári van és brutál drága. De ugye majom/banán. Pár hete kapott egy polírt+kerámia bevonatot. Tavaly Decemberben kapott friss magyar műszakit, amíg az le nem jár nem is szeretném
osztrák forgalomba beíratni. Eleve csak a NoVa lenne 9500€, plusz évente 3000€ a biztosítás meg az adó. Magyarországon meg kevesebb mint évi 400€ a biztosítás+adó. Ha annyira jó lesz mint a D3, akkor nagyon elégedett leszek. D5-ös Audim nekem már nem lesz, nagyon nem jön be, és nagyon beteges is.
Akkor le vagyok maradva rendesen. Én még ott tartok hogy D3 3.0tdi van neked, igaz jó régen volt, már 8 éve hogy eladtam az én utolsó D4 A8-am, azóta nem követem az eseményeket. V8 tdi vagy v8 tfsi? Km, felszereltség?
Az A8 és a kínai delejgép összehasonlítása az almát a körtével esete.
"lepörgi" Az A8 sosem volt versenyautó kategória, és bizonyos szint felett (közúti használatban) teljesen mindegy a gyorsulás és a végsebesség.
Volt alkalmam villanyautót vezetni, nekem túl steril. Elvesztette az autó jellegét. Utáltam hogy rángatta a kezemben a kormányt ha nem úgy kanyarodtam ahogy neki tetszett, az agyamra mentek a pofámba világító kijelzök, a fizikái gombok/kapcsolók hiánya. A tudat hogy ha a kijelzö elbaszódik, a klímát sem tudom bekapcsolni, stb... Jön-megy teszi a dolgát, de ennyi. A V8 morgását nem adnám oda azért a mesterséges ufo hangélményért amit a delejgépek produkálnak. Majd ha a D4 (remßelem sokára!) kileheli a lelkét, veszek valami kis villanyautót, de az már nem az autózásról fog szólni, hanem egy nyugdijas vénember közlekedéséröl.