Keresés

Részletes keresés

Arilian Creative Commons License 2003.10.10 0 0 61
De már megint 30 éles van ?rségben, visszaváltoztatták a szabályt.

3/1es felálított ?r.

Szonár Creative Commons License 2003.09.25 0 0 60
Szerintem a vezetés 90% nem volt a sorozási irodák közelébe amikor még nem ezt a bohóckodást csinálták.35 000 hadsereg? 10 év múlva? Önkéntesen? Hol élnek ezek? Senki sem fog bevanulni csak úgy, önszántából akinek csak egy kicsi esze is van!

Mellesleg olyan privatizált 27 éves pontonos KRAZ-ban is ültem, aminek semmi nagyobb baja nincs,és kevesebbet futott mint egy 5 éves családi Suzuki!És a pótlásuk még nincs betervezve!

Na csá!

leha Creative Commons License 2001.08.15 0 0 59
feltételezve, hogy tisztán tartod a fegyvered (amit néha ellenőrözni is szoknak), az első lövedék olajos, a többi kormos. mikroszkóp alatt látható, hogy van-e a lövedék köpenyében beleégett korom (ami az előző lövés után marad a csőben)
pancho Creative Commons License 2001.08.15 0 0 58
Akarod mondani, az elmúlt 4 évben mindig.
Kétszer Vári Gyula őrnagy, aztán Kovács Tamás(?) százados, majd idén megint Vári Gyula. MiG-29-essel, mind a 4 évben, amit nem éri meg felújítani, mert van némi kidobni való pénzünk F-16-osokra (amelyek szintén voltak a megvert mezőnyben).

(Jellemző a hadseregre: Kovács azóta leszerelt - valamikor ez év elején -, mert nem tudott megélni a századosi fizetéséből, nem próbálták ám meg visszatartani, egy több millió forintért kiképzett vadászpilóta, ezek szerint tudhat is valamit.)

Hogy a témához is kapcsolódjak: a 80-as évek elején még 3 teli (+ 2 üres) tárral voltunk őrségben, 1 a fegyverben, 2 a tártáskában, meg a 2 üres is.
Valaki azt mondta, meg lehet állapítani a kormosságról, volt-e figyelmeztető lövés. Hát érdekelne, hogy derítené ki, melyik golyó volt az első.
Csőszájfék: azért van, hogy ne verje szét az ember vállát a géppisztoly, mikor lő vele. Ott a lövedék - mint akadály a gáz terjeszkedésének útjában - visszanyom annyi gázt, ami elég a szán hátrasiklatásához.
Csőszűkítő: mivel vaktölténynél ez az akadály nincs, leszűkítik a cső keresztmetszetét, így szintén vissza tudja nyomni a lőporgáz a szánt (amire azért van szükség, hogy ismét csőre tölthessen a fegyver).

Előzmény: __PT (47)
Zsoldos Creative Commons License 2001.08.15 0 0 57
Ha nekem válaszoltál: csak meséltem egy sztorit, ne szívd mellre!
Előzmény: Gabó (51)
Zsoldos Creative Commons License 2001.08.15 0 0 56
Írtam volna, csak igazából azt nem tudtam, hogy a Vasvári-t i-vel, vagy y-nal kell írni.
:-D
Előzmény: matchbox (50)
leha Creative Commons License 2001.08.15 0 0 55
93-94 környékén vezették be az első lőszer vaklőszer kezdetű idiótaságot ...
de az őrhelyre csak egy tárat vittünk ... tártáska sem volt nálunk ... a másik két teli tár (90 db lőszert adtak az őrségnek fejenként) az őrszobán a mackóban
csibesz Creative Commons License 2001.08.15 0 0 54
Amikor én voltam őrségben anno, akkor nekem az összes lőszerem éles volt. Egy tár volt a géppityuban, egy a táskában/?/, a többi az őrszobán,elzárva.
nebula Creative Commons License 2001.08.14 0 0 53
Ma hallottam a rádióban nyilatkozni Sütő Tamás vezérőrnagyot, aki a bevonulás főkoordinátora (a pontos titulusát nem jegyeztem meg). Én 1986-ban találkoztam vele, mikor a lenti dandár pol.tisztje volt, igen egyszerű gondolkodású ember, de milyen szép karriert futott be. Ha ilyenek a főnökök, akkor ne csodálkozzunk, hogy ott tart a MH, ahol tart.
Kiraly Creative Commons License 2001.08.14 0 0 52
Megkerhetnelek arra hogy meseld el azt milyen a Dragunov ugy altalaban? Mennyi a hatasos lotavolsaga? Altalaban erdekel minden ezzel a fegyverrel kapcsolatban. Szoval legyszi irj minnel tobbet. Milyen volt a kikepzes?
Előzmény: James Bond (10)
Gabó Creative Commons License 2001.08.14 0 0 51
Sziasztok!

Egy két hozzáfűzni valóm lenne.
Szerintem is elég sok tapló katonatiszt van, de azért, hogy a jelentős része az lenne, azt kétlem. Inkább azt mondanám, hogy az intelligensebbekkel nem nagyon találkozik a sorkatona, talán azért is, mert az intelligensebb nem megy ilyen helyre dolgozni.
2. Az a katonatiszt, akire a Te és a más adóját is részben elköltik vesz a Te általad termelt, fotgalmazott áruból, tehát a körforgás része.
3. A katonaság nem azért kell, elsősorban, hogy mi lesz ha megtámadnak, hanem hogy NE támadjanak meg!!
Ha megnézzük a környező országokat, nemigen van olyan aki sokkal jobban lenne eleresztve anyagiakkal, eszközökkel és még fenyegetést jelentene.
Minden támadás alapelve a háromszoros túlerő. Ha nincs ellenség, akkor ez a 3x elég alacsony számot jelent.
Gabó

matchbox Creative Commons License 2001.08.02 0 0 50
Nyugodtan irhatsz laktanyát politikai tiszt volt az istenadta. Már biztosan nincs ott!!!-:))))
Előzmény: Zsoldos (46)
Zsoldos Creative Commons License 2001.08.02 0 0 49
Kár. Pedig jó.
Előzmény: LUCzI FERencz (48)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2001.08.02 0 0 48
Az a nemzet, amelyik nem képes eltartani a saját hadseregét, előbb-utóbb kénytelen lesz eltartani a másét.

Nem tudm már, kitől származik ez a mondás, hadvezér vagy politikus volt-e az illető.

__PT Creative Commons License 2001.08.01 0 0 47
Hogy kicsit vedjem a munder becsuletet: nemregiben egy magyar pilota lett a vadaszrepulo vilagbajnok.

Abban ketsegkivul igazatok van, hogy a tisztek jelentos resze gyenge jellemu opportunista kis fereg.

Perverz Tata

Zsoldos Creative Commons License 2001.08.01 0 0 46
Jó jó kell a morál is, de némi szellemi kapacitás elengedhetetlen:

1989 -ben történt, laktanyát nem írok mert tán még ott van Mozsdó örmester, ki a nevét arról kapta, hogy egyszer kacska kis kezével emigyen irta fel a mosdó ajtajára ezt a szót. Szóval Mozsdó örmester a rendkívül katonabarát, de ugyanakkor határozott férfi benyomását keltette, ahol csak tehette. Történt egyszer, hogy hösünk nagyobb összeget kapott az alakulattól a "kulturterem bezenésítésére". Magyarán szólva a pénzt hi-fi berendezésre kellett költenie. Szegény ehhez is hülye volt, de hogy ne járassa le magát a katonák elött, azt mondta, hogy vegyék meg ök a felszerelést ebben és ebben a boltban, pénz nem számít jeligére. Persze jól tudta, hogy "ebben és ebben a boltban" az adott összeget nemigen lehet majd elkölteni.
Visszatért a három srác a kimenöröl, és hoztak is valami Tesla felszerelést, és nekiláttak beüzemelni. Megjelent közben Mozsdó örmi is és jóságos arccal járt-kelt közöttük, majd elhelyezkedett a terem közepén, hogy tökéletes helyröl élvezhesse a csodát. Be is dörrent a Tesla, de mint az várható volt kessé dobozosan. Mózsdó örmi értetlenkedve nézett: "Mi mi mi ez???" A kiskatonák nem akarták sem megbántani, sem feldühíteni jótevöjüket, ezért azt válaszolták, hogy jó a felszerelés, csak az akkusztika rossz. De Mozsdó örmi válaszára nem számítottak: "Rossz az akkusztika?! Katonák! Mondom, hogy van pénz, vegyenek másikat!"

Remélem, nem sok helyesírási hibát vétettem az ékezeteken kivül, mert ez után a történet után kicsit kínos lenne.

leha Creative Commons License 2001.02.27 0 0 45
a bolyain két fő volt a járőr (persze csillagváltás esetén több, de annak csak a megszólítása volt járőr)
josarien Creative Commons License 2001.02.27 0 0 44
Én amikor 73-ban katona voltam egy repülős alakulatnál, akor a pol-tiszttel beszélgetve egyszer egy koma megkérdezte tőle, hogy minek vannak az ororszok itt a seggünkben egy egész ezreddel?
Erre ő vissza kérdezett: Miért szerinted ki védene meg bennünket, ha kitörne a balhé?
Nos, már 73-ban is ilyen kemény "harci morál" uralkodott a derék seregüben.
Sajnálatos dolog, ami megtörtént, és tényleg, mint itt többen is, én sem értem ezt a "páros" dolgot. Én is úgy tudom, hogy többen járöröznek, mint kettő.
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.27 0 0 43
Normalis, epeszu es meg sorkatona is?
Szerintem olyan nincs. Az elso ketto kitalal valamit, hogy megussza ;-)
(en nem voltam ilyen ugyes :( )
Előzmény: leha (40)
szega Creative Commons License 2001.02.27 0 0 42
leha!
Mondom, halványak az emlékek. De ahol lehetett, csalafinták voltunk, az biztos... :))
Előzmény: leha (34)
barnabocs Creative Commons License 2001.02.27 0 0 41
én a 80 -as évek derekán voltam a kedvesek társaságában és még 90 db azaz 3 tár löszerrel jártunk örségbe és biztos ,hogy nem volt vaklöszer.

a sorrendröl annyit hogy a hivatalos eljárást ha gáz van nagyon szigorúan vették volt futkosón társam azért ,mert megfektette az ellenörzö elöljárót rá lött és elmaradt egy figyelmeztetö lövés ,az indoklás az volt ha szabályos lett volna kitüntetés igy viszont a szolgálati szabályzat megszegése ,ör kötelmei megszegése stb...

amerikai zsarukról szóló filmekben látni hallani,hogy a rendörnek azt mondják vészhelyzetben löje aztán magyarázkodhat

ha ide eljutunk valamikor akkor el lehet kezdeni gondolkodni a dolgon érdemes e nekünk hadsereg

leha Creative Commons License 2001.02.27 0 0 40
felkészülés, kiképzés: amikor 94-ben találkoztam a gyenguszon olyan sorossal, aki 20 percig mutogatta nekem a négygombos hétzenélős karcórályát ...
vagy alapkiképzésen, amikor mi a menetközbeni fordulatokkal bíbelődtünk, a soros kiképzőszád nem bírt egyszerre oszolni ... erre könnyítettek ...
na, a szakasz sem bírt egyszerre oszolni ... erre eloszlatták a századot rajonként, mert 8-9 ember harmadik nekirugaszkodásra bírt egyszerre kilépni
na, ezek után érzem, hogy nincs könnyű dolga annak, aki embert, ráadásul fegyverét felelősséggel használni tudó embert akar ezekből faragni (természetesen vannak rendes, normális, éppeszű sorkatonák is)
James Bond Creative Commons License 2001.02.27 0 0 39
így igaz, a laktanyák biztonsága elsősorban nem a sorállományú katonákon múlik. hanem a vízfejen, akik a pénzt inkább saját kisded játékaikra és egyéni céljaikra költik, nem a hadseregre. csak így minek a hadsereg? minek bevinni a fiatalokat arra az X hónapra? hogy legyen, aki söpröget?

ami pedig a fegyver saját élet árán történő megóvását illeti, azzal kapcsolatban, habár sajnos igazad van, azonban azok, akik a szenvedő alanyai lesznek az elrabolt fegyverek használatának, valószínűleg nem így fogják látni...

Előzmény: larzen (33)
TOMcat Creative Commons License 2001.02.27 0 0 38
Akkor egy pár dolog!

1. felkészültség: 3 hónap kiképző központ - szanatórium. Ott csak kummantani tanul az ember... Tapasztalatszerzés 0.
2. AK vagy AMD van a kezedben, de nem vagy felkészülve a támadásra akkor jobb ha a tussal vered szét a fejét, mert mire kibiztosítod felhúzod akkorra már ki is hültél.( a vaktöltényt felejtsük el, mert nálam soha nem volt ha meg még az is volt.....!)
3. Amit tanítanak "mit kell csinálni ha...." az egy baromság. Azt akkor kell figyelembe venni ha egy gombázó öregasszony téved a őrhelyre.Ha viszont fegyverrel támadnak rád akkor először löjj aztán kérdezz!!!
4. Abban sem vagyok biztos, hogy volt az őröknél éles lőszer. lásd 1. pont és mivel az őrparancsnokok nem hülyék....
Ez a véleményem az esetről.

Más. Csőszájfék az arra szolgál, hogy a lövedék mikor elhagyja a csövet a mögötte levő gázokat elvezesse, elterelje ill. fokozatosan tegye ezeket. Amiről ti a vaktölténynél beszéltek az a csőszűkítő és az valóban arra szolgál, hogy a nyomást megnövelje a csőben. Ami ugye erőt fejt ki a gátdugattyúta ettól a zárszerkezet hátrasiklik.........

Subiaco Creative Commons License 2001.02.27 0 0 37
ha nem ilyen szerencsétlen lenne a vezetés, megfelelő szervezéssel KATONÁt lehetne kiképezni a pénzből.
Előzmény: James Bond (29)
leha Creative Commons License 2001.02.27 0 0 36
mondom bolyai ... másfél év az életemből. de legalább beleláttam annyira, hogy kételyek nélkül tuggyam: erre nekem nincs szükségem
Subiaco Creative Commons License 2001.02.27 0 0 35
csak nem... Kossuth?... :-( a b.képző? ;-)
jóvanna, nem kell leköpni... :-DDD
Előzmény: leha (32)
leha Creative Commons License 2001.02.27 0 0 34
ne keverjük a csőszájféket a csőszűkítővel!!!

a csőszájfék a kiáramló gázok megvezetésével a hátrarúgást hivatott csökkenteni
lásd még: kompenzátor - a cső felugrása ellen
lángrejtő - nevéből következik, hogy mire
ill, hagtompító - találd ki, mire jó : )

szega:
"asszem két üres tárat vihettünk, és
mindkettőt a táskába kellett tenni"
nem arra gondolsz, hogy tártáska, fegyver, minden, csak lőszert nem adtak? ilyenkor élelmes katona úgy csökkenti a cipelnivalók súlyát, hogy a tártáskába csak a két szélső rekeszbe tesz tárat, így a tatyó alakja kívülről legálas, oszt mégsem olyan nehéz : )

larzen Creative Commons License 2001.02.27 0 0 33
Az, hogy az a laktanya egy átjáróház, arról nem a sorállomány tehet. Még az őrök sem.
A fegyverelvételben viszont van igazságod. Azért jó lenne pontosan tudni, hogy mi történt. Mert avval például semmit nem érsz, ha lelöveted magad és utána úgyis elviszi a fegyveredet.
Előzmény: James Bond (29)
leha Creative Commons License 2001.02.27 0 0 32
bolyai ... : (

de nem mindig négy ...
jó látási viszonyok közt:
1. - állj, térjen ki (itt még gond nélkül elmehet, nem történt "esemény")
2. - állj, vagy lövök (sötétben itt kezdődik, tehát akkor csak három; ez már esemény, hasra kell fektetni, járőrt kihívni, jegyzőkönyvet körmölni, a felállított őrt le kell váltani/mint minden esemény után/)
3. - figyelmeztető lövés (erre találták ki a vaklőszert; valaki aszonta, azért, hogy ne legyen később vita, hogy volt, vagy sem, de ez marhaság, mert a lőszer burkolatáról, ti. kormos-e avagy sem, meg lehet mondani, hogy volt fogyelmeztető, vagy sem)
4. - célzott lövés a végtagokra (jótanács: lődd fejbe, mert a bíróságon azt mond, amit akar! te később mondhatod, hogy véletlenül 800-on volt az irányzék, vagy megbotlottál, vagy ő botlott meg, stb)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!