Azt hittem, hogy szombat-vasárnapi munkavégzés csak Észak Koreában van. Feltételeztem, hogy a kereskedelemben ezt a munkát megfizetik, vagy szabad nappal kompenzálják. Ez tényleg nem így van?
Nos, a mai híradó szerint kereskedelmi dolgozók (egyik) szervezete azért kardoskodik, hogy szűnjön meg a vasárnapi nyitvatartás. Terveik szerint népszavazást is tartanának az ügyben.
Bizony - bizony, erről van szó! A hétvégéket is szimplán fizetik, úgyhogy jól megszívtuk, ha elfogadják.
Én is néztem a harm által említett műsort (RTL-klub) bár ne tettem volna. Mert akkor nem idegesítene a dolog. Állítólag akár hetekig is dolgoztathat a munkáltató folyamatosan, mindenféle plusz prémium nélkül, aztán egyben kiadja az elmaradt szabadnapokat.
Nekem is a hétvégék szokták megdobni a fizumat, nagyon sokat jelent a dupla bér.
De ezt most miért kell...?? Ilyen bérek mellett mégjobban kihasználni a dolgozót? Jó, akkor ellenben emeljék a fizetést duplájára mondjuk.
Én azért abban bízom, hogy a nagy tőkeerős cégek ezután is duplán fizetik a hétvégét, nekik is érdekük, hogy ne legyen lázongás, és igazán elbírják.
Talán lesz bennük ennyi tolerancia...
Teljesen tájékozatlanul az a gynúm, hogy a hétvégére fizetendő pótlékot akarják kinyirni, ami általában 200%, illetve ha jól tudom nem feneketlenül kötelezhető erre a dolgozó. Ezzel jó nagy pénztől fosztanák meg a kisembereket. Nekem speciel két hétvégi ügyeletből annyi pénzem van, amit páran havi fizetésnek is elfogadnának.
A harm által említett macának kivánom, hogy ezentúl kedvenc éttermében hétköznap 8-tól 17 óráig tudjon vacsrázni és kevenc filmjeit is csak ekkor játszák a mozik és természetesen a tv és rádióműsorok is csak ekkor legyenek!
Én valami olyasmit láttam a tévében, hogy a szupermarketek lobbiznak a vasárnap munkanappá nyíilvánításáért, míg egy fideszes szakszervezeti picsa meg törvényt akar arról, hogy vasárnap TILOS legyen a nyitvatartás. E szerint a nő szerint törvényileg tiltani kéne, hogy ünnepnapokon és vasárnap nyitva legyenek a nagyáruházak, szuper- és hipermarketek. Szerinte felháborító, hogy szenteste még lehetett vásárolni.
Itt vagyunk a 15.-ik hozzászólásnál és még mindig hagyjátok kétségek között vergődni az embert. Semmi nem egyértelmú ebből az egészből eddig.
Én példának okáért dolgozom hétvégén, amiért kapok hétköznap pihenőnapot. De a hétvégi munka ezáltal teljesen pótlékok nélkül történik. Kapok a hétvégi 1nap melóért 1nap sima mezei pihenőnapot hétköznap, aztán szevasz.
Hogy erről mit mond a munkaügyi törvénykönyv? Passz...
Én erről nem hallottam, de szerintem arról lehet szó, hogy rugalmasabbá akarják tenni a mostani rendszert.
Egyébként Franciaországban mostanában akarják bevezetni a 4 napos munkahetet. (csak úgy megjegyzés képpen)
A hétvégékre igenis szükség van, legalábbis a családoknak. Egyébként vannak, akiknek a hétvégi munka természetes már évek óta. (pl én)
Most is dolgozoK. De pld. a bevásárlóközpontoknak, benzinkutaknak is csak így van értelmük. Szóval, kicsit pontosítani kéne azon, hogy miről is van szó.
Egyébként annak ellenére, hogy dolgozom, szeretem a hétvégeket, nyugisabb az egész város, az emberek, nincs olyan stressz. Össze sem lehet hasonlítani a vasárnapot a hétfővel, brrrr. Inkább egy munkás vasárnap, mint egy hétfői pihenőnap.
Talán valszeg a Munka törvénykönyve módosítására gondolsz, amibe pont most az van beleírva, hogy hetente két pihinap jár, és ebből az egyiknek vasárnapra kell esnie. A vasárnapot ki akarják venni, hogy rugalmasabb legyen a dolog.
Ésszerűnek tűnik a felvetésed, asszem télleg ilyesmiről lehet inkább szó. Bár bevallom, eddig én is arra gondoltam, hogy 7 napos munkahét van abban a tervezetben. Persze elég valószínűtlenül hangzott, ezért elég rendesen meg is lepett.
mielott sokkolnal, elmagyarazhatnad normalisabban is. nyilvan nem 7 napos munkahetet terveznek, hanem azt, hogy az 5 munkanap ne csak a hetfo-pentek idoszak lehessen, hanem a ket pihenonap eltolthato legyen a mai szombat-vasarnap intervallumrol.
nem tartom ugyanis valoszinunek, hogy trend lenne a munkanapok szamanak novelese. eppen a 70-es evekben toroltek el a szombatot, mint munkanapot, ma a szakszervezetek a 35 oras munkahetert allnak ki, es bizonyos vallalatoknal (pl. Volkswagen) mar a 4 napos munkahet a megszokott.
es erre csak azt tudom mondani, hogy nagyon helyes! kiveve azt, hogy akkor esetleg nem kapok majd erte plusz penzmagot.
trooper
aki kemenyen szeret es sokat dolgozni.
Nagyjából arról van szó, hogy a szombatot és a vasárnapot is munkanappá akarja nyilvánítani egy törvénytervezet, ami a közeljövőben kerül a Parlament napirendjére.
Megnyugodtam. ;)
Már csak azt tudnám, hogy hogy van pofájuk ilyet egyáltalán tárgyalásra bocsátani??? Nem elég a napi x millió, ami a zsebükbe vándorol? :(
Kedves moderátorok, kéretik a topicot nem áthelyezni a politikába! Köszönöm!:)
Megnyugtatlak: hülye vagy... :-) Nem értetted félre, tényleg épp tárgyalnak egy ilyen törvénytervezetet, majd meglátjuk mi sül ki belőle. Mindenesetre a dolog nem túl bíztató.