Jelenleg Pl. Oroszország egy szép nagy puskaporos hordó. Most ugyan átmenetileg stabil, de nem tudhatod hogy a következő, vagy az utána jövő választásokon nem kerül-e hatalomra valami elmebeteg diktátor aki úgy gondolja hogy a régi hagyományok felelevenítésének érdekében érdemes lenne ismét ideküldeni pár tankot. És ma már ugyan árnyéka önmagának, a magyar hadsereg egy percig sem tudná feltartóztatni. Viszont egy NATO tagországot kétszer is meggondol mielőtt megtámad bárki, mivel számolnia kell a többi NATO ország válaszával. De ott van Románia, akad ott is elmés szép számmal és kellő rajongótáboruk is akad. Igazából minket a legtöbb környező országban van olyan jelentős lélekszámú csoport aki igen mérsékelt szinpátiával tekint ránk, ami nem is véletlen mivel elég sok területünket vették el ezek az országok, és nagy lélekszámú magyar kisebbségük van. Ha a tehetség, tisztesség nem tud egy erőt hatalomra juttatni, akkor szívesen veszik elő a "magyar kártyát".
Kedves Zvajo kollega!
Mar megbocsass, de a beirasod mogottes tartalma (kire van szukseg es kire nem) meg nem javit a logikai eszmefuttatas hianyossagain. Ha igy ervelsz, ne lepodj meg, hogy ilyen viszonterveles kapsz. Meg azon se lepodj meg, hog furcsanak tunik. Semmivel sem rosszabb mint a te ervelesed. :-)
Udv:
ff
"Pár évvel ezelőtt egy fuvarozó a szülővárosomtól nem messze teherautójával belerohant egy házba, amit teljesen lerombolt. A tulajdonos kártérítést kapott. Most a te logikádat követve, akkor azt mondhatom, hogy ki a fuvarozókkal Magyarországról"
Ne hulyeskedj mar, ez beteg pelda. Fuvarozokra szukseg van Magyarorszagon, de amcsi katonakra nincsen.
Én máshol már leírtam, hogy nagyon is reális érdekei fűződtek az országnak ahhoz, hogy "beáldozza" magát ilyen szempontból.
Már pár éve gyilkolászták egymást tőlünk délre. Az európai országok a szájtépésen kívül nem tettek semmit. Nem is szándékoztak. Várták a nagy Testvért. Gondolom presszionálták is ezirányba. Amikor végre azt mondták, hogy "igen", mindenki hirtelen igen készséges lett.
Magyarországnak azért fűződött érdeke, hogy délen békésebb körülmények legyenek, mivel gazdasága előnytelen helyzetbe került volna egy folyamatos konfliktusgóc közvetlen közelében. Gondolom, szükségtelen mondanom, hogy mennyire vonzó egy ilyen piac. Semennyire. Ennél kisebb fajsúlyú dolgok is kedvezőtlenül hathatnak egy ország piacára. Ez meg pláne.
Most mondok egy blőd példát. Pár évvel ezelőtt egy fuvarozó a szülővárosomtól nem messze teherautójával belerohant egy házba, amit teljesen lerombolt. A tulajdonos kártérítést kapott. Most a te logikádat követve, akkor azt mondhatom, hogy ki a fuvarozókkal Magyarországról, mert a ház már sosem lesz olyan, amilyen előtte volt. Gyakorlatilag ugyanaz a történet, csak mások a szereplők és te mégis másképp ítéled meg.
Az orosz katonák erőszakoskodásai hogy jönnek a képbe? Párhuzamokat állítasz? A tények megint hiányoznak.
Kárt okoznak. Igaz. De nem CSAK kárt. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ennyire egyoldalúan tájékozódnál. Mint mindennek, ennek is van jó és rossz oldala. Miért van az, hogy valaki csak a rosszat nézi? Az nem elfogultság?
"...igazi hasznom nincs belőlük..." Ezt nem értem. Rengeteg dologból nincs hasznod, mégsem tiltakozol ellenük. Ez ellen viszont igen. Másrészt másoknak pedig van hasznuk belőlük. Sok embernek. Mivel itt állomásoznak, nagyrészt érthető, hogy ezek a hasznok főleg a környékbeliekre vonatkoznak. A károk is. Valószínűleg pl. Szabolcs egyáltalán nem profitál belőlük ... de kára sincs belőlük.
Talán azért nincs szó a kártérítésekről, meg összegekről, mert az hogy úgy mondjam természetes. Ha valamimet tönkreteszik, akkor igenis fizessen, aki tönkretette...
Csak az a baj, hogy hiába fizet bármennyit, a kár már akkor is megvan. Az a ház soha többet nem lesz ugyanaz, egy ilyen felújítás/javítás után, mint korábban...
Meg (tudom, hülye példa), de pl. amikor pletykáltak olyanokat, hogy az orosz katonák lányokat erőszakoltak meg... Szerinted mit ér ilyen esetben egy bármilyen összegú kártérítés?
Valahogy így vagyok az amcsikkal is. Kárt okoznak, igazi hasznom nincs belőlük, bajom viszont van miattuk épp elég (most nem nekem, hanem egy olyannak, akinek pl. tönkrement a háza)
Sajnos ez pontosan igy van. Az amerikai erdekeken kivul semmi nem szamit.
Azt meg egyetlen pro amerikai megszallas partitol sem lattam, hogy ez miert jo nekunk ? Maximum leirjak, hogy ez igy termeszetes, a nagyhal megeszi a kishalat, meghogy onkent engedtuk be oket. Ez mind igaz is, se nekunk miert jo ez ? Erre felel valaki ?
Igen. Ott. Mar nem sokaig. Epitem a karrierem. :-)
Amugy a megrepedt falu haz nem egy haz volt, hanem tobb is. Meg mas dolgok is kart szenvedtek a hadsereg csapatmozgasai soran (itt jegyzem meg, hogy barmelyik orszag hadseregenek a mozgasa szuksegszeruen ezzel jar ... bar tudom, ez nem mindenkinek tetszik, mert ha mar kar, akkor legalabb a mieink okozzak azt, nem? :-D) az elmult idoszakban. De viszont az ilyen karok karteritesi eljarasait nem latom, hogy emlitened. Pedig vannak ilyenek. Ha kapcsolatba lepsz az erintett megyek kozigazgatasi hivatalaival, akkor megtudhatod, mikeppen zajlik is ez. Esetleg meg a kifizetett osszegeket is megtudhatod.
Erdekes modon ez az informacio soha nem tunik fel a karokrol szolo hiradasoknal. Vajon miert? Es miert konnyebb elhinnie az embereknek azt, hogy csak karok vannak? A pozitiv dolgokat pedig automatikusan demagog PR-nak tudjak be.
Miert? Te ott elsz?
Amire emlekszem: pl. egy megrepedt falu haz, amit valoszinuleg a nehez szallitojarmuvek okoztak.
Tudod megvan az a jo szokasom, hogy ujsaghireket beturol beture nem szoktam megtanulni...
Kedves Aurorix kollega!
Hat igen. Ismeros szoveg. Sajnos regen volt, sajnos nem emlekszem kristalytisztan, satobbi.
Mikeppen lehet, hogy en itt nem hallottam rola?
Udv:
ff
Sajnos csak a regebbi hirekre emlexem... Amikoris volt egy kis botrany arrafele... Mivel nem vagyok odavalosi, ezert sokkal tobbet nem tudok mondani... De ha erdekel nezz utana ;-)
Esetleg tudsz reszletes informacioval is szolgalni? Hely, idopont, esemeny, satobbi. Tudod, ezek azok a dolgok, amelyek az autentikussagra utalnak. Epedve varok parat. :-)
Szoval mar reszrehajlas az is, ha valaki (ez lennek en) kapcsolatban van veluk?
De ugye az egyaltalan nem reszrehajlas, ha valaki (ez lennel te) alapjaratban nem csipi oket es ennek erdekeben teljesen hamis dolgokat is elhisz es hangoztat?
Az ugye nem? :-(
Hogy lehetne eldonteni? Par tipp. A katonak nagyjabol szabadon jarhatnak, kelhetnek errefele. Nyugodtan eljarnak szorakozohelyekre is. Bevasarolnak. Satobbi. Tudsz-e olyan incidensrol, amlyik kifejezetten ellenuk iranyul(t) es aminek az van (volt) a hattereben, hogy ok nem megfelelo modon viselkedn(t)ek?
En viszont tudok olyasmikrol is beszamolni, amikor kifejezetten kertek (nem felulrol jovo "keres", hanem alulrol torteno kezdemenyezes), hogy az amerikai hadsereg latogasson el ide vagy oda, unnepsegekre, falunapokra, kulturalis rendezvenyekre, mivel szeretnenek veluk megismerkedni. Aztan voltak hivatalos meghivasok is. Meg volt tobb szaz iskolalatogatas is, amelyek celjai kozott szerepelt (tobbek kozott) az is, hogy az iskolai tanulokat tajekoztassak arrol, hogy a konvojmozgasok erintik az o telepulesuket is es felhivtak a figyelmuket az ovatos kozlekedesre. A prevencio hasznos. Meseljek neked a gyermekotthonokban tett latogatasokrol es a neki nyujtott segitsegrol? Vagy akarsz hallani a kornyekbeli telepulesekkel torteno egyuttmukodesrol? Folytassam a sort?
Sokkal egyszerubb dolog messzirol megmondani a frankot, de arra mar ilyenkor nem futja az ilyen embernek, hogy esetleg odalatogasson es sajat szemevel gyozodjon meg arrol, mennyi igaz az altala mondottakbol.
Udv:
ff
Ui.: Nem minden fenekig tejfol, de azert az ellenkezoje sem igaz.
A SZU amikor bejött csakugyan háborús helyzetben jött be. Ellenünk harcoltak. Na most, azt az állapotot amikor egy országba bevolnul egy idegen hadsereg az ország lakóinak akarata ellenére, azt bizony megszállásnak hívják.
A NATO-ba pedig a demokratikusan választott kormány(ok) döntése alapján önként csatlakozott az ország. Lehet hogy téged személy szerint nem kérdeztek meg, de attól még nem lehet a dolgot összehasonlítani azzal amikor egy a megszálló hadsereg által a nyakunkba ültetett bábkormány léptette be az országot a VSZ-be.
Szerinted a NATO mit stabilizal?
Eddigi ismereteim szerint az amerikai gazdasagi befolyason kivul nem sokat...
Aztan nezd meg az amcsik karokozasat Taszar kornyeken... Gondolom, ha hasonlo mertekben elszaporodnanak mint anno az elvtarsak, akkor kb azonos merteku kart okoznanak mindenfele...
A bevonulasrol meg szerintem azokat kerdezd, akiknek rengeteget art az amerikai gazdasagi befolyas ;-)
Persze, hogy nem akarja senki az orosz maffiat. De ha lenne alternativa es nem volna ekkora gazdasagi hatalma az USA-nak, akkor azt hiszem ellenuk is kezzel-labbal tiltakozna mindenki. Mert akarhogy nezem megiscsak megszallok. Probalna a magyar kormany azt mondani, hogy koszonjuk, de nincs szuksegunk amerikai katonakra Magyarorszagon...
A VSZ a szovjet megszállást stabilizálta, a NATO viszont ez ellen jelentett védelmi ernyőt, nem véletlen nem volt az egyiknél választásunk és nem véletlen engedtük be a másikat "önként és dalolva". Nem ismertetem a Szovjet megszálló hadsereg megszálláson és a szocializmus tartósításán túli károkozásait, hiszen ez igen széles nyilvánosságot kapott, de csak már ebből is látszik, hogy a szovjetek és az USA között igen nagy különbség van.
Ebből következik, hogy a lakosság többsége is másképp tekint a NATO-ra, (aligha várható pld. ellenük egyfajta 56, vagy USA ellenesség). Ezt te magad is könnyen tudod ellenőrizni, míg a Kádár rendszerben senki nem tiltakozott volna az ellen, hogy bevonuljanak ide az ameriaiak, legfeljebb a kommunista párt fejesei, addig ma igen erős lenne a tiltakozás, ha újra az oroszok akarnának bevonulni. Tehát ez a különbség a két szervezet között.
Szvsz ha benne vagyunk egy katonai szövetségben akkor nekünk is illik valamivel beszállni. Kedvesem! Mond neked valamit az az elnevezes, hogy Varsoi szerzodes? ;-)
A NATO-ba legalabb annyira szabad akaratunkbol kerultunk, amennyire a VSZ-be... Akkor sem nagyon volt mas lehetosege az orszagnak, meg azt hiszem most sem volt nagyon valasztasi lehetoseg.
Az amcsik most pontosan ugyanolyan (ha nem rosszabb) megszallo banda, mint anno a SZU... (annyi a kulonbseg, hogy a SZU haborus helyzetben szallta meg az orszagot, az amcsikat meg onkent es dalolva engedtuk be)
Érdekes módon, amíg az oroszok tarottak minket megszállva jópár évig, ez a kérdés fel sem merült. Pedig azok nem igazán kérdezték hogy idejöhetnek-e, és bennem legalábbis egy pecig sem merült fel hogy a minket megtámadni szándékozó osztrákoktól akarnának megvédeni bennünket. Mi több, atomfegyvereket is tároltak errefelé, márpedig ettöl ma idegbajt kapna minden magára valamit is adó balfék. Szvsz ha benne vagyunk egy katonai szövetségben akkor nekünk is illik valamivel beszállni. A nem kimondottan ütöképes magyar honvédség pedig szvsz erre nem igazán alkalmas, ezért a minimum hogy legalább hagyjuk öket itt állomáshozni egy bázison.
A kulonbseg csak az, hogy te reszlehajlo vagy, mivel teged ok fizetnek...
Ui: a bemondason kivul meg hogyan lehetne ezt ? Adjon ki a lakossag is kozlemenyt, mint az amerikai hadsereg ? Vagy mitol lesz teny, hogy nem szeretik oket ? Nem ertelek en teged...
Kedves Zvajo kollega!
Ezt most igy bemondasra higgyem el? :-)
Ford meg aszongya, hogy nem. Ez jobb es szebb? :-)
Udv:
ff
Ui.: Tenyeket, kerlek, tenyeket!
"A belulrol latas okvetlenul torzit..." mondod, mire csak azt valaszolhatom, hogy a kivulrol valo szemleles pedig nem lat el tenyadatokkal. Lehet, hogy gatja az objektivitasnak, viszont rendelkezik azokkal az informaciokkal, amelyeket maskeppen csak kozvetetten szerezhet meg az ember.
Hanynal magadtol, ha eljottel volna ide? Akkor mar megertem az "objektivitasodat" az ugyben. :-)
A belülről látás okvetlenül torzít (belülről én is szép vagyok :-), mondhatnám, gátja az objektivitásnak.
Az szintén, hogy tőlük kapod a pénzt (ha közvetve is).
Ennyit az 5 év tapasztalatáról.
(Mellesleg engem is hívtak oda tolmácsnak, lévén otthonos mind az orosz, mind az angol repülési szaknyelvben, és némi fogalmam a katonaságról is van az egykori Killián útján, még az amerikairól is, bár ezek egy része már múlt idő - hánynék magamtól, ha elmentem volna. Pedig nem fizetnek rosszul.)