Én nem tartok tőle. Minden nyelvben utat tör magának az angolszász médiumok által nyakunkba öntött angol szavak tömege. Törökök 150 évig voltak itt és lett is egy csomó török eredetű szavunk, amit ma már teljesen magyarnak érzünk, pl. Gülbaba türbéje:D De az oroszok 50 éve is hagyott nyomokat. Nem, szóval ezek magyar szavak lesznek, megesszük őket:)
Na még egyszer:
"Úgy tünik, már a 30-as években is divat volt az angolszász kultúra szavaival fellengzősködni. De napjainkban - véleményem szerint- még súlyosabb a probléma. Annál is inkább mert bizonyos szavakra még nyelvészeink sem találnak megfelelő magyar szót, ezért úgy kerül be a szótárba mint 'hardver', 'szoftver', 'garden-party' stb. De sokszor adódik, hogy amire lenne magyar szó (bolt, kocsma, étterem stb.), a cégtulajdonosok arra is idegen szavakat használnak. A gyerekek rendszeresen használják a 'cool', 'yes' 'rules' stb. kifejezéseket mindennapi beszédükben. Hová vezet ez szerintetek? Mennyire súlyos a baj? El tudjátok képzelni, hogy 50 év múlva, 200 év múlva, a nyelvünkben minden 3. vagy 4. szó idegen lesz?? Szándékosan nem a Magyarulez-ben nyitottam a témát, mert főleg a nem nyelvészek véleményére vagyok kiváncsi, és a fiatalok válaszát is várom."
Spanci, van ebben a kukacos dologban valami, mert tényleg nem hasonlit kinézetre a kukac és @. Ugyanakkor nekem nagyon tetszik a hangzása, olyan játékos, vidám. Ja, és magyar. :-))) Ez sem egy utolsó szempont. :-)) A briós és a parenyica sajt is nagyon ötletesek és viccesek (és mennyivel gusztusosabbak, mint egy kukac).
Várom a további véleményeket akár ezzel, akár a nyitókérdéssel kapcsolatban.
látod, ez a baj! idétlen ... egy fittyfenét, csak szokatlan. gondolj bele: ha mindenki értené a külföldi slágereket, felük sem élne meg. gondolj pl a
jeee, jeee, god is great
jee, jee, god is good
szövegű _könnyűzenei_ slágerre. ugyanez van a szavakkal is: érted a jelentésüket, ismered másodlagos/sokadlagos jelentésüket és idétlennek tartod, pedig ha kibírnál egy évet, akkor megtöltődne új jelentéssel, nem lenne idétlen és nem kéne helyette idegen szót bevezetni
debizony, hogy szokott a kukac is feltekeredni : )
1ébként, szerintem ez egy kiváló szó, csak az a baj, hogy sokan, akik beszélnek angolul, nem tudják, hogy azt jelenti, hogy "at" ...
láttatok már angolul elfogadhatóan beszélő embert, amikor éppen az e-mail címét akarja megadni és odaér, hogy ... kukac? : )))
A briós már jobb, nem annyira gyerekes mint a kukac. De még a kvargli, vagy a paranyicasajt is jobban hasonlít hozzá. Az összetekert locsolócsőről már nem is beszélek. Vagy a kígyó. De a kukac, amellett, hogy idétlen, nem is szokott így feltekeredni. Tehát már az elején nem stimkolt valami, és ennyi év távlatából most erre én jól ráéreztem.
Engem meg az idegesít, hogy az egyetemi professzortól kezdve a hülye TV műsorvezetőig a @ jelet kukacnak hívják. Pedig elég magyar, csak baromi idétlen.
Kb. 5000 idegen szavunk van, semmi bajom nincs ezekkel. Félreértés ne essék, én nem a nyelvészeket szidom, - én is afféle vagyok (angol nyelvtanár)- csak valóban elgondolkodtató ez a kérdés. Hiszen a számitógéppel, az internettel és a számitástechnikával kapcsolatos szavak egyre csak gyarapodni fognak, és ha nem erőltetjük meg az agyunkat hogy magyar megfelelőt találjunk rájuk, valószinüleg angolul fognak bekerülni a szótárainkkba. Én ugyan nem vagyok számitástechnikában nagyon jártas, de a hardver az tulajdonképpen számitógépes alkatrész, a szoftver pedig program, nem? Ezek miért nem jók?
Nyelvünkben így is nagyon sok az "idegen" szó (latin, török, stb.). Az is baj? A nyelv folyamatosan változik. Ezzel együtt kell élni, és csak az olyan szavak ellen kell szerintem fellépni, amire nincs megfelelő (vagyis jobb) magyar szó. Pl. a hardver-szoftver párosra nem tudok jobbat, de érdekelne, hogy erre milyen magyar szavakat találsz.
Amint bodorodnak a füstkarikák, s élvezem az új cigaretta illatát és zamatát, szeretnék egyet-mást megkérdezni. Nem tőled, barátom, hanem a magyar királyi dohányjövedéktől. Már régóta furkálja oldalamat a kíváncsiság, miért is keresztelte Darling-nak legújabb termékét, melyet az idei nemzetközi vásáron hozott forgalomba, nekünk és az itt járó idegeneknek. ...
... Valljuk be, hogy ez kissé különös is. Dohánytermékeit minden nép igyekszik lehetőleg azon a nyelven elnevezni, amelyen beszél. Nincs sok időm. Csak éppen egy cigarettányi. Addig - két szippantás közt- talán elmélkedjünk erről.
Nézd, Párizsban Gauloise-t szívsz, mert franciák gyártják, Londonban Golden Flake-t vagy King-et, mert ott angolok laknak, Rómában Eja-t, mert az olaszok büszkék erre a harci kiáltásukra.Bécsben Dritte Sorte-t, mert osztrákok között vagy, Belgrádban Vardar-t, mert a szerbek is gondoskodnak arról, hogy cigarettájuk nevéről ismerd meg országuk vizrajzát.Most már felötlik a gondolat, miért is szívunk mi Budapesten és vidéken -Szegeden, Egerben, Veszprémben- Darling-ot? Nyilván azért, mert a magyarok olyan képtelenül, borzasztóan és botrányosan műveltek, hogy kedvesüket, kutyájukat, cigarettájukat semmi másnak se tudják becézni, mint darling-nak. ...
... Megint tanultunk egy idegen szót, s cserében érte megint elfelejtettünk vagy tíz magyart...
... Furcsa egy nép vagyunk. Szótáraink tanúsága szerint több mint 150000 szavunk van. Ezek közül azonban egyetlenegyet se tudunk választani akkor, amikor fölkérnek bennünket egy cigaretta keresztapjául. ... pedig kötve hiszem hogy az angolok hálából azért, hogy az angol világnyelvet Budapesten és falvainkban népszerűsitjük, legközelebbi cigarettájukat majd Kedves-nek, Budapest-nek, Tokaj-nak vagy Hortobágy-nak kereszteljék el.
Igen, azt vetik ellene, hogy nem is érettünk történik ez a névadás, hanem a külföldiekre való tekintettel, akik a nemzetközi vásáron megtiszteltek látogatásukkal. De akkor meg éppen oktondiság ez az idegenhóbort. A külföldi itt nem az ő országát keresi, hanem a miénket. ...
... Természetesen, közben folyton szónoklunk és pohárköszöntőzünk. " A magyar elme, a magyar tudás, a magyar munka, a myagar szorgalom diadala." De amikor Darling-gal kináljuk messze földről érkezett vendégeinket, akkor a szólamokat megtagadja ez az egyetlen szó, túlontúl hangoskodó önérzetünkre rácáfol a tett.
... Cigarettám a végére ért, s mondókám is. Tehát ladies and gentlemen, good bye, auf Wiedersehen, au revoir, hasta la vista. A kutyafáját, legyünk már egészen műveltek."
/részletek Kosztolányi Dezső 'Darling' c. novellájából/
Úgy tünik, már a 30-as években is divat volt az angolszász kultúra szavaival fellengzősködni. De napjainkban - véleményem szerint- még súlyosabb a probléma. Annál is inkább mert bizonyos szavakra még nyelvészeink sem találnak megfelelő magyar szót, ezért úgy kerül be a szótárba mint 'hardver', 'szoftver', 'garden-party' stb. De sokszor adódik, hogy amire lenne magyar szó (bolt, kocsma, étterem stb.), a cégtulajdonosok arra is idegen szavakat használnak. A gyerekek rendszeresen használják a 'cool', 'yes' 'rules' stb. kifejezéseket mindennapi beszédükben. Hová vezet ez szerintetek? Mennyire súlyos a baj? El tudjátok képzelni, hogy 50 év múlva, 200 év múlva, a nyelvünkben minden 3. vagy 4. szó idegen lesz?? Szándékosan nem a Magyarulez-ben nyitottam a témát, mert főleg a nem nyelvészek véleményére vagyok kiváncsi, és a fiatalok válaszát is várom.