Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.26 0 0 4790

Debian még kapott két esélyt, egy cinnamon és egy gnome GUI-s verzióban.

Cinnamonban már a képernyő fényerejének változtatása is gondot okoz neki, tapipad kezelésről nem beszélve (a beépített GUI eszközzel állíthatok amit akarok, magasról szarik rá)

Gnome-os verzió nagyjából hasonló, annyival tetézve, hogy már bootnál elcrashel valami, aminek a dmesg-ben egy szép kis stacktrace+register dump az eredménye, fel akarja mountolni ext4-ként az extended partíciót meg egyéb hasonló kedvességek, plusz a bejelentkező képernyőn még működik a touchpad azon funkciója, hogy a megérintem-elengedem mozdulatot kattintásként kezeli, mikor beléptem már nem hajlandó és sem az xorg.conf.d-ben átírt fájl, sem az egyéb toolok nem segítenek rajta. Amikor meg rebootolni akartam, egyszerűen felakadt a szeme. No nem teljesen, de a bejelentkezett konzolon sem tudtam kommunikálni vele, a ctrl-alt-del-re meg egyre azt pofázta, hogy ő most szinkronizálja az órát a hardveres órával, meg valamit a hangkártyáról pofázott.

Linux desktop éve... na igen. :DDDD

(mielőtt valamelyik nagyokos már megint megmagyarázná: sok gépen működik, mások meg nem foglalkoznak ilyen apróságokkal, használják ahogy tudják, de én nem egy fapados izét akarok desktopon... és ahhoz sincs sok kedvem, hogy minden ilyesmiért manualokon kelljen átrágni magam, hogy hátha valamelyik konfig paraméter majd jó lesz neki...)

Plusz félórát kapott, mert figyelmetlenségből előbb töröltem a linuxos partíciókat, mint helyreállítottam a MBR-t, így még adtam neki egy utolsó esélyt (ez is szánalomra méltó, hogy egy nyomorult loadert nem képesek eltávolíthatóra készíteni...)

Na mindegy, majd 2115 talán tényleg a linux desktopé lesz... ja, hol lesz addigra már a PC világ? :DDD

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.25 0 0 4789

Ha gnome-t vagy unity-t (nem emlékszem, melyik volt) használok.

Kubuntu KDE nemhogy a bt-t nem tartja meg, még a fényerőt is felb...a maximumra minden belépéskor.

 

Ráadásul minden kipróbált disztribúcióra(=többféle kernel), hogy rebootkor növeli az ssd számlálóját, ami a szabálytalan leállítás miatt végrehajtott helyreállító műveletek számát mutatja. Nem vagyok biztos benne, hogy ezek mennyire csökkentik az ssd élettartamát,  de ami infót találtam,  annak alapján akár komolyan is árthatnak. Ezügyben még választ várok. Ha kapok, ide is leírom.

Előzmény: Törölt nick (4786)
kisbetu Creative Commons License 2015.08.25 0 0 4788

Erre mondod, hogy nem olvasod, amit írok?

Bár mindegy is, úgyse érted.

Előzmény: Törölt nick (4785)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.22 0 0 4786

Bluetooth: zseniális megoldás.  Ha kikapcsolt bt mellett előbb logout és csak utána állítom le a rendszert, akkor megjegyzi, hogy ki volt kapcsolva. 

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.22 0 0 4785

Te kis hümér,  én úgy emlékeztem, hogy egy normális rendszeren csak rootként lehet az fdisk-ből érdemi infót kicsikarni, viszont a kérdező úgy adta elő, mintha neki korábban működött volna mezei userrel is.

Mivel 6-7 éve nem követem a változásokat, nem tartottam kizártnak, hogy az újabb rendszereken már megy.

(Pl. setuid-t kap, ki tudja miért)

Előzmény: kisbetu (4784)
kisbetu Creative Commons License 2015.08.22 0 0 4784

szjozsi79 4781

Az fdisk root jogosultsággal megmutatja, hogy ott vannak, megvannak.

 

atyagatya 4783

az fdisk csak root jogokkal működik.

 

 

Nem sikerült újat mondanod.

Előzmény: Törölt nick (4783)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.22 0 0 4783

No várj, ezt már muszáj volt ellenőriznem, mert a franc se tudja, mi változott, mióta nem foglalkozom élesben ezekkel a szarokkal: az fdisk csak root jogokkal működik. Egyszerű userként, linux alól nem szabad, hogy érdemi infót adjon:

 

$ fdisk -l
fdisk: cannot open /dev/sda: Permission denied

 

 

Előzmény: szjozsi79 (4781)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.22 0 0 4782

Én a teljes leírásod alapján említettem hw hibát. Rengeteg gépen használtam XP-t, ilyen gondom sohasem volt amit írtál. Linuxon, sok éve inkább volt jellemző. Csak az a baj, hogy az internetes böngészést és a fotószerkesztést leszámítva, nekem jobban kézreállnak a linux/unix rendszerek. Sokáig a freebsd-t tekintettem etalonnak, de sok dologban lemaradtak (itt most komfortérzetre gondolok elsősorban), és nincs ráegy csomó olyan szoftver, ami linuxon és windowson elérhető  (pl virtualbox)

 

És pont azért, mert szívesebben használnék unix like rendszert, nagyon bosszant, hogy ennyire lemaradtak.

 

Előzmény: szjozsi79 (4781)
szjozsi79 Creative Commons License 2015.08.22 0 0 4781

A partíciók megvannak, csak nem jelennek meg. Gondolom az automount valami miatt nem fut.

Az fdisk root jogosultsággal megmutatja, hogy ott vannak, megvannak.

Előzmény: Törölt nick (4780)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.22 0 0 4780

Azért ez inkább hardverhibára emlékeztet. Mondjuk olyat sokszor láttam, hogy a grafikus környezetem hírtelen alapállapotra váltott, de partíció eltűnés, pláne így...

Előzmény: szjozsi79 (4779)
szjozsi79 Creative Commons License 2015.08.22 0 0 4779

Szerintem csak rossz és még rosszabb operációs rendszerek léteznek.

A Lubuntum már windowst kezdett játszani.

Az történt, hogy eltűntek a partíciók. Egyszerűen csak nem látszottak. Bejelentkezéskor korábban megjelentek az asztalon a partíciók ikonjai, aztán egyszercsak nem. Az fdisk megmutatta, de csak rootként. A gparted el sem indult csak terminálból indítva, de az eszközök letapogatásánál elakadt.

Firefox lefagy, összeomlik. Akkor legyen epiphany, ott nagyjából ugyanez, csak amikor betöltődik valami, akkor csak csíkokat látok. Gondoltam ideje lesz váltani linux mint-re, mert a másik gépemen jól megy.

Rafaela változat feltelepül, csak valami gond van az ablakkezelővel (xfce), mert az egeret az ikonok fölé húzva az ikonok eltűnnek. (Firefox, epiphany ugyanúgy bizonytalanul működik) Megnyitok egy könyvtárat, benne fájlok és további könyvtárak. Az ikonjai meg "villognak", hol eltűnnek egér hatására, hol előkerülnek. De csak az ikon, a helye és az alatta levő szöveg megmarad, azaz visibility = none.

Nem mondom, hogy windows egy fokkal is jobb lenne. XP-m van, ott a firefox vagy összeomlik, vagy el sem indul. Comodo Dragon a telepítés után el sem indul, Internet explorer vagy betölt egy oldalt vagy nem (google-t, a barátomat pl. nem) XP-t csak ritkán használnék, de úgy látom, már egyáltalán nem is kell.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.22 0 0 4778

Milyen kincsekre bukkanok... :)

Egy hete, talán több is, hogy keresek egy olyan linux disztribúciót, ami képes elsőre települni a notebookomra úgy, hogy az alapvető funkciók legalább olyan minőségben működjenek, mint Windowson. 

Ne okozzon gondot, hogy a telepítés során én akarom particionálni a diszket (ubuntu 15.04 és debian 8.1 már itt megakad, amikor a /boot formázására kerül a sor, valami deadlockfélébe szalad).

Kezelje a hulladék ALPS touchpadet olyan szinten, hogy pl. az érzékenység is gui-ból legyen állítható  (ilyet egyet sem találtam eddig).

Az inteles wifi olyan sebességgel és stabilitással működjön, mint win alatt (szintén nincs - iwlwifi modul átparaméterezésével meg lehet közelíteni a windowsost)

Ha a bluetooth-t kikapcsolom, akkor maradjon is kikapcsolva (debian gnome végre megjegyezte)

 

És akkor még vannak olyan apróságok, hogy a böngészőn beszivárgó kártevők elleni védelem,  ujjlenyomat olvasó, chipes és contactless kártyaolvasó kezelése, amikhez csak egészen kezdetleges eszközök vannak még mindig, ahogyem elnézem.

 

Az ssd trim kapcsán olvastam, hogy akár adatvesztéshez is vezethet a discard mount opció használata, de erről nem tudom, hogy linux specifikus gond vagy a többi rendszereket is érinti, mivel a tényleges ok egy hiba sok ssd firmware-ében.

 

A wifi sebességét leszámítva persze szinte mindenre van megoldás, de sokkal tovább kell dolgozni velük, mire megtalálja az ember, mint windows esetén, ahol csak a gyártó drivereit kell letölteni és hozzácsapni egy megbízhatónak gondolt biztonsági szoftvert és már megy is.

 

Windows 10-nek van minimum egy olyan hibája, ami kizárja, hogy használjam: az erőszakos update telepítés. Így a 7-es lejártával kénytelen leszek más op.rendszert keresni. Napi matatásra jobban szeretem a linuxos eszközöket, de a fent felsoroltak miatt csak virtualboxban.

 

 

kisbetu Creative Commons License 2011.06.04 0 0 4777

Ezzel azt bizonyítottad be, hogy a Windows _neked_  jobb, mint a Linugz, és nem vagy hajlandó újat tanulni.

Használd egészséggel.

 

Ha meg estleg majd eszedbe jut, hogy szerinted _miben_ jobb a Windows, akkor szívesen elolvassuk.

Előzmény: Törölt nick (4776)
dj Creative Commons License 2010.09.29 0 0 4775
A 20% volt az erősebb kutya ;)
Előzmény: bugi.bugi (4774)
bugi.bugi Creative Commons License 2010.09.21 0 0 4774
Alkalmazottak 80%-a kedvelte az új rendszert.
forrás
Előzmény: locsemege (4773)
locsemege Creative Commons License 2010.09.21 0 0 4773
Ezt természetesen a teljesen elfogulatlan Sting-től olvashattuk. Lényegében arról van szó, hogy a közalkalmazottak ragaszkodtak a megszokott Windows-ukhoz, és bojkottálták a project-et, ha jól értem.
Előzmény: lujo2 (4771)
Káposzta Creative Commons License 2010.09.20 0 0 4772
és a linkedet linuxban klikkeléssel is meg lehet nyitni?

így felhasználóbarátabb
Előzmény: lujo2 (4771)
lujo2 Creative Commons License 2010.09.20 0 0 4771
http://pcforum.hu/hirek/12263/Svajcban+is+inkabb+Windows+7-re+allnak+at+Linux+helyett.html

Ausztria, Németország és Oroszország után Svájcban is befuccsolni látszik az a sokéve húzódó - és persze több tízmillió euróba kerülő - projekt, aminek keretében az ország egyes közigazgatási rendszereit a Windows helyet Linuxra próbálták meg átállítani. A nyílt forrású rendszermag bevezetésének Solothurn kantonban ugyan már három évvel ezelőtt le kellett volna zárulnia, az illetékesen azonban eddig húzták a projektek; a jelek szerint csak azért, hogy végül bejelenthessék: a Linux helyett mégis inkább a Windows 7-re állnak majd át.

Úgy látszik, mások is így vannak ezzel.
NevemTeve Creative Commons License 2010.02.24 0 0 4770
Szerintem meg az alma sokkal jobb, mint a hamburger.
Előzmény: cwpa (4769)
cwpa Creative Commons License 2010.02.23 0 0 4769
A többi sem. Csak az mondja, hogy jobb aki még sosem próbálta ki (úgy igazán!) a Linuxot. Na de akkor honnan tudja?...
Előzmény: NevemTeve (4768)
NevemTeve Creative Commons License 2010.02.23 0 0 4768
Vista semmiképp.
locsemege Creative Commons License 2010.02.23 0 0 4767
Inkább ne. Ha már valahova muszáj Windows, akkor az Win7 legyen. De legtöbbször nem muszáj.
Előzmény: Törölt nick (4766)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.23 0 0 4766
Éjjön az XP !!!!!
Florestan Creative Commons License 2009.12.21 0 0 4765
Van rá szabvány? Hogyne, több is.

Akkor az nem szabvány.

Aztán ha mondjuk a Gnome project mögül a Mono és a C# miatt végül elegen kihátrálnak és csinálnak egy még újabb, fundamentalista-GNU grafikus környezetet, lesz még egy Windows shell-kópia. Amúgyis a választás szabadsága (aka anarchia) a legfontosabb.
Előzmény: hekker barbie (4758)
locsemege Creative Commons License 2009.12.20 0 0 4764
yum remove -y evolution*

Helyesen:

yum remove -y evolution\*
Előzmény: hekker barbie (4759)
suto Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4763
Nem, én pont azt mondtam, hogy a Fedorában nem tökéletes.
Előzmény: hekker barbie (4759)
hekker barbie Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4762
Arról nem is beszélve, hogy egy u*x vagy adatbázis expertnek, pláne ha nagyon remote dolgozik, mekkora igénye van grafikus felületre. Azt esetek többségeben semennyi. Ha némely ügyféltől kapott távoli elérésen át kellene juttatnom valami grafikus alkalmazást, akkor inkább autóba ülnék, és autóznék 150-200 kilométert.
Előzmény: NevemTeve (4760)
hekker barbie Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4761
Szervernek telepítek 64 bitest, ha tudom, hogy semmi 32 bites függőség nem lesz./i]

Pont ugyanígy. Én még a nem, vagy korlátozottan dolgozos gépekre tettem 64 bitet, de ott sem akarok látni semmi 32 bites dolgot. A munkám miatt a laptopomon nem jöhet szóba a 64 bites rendszer, sőt azon RHEL (CentOS) 4/5 lenne a korrekt választás, de bevállaltam a Fedorát, és eddig nem volt bajom.
Előzmény: suto (4753)
NevemTeve Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4760
Mondjuk a kedvenc gyermekem az Oracle, aminek a telepítéséhez X11 és Java kell, noha egyébként nagyon kevés igény van egy szerveren X11-re és Java-ra... (és persze a telepítés számtalanszor elakad mindenféle bénasággal, dehát ez természetes, mondhatni, így ellenőrzik a telepítést végző személy felkészültségét;)
Előzmény: hekker barbie (4758)
hekker barbie Creative Commons License 2009.12.19 0 0 4759
Ne csomagformátumot mondj, (deb, rpm), hanem rendszert, amelyben jó és korrekt csomag- és alkalmazáskezelés van. Néha a linux disztrók meg az uninstall-t csak rosszul (nem az ésszerű elvárásoknak megfelelően) tudják abszolválni, pedig azt szerinted még a Windows is tudja ;)

Ha szerinted a Fedorában jó a csomagkezelés, akkor add ki a

# yum remove -y evolution*

parancsot.

(Arról nem is beszélve, hogy sem a deb, sem az rpm nem olyan eszközök, melyeknek ne lennénenk hiányosságai.)
Előzmény: suto (4751)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!