Keresés

Részletes keresés

szimpatizans Creative Commons License 2001.02.19 0 0 8
Röviden a benyomásaim.

Pénteken a "Nemzeti tudat vallási tudat" című szekciót hallottam, Bolberitz a szokásos álmosító stílusában beszélt, nem mondott rosszakat, de semmi világrengető őjdonságot sem. Eperjes kis előadást rendezett arról, hogy hogyan kell élni, szórakoztató volt, olyan "bizonyságtétel" féle. Andrásfalvy arról beszélt, hogy a nemzeti kultúra amibe az ember beleszületik, mennyire meghatározza a viszonyulását a világhoz. Solymosi Frigyes azt fejtegette, hogy aki vitte valamire a Kádár rendszerben Magyarországon, az nem feltétlenül volt kollaboráns.

A legérdekesebb Turgonyi Zoltán előadása volt, aki azt a "mítoszteremtési kísérletet" bírálta, ami manapság bizonyos "jobbos" körökben divatos, miszerint a kereszténység a nyugati dekandencia közvetítője, milyen kár, hogy Szent István megtérítette a magyarokat, és hogy fel kéne valahogy éleszteni a magyar ősvallást. Nézőpontja nekem katolikusnak tűnt, erről az alapról indult ki, ezt védelmezte egy hívő számára teljesen megnyugtató módon, de a "mítoszteremtőknek", akiket a bírálat célba vesz, valószínűleg részletesebb kifejtésre lesz szükségük.

Szombaton az "Információ, média, manipuláció" szekcióban Kondor Katalin kezdett, fő tézise az volt, hogy a média nem önálló hatalmi ág, hanem eszköz, amit a hatalmak használnak. Beszélt a közszolgálati rádió és TV helyzetéről, bírálta a kormányt tehetetlenségéért, hogy ugyanazok dolgoznak mindenütt, mint a kormányváltás előtt. Számomra, aki eddig Kondort nem tartottam különösen kormánypártinak, csak egy intelligens, viszonyalg középen álló egyensúlyozónak, meglepő volt az az érzelmi hév, amivel az egészet előadta, a "mi oldalunk" meg ilyesmiket mondott. Aztán jött Lovas István, aki a szokásos sajtóbírálatot adta elő, külön figyelve arra, hogy a szinkrontolmácsok tudják fordítani és a külföldi résztvevők számára is érthető legyen amit mond. Érdemi info az előadásában az volt, hogy a Magyar Nemzet auditált példányszáma 70000, és a lap már nullszaldós. Aztán Vass Csaba jött, azt javasolta, hogy sajtószabadság helyett kommunikációs emberi jogokról beszéljünk, ami egyébként létező fogalom, nem ő találta ki. Karl Jürgen Müller jött utána, aki a Németországban működő "Mut zur Ethik" munkacsoportról beszélt, meg az igazán független és szabad és meghökkentő véleményeket közlő Zeitfragen című hetilapjukról. Végül Lakatos Pál beszélt a Vasárnapi Őjság üldöztetéséről, meg a műsor baráti köreiről, amiknek rengeteg tagja van.

Hallottam még délután a "Társadalmi utópiák" szekciót. Tőkéczki kezdett azzal, hogy a modern vilámegváltó és társadalomátalakító utópiák úgy keletkeznek, hogy a "halott" Isten, mint abszolútum helyére valami emberi csinálmányt rakunk mint öncélú érték, a fejlődést, a szabadságot, az osztályharcot, a fajt, etc. Aztán Vlagyimir Bukovszkij jött, aki 10 év börtön után 76-ban jutott ki nyugatra úgy, hogy valami chilei kommunistára kicserélték, azóta Cambridge-ben tanít. Meglehetősen provokatív előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen diktatórikus tendenciák vannak az alakuló EU-ban, és miért gondolja úgy, hogy az egész szisztéma a szovjet diktatúrára kezd hasonlítani. Szerinte ugyanúgy össze is fog hamarosan omlani. Mezei Balázs nem jött el. Volt viszont két német, akik a jelenleg Európában uralkodó ideológiai főirány gyökereit vizsgálták amit frankfurti iskola, Adorno, Horkheimer és Marcuse tanaiban és a 68-as mozgalmakban vélnek felfedezni, és bemutatták azt is, hogy ezek a tanok hogyan jelentkeznek a most uralkodó neomarxista új-bal, Schröder és Balir politikájában, csipős és kemény megjegyzésekkel illetve őket, különösen Joschka Fischert. Végül Schmidt Mária arról beszélt, hogyan próbálja meg a még mindig uralkodó örténelemszemlélet és a képviselői átalakítani a XX század magyar történelmeét különös tekintettel a Horthy rendszer befeketítésére és a Kádárizmus mentegetésére.

Vasárnap nem voltam, annyit tudok, hogy Bognár Ferenc is adott elő, a magyar katolikus egyház egyik a családról és a házasságról szóló tavalyi körlevelét bírálta annak túlzott "liberalizmusa" a katolikus tanítással nem összhangban lévő volta miatt.

"Röviden" ennyi.

Üdv.

Előzmény: seklii (7)
seklii Creative Commons License 2001.02.17 0 0 7
Valaki írja már le, hogy milyen volt! Nem hiszem el, hogy egyikőtök sem volt ott!
seklii Creative Commons License 2001.02.16 0 0 6
Sajnos idő hiányában, nem tudok elmenni a SOTÉ-ra a hétvégén, de nagyon örülnék, ha valaki beszámolna a szombati nap eseményeiről. Különösen Farkas Péter előadása érdekelne. Megtenné valaki, hogy ír arral is?
szimpatizans Creative Commons License 2001.02.16 0 0 5
Fel!
szimpatizans Creative Commons License 2001.02.16 0 0 4
Előzmény: szimpatizans (3)
szimpatizans Creative Commons License 2001.02.16 0 0 3
Előzmény: McAtti (1)
szimpatizans Creative Commons License 2001.02.16 0 0 2
Probalkozz a www.baranyi.hu/konf.html cimmel.
Udv.
Előzmény: McAtti (1)
McAtti Creative Commons License 2001.02.16 0 0 1
Nem találok konferencia menüpontot. Bár lehet, hogy én vagyok béna.
Attila
Előzmény: szimpatizans (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.16 0 0 0
Biztos, hogy nem 0 ember fog elmenni?
szimpatizans Creative Commons License 2001.02.16 0 0 topiknyitó
T. Asztaltársak!

Egy konferenciára szeretném felhívni a figyelmeteket, ami a SOTE Nagyvárad téri épületében lesz február 16, 17 és 18-án. A részvétel ingyenes. Szervező Baranyi Károly és mások, fővédnök Nemeskürty István.

Az előadók közül néhány "húzónév": Bolberitz Pál, Solymosi Frigyes, Andrásfalvy Bertalan, Eperjes Károly, Kondor Katalin, Lovas István, Lakatos Pál, Tőkéczki László, Vlagyimir Bukovszkij, Mezei Balázs, Schmidt Mária.

A szervezőkről és a programról részletesebb információ olvasható a www.baranyi.hu weblapon (a "Konferencia" menüpont alatt).

Üdv.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!