Keresés

Részletes keresés

gacsat Creative Commons License 2006.09.08 0 0 5
Grenadából a partra tett 1ség tisztjének 1 telefonfülkéből kellett betelefonálni a Pentagonba,hogy kapcsolják már neki a hajóját.
Cifu Creative Commons License 2004.05.30 0 0 4
Jujj, milyen régi topicok kerülnek fel :)))

Ami azt illeti, az USA szerintem nagyon igyekszik a teljesen távháborúra ráhasalni, gőzerővel dolgoznak már a távirányított harcigépeken, és ezekhez mindenképpen műholdas kommunikáció kell. Vagyis a műholdjaikra nagyon-nagyon vigyázni fognak...

Törölt nick Creative Commons License 2004.05.30 0 0 3
Ez az olcsóság dolog érdekes ....Hiszen itt tulajdonképpen azzal az alapfeltevésel élsz,hogy a GPS rendszer ingyen van.Viszont ha viszaosztod a műholdak + a fentartás költségét(amit alapvetően meg kell tened,ha az ellenfél képes kilőni a műholdjaidat),akkor nem biztos hogy olyan olcsó az a bomba...Arrol nem is beszélve,hogy a célpontkijelölést még mindig nem oldotad meg.
Előzmény: Alberto Ley Rivas (1)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.30 0 0 2
Az AWACS gépek csak a légierőt tudják segíteni.A műholdak viszont valamennyi fegyvernem komunikávióját és tájékozódását segítik,méghozzá egyre integráltabb szinten.

Véleményem szerint az egyre erőteljesebb alkalmazásukban alapvetően az a hátsó gondolat van,hogy az usa csak aszimetrikus háborút fog vívni,tehát nem választ olyan ellenfelet,amielyik bármilyen szinten képes elérni a műholdjati.

Ugyannis szvsz a műholdakat nagyságrendekkel könyebb kilőni,mint pótolni...

Előzmény: Alberto Ley Rivas (1)
Alberto Ley Rivas Creative Commons License 2004.05.29 0 0 1
A műholdak kiiktatásával valószinű a győzelem. De ott vannak még az AWACS-gépek. Az amerikai haderőket túlságosan központosították, ami most jó nekik. Amíg le nem vágják a "fejet".

Egyébként a GPS bombák olcsóbbak, mint a lézervezérlésűek.

Cifu Creative Commons License 2001.02.01 0 0 0
A jövőnézön is megjelent egy cikk a harci játékról, olvasható ITT.
Cifu Creative Commons License 2001.02.01 0 0 topiknyitó
-Ez a topic eredetileg a tudományos fórumban nyitottam meg (mivel az űr-el foglalkozó topickok itt tobzódtak), de nem igazán volt rá reagálás, ezért megnyitom itt is, hátha errefelé több embert érdekel a téma :)

Az USA kormánya kezd aggódni a müholdjai miatt, igaz, már az Öböl háborúban orditott, hogy mennyire a műholdjaikra van utalva az egész amerikai hadi (és civil) gépezet. Navigáció, kommunikáció, valamint részben a felderités és kiértékelés már a műholdakon keresztűl történt, akkor is felmerült a kérdés: mi van akkor, ha valaki/valakik a műholdakat veszik célba?
A preciziós és méregdrága GPS vezérlésű bombák ugyanannyit érnének mint "buta" társaik, plussz hordozó repülőik sem találnának el egykönyen a célzónába (ez alól szinte csak az A-10 Thunderbolt II. kivétel - ezt ugyanis költségkimélés céljából nem látták el navigációs kompjuterrel, pilótáik, akár a második világháborús pilóták, ölükben térképpel, a vizuálisan beazonositható tájékozódási pontok alapján navigálnak), és a JSTAR-ra (A gép pilótája műholdas kapcsolaton keresztűl kapja meg a célpontok információit, amelyek az AWACS-tól és a földi irányitástól származnak, ennek köszönhetően a pilótának a saját radarját nem kell hogy bekapcsolja -> csökken a felfedezés esélye. Ilyen rendszert épitenek az F22-esekbe pl.) támaszkodó jövőben amerikai légi hadviselés is müködésképtelenné válmna. Arról már nem is beszélve, hogy a költséges, ám biztonságos műholdas kommunikáció nélkül igencsak magukra lennének utalva az egységek. A kémműholdak felemás eredményt mutattak az öbölben, részben e miatt terjedtek el az olyan harctéri felderitő-robotgépek, mint a Predator. Nyilvánvaló, hogy az információáramlásra épülő amerikai gazdaság is belerokkana, ha az egyik pillanatról a másikra műholdak nélkül maradnának...
Emiatt aztán létre lett hozva egy egységes űrhadviselési csoport. Az egységest azért fontos kihangsúlyozni, mert az egymással folyton versengő amerikai haderők (a légierő és a tengerészet biztosan, de felteszem hogy még a szárazföldi és a tengerészgyalogság is) saját űrhadviselési részleggel/parancsnoksággal rendelkeznik.
Politikai okoból persze az oroszok kis idő múlva máris bejelentették, hogy "űrhadminisztériumot" hoznak létre, mivel oroszország műholdjai kritikus fontosságúak (azt nem feszegették, hogy a fent emlitett műholdak műszaki állapota mennyire kritikus).

Eddig nagyon szép, és jó, hiszen az űrkutatás kezdetével egyben elindult az űr hadi célú felhasználása is. A 60-as évek elején a tervekben a Gemini űrhajó egész családjádfája volt - persze ebben szerepelt katonai célú is, a BLUE GEMINI, amely egyfajta "űrtorpedóval" lett volna felszerelve vagy a MOL (nem AZ a mol, ez a Manned Orbital Laboratory-ból jött ki:), amely feladata főleg a felderités/megfigyelés lett volna. Persze az oroszokat sem kell félteni, ők a Soyuz űrhajó alapján több műhold-elháritó, katonai felderitő/megfigyelő és űrharcra kondicinált tipust fejlesztettek ki, mint a Soyuz P és PPK, a Soyuz VI vagy a Soyuz R, de olyan harci műhold is volt a tervezőasztalukon, mint a Polyus.

De most viszont már nyiltan harci játékokra is sor kerül. 2001 január 22 és 26 között, mintegy 250 civil és katonai szakember a légierő SCHRIEVER bázisán egy feltételezett háborút játszottak le, amely egy USA és Kina közötti, 2017-ben lezajló (lezajlandó?:) eseményt szimulált, és az űrbéli hadviselést is magába foglalta. A történet szerint a "Vörös" csapat megtámad egy kisseb erőt képviselő csapatot, a "Barnákat", a "Barna" csapat pedig segitséget kér a "Kék" erőktől, a hadi játék arra kereste a választ, hogy a "Kék" erők mennyire tudják elháritani a műholdjaikra irányúló támadásokat. -megjegyzés, hivatalosan senki sem nevezet meg országokat, de belső források szerint a "Kékek" az Egyesült államok, a "Vörösök" a Kinaiak (mivel a "Barnák" kilétét még nem hivatalosan sem nevezték meg, úgy tünik, hogy ők le vannak sz@rva :)
Mindkét fél speciális mikro-műholdakat vetne be a másik műholdjai ellen, amelyek közül egyesek zavarnák a kém és kommunikációs műholdakat, mig mások egyenesen tönkretennék azokat. Bevetnének földi telepitésű lézereket, ha nem is műholdpusztitás céljából, de leglábbis a kémműholdak optikáját "elvakitó" sugarakkal. A "Kék" oldal ezenkivűl rendelkezne NMD-vel (national missile defendces - kb. nemzetvédelmi rakéták / a mostanság fontos politikai témáról lenne szó - a ballisztikus rakéta elháritó rakétákról), és újrafelhasználható űrrepülővel, amelyel gyorsan lehetne pótolni az elveszett műholdakat, illetve újra lehetne tankolni az épen maradt, de "kimerült"-eket (vajon miért ordit, hogy ez "kék" erő csakis az USA lehet??!:).

A harci játékot úgy kell elképzelni, hogy mindenegyik "játékos" félnek egy-egy központi irányitó részlege van (kb. mint a pentagon, csak persze leegyszerüsitve és kisseb méretekben), és az ide beérkező információk alapján kell meghozni a "játékosoknak" a döntéseiket, amire persze az ellenfél reagálni is fog. A játékban megpróbálják szimulálni a teljes országban történő eseményeket, vagyis a egy-egy ember képviseli mondjuk a szárazföldi hadsereg, a légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság vezérkarát, a politikai vezetést, stb., stb.. A döntéseket pedig nemcsak katonai, de politikai és gazdasági okok alapján kell meghozni.

-A játék első napján nem történt valódi harci cselekmény, a "Vörösök" a "Barnákat" támadták meg, a "Kékek" anyahajókat küldtek a forró pontokra, és az első komoly kérdés az volt, milyen mértékű űrbéli "Erőfitogtatásal" jelezzék, hogy az űrben is harcra készek.

-A második napon a "Kékek" több kém és kommunikációs műholdat is fellőtek, biztonsági tartalékot képezve, hogy nehezebb legyen az elenség dolga abban az esetben, ha esetleg a műholdak semlegesitésével próbálkoznának.

-A harmadik nap rendkivűl "életszagú"-nak tünik nekem: A "Kék" csapat felszólitotta a civil kereskedelmi társaságokat, hogy ne szolgáltassanak a "Vörösöknek". A "Vörösök" közben "felvásárolták" ugyanis a szabad civil erőforrásokat (szávszéleséget), ezen keresztűl lefolytatva a katonai kommunikációt, a "Kék" felszólitás után a "Vörösök" jelentősen megfejelték azt a pénzösszeget, amit a civil sávszélességért fizettek, és a "Kékek" nem tudták "túllicitálni" a "Vörösök" ajánlatát. A nyolc ember, akik a civil vállalatokat személyisitették meg a harci játékban, ekkor úgy döntöttek, hogy nem hagyják cserben üzletfeleiket, igencsak letörve a "Kékeket"
-amikor ezt a részt elolvastam, először majd leestem a székről, úgy röhögtem, aztán átgondoltam, és már egyáltalán nem tünt viccesnek a dolog, elvégre is a mai "multi"-cégektől nem lenne meglepő, ha hasonló választ adnának saját kormányuknak az adott helyzetben.

-A negyedik nap a "Vörösök" eltervezték, hogy hagyományos töltetű rakétákkal árasztják el Hawai-t és Alaska-t, mely védelmében feltehetően a "Kékek" elpufogtatják az NMD rakétáik többségét, védtelenül hagyva a hátországot egy esetleges "végső" csapásnak.

A végső, ötödik nap azonban a "Vörösök" számára realizálódot, hogy a telepitett amerikai véderők kettéválasztása feltehetően megakadályozta volna ezt, igy végülis ez a nap "csupán" a háború szélén való eggyensúlyozással telt, bár a "Vörös" hackerek megtámadták a "Kékek" számitógépes hálózatát.

A végső konklúzió nem volt meglepő: "Space surprised us a bit" ahogy a légierő egyik tábornoka, a "Kékek" politikai vezetője mondta. Azonban a hadi játék több kérdést vetett fel, mint amennyit megoldott: hogy kellene müködnie a XXI. századi hadviselésnek, és hogy is alkalmazzák azokat az új technológiákat, amelyek a valóságban még csak a tervezők fejében léteznek.

A Kérdés csak az, hogy mennyire lesz az jó, hogy az emberiség a "béke utolsó biztos szigete" is lehetséges csatatérré változik, az űr csak békés célú felhasználására született nemzetközi határozatot (ha jól tudom) alig huszonegynéhány ország irta alá....

Cifka "Cifu" Miklós

Forrás:
A Washinton Post cikke
A SpaceDaily cikke
Deep Cold Space
Encyclopedia Astronautica

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!