Keresés

Részletes keresés

elterito Creative Commons License 2024.12.09 -1 0 337

A léleknek további lelke nincs

És se a "van-e"-nek, se a vannak,

se az "e"-nek nincs lelke.

Hogy az embernek van-e lelke,

vagy inkább nincs, az vitatott.

De már csak azért is mert tisztázni kéne hogy 

mi a lélek és a lélek mi nem.

Például ha a lélek a lélegzet, akkor vallom hogy

az embernek van lélegzete, mert én még olyat

nem láttam hogy egy élő ember ne lélegzett volna.

Ha másképp nem is, hát lélegeztető masinával!

Előzmény: Tabusított témák (336)
Tabusított témák Creative Commons License 2024.12.08 -2 0 336

van-e a léleknek lelke?

van-e a van-e-nek lelke?

lelke-e a lelke a lelkének?

elterito Creative Commons License 2024.12.08 0 0 335

"Az állításodnak alapja a nagy semmi."

A tudomány az nem egy nagy semmi.

A tudományt köpködni azok a frusztrált

emberek szokták, akik nem értik a világot.

Előzmény: Leslie07 (330)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.10.12 -1 0 334

Persze.

Az ő esetében nyilvánvaló, hogy nehezen adja fel a jól bevált, igaznak gondolt világszemléletét. Ugyanakkor mi látjuk, hogy az új, tudományos tények ismerete megkövetelné azt.

Jézus úr mondásaira, meg a kondásaira nem lehet vitát alapozni:-)

Holmi alvilági alakok, mítosz lények, mesék alapján itt a XXI.sz.-ban csak a templomokban van helye ilyesminek, ahol a befolyásolt hívő közönség eleve elhisz minden fantazmagóriát, amire az ókori világnézete épül.

Ma már a teológusaik is feleszméltek, csak a hívőkig az hogyan is juthatna el, ha csak a jó öreg Bibliát silabizálva igyekeznek vélt értelmet találni a képzelgéseik mellé?

Még a szél a legjobb meghatározása a léleknek, mert széllel bélelt lesz aki hiszi a Bibliából:-)

Előzmény: Siphersh (333)
Siphersh Creative Commons License 2024.10.12 0 0 333
Előzmény: Leslie07 (328)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.10.12 0 0 332

Jól körvonalazhatóan, még az egyházak sincsenek közös állásponton...

"A 16. századi reformáció idején is csak Luther és Tyndale látta tisztán az eredeti bibliai tanítástól való eltérést. Idézzük Luther megállapításait:

„Nemrég Rómában… megalkották azt a szent cikkelyt, hogy az ember lelke halhatatlan. Mert a hitvallásban megfeledkeztünk arról, amit mindannyian vallunk: hiszem az örök életet. Ugyanakkor Arisztotelésznek, a világi tudomány nagy mesterének segítségével határozatba ment az is, hogy a lélek a testnek a szubsztanciális formája… A filozófusok közt a legkiválóbbak úgy gondolták, hogy a halál eloldja és kiszabadítja a lelket a testből, miután pedig testének lakásából eltávozott, az istenek társaságához csatlakozik és szabad mindenféle testi nyomorúságtól. Ilyen halhatatlanságról a filozófusok álmodoztak, jóllehet azt kielégítően sem megalapozni, sem megvédeni nem tudták. A Szentírás ellenben egészen másként, ti. feltámadásról és örök életről tanít, és ennek reménységét oly módon tárja fel előttünk, hogy abban nem kételkedhetünk.” (Dr. Szathmáry Sándor: A reménység etikája, Református Sajtóosztály, Budapest, 1990, 124-125.o.)"

És persze más vallások, más elképzelések:

A lélekvándorlás, latin szóval a reinkarnáció (= újra megtestesülés) vagy görög szóval metempszükhószisz (ókori görög: μετεμψύχωσις) filozófiai és vallási fogalom, amely fő tana, hogy folytonosság van az egymást követő életek között, egy élőlény a fizikai halála után új életet kezd más fizikai formában vagy más testben ...

:-O:-P

Az ezoterikus tanítások szerint a halál után a lélek másik burokba költözik, hogy újabb "tapasztalatokra" tegyen szert.

"A spirituális tanításokban szereplő reinkarnációs elméletek szerint, a látható anyagnak egy formájában - a fizikai testben, egy finomabb –fizikai érzékszervekkel láthatatlan- forma (a lélek, spirituális test, fény én, vagy magasabb én) lakik. Ez a lény, a fizikai burok (test) halálát követően - egy bizonyos idő elteltével – egy másik burokba költözik (testbe), hogy ennek segítségével újabb tapasztalatokra tegyen szert az adott bolygón. Ezen elképzelések alapján a halál az élet természetes velejárója. Mivel aki beleszületik egy fizikai testbe, az biztos, hogy egyszer el is fogja hagyni majd azt."

A tanulság az, hogy a vallások határozott elképzelésekkel állnak elő azzal kapcsolatban, amiről lila fingjuk sincs.

És ez nem meglepő.

A hívők meg, ki ki a vallási csoportja, születési helyének kultúrája, a kis vágyai és érzelmei alapján , ELHISZI EZEKET.

Aztán amint magáévá tette a fantazmagóriát, eltökélten kiáll a puszta kitaláció mellett.

Zellem Estelen Creative Commons License 2024.10.12 0 0 331

"A vallásos hit, mint személyes élmény, egy adott emberben jól megférhet a szigorúan természettudományos gondolkodással is. De csak akkor, ha az illető olyan alkat, hogy nem alakul ki benne „kognitív disszonancia”. Ez a pszichés effektus, akkor lép fel, amikor valami olyan új tudás, tapasztalat birtokába jutunk, amely ellene mond a megszokott nézetrendszerünknek. A jelenség pszichés feszültsége abban rejlik, hogy nehezen adunk fel egy jól bevált, igaznak gondolt világszemléletet, ugyanakkor látjuk, hogy az új, tudományos tények ismerete megkövetelné ezt. Van olyan egyén, akit ez a „döntési kényszer” nagyon zavar, mások mindenféle frusztráció nélkül tudnak egyszerre „két úrnak” is szolgálni."

A hívő számára az adott vallás dogmája a meghatározó. De az sem egyértelmű, mivel a lélek és szellem sokszor szinonimái egymásnak.

És nem is volt mindig ugyan az az elképzelés.

"Az ókori pogány vallások szinte mind vallották a lélek természetes halhatatlanságát. Izráel egyedül állt azzal az álláspontjával, hogy elutasított mindennemű halottkultuszt, a halát a bűn (velünk született énközéppontú gondolkodásmódból eredő cselekedet) büntetésének tekintette, amelyből csak Isten kegyelme által, csak a halált okozó bűntől való elszakadás nyomán lehetséges a szabadulás, feltámadás által az idők végén.

Az őskeresztények még ugyanígy gondolkodtak a halálról. Az úgynevezett constantinusi fordulat nyomán azonban a kereszténység gyakorlatilag szövetségre lépett a pogány vallási és filozófiai eszmékkel. A lélek halhatatlanságának tana ettől fogva lett uralkodóvá a kereszténységben. Feledésbe merült a halál mibenlétéről és a haláltól való szabadulásról szóló eredeti bibliai tanítás. Közrejátszott ebben az is, hogy a kereszténység mindinkább „felhígult”, miután i.sz. 380-tól állami törvény kötelezte a Római Birodalom valamennyi polgárát a kereszténység felvételére. A megtéretlen tömegek számára pedig hihetőbb volt a lélek halhatatlanságának emberi elképzelése. Könnyebb volt ezt elfogadni, semmint elismerni azt, hogy a halál a bűn zsoldja, és hogy annak hatalmából csak Isten kegyelme által, csak a bűnnel való szembefordulás útján szabadulhat meg az ember."

:-)

Leslie07 Creative Commons License 2024.10.11 -1 0 330

A lélek az érzelmek és gondolatok otthona lehet a pszichológiai megközelítésben. Az emberi tudatosság és az érzelmi állapotok, valamint az intellektuális képességek a lélek működésének részei lehetnek."

Az állításodnak alapja a nagy semmi.

Előzmény: Zellem Estelen (329)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.10.11 0 0 329

Roppant vicces, ha a topik kérdésére a választ, holmi ismeretlen és ismerethiányos emberek több száz éven kreált mitológiai műve alapján igyekszik valaki "magyarázni".

:-O:-P:-)

Azok által, akik sem a saját világuk keletkezésével, sem az élet mikéntjével nem voltak tisztában, de ismereteik még a mai ötödikes gyerekek ismereteihez sem foghatóak. (képtelenségekkel és lehetetlen dolgokkal, mesés lényekkel álltak elő magyarázatként, vitathatatlanul!)

A lélek egy olyan fogalom, amely különböző kultúrákban és vallásokban eltérő értelmezéseket kap. A filozófiában és a vallásokban általában az élőlényekben megtalálható alapvető életenergia vagy szellemi dimenzióként értelmezik.

Kereszténység: a keresztény vallásban a lélek gyakran az isteni eredetű és halhatatlan szellemi entitásként van meghatározva. A hit szerint a lélek az emberi test halálát követően tovább él, és Istenhez tér vissza.

Alapja? Semmi.

A lélek az érzelmek és gondolatok otthona lehet a pszichológiai megközelítésben. Az emberi tudatosság és az érzelmi állapotok, valamint az intellektuális képességek a lélek működésének részei lehetnek.

És hol is operálhatna máshol, mint az agyunkban?

Amit oly' gyakran vesznek semmibe, azok akik inkább sémákat használnak.

Leslie07 Creative Commons License 2024.10.11 -1 0 328

NEM CSAK LELKE VAN AZ EMBERNEK,HANEM SZELLEME IS.

A Szentírásban a lélek:

ψυχή

pszükhé -- breath, the soul

https://biblia.szeroczei.hu/strong/G5590

A Szentírásban a szellem:

πνεῦμα

pneuma -- wind, spirit

https://biblia.szeroczei.hu/strong/G4151

Az ember szelleme az Édeni vétek miatt Thanatosz hatalmába került.

Thanatosz nem más, mint az Alvilág szelleme.

Isten nem azt mondta Ádámnak, hogy amely napont eszik a tiltott fáról, azon meg is hal.

Annyit mondott neki, hogy azon a napon Thanatoszban fog elveszni.

A kérdés az, hogy melyik része veszett el Ádámnak azon a napon Thanatoszban.

A teste az nem, mert az még élt 930 éves koráig. A lelke sem veszhetett el Thanatoszban

Mert a lelkének a testében kellett maradnia, hogy éltesse a testét amíg meg nem halt 930 éves korában. 

Nem más veszhetett le Thanatoszban az engedetlenség az napján, mint az ember szelleme.

Ezt megerősítette az Úr Jézus tanítása is, amikor az ember szellemének az Isten szellemétől való újjászületés szükségességét hangsúlyozza:

János 3:. 3 Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát. 4 Monda néki Nikodémus: Mimódon születhetik az ember, ha vén? Vajon bemehet-é az ő anyjának méhébe másodszor, és születhetik-é? 5 Felele Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Szellemtől, nem mehet be az Isten országába. 6 Ami testtől született, test az; és ami Szellemtől született, szellem az. 7 Ne csodáld, hogy azt mondám néked: Szükség néktek újonnan születnetek.

At Úr Jézus azt is mondotta, hogy az emberek Thanatoszban vannak.

Selejtes bibliafordítok miatt,akik itt a Thanatosz kifejezést úgy fordították, mintha azt állította volna az Úr Jézus, hogy ezek az emberek halottak. Pedig Ő csak annyit mondott, hogy Thanatoszban a Hádesz

egyik szellemében vannak.

Az Úr Jézus azért jött, hogy váltságáldozatával kiszabadítsa az emberek szellemét Thanatoszból és magába az az Életbe fogadja azokat.

János 5:24. Ámen, Ámen mondom néktek: hogy aki az én szavamat hallja, és hisz annak, aki engem küldött, (világ)korszakra szóló élete van és nem megy ítéletbe, hanem átment a Halálból(Thanatosz) az Életbe(Krisztosz). 25. Ámen, Ámen mondom néktek,

Kol. 3: 4. Amikor Krisztus, a mi életünk megjelenik, akkor ti is Vele együtt megjelentek dicsőségben.

Fil. 1:21…nekem az élet Krisztus

Gal. 2:…élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus

Kimenteni az ember szellemét Thanatosz hatalmából és átmenteni azt az Életbe a Khrisztoszba.

Erről szól a megváltás.

János 14:6Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.

Leslie07 Creative Commons License 2024.01.13 -1 0 327

Te hoztad ide be azt a hamis állítást, hogy a görög pszükhé (héberül amúgy nefes) szónak megfeleltetted az angol breath szót, holott a soult kellett volna.

Nálad értelmesebbek ezt másként tudják:

ψυχή

pszükhé -- breath, the soul

πνεῦμα

pneuma -- wind, spirit

https://biblia.szeroczei.hu/strong/G4151

Előzmény: elterito (324)
elterito Creative Commons License 2023.12.01 0 0 326

Totálisan nincs fogalmad a szó jelentéséről. 

Mely szó az, melynek jelentéséről fogalmam sincs? Több is elhangzott: Pszükhé, lélek, breath, lélegzet, pneuma, soul, szellem, spirit. Nos melyik az, Leslie?

Előzmény: Leslie07 (323)
elterito Creative Commons License 2023.12.01 0 1 325

A magyar lélegzet azért nem fájhat, mert azt nem lehet a görög pszüché szóval összekapcsolni.

És az angol breath (lélegzet) szót sem lehet a görög pszükhé (nem pszüché, ahogy hülyén írod!!)

szóval összekapcsolni, te meg esztelenesen megtetted, ej de helytelen ez, ne tedd!

elterito Creative Commons License 2023.12.01 0 1 324

Hogy magyarul, ki milyen nyilatkozatot tett, tesz ,annak semmi köze ahhoz, hogy a görög pszükhé

csakis lelket jelent semmi lélegzetet, meg mi egyebeket.

Te hoztad ide be azt a hamis állítást, hogy a görög pszükhé (héberül amúgy nefes) szónak megfeleltetted az angol breath szót, holott a soult kellett volna. Tehát a hibát te követted el, nem én, én csak segítőkészen segítettem neked. Most meg félig meddig hőzöngsz, ennyi ember szeme láttára.

Leslie07 Creative Commons License 2023.12.01 -1 0 323

És amikor azt mondom hogy fáj a lelkem a szerelem miatt, akkor nem mondom azt hogy fáj a lélegzetem.

Ugyanis bármilyen meglepő, a fordítások során ha A jelenthet B-t is és C-t is, abból nem következik hogy a B C-t jelentene."

Hogy magyarul, ki milyen nyilatkozatot tett, tesz ,annak semmi köze ahhoz, hogy a görög pszükhé

csakis lelket jelent semmi lélegzetet, meg mi egyebeket.

A magyar lélegzet azért nem fájhat, mert azt nem lehet a görög pszüché szóval összekapcsolni.

Totálisan nincs fogalmad a szó jelentéséről. 

Előzmény: elterito (321)
elterito Creative Commons License 2023.11.25 0 0 322

Te mindenkinél jobban tudod igaz?

Mint ahogy íram, én nem tudom mindenkinél jobban, de nálad jobban tudom, és te szarul tudod.

(ezt a konkrét dolgot tudod csak szarul de más dolgot jobban is tudhatsz mint ahogy én tudom)

Előzmény: Leslie07 (318)
elterito Creative Commons License 2023.11.25 0 1 321

El vagy te tévedve, jó barátom.

Mert a forrásod szerint (helyesen) a pszükhé jelenthet breath-et és soul-t is.

De ebből nem következik hogy a breath szó soul-t jelent. (Tehát a lélegzet lelket).

Így aztán amikor az orvos azt mondja a betegnek hogy vegyen egy mély lélegzetet sose mondja azt hogy vegyen egy mély lelket.

És amikor azt mondom hogy fáj a lelkem a szerelem miatt, akkor nem mondom azt hogy fáj a lélegzetem.

Ugyanis bármilyen meglepő, a fordítások során ha A jelenthet B-t is és C-t is, abból nem következik hogy a B C-t jelentene.

Ugye te Leslie07 nemcsak görög nyelvben vagy gyenge hanem a fordítás elméletében is? Jól írom?

elterito Creative Commons License 2023.11.25 0 1 320

És bár, mint íram, én nem tudom mindenkinél jobban, de nálad jobban tudom, és te szarul tudod.

( ezt a konkrét dolgot tudod csak szarul de más dolgot jobban is tudhatsz mint ahogy  én tudom)

elterito Creative Commons License 2023.11.25 0 0 319

"Te mindenkinél jobban tudod igaz?"

Én  nem tudom mindenkinél jobban,

tehát nem igaz.

Leslie07 Creative Commons License 2023.11.25 -1 0 318

Te mindenkinél jobban tudod igaz?

Előzmény: elterito (315)
Leslie07 Creative Commons License 2023.11.25 -1 0 317

Zakariás 12:1 Az Úr Igéjének terhe Izrael ellen. Így szól az Úr, aki az egeket kiterjesztette, a földet fundálta, és az ember kebelébe szellemet alkotott:

elterito Creative Commons License 2023.11.02 0 1 316

Jeremiás siralmai 2:12Azt mondták anyjoknak: Hol a kenyér, meg a bor? mikor elaléltak, mint a sebesültek a város utcáin, mikor kilehelték lelköket anyjoknak kebelén.

1.Mózes 9: 15 és megemlékezem szövetségemről, amelyet veletek kötöttem, és az összes testet éltető élő lélekkel kötöttem, s nem lesz többé özönvíz, hogy eltöröljön minden testet. 

Isten a testet éltető lekekkel kötött szövetséget a vízözön után,és nem a lelkek

pusztultak el vízözönkor, hanem a testek.                                                                16 A felhőkben lesz tehát a szivárvány, s én látni fogom, és megemlékezem arról az örök szövetségről, amely Isten között és a földön lévő minden testet éltető lélek között létrejött.

Leslie07  11 órája    0 0 308

Nem él az ember, ha mán megholt..

A megölt testet elhagyja a lélek és a szellem is.

Jelenések 6:9És mikor felnyitotta az ötödik pecsétet, látám az oltár alatt azoknak lelkeit, akik megölettek az Istennek beszédéért és a bizonyságtételért, amelyet kaptak.10És kiáltának nagy szóval, mondván: Uram, te szent és igaz, meddig nem ítélsz még, és nem állasz bosszút a mi vérünkért azokon, akik a földön laknak?

Előzmény: híg ember (305)
Leslie07  11 órája    0 0 307

Nem él az ember, ha mán megholt...

Nem az ember hal meg, hanem csak az emberi test.

Máté 10:28És ne féljetek azoktól, akik a testet ölik meg, a lelket pedig meg nem ölhetik; hanem attól féljetek inkább, aki mind a lelket, mind a testet elvesztheti a gyehennában.

Az igaz hitűek hisznek az Úr Jézus szavának, hisz a Teremtő Isten lakozott testében.

Amit mondott az a benne lakozó Isten akaratából volt, az ember lelkének és a szellemének a teremtője akaratából.

Zakariás 12:1 Az Úr Igéjének terhe Izrael ellen. Így szól az Úr, aki az egeket kiterjesztette, a földet fundálta, és az ember kebelébe szellemet alkotott:

Jeremiás 38:16És megesküvék Sedékiás király Jeremiásnak titkon, mondván: Él az Úr, aki teremtette nékünk e lelket, hogy nem öllek meg és nem adlak azoknak az embereknek kezébe, akik keresik a te lelkedet!

Az ember lelkének és a szellemének a tagadása Isten teremtésének a tagadása.

Ateista-marxista filozófia, még ha egyesek vallásoskodó köntösben is adják azt elő.

👆

Ezekben itt fent, hun van a szellem? Én csak lelket olvasok.

Előzmény: Leslie07 (309)
elterito Creative Commons License 2023.11.02 0 0 315

Lélek- ψυχή-pszükhé-breath

👆

Ez itt fent szarul sikerült.

így a jó

👇

Lélek- ψυχή-pszükhé-soul

De miért? De miért?

Azért, mert a lélek az soul és nem breath, a breath az lélegzet és nem lélek.

elterito Creative Commons License 2023.11.02 0 1 314

Az is fogós ravasz kérdés.

Hisz ha vért adok, s aztán tüstént meghalok, nem minden lelkem megy ki leslie-ánius módra, hisz az a lélek mely az átadott véremben volt, az beköltözik a másik fasziba.

Előzmény: híg ember (313)
híg ember Creative Commons License 2023.11.02 -1 0 313

És ha előtte másfél órányival adott vért Bécsújhelyt'...?

Előzmény: elterito (310)
elterito Creative Commons License 2023.11.02 0 0 312

Nem jól csináltad mert az éltető szót néhol zöld néhol kék színnel írtad Ez  csúnya következetlenség

elterito Creative Commons License 2023.11.02 0 0 311

"Jeremiás siralmai 2:12Azt mondták anyjoknak: Hol a kenyér, meg a bor? mikor elaléltak, mint a sebesültek a város utcáin, mikor kilehelték lelköket anyjoknak kebelén.

1.Mózes 9: 15 és megemlékezem szövetségemről, amelyet veletek kötöttem, és az összes testet éltető élő lélekkel kötöttem, s nem lesz többé özönvíz, hogy eltöröljön minden testet. 

Isten a testet éltető lekekkel kötött szövetséget a vízözön után,és nem a lelkek

pusztultak el vízözönkor, hanem a testek.                                                                16 A felhőkben lesz tehát a szivárvány, s én látni fogom, és megemlékezem arról az örök szövetségről, amely Isten között és a földön lévő minden testet éltető lélek között létrejött."

Ebben hol található a "szellem" szó?

Megmondom hol

A szellem szó néha léleknek van fordítva a magyar Bibliában

elterito Creative Commons License 2023.11.02 0 0 310

És két különböző helyre mennek. A lélek Prágába, a Szellem Athénbe.

A meghalt és oszladozó test marad itt, Budapesten,  ha nem viszik el.

Előzmény: Leslie07 (308)
Leslie07 Creative Commons License 2023.11.02 -1 0 309

Lélek- ψυχή-pszükhé-breath

Test-σάρξ-szarx-flesh

Szellem-πνεῦμα-pneuma-spirit

Jeremiás siralmai 2:12Azt mondták anyjoknak: Hol a kenyér, meg a bor? mikor elaléltak, mint a sebesültek a város utcáin, mikor kilehelték lelköket anyjoknak kebelén.

1.Mózes 9: 15 és megemlékezem szövetségemről, amelyet veletek kötöttem, és az összes testet éltető élő lélekkel kötöttem, s nem lesz többé özönvíz, hogy eltöröljön minden testet. 

Isten a testet éltető lekekkel kötött szövetséget a vízözön után,és nem a lelkek

pusztultak el vízözönkor, hanem a testek.                                                                16 A felhőkben lesz tehát a szivárvány, s én látni fogom, és megemlékezem arról az örök szövetségről, amely Isten között és a földön lévő minden testet éltető lélek között létrejött.

Leslie07 Creative Commons License 2023.11.02 -1 0 308

Nem él az ember, ha mán megholt..

Jelenések 6:9És mikor felnyitotta az ötödik pecsétet, látám az oltár alatt azoknak lelkeit, akik megölettek az Istennek beszédéért és a bizonyságtételért, amelyet kaptak.10És kiáltának nagy szóval, mondván: Uram, te szent és igaz, meddig nem ítélsz még, és nem állasz bosszút a mi vérünkért azokon, akik a földön laknak?

Előzmény: híg ember (305)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!