És találkoztam egy ötgyerekes családdal, a gyerekeik neve: Domi, Dana, Deni (Denissza), Dina, Dani. Szerintem a legidősebbet Dénesnek kellett volna nevezni (Dini), nem pedig Dominak.
De hát az a Bibliában van -- nincs vmi olyan szabály, hogy klasszikus irodalmi művekben szereplő nevek adhatók? Rá is kerestem:
Sámuel II. könyve:21:8 De elvevé a király Aja leányának, Rispának két fiát, kiket Saulnak szült vala, Armónit és Méfibósetet, és a Saul leányának, Mikálnak öt fiát, kiket szült Barzillai fiának, Adrielnek, a Méholátból valónak.
Hello! Az én fiam első neve Adriel lenne ha engedelyezték volna. Elértem, h hadrielként engedélyezzék, ami ugyanaz a név gyakorlatilag, csak egyetlen betűt szeretnék az elejéről eltöröltetni. Nem részletezem a hercehurcát, legközelebb így is csak 5 éves korában változtathatom meg a nevét. Nem tud valaki bármilyen kibúvót, ami által engedélyezniük kell? Arra hivatkoztak, h van olyan hely a világon ahol ez női név és ezért nem adhatom. Mindenhol férfi névként láttam, nagy segítség lenne, ha találnék csak egy magyar férfit is akit Adrielnek hívnak. Köszönök bármilyen tippet!
"Alapjában véve nem vagyok odáig a becézett nevektől, de ettől függetlenül tetszik..."
Csatlakozom. de megjegyzem: az anyakönyve érdemes a "normális" nem becézett formát írni - kevesebbet szív a gyerek - aztán a szülő úgy becézgeti ahogy akarja. Akkor úgyis az lesz a használt névformája, ha elég konzekvensek - vagy nem.
Kezdem érteni. Szóval, hogy te mennyire tudnád csúfolni, ez arról szól tulajdonképpen...?
Ezt írtam volna? Nem hinném. Az általam felsorolt csúfolódások egyikét sem én találtam ki. Soha nem voltak ilyen ambícióim. Egyszerűen közszájon forognak, környezettől függően van ahol jobban, van ahol kevésbé. És van amelyik zavarna a névválasztásban, van amelyik nem.
Egyébként, egész véletlenül, pont a napokban tudtam, meg, hogy egyik ismerősöm Lenkének kívánja nevezni a születendő kislányát. Eszembe se jutott megemlíteni neki, hogy én mire asszociálok ezzel a névvel kapcsoltban. Szép hangzású név, neki tetszik, gratulálok, ennyi. :)
Más téma:
Mi a véleményetek a Hédi névről? Így - nem Hedvigként - bekerült tavaly az első százba...
Szerintem nem is az a lényeg, hogy hallottad-e, hanem, hogy a fejedben mennyire kapcsolódik az adott névhez az adott csúfolás. Én pl. jól ismerem a következő csúfolódásokat: Zoltán - ráfázol tán, dohányzol tán; Bea - kapd be a...; Tamás - csinálta más... stb stb. De nem ugranak be automatikusan, ha hallom ezeket a neveket és nem is zavarna, ha éppen így akarnám elnevezni a gyerekemet. A Lenkénél meg más a helyzet. Nálam. :)
Pedig ez bizony elterjedt. Valami TV-sorozatban is Lenkének hívták valaki macskáját, kandúr létére és mindig megmagyarázta, hogy igazából Töket-Lenke... Ez sajnos az elkabarésodott nevek közé sorolható.