Keresés

Részletes keresés

good_night Creative Commons License 2005.12.01 0 0 15
3
good_night Creative Commons License 2005.12.01 0 0 14
q
good_night Creative Commons License 2005.12.01 0 0 13
proba
xclusiv Creative Commons License 2001.02.09 0 0 12
mar megint ezek a franya szmajlik.
ha matav* akkor :( hasznalata keretik
Előzmény: blr (11)
blr Creative Commons License 2001.02.09 0 0 11
Két gondom van vele:
1. Kell a napi 24 óra, és az már igen drága.
2. MatávNet-hez nem megyek :)
Előzmény: -xan- (10)
-xan- Creative Commons License 2001.02.08 0 0 10
Isten őrizz, hogy én tántorítsalak el tőle. Ha van rá pénzed, akkor a telefonos/isdnesnél nagyságrendekkel jobb!
Előzmény: blr (9)
blr Creative Commons License 2001.02.08 0 0 9
Nincs ADSL-em.
De ha ez ilyen, mint ahogy leírtad, nem is lesz :)
Előzmény: -xan- (8)
-xan- Creative Commons License 2001.02.08 0 0 8
Hali!

Neked van adsl-ed?

Igen, van linuxhoz pppoe driver. Tok jol mukodott egeszen a mult het elejeig, amikor is beutott a krach. Kb azzal egyidoben amikor a telefonos bejelentkezes is meghalt (vagy amikor ujjaeledt?) elkezdett kidobalni az internetszolgaltato.
Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag azota nem tudok follepni adsl-en. Tobbszor hvtam az ugyfelszolgalatot (turelem rozsat terem) de semmi értelmeset nem tudtak mondani. Két éjszakányi tökölés után rájöttem, hogy mit konfiguráltak el a MatávNet szerverén. Ezt megírtam a rendszergazdáiknak. (Szombat éjjel.) Azóta sem működik. Most már ott tartunk, hogy nem fogjuk a hozzáférési díj időarányos részét kifizetni. Az ezirányú hivatalos faxunkra még úgy tudom, nem reagáltak.

mail relay kifelé ugye minden további nélkül műk, befelé a kedvenc internetszolgáltatódnál kell ,,csoportos e-mail''-re előfizetni, amiért kapsz egy olyan postaládát, amiben egy domainre érkező összes üzenet megpihen. Ha föllépsz->letöltöd->szétválogatod->kész. Persze mindez megy automatikusan. (Nálunk már több éve.) Nincs persze ADSL-hez kötve, lehet isdnen vagy telefonon is.

A fix IP címről annyit mondtak, hogy ,,felsőbb szinten fontolgatják'' ami még azt is jelentheti, hogy egyelőre nem tudják megcsinálni:)

-xan-

Előzmény: blr (7)
blr Creative Commons License 2001.02.08 0 0 7
A linuxos megoldással simán megy az ICQ vagy a Napster is, viszont pl. belső mail-server-t (mail-relay-jel) nem fogsz tudni csinálni, tekintve, hogy a MatávNet tájékoztató oldala alapján fix IP-címet nem adnak ADSL-hez.

Mellesleg az ADSL támogatásról annyit tudok, hogy létezik PPPoE driver a Linuxhoz. Van vele tapasztalatod? Mennyire műx?

Előzmény: -xan- (4)
gbrl Creative Commons License 2001.02.08 0 0 6
kedves -xan- .....
......hmmmmm... megfontolandó.... szerintem nagysebességű netre ez a legolcsóbb megoldás - ott ahol nincs upc vagy tvnet...... ill mikrohullám......
...
irod, hogy 384 kbit már okés, csakhogyha ezt pl 4-5 tervező használja pl
1st: közös tervegyeztetés valami dél dakotai céggel
2nd: letöltés egy ír szerverről
3rd: komplett terv upload (600mega körül)
......nemíromtovább...... - persze lehet ezeket nem egyidőben, megmondva, hogy ki mit mikor és egyébként is éjjel, de akkor elveszik az értelme.... - most, azonnal, nagysebességgel....
....
igy pl a 384 pl 8-cal osztva 48 körül van, ami már igencsak suxy...... de 4-gyel osztva sem túl rózsás a helyzet....... (96......)
.....
sz@r ez itthon akárhogyan nézve...
....
...
köszönöm a korrekt választ, teljesen kielégített.... - a matávcomnál (vagy matavnet vagy matav) még most keresik szerintem a dologk mibenlétét.... 1 hete kérdeztem a dologt, szerintem még most is a buksijukat törik - vagy olvassák, lemásolják, átkozmetikázzák és beolvassák telefonba........;))....
....
már azt nézem, hogy kérünk egy sima 128 vagy 256kbit béreltet aztán csókolom...... mindenkinek meg leszmondva, hogy mikor mit tölthet le és fel, hogy ne feküdjön be...... kalap-kabát....
...
szerinted hogy megy egy 256-os béreltvonali?
..
thnx:gbrL

Előzmény: -xan- (5)
-xan- Creative Commons License 2001.02.07 0 0 5
Kedves gbrl!

Mint láthatod, megoldható. Csak attól félek, a gatyád is rá fog menni... Mondjuk egy menedzselt bérelt vonal megabites méretben -- háromszázezres nagyságrendben mozog, ha jól vettem ki egyes telefonszolgáltatók honlapjából:) Persze ha amúgy is van bérelt vonalad, akkor megy a dolog.

üdv,
-xan-

-xan- Creative Commons License 2001.02.07 0 0 4
!
(ez a köszönés volt)

Természetesen megoldható. Csak arra kell felkészülnöd, hogy ehhez már valami ügyesebb router kell. (Feltételezem, hogy ha ki tudsz fizetni egy megabites bérelt vonalat, akkor routerre/rendszergazdára is van pénzed...)
Két lehetőséget látok.
Az egyszerűbb eset, ha valamelyik 24 órás elérést akarod használni és egyszerre csak kevés gépről. A közepes csomagban 3, a nagy csomagban 6 párhuzamos bejelentkező lehet. Ez azt jelenti, hogy ha egy ethernet hubon keresztül az összes gép rá van kötve az ADSL modemre, mindegyikre felteszed az ADSL klienst, akkor bármelyik három (vagy 6) fent lehet egyszerre. Ha képes vagy a bérelt vonalat bridge-ként üzemeltetni a két telephely között, akkor a 17. kerületbeli gépeid is úgy nézhetnek ki, mint ha a helyi hálózaton lennének => ethernet-szinten látják az adsl-modemet => ők is tudnak adsl-kapcsoaltot létesíteni.
Ekkor nincs szükséged IP routerre vagy szerverre. A gépeid egyenként fognak lógni a 'neten, mintha mindenkinek külön telefonvonala+modemje lenne (csak gyors...)
Hátrány, hogy egyszerre max 3 (6) felhasználó használhatja. Mondjuk a bejelentkezés egy másodpercen belül van, de ez akkor is hátrány.

Azért megnyugtatóbb a következő megoldás:
Leteszel egy fejlett TCP/IP kezeléssel rendelkező gépet az 5. kerületbe. Én linuxot javasolnék vagy valami hardvereszközt. Azt rákötöd az ADSL-kapcsolatra, a helyi hálóra és a bérelt vonalra. Belső IP hálózatot alakítasz ki kívülről nem látható IP címekből az 5. és 17. kerületben, a linux továbbítja a keresztirányú kapcsolatokat.
A 17. kerületben így elég egy szimpla bérelt vonali router, aki IP címtartományt továbbít.

Az egész magánhálózat azután a linuxon keresztül 1 IP címen látszik az interneten. Ez nagyon hatékony tűzfal-megoldás. A klienseken nem kell semmilyen extra konfigurációt végezned, elég ha alapértelmezett átjárónak beállítod a linuxot. Ekkor a kifelé menő IP kapcsolatokat a linux átalakítja olyanná, mintha azok róla lettek volna kezdeményezve. (Ezt IP masqueradingnak nevezik, ha nem gépeltem el.) Ezt tudja csinálni egyszerre az összes gép számára.
A módszer hátránya, hogy a belső gépeken nem futtathatsz szerverprogramokat és közvetlen kapcsolatot igénylő alkalmazásokat, pl. NetMeeting. ICQ-t nem tudom (valami minimális támogatás már van), napstert sem tudom.

Nagy előnye viszont, hogy a linux a belső hálózaton csomó ISP-szerű szolgáltatást nyújthat. Például e-mail szerver lehet mind küldő, mind fogadó irányba. Ha 24 órás elérésed van, akkor web-szerver is lehet (bár ehhez a gyorsabb kapcsolatot illik használni). De havi párezerért a home40/80 csomaggal is lehet egy teljes domained, amelynek a levelezése a linuxra jön be és ott szétválogatódik a felhasználóknak. Azaz akárhány e-mail postafiókod lehet. A levelezést meg lehet csinálni úgy is, hogy off-line működjön, tehát gyűjtögeti a leveleket amíg el nem telik bizonyos idő vagy valaki nem csatlakozik és csak akkor küldi el őket. (Ennek persze csak a nem 24 órás csomagokban van értelme.) Nem 24 órás elérés esetén azt a trükköt is el tudja követni, hogy csak akkor létesít kapcsolatot, amikor forgalom van. Gondolom éjszaka viszonylag keveset interneteztek. És azért a tapasztlataim szerint 58-70 kbyte/sec (igen, ennyivel megy a 384 kbites csomag) több, mint elég.

Mellesleg mindkét esetben megvan az az előnyöd is, hogy a gépeid egymást is látni fogják a hálózaton. (Mármint a telephelyeid között is.)

üdv,
-xan-

Előzmény: gbrl (3)
gbrl Creative Commons License 2001.02.06 0 0 3
hi, -xan..... .......
hááát, ha benne vagyol adsl témában, lenne 2 kérdésem....
***** bp17-ben szerinted mikor lesz adsl lehetőség : matáv és a mnet nemtuggggya - vagy csak ugy tesz......
***** másik: bp5-ban van adsl. ha letelepítek egy szervert oda és kérek egy mezei 1 megás digi bérelt vonalat bp5-bp17 közé, akkor végülis bp17 használhatom a 768kbit-et......
....megoldhato-e igy a dolog szerinted?....
...
..
thnx: gbrL
gbrL99@yahoo.com

Előzmény: -xan- (2)
-xan- Creative Commons License 2001.02.05 0 0 2
Udv!

Nos, van aki hasznalja...
Nem is olyan kevesen. (De azert nem is olyan sokan...) Egyelore 256 alatt van a felhasznalok szama, annyi biztos.
Es annyi is biztos, hogy a MatavNet problemakkal kuszkodik az utobbi napokban. (Irjon aki errol tudni szeretne tobbet! - pl mert neki is gondjai vannak)

Latszolag akarmilyen alacsony is a Home* tarifaja, attol meg csak cegeknek eri meg. Nagy e-mail forgalmat lebonyolito cegeknek (mint pl. ahol en is dolgozom) viszont nagyon is megeri. ADSL hasznalataval a korabbi (ISDN) kapcsolat-statisztika mellett tervezhetoen legalabb a felere csokkennek a koltsegek; de ugyanannyi penzert minden munkanap 8-10 orat allandoan fent lehetunk a halon. Nem beszelve arrol, hogy dobbenetes a sebessegkulonbseg akar az analog modemhez, akar az ISDNhez kepest. Le akarsz tolteni egy CD-t? 3 ora. Modemen ennyi ido alatt epp hogy egy NT servpack jon le.
Persze ez azert fel sem veszi a versenyt mondjuk egy KabelTVs szolgaltatoval. Azert a legtobb emberi felhasznalonak tobb mint eleg 50 kbyte/sec sebesseg. HIszen weblapok altalaban a szerver terheltsege miatt nem jonnek gyorsabban, a letoltes tempojat pedig a 3 ora/cd eleg jol demonstralja, es azt hiszem, ennyi eleg is. Talan csak annyit erdemes megjegyezni, hogy eddigi tapasztalataim szerint a MatavNet eleg jol all kulso savszelesseggel.

-xan-

ControlDenied Creative Commons License 2001.01.30 0 0 1
szerencsere nem szorulok ra ilyen lassu szarra...:))
saldi Creative Commons License 2001.01.30 0 0 0
Ez ugye vicc volt ? ilyen arak mellett szerintem 0 ember hasznalja
Vek Creative Commons License 2001.01.30 0 0 topiknyitó
Mar jo ideje elindult a Matav es a MatavNet ADSL internet szolgaltatasa, ha van valaki aki hasznalja es barmilyen tapasztalata van, irja meg.

V

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!