Keresés

Részletes keresés

kisati0 Creative Commons License 2023.06.14 0 0 2947

az ön korában a lézer helyett mülencse beültetésel szokták korigálni a látást

Előzmény: othiss (2946)
othiss Creative Commons License 2023.06.07 0 0 2946

egyre rosszabbul látok(75 évesen)..találtam egy céget, aki lézeres valamivel megoldja a problémámat...de félmillió egy szem.

...tovább olvasva az ajánlatot, kiderült, hogy csak 65 éves korig...

Akkor most?

nyilovirag Creative Commons License 2023.06.03 0 0 2945

 Én is már 2 éve várok az átültetésre . Esetleg megkaphatnám a korház és az orvos elérhetőségét szlovákiaban ? kőszőnöm. Minden segítséget megköszönök.

Előzmény: Muty68 (2944)
Muty68 Creative Commons License 2023.01.19 0 0 2944

Sziasztok !

A férjemnek szaruhártyaátültetése volt Szlovákiába.  Magyarországon 2-3 évet kellett volna neki várni, mert annyian voltak elötte a várólistán. A műtét természetesen nem ingyen volt de kint azt mondták ,hogy állítólag itthon Tb -én keresztül visszalehet igényelni egy bizonyos összeget. Esetleg valaki volt ilyen helyzetben ? És ha igen hogyan kell ezt intézni?

HoPali Creative Commons License 2022.12.04 0 0 2943

Sziasztok, én voltam a debreceni és Mária utcai kórházban és mind kettőből elkuldtek. Megvizsgáltak és kérdeztek, hogy minek jottem ? 😡
Mondtam, hogy mert nem latok és szaruhartya atultetest akarok, mert egy hegesedes van rajta, ami egy fakó folt és homályosan látok …

Erre a Mária utcai-bol elkuldtek, nem műtenek csináltassak kontaktlencset !!! Ezzel csak egy baj van, a fakó foltot semmilyen kontakt lencse nem tunteti el !!! 
A debreceni orvos meg konkrétan megmondta, hogy nem fog sikerülni a műtét, ki fog lökődni…, de azért ő már felírt a váró listára, mert mondtam hogy akkor is akarom. 
szóval ez a magyar büdös valóság !!! 
Teljesen hülyének nézik a beteget !!! 
 Amúgy meg az osztrák orvosokok ezzel szemben, azt mondtak, hogy ez a transzplantacio csak egy egyszerű rutin műtét és hogy ők meg gyógyítanak nem kell agodnom. Fel v 1 év a várakozási idő es újra jó lesz a latasom ! 

kisati0 Creative Commons License 2022.11.07 0 0 2942

Szia. 2 éjszakát voltam kint korházban és ennyi. utánna haza jöttem és itthon jártam el kontrollra. a varratokat is itthon vetetem ki. az már nem nagy dolog.

Keress előre orvost aki végez ilyen mütétet és beszéld meg vele hogy eljárhatsz e hozzá kontrolra a mütét után.

 

Előzmény: HoPali (2940)
kisati0 Creative Commons License 2022.11.07 0 0 2941

nem lehet. csak receptel tudsz venni

Előzmény: Megtapasztaltam (2937)
HoPali Creative Commons License 2022.11.04 0 0 2940

Szia !
Engem is Ausztriában fognak lehet műteni, csak macerásnak érzem kint csinálni a műtétet, mert már haza költöztem, meg nincs kint biztosításom, (meg úgy ahogy helyreállt spéci lencsékkel a látásom,csak fakóbb)
Te akkor már a műtét után haza költöztél és itthon simán el tudsz menni kontrollra ?
Kintre nem kell járnod az orvoshoz aki műtött ? A varrást hol fogják kivenni ?
Köszi előre is.

Előzmény: kisati0 (2936)
NORBl Creative Commons License 2022.10.17 0 0 2939

Szia!

 

Ugyan ez, csak nekem cxl kezeléssel próbálták / ják megállítani a szaruhártya vékonyodását.

Előzmény: Tapaszfy25 (2914)
NORBl Creative Commons License 2022.10.17 0 0 2938

Sziasztok!

 

Műtötték a szemem 2014 - ben kaparásos CXL - el. (bal) Most a jobbat is meg kéne. Mária utca. Dr. Nagy Zoltán Zsolt.

 

Műtöttek mostanság valakit ? Ugyan az az eljárás ?

 

Emlékszem voltam anno még egy másik szemészeten is, akik nem kultiválták ezt a kaparásos cxl kezelést, mert elég nagy szám jelentek meg náluk kezelt emberek, hogy ott hátha javul a helyzet.

 

Erről esetleg valakinek valami infója ?

Megtapasztaltam Creative Commons License 2022.10.13 0 0 2937

A maxidexet nagyon vegyesen kellett használnom. volt hogy egy nap hétszer, most naponta egyszer, az is csak az utoljára műtött jobb szemembe.

 

Nem kontakt lencsét használok, hanem szemüveget. A tapasztalatom az hogy műtét után  fél éven belül, teljesen felesleges szemüveget csináltatni. Nekem annyira változott a látásom, hogy még most se végleges a szemüveg amit használok. Talán 4-5 hónapig jó lesz a mostani.

 

Azt a bizonyos  monodexet adják recept nélkül is? 

Előzmény: kisati0 (2936)
kisati0 Creative Commons License 2022.10.11 0 0 2936

Szia igen erröl tudok. varrattal öszehuzzák. ez lesz a végleges megoldás. egyelöre pupillaszükitő szemcseppet használok.

 

Megkérdezhetem hogy a  maxidexet te hogyan használod? én 5 cseppel keztem és havonta 1 cseppel csökkentem amig el nem fogy.

bár én nem a maxidexet használom hanem a monodexet de azt csak ausztriába vagy németbe lehet beszerezni. abban nincs tartosítoszer meg semmi felesleges anyag.

egyébként a monodex papirja írja mellékhatásként a tág pupillát 10.000 böl 1 embernél :D hát még ebbe bízok hogy ha elfogy talán be indul .

 

Kontaktlencsét használsz? és ha igen az átültetés után mennyi idővel kezdted használni?

 

 

Előzmény: Megtapasztaltam (2935)
Megtapasztaltam Creative Commons License 2022.10.10 0 0 2935

Létezik olyan műtét is ahol pupillaszűkítéssel csökkentik a fényérzékenységet.  Szombathelyen csinálják is, de gondolom máshol is.

Előzmény: kisati0 (2933)
Megtapasztaltam Creative Commons License 2022.10.10 0 0 2934

Sziasztok!

Sajnos, eddig három szaruhártya átültetésem volt.  A bal szemen egy, a jobb szememen kétszer.

Két mütét Debrecenben, egy Szombathelyen.

Az eredmény: a bal szemem látóképessége 70-80 % a jobb szemem kb 20 %. A jobb szemmel műtét után is elég homályosan látok. A dokik szerint a szaruhártya felülete sérült. Mindkét szemben szemlencse csere is volt.

A jobb szemem az első műtét után pár hónappal kezdett homályosodni, ezért műtötték még egyszer.

 

Összefoglalva: Nem látok úgy mint a bajok kezdete előtt, de vezethetek! Köszönöm mind debreceni , mind a szombathelyi orvosoknak, személyzetnek. Pláne mivel volt olyan időszakom is hogy az össz látóképességem 3% volt

Nagyon fényérzékeny mindkét szemem, nagyon szárazok is. Monitor, telefon, tévé óvatosan adagolva.

Sürű szemmosás (Csak Szombathelyen javasolták, az itteni jó minőségű víz miatt. Debrecenben kifejezetten azt javasolták, hogy óvjam a szemem a csapi víztől) nekem jól is esik. Jobb mint a szemszárazság elleni szemcseppek. Nekem egyébként zöldhályog traumával kezdődött, azóta is szemnyomáscsökkentő szemcseppeket használok. Sajnos ezek mellékhatása a szemszárazság is. 

A jobb szemen műtétje kb 4 hónapja volt, még mindig kell használnom a Maxidexet.

Közben még kétszer voltam kórházban a szemem miatt, szerencsére csak az egyikből lett műtét, de az nem érintette a szaruhártyát.

Szemnyomáscsökkentő szemcseppeket Ausztriában veszem, ezek kevésbé szárítják a szemet. Itt írták fel Szombathelyen, így meg lehet venni Ausztriában Nem is olyan nagyon drága 13 Euro egy flakon.

A lényeg az hogy nem szabad feladni, Bőven van remény a gyógyulásra!

 

kisati0 Creative Commons License 2022.07.22 0 0 2933

Sziasztok 2 hete volt teljes vastagsagu átültetésem. De a mütét után tág maradt a pupillam. Ausztriaba mütöttek de itthon jarok kontrollra. Aki mütött azt mondja normalis hogy ilyen mütét után hoszu ideig tag marad. De az itthoni orvos azt mondja hogy mivel nincs letapadva ez örökre tág marad.  2 hetmulva van idöpontom 3. Orvoshoz is hatha neki van ötlete rá. Gondoltam megkérdezem hogy van e itt olyan akinek szintén tág maradt a pupillaja, és ha megirná hogy tudtak e vele valamit kezdeni azt megköszönném. 

Ettó Creative Commons License 2022.07.20 0 0 2932

Sziasztok!

Idén februárban volt szaruhártya átültetésem, Prof. Dr  Módis László volt aki műtött Debrecenben.Nekem előtte és azóta is mindenki azt mondta, hogy az országban Ő a legjobb!A nővérek és orvosok benn aranykezűnek hívják,én is így gondolom!

A műtét altatásban történt, magamtól feküdtem fel a műtőasztalra, néztem a plafonon a lámpákat, hogy megnyugodjak, a következő pillanatban a kórházi ágyon keltem! Kedden mütöttek, pénteken már jöttem is haza. Az első vizsgálaton jelentősen jobb volt a látásom, igaz előtte már csak eltolt ablakoknak láttam azt a táblát amit le kell olvasni, így attól minden jobb volt! Sajnos a Maxidex cseppektől szürkehályogom lett, így a következő vizsgálaton újfent 10%-os látást állapítottak meg! A másik szemem is keratokónuszos, az 50%- os, szürkehályogos,  így, mint a messiást várom az augusztust, a következő vizsgálatot, hogy megmondják tudnak-e rajtam valahogy segíteni!

Az utcára csak napszemüvegben tudok kimenni, a monitor 10 perc után kisüti a szemem, már amikor látom, mert régen is a második legnagyobbra volt rakva a betűméret, de csak így tudok olvasni, mert  a nyomtatott iratokból nem sokat látok! Fekete hangyák a fehér papíron! A varratok sokszor szúrnak, homályos a látásom, de vannak napok amikor nagyon is tiszta, éles a kép, látom a körvonalakat, nem csak összefolyt massza az egész!🥰

Bízom benne, hogy ha kiszedik a varratokat és megműtik a szürkehályogot 20 év után végre látni fogok!😊

Azért írtam ennyire részletesen, mert a műtét előtt próbáltam én is információkhoz jutni, és ezeket szerettem a legjobban olvasni!

Kérdeztétek a várakozási időt is, engem 2019-ben vettek várólistára, de ugye itt a Covid nagyon közbeszólt! Mondjuk nekem ez volt a szerencsém, egyik nap elmentem a szokásos fél éves vizsgálatra, ahol mondták, hogy legyek nyugodtan, nemsoká én  jövök, erre délután hívtak, hogy a másnapi műtétekből az egyik páciens covid miatt kiesett, és a doktor úr emlékezett rám, hogy nekem már égetően szükséges a műtét, nagy felületű szaruhártya kell, és pont olyan volt nekik! 

Fizikai munkát a harmadik hónap után mertem csak végezni, ha egy picit is többet vállaltam a kelleténél aznap használhatatlan voltam, mert szúrt a szemem és az egész szemgolyómat éreztem! Így 5 hónappal később már egész jól bírom magam!😊

Remélem írásommal sikerűlt valakinek segíteni!

Kitartást és gyógyulást  mindenkinek!

 

at1stsight Creative Commons License 2022.07.08 0 0 2931

Sziasztok,

Az előző kommentekhez hasonló kérdéseim lennének:
-Volt-e tapasztalat Dr. Módis László-val? Vagy esetleg országon belül ajánlanátok mást keratoplasztikára?

-"Visszakapták a régi élet minőséget ? " Több helyen olvastam, hogy a nem szabad súlyt elemelni, úszni, bizonyos ideig futni (ez utóbbi az első hetek legalábbis) stb., de ugyanakkor később valamennyire vissza lehet iktatni a minden napokba.

Van közületek valaki, aki a műtétet követően aktív életmódot él? Súlyemelésről teljesen le kell mondani a gyógyulási folyamat után is? 

-Mennyire számít ha kisebb szaruhártya felületen lévő hegre történne átültetés (középpont)? Van esetleg jelentősége szerintetek?

 

Köszönöm szépen és üdv

HoPali Creative Commons License 2021.08.28 0 0 2930

Hello ! szeretném kérdezni azoktól akik már megvolt a műtétűk és úgy ahogy fel gyógyultak, hogy mennyi idő a gyógyulás ? 
Visszakapták a régi élet minőséget ? 

Műtét után is azért ez egy fogyatékosság marad ?

(Ha nem magán kórházban végzik mibe kerül a műtét ára kb. ?)
Köszönöm előre is. 

 

Takacs Istvan1981 Creative Commons License 2021.05.01 0 0 2929

Sziasztok. A nevem Takacs Istvan ( 40 eves ) es nemsokara lessz egy szaruhartya atultetesem a jobb szememmnel. A beavatkozas lamelaris szaruhartya-atultetes mutet lessz es kristaly lencse csere is egyttal. Kerdesek : akinek mar volt mutete mennyi idobe kerul a rehabilitacio ?  El kell dontenem hol is legyen a mutet Prof. Modis Laszlo Debrecen , Prof. Moraru Ozana Bukarest Romania ( magan klinika ) vagy Matteo Forlini Ravenna Olaszorszag ( magan klinika ). Mi a velemenyetek ?

sibike Creative Commons License 2021.03.16 0 0 2928

Szia!

 

Átültetést ritkán szeretnének az emberek, azt inkább az orvos javasolja, aki gondolom tud neked ezzel kapcsolatban felvilágosítást adni.

 

A kérdésre válaszolva: a SOTE Szemklinikán és a Debreceni Szemklinikán biztos végeznek ilyen beavatkozást.

 

SOTE-hez elérhetőség:
Refraktív sebészeti szakrendelés

https://semmelweis.hu/szemeszet/rendelesi-idok/

Előzmény: kisati0 (2927)
kisati0 Creative Commons License 2021.03.12 0 0 2927

Sziasztok, ha szaruhártya átültetést szeretnék akkor hova érdemes menni?

Tudnátok elérhetőséget vagy linket adni. ahol lehet időpontot kérni? Én hiába keresem a googleba nem találok olyan helyet ahol csinálnak

 

Köszönöm

Üdv

Killattila Creative Commons License 2021.02.10 0 1 2926

Sziasztok!

Tavaly februarban mutottek. Fenyevekkel jobb a latasom🙏 viszont elo jott egyfahta dupla latas (szellemkep?).

A dokit kerdeztem aki mutott hogy ez elmulik e, es azt mondta hogy amint kiszedik a varratokat kontakt lencset kell hordanom ami osszehuzza a latott képet. (Eddig szemuveges voltam, vagyok) Nem hagyomasos kontakt lencse. De erre csak akkor tud jobb valaszt adni, amint kiszedi a varratokat.

Volt esetleg valakinek hasonlo tapasztalata?

 

Ui: rengeteget vartam a mutetre, nagyon gyászúl lattam.

(Volt hogy vizsgalatra pénzzel mentem hogy valahogy tegyenek elorebb. Ugyanis mar lassan egy eve voltam tappenzem e vegett. De lebasztak hogy ez nem igy megy😄

Aztan talan ugy kerultem elorebb hogy fiatal vagyok, es mar kozeledett a leszazekolas. Ezt elmondtam nekik, kb rajottek hogy mar 2 eve varok a mutetre. Ra egy hetre hivtak is hogy fekudhetek be😁)

Sikeres mutet volt, azota ujra dolgozom, edzem, elem az eletem. A mutet utan miutan a doki levette a kotest hogy megnezze mi a helyzet....hat az a pillanat csodalatos volt. 🙏

 

 

sean81 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 2925
Takács Évi Creative Commons License 2020.12.08 0 0 2924

Szia ildó66!

Szeretném Tőled megkérdezni, hogy Neked miért volt szükséged szaruhártya átültetésre? 

Keratoconus? Cornea dystropophia?

Nekem az utóbbi miatt volt szaruhártya átültetésem a bal szememen 2018 decemberében Debrecenbe. A látásom élesebb lett viszont kialakult egy szellem képes látás, ami nagyon zavaró. Olvasáskor a tábla legfelsőbb két számánál nem látok többet. Most lett szemüvegem 3 hónapja, de ez sem segített túl sokat. Annyit azért megjegyeznék,hogy 2001 óta járok Debrecenbe és a bal szememmel 50%-nál nem nagyon tudtam jobbat olvasni. De azért a műtéttől olyan sokat reméltem. 

Természetesen a másik szememet is műteni kellene, csak félek belevágni. 

43 éves vagyok, irodában, számítógép előtt dolgozom. 

Kérdéseim: 

  • kb. hány év telet el a két szemed műtétje között?
  • milyen most a látásod?
  • táblán mennyit tudsz olvasni? 
  • elégedett voltál Budapesti szemészeten?

Hirtelen ennyi kérdés jutott eszembe, de ha ezen kívül Neked még van bármilyen tapasztalatod kérlek azt is írd meg. 

Előre is köszönöm válaszod!

 

És ha bárki itt a forumon rendelkezik hasonló tapasztalatokkal kérem írjon, hátha tudjuk egymást segíteni. 

 

 

 

Előzmény: ildó66 (2922)
Paater Altenburg Creative Commons License 2020.09.30 0 0 2923

Üdvözlet. Bár nem ennek a topiknak a tárgya, és (remélem) még enyhébb a problémám, beírom: egy ideje mindkét szemem oldalsó sarkában véreresség, erősebben, bár a Rutascorni tablettáktól némileg csökken. De nem múlik teljesen. "Szemrontó" számítógépezéstől keletkezett, vagy mitől? Okot nem tudok. Rutascorbint szedek. - Kösz a tanácsokat.

ildó66 Creative Commons License 2020.09.26 0 0 2922

Nagyon remélem,hogy azóta már kértél időpontot vizsgálatra, sőt, akár már túl is vagy rajta.

Egy percig nem lehetett volna halogatni, egyrészt a szemedről van szó, másrészt pedig nem aggodalmaskodtál volna fölöslegesen.

Nekem mindkét szememen volt már szaruhártyaátültetés, Budapesten a Mária utcai Szemklinikán.

A legfontosabb,hogy a műtétet olyan orvos végezze aki a legprofibb ebben, de úgy gondolom,hogy erre minden esélyed megvan, eleve olyanhoz kerülsz ha kérsz időpontot aki ezzel a problémával/betegséggel foglalkozik. Nem kell videót nézni a műtétről, laikusként minden műtét borzalom.

Én sosem jelentenék ki olyat sem,hogy szó sem lehet a műtétről. Ha az orvos ezt javasolja, kételkedsz benne, biztos akarsz lenni a műtét szükségességében, keress fel egy másik szakorvost.

A két műtétem között évek teltek el.Mindkét műtétnél altattak. Az első műtétnél 1 hónapot, a másodiknál egy hetet voltam kórházban. A műtét után nagyobb fájdalmam nem volt, de azért azzal vitába szállnék aki azt mondja,hogy a szem nem fáj. A szaruhártya átültetésnél varratok vannak a szemben, ami ugyan nem borzalmasan, de időnként szúr. A gyógyulási időhöz türelem kell és nagyon be kell tartani minden utasítást, pontosan kell a szemcseppeket csepegtetni,és türelem, türelem, türelem.

Én a műtétek előtt is kontaktlencsét viseltem, a régi, igazi kemény lencséket. Mára már sokkal korszerűbbek vannak. Abban szerencsés vagyok,hogy a műtétek után, igaz, jó hosszú időnek kellett eltelnie, ismét tudok mindkét szememen kontaktlencsét viselni.

Rendszeresen használok műkönnyet, vitaminokat szedek, napszemüveget hordok, és mivel rész-munkaidőben dolgozom, a számítógép előtt monitorszűrős szemüveget hordok.

Nem mondom,hogy remek így az életem, persze, sok mindenben korlátoz, de ha ezzel kell élnünk, akkor nincs más választásunk, végig kell járni az utat.

Előzmény: Hellcii (2920)
Tapaszfy25 Creative Commons License 2020.08.11 0 0 2921

Ezekre a kérdésekre csak a dokik illetve azok tudnának válaszolni , akik már túl vannak rajta . De az biztos , hogy a videókat látva nem túl bizalom gerjesztő a műtét.. ( végig se bírtam nézni ...)

Előzmény: Hellcii (2920)
Hellcii Creative Commons License 2020.08.10 0 0 2920

És maga a műtét? :( Mennyire gázos? Látni fogok egyátalán valamit belőle? Illetve mennyi idő mire kapok időpontot és végezned a műtéttel kb manapság? 

Előzmény: Tapaszfy25 (2919)
Tapaszfy25 Creative Commons License 2020.08.10 0 0 2919

 Én a helyedbe kérnék időpontot . Kb ugyan azokat a vizsgálatokat végezhetik  el , mint a szemorvosnál. . A szemet szemcseppel érzéstelenítik , a pupillát is azzal tágítják . Doki megkér , hogy hajtsd hátra a fejed , cseppent a szembe és ennyi . Nem fáj. Én is parás vagyok , de mint látható túléltem a vizsgálatokat , pedig 3 különböző helyen is voltam . A utolsó helyen már majdnem az volt , hogy saját magamnak végeztem el a vizsgálatokat Már rutinos voltam , tudtam , hogy mi következik , mit hogy kell csinálni :)

Előzmény: Hellcii (2917)
Hellcii Creative Commons License 2020.08.10 0 0 2918

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!