Kösz a linket, megfontolom. Viszont én személyszerint kimondottan Lónyával szeretnék foglalkozni... Beszéltem néhány turizmussal foglalkozó ismerősömmel (kik inkább csak "buszos" turistákkal foglalkoznak) akik szerint Lónya kifejezetten kerékpáros-gyalog túrák céljából ideális, és akár ők is tudnák ajánlani a saját köreikben.
Az a problémám, hogy eddig nem sikerült kapcsolatba kerülni olyan személyel akivel ezt részletesebben is megtárgyalhatnám :(
Ha falun belül is lehetne valamilyen módon létrehozni egy fix pihenő pontot (akár egy önkormányzat tulajdonában álló felújítható épület)
Én ugyan már régóta nem élek Lónyán, de szerintem jó a kezdeményezés.
Lónyán tudtommal csak a vadászkastély az egyetlen szállás - Gelénesen ismerek egy igen jó vendégházat, ott igen szép hetet töltöttünk és családosoknak is tökéletes.
Ősszel sikerült sok helyen megfordulnom a Beregben és sajnos meg kell állapítanom, hogy Lónya és Mátyus már tökéletesen kiesik a nem túl pörgő beregi vérkeringésből is.
Egyébként a töltésen tudommal megvan végig a kerékpárút is.
Mondjuk szálláshely híján nehéz vendégeket fogadni - én is többször szerettem volna igénybe venni ott valami hasonlót, de egy ízben kedves régi ismerősök segítettek ki, a másik alkalommal jött képbe Gelénes.
Egy kicsit pang a topic... Nem tudom, olvasta-e valaki a hozzászólásomat, (az is lehet, hogy nem is érdekel senkit.)
A polgármesteri hivatal E-mail címére is küldtem egy üzenetet, de sajnos onnan sem jött válasz...
Mindegy. Ettől függetlenül az idén tavasszal el szeretnék látogatni Lónyára néhány barátommal, kerékpárral... remélem nem nézi senki majd rosz szemmel...
Ha a többieknek is megtetszik, legközelebb lehet, hogy a családot is visszük.
Minden esetre, itt az egyik címem, hátha írna valaki:
Sokat olvasgattam Lónyáról, és tetszik a település (nyugodt, csendes az Ukrán határhoz közeli) fekvése.
Én Kárpátalján élek, szenvedélyem a kerékpározás és nagyon szeretem a csendes ”passzív” forgalmú útvonalakat, mint lónya és környéke. Augusztusban ellátogattam a településre egy barátommal (pontosabban, csak áthaladtunk rajta), és nagyon megtetszett (a kompozás kifejezetten) Viszont, sajnos szomorúan érezteti magát az elöregedés. Kár lenne egy ilyen kellemes, nyugodt környezettel körülölelt falucskaért. Többek között pont ezért is kezdett el foglalkoztatni az az ötlet, hogy be szeretném vonni egy kerékpáros túra útvonalba, mint áthaladó, esetleg pihenő (”ott alvós”) állomásként. Ehhez persze több dologra is szükség lenne, pl: Szálláshely, vendéglő, egy-két látványosság, ami miatt a túrázó szívesen ott maradna egy vagy két napra… ezzel némi életet és lendületet (anyagi szempontból is) vihetnénk lónya hétköznapjaiba.
Én képzett kerékpáros túravezető vagyok, van is egy kisebb csoportom, kikkel el-el szoktunk vándorolni… elég jó kapcsolataim vannak, mint Ukrán, úgy Magyarországi túrázni vágyó csoportokkal is, illetve túra-idegenvezetőkkel és turisztikai irodákkal is. Ismerős köröm természetbarátokból áll, csak gyalog, vagy kerékpáros túrákon veszünk részt.
Azért gondoltam pont lónyára, mert magam is vidéki vagyok, Nagyberegi. 2700-fős lakossággal, ami már egy kicsit zsúfoltnak is mondható és városban dolgozom. Pont ezért keresem a nyugodt környékeket, ha kerékpározni vagy pihenni vágyok. Szerintem mindkét részről jól járnánk, ha keríthetnénk rá alkalmat, hogy részletesebben is megbeszélhetnénk az elképzeléseimet.
Egyszerű ember vagyok. Az ötletemmel nem haszonszerzésből álltam elő, hanem egy szebb, élettelibb, kulturális szempontból is gazdagabb kapcsolatot szeretnék fenntartani az anyaországgal.
Most voltam én is Lónyán - majd teszek fel képeket, illetve egy írást a régi idők beregi focijáról, többek között Lónyáról.
Ha legközelebb szállást keresel, akkor tudom ajánlani a következőt: (Mosolygós vendégház). Főleg gyerekkel - vannak hinták, játékok, a felszereltség pedig páratlan. Gelénes amúgy is max bő 15 perc Lónyától kocsival. Hallotam róla korábban is, most sikerült kipróbálnni. Megérte! - és meleg ételt visznek a házigazdák.
Aki nem tudná: a templom kb kilencszáz éves. Pont meleltte volt a hajdanán több száz gyereket tanító Általános Iskola tankertje. Mivel mindig ott ástunk talajmintát, mindig találtunk is csontokat (régen ott volt ugye a temető). Soha nem értettem, hogy régészek miért nem álltak neki tisztességesen feltúrni...
No, mivel a vidék kőkemény református (ami a mindennapokban is visszaköszön), ezért a reformáció idején lemeszelték a falakat, így a freskókat is. A török időben egyébként még lengyel (!) reformátusok is törtek a falura (akkortájt gyak. egész Lengyelország egymással hadakozó protestáns szekták gyűjtőhelye volt). A freskókat nemrégiben kezdték feltárni, ezek láthatóak a képen is.
Sajnos én már nagyon nem járok arra. Szerintem idén egyáltalán nem megyek Lónyára. Jövőre viszont többször tervezem.
ON
Hm, mivel a vadkörtés mindig is "ott volt", ezért ezen soha nem elmélkedtünk. Tipp: még a grófi időkből maradt ott - mint oly' sok almás a Tisza szabályozása után.
Nagyon szép hely. Van egy vadkörtés terület - azt meg kellene festeni, annyira szép. A juhászati tevékenységből adódóan ritkás, vegyesen sűrű. Azt hinné az ember, hogy távoli egzotikus vidék.
Sajnos rossz híreket hoztam. Tiszamogyoróson van egy egész jó kemping, de ott nincsenek fűtött házzak, Lónyán pedig nincs magánház. A nem túl távoli Gelénesen tudok vendégházat esetleg.