Hegymenetben nyomd meg kicsit a pedált, 5-6 percig, aztán lassits és állj be egy lassú kamion után, ha megmozdúl felfele a vízfok jelzőn a tű, akkor kb. 100%, hogy vízszivattyú.
Én is cseréltettem már a 2015-ös 2.0 CRTDI, olyan 110e km után.
Feleslegesen csereltetek mindent. Vizpumpat kell cserelni. Van rajta egy elektromosan mozgatott lemez ami az aramlast szabalyozza. Itt irtam a reszleteket vagy 2 honapja
Üdv mindemkinek, adott egy 1.6 cr tdi 2018-as octavia, melynél rövid távokon /50-100 km/ és nem nagy sebességnél / 50-100 km/h/a hűtővíz nem melegszik, majd emelve a sebességet és a távot elkezd melegedni a víz 100-120 fokig úgy, hogy az óra mutató nem egyenletesen mutatja a hőfokot hanem ingadozik, ezért cserélve lettek:
termosztát, hőgomba, kiegyenlitőtartály kupakkal.
A csere után hiba jelenség továbra is fenn áll.
A vízet nem eszi, nem "bugyborékol" nem olajos.
A vezérlésben kb. 70ezer km van, hibakód nincs.
A kérdésem annyi lenne, hogy járt már valaki hasonlóan, ha igen akkor milyen hibára utalhat a fent leírt jelenség?
Köszönöm a válaszokat. Jelenleg Peugeot 1.6 HDI Adblue és Fap motoros autóm van. Ebben már sikerült (igaz garanciában) adblue tartályt cseréltetni (közel fél milla lenne az ára) 82.000 km után és állítólag (külföldi fórumok is megerősítik) kb ez várható a jövőben is.
A motor jó, de nem szeretnék adblue tartály cserére folyamatosan költeni (erre komoly iparág alakult, a Sellantis csoportnál ez szinte szabványban megy a csere...)
Igaz van utólagos megoldás is (nem kiütés) de kitudja...
A garanciális feltételeket kérd ki és olvasd el szerintem mielőtt döntesz. Fődarab meghibásodásra érvényes csak ha jól tudom még van benne pár egyéb korlátozás is.
A mosógéppel vagyok így. 26 éves, de még megy. Itt-ott csöpög, de meg tudom javítani, a szerelők szerint már háromszor kellett volna újat vennem... ebből kettő csak motorszenezés volt. Mert ők nem szeneznek motort. Ki sem kellett szedni a motort, mert a kefetartók hozzáférhetőek voltak, két-két csavart, plusz egy-egy csúszósarut kellett bontani. A szén darabja 300 Ft volt, egy csomó pénzt hagytak a zsebemben.
A következő bajmegállapításhoz kérnék nagy tisztelettel tippeket, komplikált a tünetegyüttes. Pár napja eljöttem a munkából, hazafele sípolt, hogy kevés a hűtővíz, azonnal megálltam, és a két vonal közt majdnem maximumra töltöttem. Elhallgatott. Hazaértem, majd felhívak a vállalati mélygarázs üzemeltetésétől, hogy rózsaszín tócsa volt a kocsi alatt, hogy pontosan mekkora, azt nem tudom, mert áttételesen telefonáltak, recepciósnak, és az hívott. Hazaérvén lentebb volt a szint, és erőteljesen csöpögött a motor és az akkumulátor közti részen valahonnan (másodpercenként egy csepp), de inkább az akku alatt, 15-20 centire a keréktől. (Nyilván lehet, hogy nem onnan jön, csak oda folyik össze valahogy.) Ez a baj a csöpögés napján, vagy max egy nappal korábban, hirtelen kezdődhetett, mert semmit nem jelzett előtte. Tólmelegedésre nem emlékszem, nem tűnt fel. Másnap reggel hideg motornál lementem megnézni, maradt-e hűtővíz, de csodák csodájára azt láttam, hogy nem csöpög, és a nyomáskiegyenlítőben visszament maximumra a szint. (Nyilván valami oda-vissza nyomásprobléma.) Olvasgattam, mi lehet, hengerfejtől a nyestig bármi (van erdő a közelben, park is, Óbuda). Ma reggel hideg motorral beindítottam ugyanúgy majdnem maxon lévő vízzel nem csöpögve, pöccre indult, nem éreztem semmit. Jéghideg motorral azonnal csöpögni kezdett, és azonnal lement a víz a minimumra, 20 mp motorjáratás után, tehát meleg motor nem kell a hibához. Az olajban nincs víz láthatólag, illetve teljesen tiszta volt a nívópálcán, és az olajsapja alatt sem láttam semmi habot, semmi szennyeződés, kristálytiszta volt. Azt tudni kell, hogy tavaly februárban volt teljes hűtőrendszer csere, és két hónapja kuplungcsere. Most bele tudtam nézni jobban a motorba, és azon a részen nedves, amit pekarikáztam, és az is látszik, hogy hol csöpög. Ha bármi szakértő ötlet, nagy köszönettel fogadom. Köszi! (sajnos szervízbe csak két hét múlvára kaptam időpontot)
De jó még ilyet is olvasni az Octavia fórumon. Nekem egy 1998-as 1.9 81 Kw-os TDI Octaviam van 480000 km-el. Motorja nem volt még megbontva. Két olajcsere közt(10000km) kb. 0.5 litert kell utánatölteni. A küszöböm szorul már cserére, na majd a nyáron megcsináltatom. Két éve, vizsga előtt a szerelőm a eredeti első lengéscsillapítót cserélte benne. Sajnos nem csinálnak már ilyen autókat. A családom cseszegtet vele mindig, hogy miért nem veszek már egy másikat, hát ezért.
Egy kis segitség kéne. 1.6 sr em, fordulaton 4ooo felett erőtlenné válik, nem egyenletesen gyorsul vagy nem is gyorsul általában inkább 4....5. fokozatban. Persze klimával jobban előjön a sztori. 4000 ig harap lelkesen ahogy ott terhelést kap, akkor jön a probléma.
Vmelyik nap irtam, most kapott uj lambdaszondát leömlőt és kipufogo dobot. Holnap megyek vissza a szerelő barátomhoz. Üzemanyag nyomás tudtommal jó.
A többiek írták korábban, hogy van egy silica-gel tartó a víztartályban és az szeret beleloldódni a vízbe, ezzel tönkretéve ezt-azt. Nem lehet itt is valami hasonlóról szó?
Most léptük át a 300ezret. Tavaly motorgenerált kellett sajna csinálni.
Már 800...1000km/1liter olajat evett. Hengerfej felujitva, motor gyűrűzve, hajtokarcsapágyak cserélve lettek. Azota 10 ezret ment semmi olajfogyi. A héten kapott uj leömlőt, lambdaszondát, közép és hátsó dobot.
Sajna fényezés már nálam is gáz, de a kaszni nagyon egészséges, rendszeresen kentem az alját, és üregvédőztem tavaly is. Két fényszoró kell majd rá mert már nagyon gáz.
Naponta megy munkába vagy nálam vagy a páromnál.
Rendszeres használjuk a 2.0 crtdi mellett. Piaci értéke semmi, de nem tudunk másikat venni életben tartjuk és van benne akarat:).
Szintén zenész! A 290 ezerhez közeledve van valami nagyon finom mechanikus lüktetés gyorsításkor, talán féltengely lehet, ha valaki megmondaná a tutit akkor meg is csináltatnám, de a szerelőm nem merte rámondani 100%-ra, hogy féltengely, szerinte lehet váltóoldali kihajtás is. Ha valaki tud segíteni a diagnózis felállításában azt megköszönöm.
Ma már gyakorlatilag nem megyünk vele, de amolyan családi tartalékként itt-ott esetenként beugrik. Mondjuk most éppen Balcsin pihen, mert így adta ki a járműlogisztika, nem is tudom hány év után mentem vele le a Balatonra :)
Eladni nem érdemes, miután a vízbázisú lakk ezen is megadta magát mint mindegyiken ami kapott rendesen UV-t, piaci értéke jóformán nincs.