Kiszeretném cseréltetni a folyadékot benne, mert elhasználódott, tiszta opálfos lett az egész. Van ötlet, hogy hol vállalják? Nagy méretű lávalámpáról van szó.
Sziasztok.Pár napja vettem egy lávalámpát. Van már egy piros de találtam egy kék-sárgát a jófogáson. Felmelegszik meg minden csak nem mozog a viasz meg az oldalára tapad.Szerintetek mi lehet a probléma?
Csak spot égőt lehetett kapni, ami 30 W-os és megfelelő foglalattal és mérettel rendelkezik. Beletettem. Épphogy belefér, de már hozzáér az üveghez és emiatt nagyon felmelegíti. A folyamat most nagyon hamar elindul, de mivel az egész üvegtest átmelegszik, nem hűl le kellő mértékben, a folyamat most fent zárul be.
Veszek egy 40 W-os "varrógép-izzót" és tapasztalatot gyűjtök vele. Úgy vélem, ez jó lesz, de azt jó tudni, hogy nem ajánlott nagyon eltérni a gyári értékektől. Ki van ez találva rendesen.
A 60 W-os izzós játszadozástól én félnék... Tessék abba belegondolni, hogy a termelődő hő az ellenálláson "esik le", azaz a foglalat és az üvegteknő+műanyag burkolat fogja felvenni a plussz hőt... Arról már nem is beszélve, hogy az egész rendszer függvényében (Joule-Lenz törvény) van egy "aranyos" négyzetes tag is...
Nekem az izzó égett ki benne, de addig rendben működött. Egy egyedi izzó lett gyártva és szállítva hozzá. Nem standard (230 V / 30 W), nincs márkája magának az izzónak és gyatra minőségű. A gond az, hogy UGYANILYEN izzót nem lehet venni (én már sok boltban voltam, nincs ilyen izzó). "Varrógépizzó"-nak becézett kisfoglalatost lehet belecsavarni, azokból viszont vagy 25 W-os vagy 40 W-os létezik, pont 30 W-os nincs.
25 W-ossal (egyenletesen meleg, min. 22 C fok külső hőmérséklet mellett) eszméletlen sok várakozás után (nálam kb. 6 óra) beindult szépen, de egy-két Celsius fokot esik a hőmérséklet és vége a dalnak.
Az ok: egyrészt a 25 W kevés, de nem is ez inkább hanem, hogy ezek a varrógépizzók KISEBB üvegburával rendelkeznek! Kisebb felületen adják le ugyanazt (helyesebben kicsit kisebb) a hőt! Ebből az következik, hogy beindul a játék, mert a 25 W közel van a 30-hoz, de aránytalanul több időt kell várni rá és hamar le is áll, ha a környezet hőmérséklete akár néhány Celsius fokot (vagy bármilyen skála fokot) is leesik tartósan, és mert a hő sugárzással jut el az izzótól az üvegteknőhöz, a LÉNYEGESEN KISEBB felületű varrógépizzón kilépő sugárzás kisebb felületen is éri el az üveget. Ott lokálisan melegebb lesz, mint a gyári 30 W-os izzónál lenne és fokozatosan át is melegíti majd a lámpatestet, de mivel az utánpótlás továbbra is kis felületen (izzó felülete) érkezik, majdnem bárminemű külső hőmérséklet-változás leállítja a játékot.
Ez van. A gyári izzó a nagy cseppformájú felülete miatt ideális "hősugárzó".
Hol lehet ezt a gyári izzót beszerezni? Ha sikerült valakinek, írja meg ide!
Hátha tud valaki segíteni: Bedöglött a lávalámpám. Ez annyit jelent, hogy felmelegedés után a viaszgolyó nem válik szép, és úszik fel, hanem egyben lebeg a henger alján.
Bárki tud ilyet készíteni. Az enyémet kb. 100Ft-ból hoztam ki.
Kell hozzá egy hosszúkás üveg, egy izzó amely alulról világítja és melegíti az üveg edényt, egy kis színes viasz. Az üveget alkohollal kell feltölteni. A folyadék fajsúlyának beállítását meleg állapotban kell elvégezni kevés víz hozzáadásával.
Remélem ezek után senki sem lesz olyan őrült, hogy 25-30 ezret kidobjon érte.
Ja, ez az amikor egy csoben mindefele bugyborekok bugyborekolnak csupa-csupa tetszetos szinekben...
Ha jol tudom akkor viasz ami maga a bugyborek.
de baromi dragak szoktak lenni...
Ez egy eléggé "tudományos" válasz lesz.
A lávalámpa egy kis vacak, ahol vízben lebeg egy ugyanolyan sűrűségű és nagyobb felületi feszültségű anyag, ami föl-le úszkál benne és nagyon jól mutat. Bizonyos példányoknak még megvilágítása is van. Még tavaly Bp. 11 rugóért láttam ilyet. Aki megengedheti magának, az vegye csak meg!