Én anno, mikor megláttam az iqteszten a diag.hu bannerét, átnyergeltem oda, és megjelentettem az összes feladványt, amit B. Robi nemhogy megoldani nem tudott volna, de asse értette miről szólnak :))
Sőt, bebizonyosodott, hogy K. Zsuzsi aggodalma is alaptalan volt, hogy nem szabad egy zenei kérdésnek zenéről szólni, a mateknak matekről. Meg hogy egy ilyen profilú oldal látogatói szeretik-e, ha hülyének nézik őket... :))
Ja, amúgy mellesleg játékosként is felmásztam ott (is) a top10-be, aztán abbahagytam...
Azér mesélhetnél, Gyuri, hogy mostanság milyen feladványok vannak az iqteszten, hadd röhögjek egy jót :))) Meg az is érdekelne még, hogy Csillukának kinőtt-e már a 6. tokája? :))
Ja meg kaptam a múltkor sms-t, hogy lesz vmi buli megint. Tudtok-ti a klubban erről? Ha nem, akkor még az is lehet, hogy odatolom az arcomat :)))
Remek éves reflexed van :)) annál csak a memóriád hosszabb... én például már egyáltalán nem is emlékeztem, hogy milyen feladat kapcsán volt ez a vita...
Annak is van már vagy fél éve, hogy az iqneten jártam :))
Na, ez szép dolog. Az "igazság bajnoka" olyan helyen állít rólam valótlanságot, ahol nem szoktam járni, tehát nem reagálhatok rá. De most rajtavesztett, mert véletlenül idetaláltam. :-))
"Én mondjam el, hogy mi a gond a ma lejárt eszperentés feladattal? Na jó... Az, hogy a KELTEK és a FELETTES is eszperente..."
És most leírom még egyszer a véleményemet a több megoldásos feladatokról, hátha megérti, akinek eddig nem sikerült:
1. A hasonló feladatok esetében az a kívánatos, hogy csak egy jó megoldás legyen.
2. Ha megadható olyan (alternatív) szempont, amely szerint a jó megoldás valamelyik másik variáns lesz, az nem tragédia (bár jó lenne az ilyesmit elkerülni), és ebben az esetben a másik szempont szerinti megoldást is el kell fogadni.
3. Ha a "hivatalos" megoldásban használt szempont szerint több is kiválasztható a lehetőségek közül, akkor az a feladat rossz. ( Ilyenkor a játékosoknak célszerű gondolatolvasókká válva rájönni, hogy mire gondolt a szerkesztő, de ez nyilván nem várható el tőlük. :-) )
Mondok egy példát a gyengébbek kedvéért.
Feladat: 11, 31, 41, 61, 71
Melyik illik a fentiek közé?
a.) 21
b.) 29
c.) 56
d.) 22
Tegyük fel, hogy a hivatalos megoldás: b.) , mert a fenti számok mind prímek, és a 29 is az. Ez rendben van, mert a 21, 56, 22 nem prímek.
Viszont valaki észreveszi, hogy a fenti számok mind 1-re végződnek, ezért az ő megoldása az a.) . Ez elfogadható, mert a fentiekre igaz, a lentiek közül pedig csak a 21-re. Nem szerencsés, hogy van alternatív megoldás, de a világ nem dől össze.
Viszont: ha a hivatalos megoldás az, hogy a.) , mert ezeknek a számoknak a neve mind 3 szótagos, akkor ez már súlyos hiba, mert a lentiek közül az a.) és a c.) is ilyen. Tehát ebben az esetben a feladat (ezzel a hivatalos megoldással) rossz.
Nézd, ha valakivel nagyon meg akarom beszélni, akkor azt négyszemközt teszem. Nem pedig nyilvánosan. Olyanokkal beszélem meg néha (nagyon ritkán) akikkel már régen együtt játszunk)
Ha érdekelnek egyes megoldások, esetleg privátban segítek. :))
Az hogy mi jó, és mi nem jó, teljesen relatív... Iqteszt-szerkesztőségi önmagukhoz képest ez egy jó feladat, csak két, három, négy stb. megoldása van. Az iqteszt egyik ideológusa, bizonyos VenczelGy szerint nincs semmi kifogásolnivaló az ilyesmiben. Szerintem ez hülyeség, mert ellentmond a játékszabályoknak. Jelen pillanatban a szerkesztőség VenczelGy álláspontja szerint cselexik (utólag elfogad minden indoklást, ezáltal a pontértékek irreálisak), vagy ha utólag még BánkiRobi is rájön, hogy rossz a feladat, akkor törli az egészet. De hogy még bele tudjon tenni némi iq-negativitást, a törölt feladat pontszámait nem törli... Azaz ha valaki felismeri, hogy hibás egy feladat, és nem küldi be a rossz megoldást, akkor minimum egy hónapos büntetést kap. :)))
szvsz hibás, ha semmi más szöveg nem volt mellete.
Sztem is legalább kettő megoldás is elfogadható ebben a formában. Ráadásul abból az egyik kétféleképp is indokolható
Nem tudom, hogy mi történt. De tény, mikor bevezették, hogy az IQ öntesztet emeltdíjas sms-re kapott jelszó alapján lehet kitölteni, egy csomóan felháborodottan beírtak, hogy becsapás az egész, mert nem is kaptak jelszót, és nem is 200 az sms ára, hanem 280.
Lehet, hogy azóta már küldenek jelszót (nem próbáltam), de az is tény, hogy senki egyszer sem kért elnézést ezért a dologért. Pedig van az oldalon hírrovat, vannak fórumok, ezekben remekül tisztázni lehetett volna az egészet.
Dehát, mint tudjuk, BánkiR erősen iqnegatív, semmiféle probléma helyes megoldását sem képes megtalálni. Hiába szólnak neki, ha hibás egy feladat, sosem javít, inkább utólag töröl. És ha törölte a feladatot, azért a pontozást nem igazítja ki. :) Hiába kérik rajta számon, hogy voltaképpen hány feladat eredménye számít, ez sosem tiszta... és még sorolhatnám, lenne mit.
Segíííccsetek! A pénteki kérdésről Móricka ugrott be:
- Mondjatok állatokat! - kéri a tanár.
- Kutyuska, tehénke, disznóka.
- Jó, de nem kell mindig utánamondani a kicsinyítő képzőt.
- Macs, kecs, puly.
Vagy tévúton járok és jó a feladvány? :)
OK. De akkor legalább engem kímélj, lécci. :))
Tudniillik az a helyzet, hogy az oldal ki tudja miért, de lojális törzsközönsége, pl. a f@szk@l@p Klemand, szerint én vagyok az oka minden bajnak, pedig csak annyi szokott történni, hogy szólok, ha nem jó valami.
De igaz, már engem se érdekel, mi történik ott. Pláne mióta bevezették a fizetős részt, jól átb@sztak vele sok embert, de egy rohadt szó bocsánatkérés, annyi sem telt tőlük. :(
Már bocs, de teszek a felháborodásra.
Gözöm nincs, mik zajlanak az oldalon, én _itt_ válaszoltam egy _itt_ feltett kérdésre.
(Ha van jó megoldásotok, írjátok be, kíváncsian várom.)
... de könyörgök, NE írjátok be ide idő előtt a megoldásokat, mert ez etikátlan. Etikátlansággal pedig nem szabad küzdeni Bánki Robi iq-negativitása ellen, mert ez támadási felület lehet mindenki ellen, aki eredetileg JOBBÍTANI szeretne!
Ha valami problémátok van a feladatokkal, elsősorban az iqteszt honlap reklamációs fórumába írjatok be (persze oda se a megoldást!)! Ilyenkor célszerű csak annyit jelezni (indoklás nélkül), hogy szerintetek hibás egy feladat. Az ugyanis a szerkesztő felelőssége, hogy OTT sem válaszol és intézkedik a jogos felvetésekre (sem). Pl. javíthatna azonnal, vagy visszaüzen, hogy igenis jó a feladat. Ezen úton nem sérülne a játék tisztessége, senkit sem ér kár vagy jogosulatlan előny.
De ami itt folyik, az neki lehetőség a felháborodásra!