Keresés

Részletes keresés

hiper fizikus Creative Commons License 2020.08.20 0 0 559

Amikor iskolás gyerek voltam, én is sokat gombáztam, de csináltam elnézéses hibákat, úgy hogy visszafogtam magam, majd teljesen leáltam a gombázással .

Előzmény: újprimavis (557)
jogértelmező Creative Commons License 2020.08.20 0 1 558

Háborúk idején a katonai szolgálatra alkalmatlan férfiak otthon maradtak, és génjeiket átörökíthették ...

Mindig voltak háborúk?

újprimavis Creative Commons License 2020.08.20 0 1 557

Minél kevésbé civilizált egy emberi populáció annál pragmatikusabb, empirikus, a gondolkodásmódja. Az elődeik és a saját tapasztalataik alapján rendezik be az életüket. Esznek gombát például. Ha valmelyikük mérgezőt eszik, belehal s tudják hogy mit, akkortól azt elkerülik. Miközben kortásaink közül nem kevesen még mindig nem fogadják el a gombászkönyvek, gombaszakértők tanácsait s az istenek sem akarják elkerülni a gyilkos galóca s társai fogyasztását. Mert ők jobban tudják! Na persze, minden gombát meg lehet enni. Egyszer!

Mikor még javában gombászkodtam jó pár évvel ezelőtt, gyakran találkoztam gombaszedő cigányasszonyokkal s mentem mögöttük. No ők nem rúgnak fel minden gombát amit nem akarnak leszedni - mint sok kiránduló - s csak azt szedik össze amit jól ismernek! Így nekem is maradt jó sok, az általuk nem preferált, de amugy jó, izletes fajok példányaiból.

Előzmény: Törölt nick (556)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.20 0 0 556

Nem egyenértékű, de a legenda (a hegy szelleméről vagy a törzs szelleméről) előbb volt.

A mindenséget még a mai fejlettségű civilizáció sem ismeri pontosan. A legendák viszont fennmaradnak, vagy újak születnek. Tudományos tényeket megállapítani nehezebb, mint meséket kitalálni. Sőt, még a mai társadalomban sem képes mindenki a tudományos igényű gondolkodásra. Persze a kreativitás az egzakt tudományban is fontos. Tegyük fel, hogy ... aztán bizonyítsuk be vagy cáfoljuk meg. (Ugyanakkor mindig lesznek olyan "állítások", amelyeket sem igazolni, sem cáfolni nem lehet. Az "űrt" pedig még ma is sokan igyekeznek kitölteni mesékkel.)

Előzmény: construct (555)
construct Creative Commons License 2020.08.20 0 0 555

"mi indíthatta el az embert abba az irányba, hogy a természet megfigyelésével tudást halmozzon fel?

. . . egy kisebb közösségben mindenki tapasztalatára szükség volt, hogy ne kelljen mindent mindenkinek megtapasztalva felfedezni, . . . ez a gomba mérgező, de ezt a másikat . . . meg lehet enni. . .  Mindenesetre egyes kutatók szerint a neandervölgyi és a többi előember azért tűnt el . . . mert nem volt képes ilyen legendák kitalálásával közös hiedelmeket . . . kitalálni."

 

Hiába bűvészkedsz itt ezzel a "mindenesetre" szóval, ez a legkevésbé se igazolja, hogy a tudás és tapasztalás egyenlő lenne a legendák kitalálásával. Egy törzs előbb-utóbb kihal gombamérgezésben, ha a mérges gombáról való tudása nem több, mint legendagyártás.

Előzmény: Törölt nick (554)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.20 0 0 554

Csak önérzetek, vallások, klán- és nemzettudatok, politikák fűtőanyagai.

De nem tudományok, még csak nem is tudások, csupán kegyes önámítások.

 

Ragadozóról beszéltem, csúcsragadozóról.

A tudomány csak évezredekkel később kezdődik, de még akkor is párhuzamosan ott van mellette a hordák háborúja.

Először a csúcsra kellett kerülni, a magasabb tudatosság csak aztán kezdhetett kialakulni.

(És véletlenül sem mondom, hogy már végleges formájában kialakultnak tekinthető.)

 

De mi indíthatta el az embert abba az irányba, hogy a természet megfigyelésével tudást halmozzon fel?

 

(Csányi olyasmiről beszél, hogy egy kisebb közösségben mindenki tapasztalatára szükség volt, hogy ne kelljen mindent mindenkinek megtapasztalva felfedezni. Például ez a gomba mérgező, de ez a másik csak hascsikarást okoz, és ha nagyon éhes vagyok még meg lehet enni.)

 

Mindenesetre egyes kutatók szerint a neandervölgyi és a többi előember azért tűnt el (vagy részben beleolvadt) a legcsúcsabb csúcsragadozó fajba, mert nem volt képes ilyen legendák kitalálásával közös hiedelmeket kitalálva a szervezettség magasabb fokára jutni. Testi erő szempontjából a neandervölgyi volt előnyben, és a kirajzó mai ember kezdetben nem is tudta kiszorítani, a harcban alul maradt.

 

Szóval az a bizarr helyzet állt elő, hogy még a hülyeség is viheti előre az emberi társadalmat.

Előzmény: construct (552)
NevemTeve Creative Commons License 2020.08.20 -1 0 553

Sokat kirajzunk itten, végül arra jutunk, hogy az újkorban amerikai indiánok jöttek Európába rabolni és gyarmatosítani.

Előzmény: ábmrus (549)
construct Creative Commons License 2020.08.20 0 0 552

"az ilyen "közös hiedelmek" tették lehetővé, hogy az ember kiemelkedjen az állatvilágból"

Túlzásba esetél. Valamennyire hozzájárultak ugyan, de nem ezek tették lehetővé.

Csak önérzetek, vallások, klán- és nemzettudatok, politikák fűtőanyagai.

De nem tudományok, még csak nem is tudások, csupán kegyes önámítások.

Jó esetben.

Rosszabb esetekben kegyetlen öldöklésekre hergelő tudatmódosítók.

Előzmény: Törölt nick (551)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.20 0 0 551

aki 10.000 oldalnyi kultúrtörténetet fabrikált mindenféle okkult mágikus legendákból.

 

Még ha egyedül csak ő tette vona...

Az emberiség történelme tele van mindenféle kitalált legendákkal.

(Talán még a hét vezér nevét is csak Anonymus ötlötte ki, nekünk pedig meg kellett tanulni az iskolában.)

Viszont az ilyen "közös hiedelmek" tették lehetővé, hogy az ember kiemelkedjen az állatvilágból. A genetikai változások sebességét messze felűlmúlja a kulturális változás hatása, amely csúcsragadozóvá tette a jelentéktelen fizikai erpvel bíró majomszabásút.

Előzmény: construct (550)
construct Creative Commons License 2020.08.20 0 1 550

Még mindig adós vagy a több száz négyzetméteres őskori lakóházak feltárási rajzaival.

A szavahihetőséged forog kockán.

"az itteni ősdemokrácia tényét . . . leletek bizonyítják és erről Barabási László történész négykötetes könyve tudósít."

Hol vannak hát a leletek?

Barabási László egy meseszövő fantaszta volt, négykötetes könyve ezt tanúsítja.

Vannak ilyen világmagyarázók, akik fennkölt lelkesedésükben rég elveszették már az önkontrollt és kapcsolatukat a valósággal. Én fiatal koromban még személyesen ismertem egyiküket, Várkonyi Nándort, aki 10.000 oldalnyi kultúrtörténetet fabrikált mindenféle okkult mágikus legendákból. "Sziriat oszlopai" címen háromszor is kinyomtatták, és ezoterikus körökben mindmáig kultikus rajongással olvassák. De az elgondolásai már életében se állták ki a tudomány eredményeivel való szembesítést. Ő viszont annyira beléjük volt szerelmesedve, hogy nem zavartatta magát holmi régészeti, geológiai stb. tényektől, csak rótta rendületlenül a maga ezer oldalait.

Előzmény: ábmrus (549)
ábmrus Creative Commons License 2020.08.20 0 0 549

Ábmrus szerint:

"Európában több ezer évig demokrácia volt"

 

Nem én állítom az itteni ősdemokrácia tényét, ezt a leletek bizonyítják és erről Barabási László történész négykötetes könyve tudósít.

 

Az én igazolásra váró teóriám az, hogy az emberiség magasabb értelmi szintre emelkedését a jégkorszakokat átélő népesség teremtette meg. A jégkorszakok után a túlélő népesség mindig dinamikusabban szaporodik, szétrajzik eljut a kényelmi zónákra, ott keveredik a korábbi kirajzókkal. Na, ettől oly "színes" az emberiségünk intelligenciája. 

 

Az utolsó jégkorszak túlélői a tudományteremtő objektumaik segítségével pontosan kiszámították, hogy az adott közösségük a pontosan meghatározható borzalmas teleket mekkora élelmiszer és tüzelőanyag elraktározásával, milyen öltözködéssel élhetik túl.

 

Intelligenciája odáig fejlődött, hogy meghatározta a létéért neki annyi értéket kell teremtenie amennyi az ő és csoportja életben maradását, jólétét biztosítani tudja.

 

Tudod, a korábbi kirajzó még csak addig jutott el, hogy add ide,...nem adod, nyissz. A furfangosabbja csak egyszerűen a rafinériáival tesz téged nincstelenné,  és.., hát,...dögölj meg...

 

Tehát: a fehér embernek kötelessége lenne megtanítania a világ népeit erre az felismerésre. Minden embernek kötelessége annyi értéket teremteni amennyi az ő megkívánt létszínvonalához szüksége van. Ne a te javaidat orozza el, hanem maga teremtsen magának jólétet!

Előzmény: construct (548)
construct Creative Commons License 2020.08.12 0 0 548

Ábmrus szerint:

"Európában több ezer évig demokrácia volt"

Ez inkább az ellenkezőjét erősíti:

https://nepszava.hu/3087895_regebb-ota-letezik-a-vagyoni-egyenlotlenseg-mint-hittek

Előzmény: construct (542)
construct Creative Commons License 2020.08.11 0 0 547

Az ismert monumentális Maya épületeket, egyáltalán nem 10000 évvel ezelőtt építették, hanem még a legrégebbiek első formáit is csak 1500-2400 évvel ezelőtt. S azokat se valami ősi demokrácia, hanem egy meglehetősen brutális despotikus hatalom hozta létre.

Előzmény: Törölt nick (543)
újprimavis Creative Commons License 2020.08.11 0 1 546

A tűztől minden vadállat fél, az ember viszont képes nemcsak tüzet gerjeszteni, de fel is használni. Ez is nagy előny! 

Előzmény: újprimavis (544)
újprimavis Creative Commons License 2020.08.11 0 1 545

A mayák már földmüvelők voltak s azért is tünt el a birodalmuk, mert túlnépesedtek és klímaváltozás miatt nem tudtak elegendő élelmet termelni. DE lehetséges, hogy egy nagyobb járvány végzett többségükkel, csak ennek nincsenek nyomai.

Előzmény: Törölt nick (543)
újprimavis Creative Commons License 2020.08.11 0 0 544

Nem éppen! Ma is megöli az oroszlán, tigris, medve, stb...azembert. 

Nem elfeledni, hogy az ember azzal, hogy felegyenesedett az állatok szemében többet nőtt a valóságos méreteinél, ráadásul eszközökkel tud védekezni/támadni. A természetben sem közlekedik általában halkan, a szaga is eltér más emlősökétől. Mindez tapasztalat alapján és ösztönösen is távoltartja magától az állatvilág nagyrészét. 

Ameikába jelenlegi tudásunk alapján akkor kezdtek bevándorolni kelet-ázsiaiak, amikor a Bering szoros még átjárható volt.  Ugyanakkor, Heyerdalh tutaj/nádbárka kisérletei alapján tudjuk, hogy ilyen vizijármüvekkel is el lehetett jutni Afrikából Közép-vagy Dél-Amerikába, akár korábban is. 

Előzmény: Törölt nick (541)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.11 0 0 543

Ezek sokkal inkább törzsek, klánok, nagy családok lakhelyei lehettek, vagy valami közösségi funkciót láthattak el.

 

A mayák civilizációja is nagyjából 10 ezer évvel ezelőtt alakult ki, és ők is építettek monumentális épületeket. Pontosan nem tudni, hogy milyen célból. Mindenesetre az ekkora építkezésekhez egy hordánál vagy törzsnél jóval több ember összefogására volt szükség szervezett formában. Viszont úgy tudom, hogy a spanyol hódítók megérkezéséig az őslakosok nem igazán ismerték a pénz fogalmát.

Előzmény: construct (542)
construct Creative Commons License 2020.08.11 0 0 542

Ezek a hosszadatok az égvilágon semmit se árulnak el az épületek alapterületéről, funkciójáról. (Neked, mint építészmérnöknek igazán tudnod kellene, hogy például egy szokásos 20-25 hosszú egyfogatú magyar "parasztház" bruttó alapterülete 80-120m2 , ami nettóban nem több, mint 50-80m. Így pusztán az alapfalak 20-25m hosszából több száz négyzetméteres alapterületre következtetni dőreség.) Arról pedig végképp semmit se árulnak el, hogy ezek egy egy átlagos család átlagos lakóházai lettek volna, ahogy állítottad:

 

"Tudósaink"nem fogják fel, hogy ahol több ezer esztendeig az átlagos lakóházak nagyobb méretűek, kényelmesek, az Európát elfoglaló hordák betelepülése -"népvándorlás"- után  pedig az itteni nép már csak földbe vájt kulipintyókban élhet, ez mit is jelent! A kifosztás folyamatos kultuszát valósítják meg itt is, mint a kényelmi zónák őskultuszában!"

 

"5-6 ezer évvel ezelőtti európai települések leletei . . . ahol . . . sehol egy erőd vagy valami palota jellegű építmény, amelyik kiugróan gazdagabb bármely akkori épületnél, de a házak mindegyike pompás, a legkisebb is eléri a száz négyzetmétert, de bőven akad 2-3 száz négyzetméteres is."

 

Ezek sokkal inkább törzsek, klánok, nagy családok lakhelyei lehettek, vagy valami közösségi funkciót láthattak el.

 

"itt él az európai ősnép, akiknél ősdemokrácia van. Ha a korabeli ásatások leleteit megnézed, látod hogy a legkisebb lakóház 100 négyzetméternél is nagyobb. Mi történik a betolakodó fosztogató rajok megérkezését követően: nincs saját termőfölded, a lakásod földalatti putri, asszonyodat először az uralkodód hágja meg, stb."

 

Erre az állítólagos ősdemokráciára meg végképp nem utal semmi.

Ha még annyira se erőlteted meg magad, hogy rajzokat, fényképeket mutass, miként vegyük komolyra az állításaidat? Az ennyire elszállt fantaznagóriáidról nem is beszélve:

 

"Európában több ezer évig demokrácia volt.

Innen kirajzás történt, tudod Mezopotámiában ezer éves késéssel felbukkan az erdélyi területen talált írásbeliség, amely az ékírás alapját képezte.

 

 

Előzmény: ábmrus (519)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.11 0 0 541

Minden csoportban vannak domináns (alfa) szerepre vágyó példányok. Ezek erőszakosan lépnek fel a betolakodókkal szemben (is), megvédik a teritóriumukat, ami a közösség számára is előnyös. Azonban ahogy az ember fegyverei egyre hatásosabbak lettek, először ezek az erőszakosabb példányok kerültek terítékre. A félénkebbek elbújtak, és később már azok szaporodtak tovább. Ilyen módon örökölhető tudás, hogy a vadászó embertől félni kell.

 

 

Amerikában miért nem találtak 20 ezer évnél régebbi emberi maradványokat? Talán történt valami húszszer évvel ezelőtt, ami OTT az összes lehetséges leletet elpusztította? Vagy logikusabb az a magyarázat, hogy az eurázsiai kontinensről vándoroltak be az "őslakosok" a legutóbbi jégkorszak végén?

Előzmény: újprimavis (539)
újprimavis Creative Commons License 2020.08.11 0 0 540

Anatólia amolyan állatorvosi lovává alakult a régészetnek! Mindent onnan származtanak. Csak hát ugyanaz az ok mint Afrika  az "emberiség bölcsője" esetében! Az ottani éghajlat és a változatlanság sokkal jobban megőrizte a korai mezolit-neolit kultúra nyomait mint máshol! 

A holocén kezdetén (10-12.000 éve) a vadász/halász6gyüjtögető lakosság már elég nagy  létszámú csapatokban élt, szinte törzsi viszonyok és szervezettség közt. Ahogy ma az utolsó természeti népeknél, náluk is megszünt az előzetes folytonos vándorlási kényszer, a vadászok/halászok csapatai tettek időnként nagyobb begyűjtő utakat (ld. pl. a viszahúzódó jégpajzsot követő európai vadásziok/halászok hasonló nyári  "expedicióit" északabbra [pl. Karéliába], ahol a vándormadarak és halak hatalmas tömegeit mészárolták le, husolták le s a zsákmánnyal amit sóztak/száritottak visszatértek a délen levő állandó táboraikba, csonthalmazokat hagyva maguk után), mig az asszonyok,gyerekek, öregek a tábor környékén gyüjtögettek.  

Sajnos sok régész a feltételes mód helyet az állitót használja! Pedig hát, egy őslénytani/régészeti lelet csak azt igaziolja, hogy az lelet ott és akkor keletkezett, de azt már nem, hogy máshol és máskor nem, csak legfeljebb vagy nem maradt fenn, vag még nem lett felfedezve!

Előzmény: Törölt nick (537)
újprimavis Creative Commons License 2020.08.11 0 0 539

MIért veszitek készpénznek folyton Afrikát? Mert a Leakey család afrikaiként azt tartja az emberiség bölcsőjének s mivel a kelet-és dél-afrikai paleoklimatikus  viszonyok több előember maradvány fosszilizálódását tették lehetővé mint bárhol máshol? Ráadásul a változatlan geológiai viszonyok a fennmaradásukat is biztosították! Ld. lábnyomok fennmaradását felszini, több millió éves vulkáni hamuban!

Az állatvilágban (s pláne a növényvilágban) nincs alkalmazkodás csak beilleszkedés a környezteti viszonyok limitjei közé. Vagy lehetővé teszik ezt a geenetikai jellegei, vagy sem. 

DE mivel az állatok is tanulékonyak (minél fejlettebb, annál inkább) előzetes tapasztalataik alapján eltudják kerülni a veszélyes dolgokat/helyzeteket. Ebben sokat segit a szülők általi viselkedési mintamutatás, pláne a szociális fajoknál. DE ez a tudás nem átörökithető genetikailag (epigenetikai állításokkal ellentétben). 

Az ösztönök tényleg örökletesek, de azok nem szerzett tapasztalatok alapján alakulnak ki, hanem forditva: a mutáció nyomán kialakult új viselkedési forma rögzitődik ha hasznosnak bizonyul s így öröklődhet).  

 

Előzmény: Törölt nick (538)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.11 0 0 538

Afrikában az ember vadászó képességei fokozatosan alakultak ki, a környező zsákmányállatoknak volt idejük alkalmazkodni. Megtanultak elbújni a vadászok elől. Ezzel szemben a többi kontinensre "hirtelen" megérkező vadászokkal szemben védtelenek voltak az őslakos állatok. Ausztrália és Amerika őshonos állatait a betelepülő vadászok szinte teljesen kiirtották, alig néhány állatfaj élte túl az emberrel való találkozást.

 

Viszont ez a "tanult" alkalmazkodás hogyan öröklődik?

Hogyan voltak képesek az afrikai állatok lassan alkalmazkodni?

Valószínűleg az ösztönök öröklődéséről van szó, vagyis a genetikailag kódolt viselkedési mintákról.

Előzmény: újprimavis (524)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.11 0 0 537

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe

"A régészek szénizotópos mérései alapján az építmény mintegy 12 000 éves."

 

Érdemes megnézni a képeket.

 

"A Natúfi-kultúra felfedezése ingatta meg először a neolit forradalom koncepcióját. Childe még azt hangoztatta, hogy a földművelés mint új fejlemény hozta létre a falvakat, indította el útján civilizációnkat. Viszont a natúfiak, miközben állandó, olykor több száz fős településeken éltek, még nem művelték meg a földet! Vadászó-halászó-gyűjtögető életmódot folytattak.

Schmidt fordított forgatókönyve szerint valójában a Göbekli Tepét építők és üzemeltetők, valamint a sereglő nép élelmezésére kezdtek vadon termő gabonaféléket termeszteni, majd háziasítani a környékbeliek. A mai alakor-búza legközelebbi ismert őse a „Karaca dag” lankáin terem; ez a hegy alig 100 kilométerre található Göbekli Tepétől. Eszerint a Childe elméletében mindenek elé helyezett földművelés talán egy még előbbrevaló késztetésből: a lélek mélyén gyökerező áhítatból született. A csoda iránti vágy vezette el az embert a hitét igazoló gigantikus kőépítményekhez."

Előzmény: ábmrus (519)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.11 0 0 536
Előzmény: ábmrus (519)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.10 0 0 535

Tudomásom szerint vannak ilyen leletek például a mai Törökország területén is, amelyek a kormeghatározás szerint legalább 10 ezer évesek, tehát még a királyságok és ókori birodalmak előtt épültek az ősközösségek idején.

Előzmény: ábmrus (519)
NevemTeve Creative Commons License 2020.08.09 0 2 534

> biorobotnak tekintik az embert

 

Hát ezért isznak ezek biodízelt! Minden a helyére kerül végül!

Előzmény: újprimavis (529)
újprimavis Creative Commons License 2020.08.06 0 1 533

Ahol nincs évszak, ott évgyürü sem képződik, hanem a faképződés folyamatos!

Előzmény: Törölt nick (532)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.06 0 1 532

Szerintem a trópusi fák is növekednek minden évben, csak az évgyűrűk elszíneződése nem annyira markáns.

Előzmény: újprimavis (527)
újprimavis Creative Commons License 2020.08.05 0 0 531

Igen, különbséget kell tenni a klinikai pszichológusok és a más területen működők közt. Csk hát, az egyetemeken  jórészt azt tanitják nekik amit írtam! Hogy Popper, Ranschburg, Vekerdy hagyatékáról és hatásáról már ne is beszéljünk. 

Előzmény: G. Lorant (530)
G. Lorant Creative Commons License 2020.08.05 0 0 530

Nem a pszichológusok mondják ezt (ők ezt ellenzik), hanem a szélhámos motivációs trénerek (Szabó Péter, Lippai Mariann, Bryan Tracy).

Előzmény: újprimavis (524)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!