Az adatokat úgyis a memóriában tárolja, abból kell kiolvasni, tehát a video busz azt már nem fogja lassítani. Mellesleg ez elég kevés adat sztem(nem véletlenül nincsenek sávszélesség gondok a geometriával kapcsolatban), és nem kell framenkét újraolvasni, mert nem változik framenként. (egy pálya geometriáját az elején beolvassa gondolom).
Igazából nem tom, milyen típusú ram van az x-boxban, gondolom valami rdram, vagy ddr sdram. Az NV20 memóriája meg eléggé gyors lesz gondolom.
Ami meg eszembe jutott: a kulso busz talan azert hatrany, mert igy a T&L adatokat is fel kell kuldeni frame-enkent, es szerintem nincs tul sok felesleges savszelesseg a PC alapu architekturakban (x-box mennyit is tud?).
Igazad van. De ettől függetlenül az X-boxot nem kell leírni a p3-733 cpu miatt. A külső busz nem hátrány, mivel a T&L egység úgyis csak a videochippel kommunkiál, a cpu-hoz nem kapcsolódik.
Mellesleg ez a 150Million Pixels/sec nagyon-nagyon kevésnek tűnik. Bár kis felbontásban még elmegy.
EE:
CPU core 128bit RISC (MIPS IV-subset)
Clock Frequency 300MHz
Integer Unit 64bit (2-way Superscalar)
Multimedia extended instructions 107 instructions at 128bit width
Integer General Purpose Register 32 at 128 bit width
TLB 48 double entries
Instruction Cache 16KB (2-way)
Data Cache 8KB (2-way)
Scratch Pad RAM 16KB (Dual port)
Main Memory 32MB (Direct RDRAM 2ch@800MHz)
Memory bandwidth 3.2GB/sec
DMA 10 channels
Co-processor1 FPU (FMAC x 1, FDIV x 1)
Co-processor2 VU0 (FMAC x 4, FDIV x 1)
Vector Processing Unit VU1 (FMAC x 5, FDIV x 2)
Floating Point Performance 6.2GFLOPS
Mindazonaltal ugy nez ki, hogy a transzformaciokat a VU1-es koprocesszor vegzi - ami vegulis ugyanugy tehermentesiti a CPU-t mintha az GS tartalmazna - sot igy gyorsabb is mivel nem igenyel kulso buszt:
Az emotion engine tulajdonságai között van egy olyan, hogy "3D CG Geometric Transformation: 66 million Polygons Per Second"
a graphics synthesizer résznél pedig:"Maximum Polygon Rate: 75 Million Polygons Per Second"
nos, ebből gondolom egyértelmű, hogy a geometriát az ee számolja. (persze tévedhet a cikk, de máshol is ilyesmiket olvastam).Különben is, mire kéne egyébként a nagy fpu teljesítmény?Texturázással természetesen nem foglalkozik.
Hat nezd, en sehol nem olvastam, hogy az EE barmilyen szinten foglalkozik a texturazassal vagy kulonfele transzformaciokkal fizikailag - de azt sem hogy nem. Szal lehet hogy igazad van, de nincs infom errol, ha tudsz valami linket masold be please.
Ha a CD hatulja tok fekete, akkor eredeti a stuff. Amugy chip mar van es jol muxik a copy PS1 gamekhoz, action replay2 cd-vel viszi a masolt PS2 jatekot is - szoval meg kell gondolni hogy Xezer ft egy eredeti jatekert vagy a garancija. Maganvelemeny: ha az elso hetet kibirja a gep aktiv nyuzassal, igen keves az eselye hogy utana magatol elromlik.
Mielott gepet veszel nezz korul mashol is, hirdetesek, ilyesmi. Egy ismerosom most arul 130-er gepet - de nem tom tud-e rola szamlat adni.
szasztok én elég lámer vagyok konzolok terén (ti ssoe volt), de a közeljövőben weszek egy psx2-t, mert hogy nem akarom a mostani kiválóan működő celeron374-t lecserélni hogy dvdzhessek rajta a _tvmen_: se tvout, se dvd lejáccó, se dekóder se erős proci, de akkor már új alaplap is kéne és cipeljem a tvmhez ?. csak ezért nem.
szóval psx2, dvd-wel jó lesz nekem, még a csajom is tudja kezelni :)
DE:
tudom h kompatibilis a ps1 gyel játékok működnek, jól. és tudom hogy eszt is mingyá feltörik és lehet játszani a MÁSOLT játékokkal. ha azonban én egy óvatos duhaj vagyok és még nem akarok csippelni (garancia), akkor megbizhatok-e a petőfi csarnok bolhapicának játék kínálatában ?
azt gondolom hogy nem árulnának ott minden hétvégén ha gázos lenne a cucc, vagy azok csak eredetinek látszanak és ugazából másoltak és akkor szopi modcsip nélkül ? vagy hol van üzlet ahol lehet olcsoért bármijen szar régi játékot venni hozzá ?
köszike, még fogok kérdezni:)
más: ha az utcáról bezuhansz az x multimédiába akkor a 150 khuf ugy igaz hogy nem kérsz számlát !
egyébként +10% ért irnak egy áfását, jó mi ?
A grafikus chip teljesítménye természetes csökken, ha sok textúrát kell renderelnie, de ez nem azt jelenti, hogy az foglalkozik a geometriai transzformációval is. Egyszerűen nem bírna annyi poligon kirenderelnki, és ezért a proci hiába nyomna neki 66 milliót.
Az nVidia chipben külön T&L egység van, ami csak a geometriát+világítást számolja, tehát nem befolyásolja a textúrák/pixelek renderelését. Erre példának jó egy pc-s kártya (tudom, nem tartozik ide, csak a szemléltetés miatt, ilyen lesz - gondolom - az x-boxos nv20 is). T&L nélkül megy x fpssel a játék, de ha bekapcsolod semmi képminőségbeli romlást nem észlelsz, a fillrate marad, csak a proci helyett a T&L egység veszi át a munkát, és így sokkal gyorsabb. A kártya egyéb teljesítményéből nem vesz vissza.
Ja, és szeretnék elkerülni egy félreértést. Szerintem az X-box nem lesz sokkal jobb a ps2-nél (poliognok számét nézve), csak azt akartam mondani, hogy nem a p3-as proci fogja meghatározni elsősorban a grafikát. Viszont a gameplay számolásához bőven elég az (nagyon brutális dolgok kellenének, hogy ne legyen elég).
>"... ps2-ben a cpu végez (nagyon gyorsan, mert erre lett tervezve), a 66 milkó max az erre vonatkozik. (a grafikus rész 75-öt tudna fogadni)."
- Az adatok amiket bemasoltam, az a GS (gpu) render teljesitmenye - nem az EE-e (cpu). Vagyis a 66m max erre vonatkozik szerintem. Es mivel a GS teljesitmenye csokken a texturazott/megvilagitott poligonok renderelesenel igy szerintem egyertelmuen nem az EE foglalkozik ezekkel (es a 3d/2d transzformaciokkal sem).
Nem akarok kotekedni, de ha a CPU helyett a GPU szamolja a T&L-t, akkor ez a GPU tobbi funkciojara nezve lassulas - tehat kompromisszum van itt is valamilyen szinten. Vagyis a magas polygonszamot igy a GPU T&L tevekenysege korlatozza, nem a CPU vagy a savszelesseg.
Oke, elfogadom. Kerdes, ez hogy valik majd be a gyakorlatban.
>"...AI-ban és összetettségben nem sokat változtak a psx-hez képest"
- Kessen I-II-ben azert vannak jo kis csatajelenetek. Szerintem az egyszerubb gameplay nem a EE hianya, hanem a designereke. Ma meg (en ugy latom legalabbis), az AI eleg kezdetleges - 3d-ben ottvannak a coderek de az AI az egeszen mas dolog.
Ja, és NAGYON nem mindegy, hogy transform vagy texture. (az 576-ban valaki egyszer texture and lightNing-nak (!!) írta...) A textúrákat mindig is a 3d kártyák renderelték, a T&L pedig egy új találmány, hasonló, mint a konzolokban (tehát egy célprocesszorral számoltatják a geometriát és a megvilágítást), de annál jobb, mivel teljesen lekülönül a cpu-tól, mint már előbb leírtam.
Jon, ezek is csak elméleti adatok, nem mérésken alapulnak.
Az biztos, hogy transform, nem texture. A poligonokat "készíti elő" a rendereléshez, tehát a 3d-s koordinátákat 2d-be képezi le, plusz a megvilágítást is kiszámolja. Tudni kell ehhez, hogy a pc-s cpuk sokkal kevesebb poligont számolnak ki, mint amennyit a 3d kártya fogadni képes, ezért találták ki a T&L-t, ugyebár, hogy ne fogja vissza a proci a grafikát. Na most ezt a transformationt (meg clippinget, meg ilyeneket)a ps2-ben a cpu végez (nagyon gyorsan, mert erre lett tervezve), a 66 milkó max az erre vonatkozik. (a grafikus rész 75-öt tudna fogadni). Viszont ha ezt teljes mértékben kihasználják, a gameplay feature-ökre kevesebb processzoridő marad.(megfigyelheted, hogy amíg a ps2 játékok a grafikában sok újat mutatnak, AI-ban és összetettségben nem sokat változtak a psx-hez képest.) Az X-box CPU-ja nem 3d-s célproci, viszont nem is kell ezekkel foglalkoznia (elvileg, ha rendesen kihasználják a T&L-t (erre várunk pc-n is)), hanem teljes mértékben a gameplayt számolja, arra viszont tökéletes, mert itt már jobban számít az órajel is.
>"A mikroszoftot nem szeretem,mert allandoan osszevissza hazudnak.Mindig jonnek az elmeleti teljesitmenyekkel,amibol persze az ember semmit sem lat(egyebkent ez volt a ps2-nel is a 66 mill.poligonnal.)"
Azert a SONY korrektebb volt, mivel pontos adatokat adott meg:
Rendering Performance (GS):
Pixel Fill Rate 2.4 Giga Pixel per Second
(with Z buffer and Alphablend enabled)
1.2 Giga Pixel per Second
(with Z buffer, Alpha and Texture)
Particle Drawing Rate 150 Million /sec
Polygon Drawing Rate 75 Million /sec (small polygon)
50 Million /sec (48 Pixel quad with Z and A)
30 Million /sec (50 Pixel triangle with Z and A)
25 Million /sec (48 Pixel quad with Z, A and T)
Sprite Drawing Rate 18.75 Million (8 x 8 Pixels)
Termeszetesen vegyes ertekek is kijohetnek, ha egy jatek mondjuk csak 70%-ban hasznal texturazott poligont (PS1-ben is a flat poligonok generalasa sokkal gyorsabb mint a textura+lighting polik, gondolom ez altalanos dolog a PC GPU-knal is).
Szoval, ilyen listat szeretnek latni az xbox NVidia chiprol is (persze hivatalosat - majd ha mar kesz lesz persze :)).
Szerintem ugyanigy lehet texture and lighting is, de mindegy vegulis.
Namarmost, a PS2 ezen terulete is 2 fo reszbol all, a CPU (Emotion Engine), es a GPU (Graphic Sintethiser). Mivel ez kb. olyan paros mint az xbox pentium/nvidia, igy a EE-nek itt sincs mas dolga a texturakkal, mint adott poligonokhoz hozzarendelni azokat. Altalanosan a CPU dolga az AI, input feldolgozas, object definialas, modellezes es pozicionalas es a vegso, mindent tartalmazo display list eloallitasa (transzformaciok, lighting, stb) es atkuldese a GPU-nak.
A GPU foglalkozik ezek utan mindennel ami a kepernyon megjelenik - tehat a CPU veheti a kovetkezo frame DL-jenek az eloallitasat.
>"Mert ugye van azon az nVidia kártyán egy T&L-rész, ami kiszámolja a geometriát és a megvilágítást, amit a ps2-nél a cpu-nak kell."
- Szoval ez igy ebben a formaban nem fedi a valosagot szerintem.
>"Pont azért találták ki a T&L-t, hogy a cpu-nak semmilyen grafikai műveletet ne kelljen elvégeznie, törődhessen a többivel."
- Egy skeleton animaciot, vagy valos ideju transzformaciokat (robbanaskor szetrepulo darabok), komplett fizikai modellezeseket ugyanugy a CPU-nak kell szamolni. Es ebben alulmarad a P3 mivel az EE-t kimondottan ezert szereltek fel celorientalt koprocesszorokkal.
Az Xbox nagy ellenfele szerintem a Nintendo.
A mikroszoftot nem szeretem,mert allandoan osszevissza hazudnak.Mindig jonnek az elmeleti teljesitmenyekkel,amibol persze az ember semmit sem lat(egyebkent ez volt a ps2-nel is a 66 mill.poligonnal.)Raadasul az sem semmi beszolas, hogy a processzor olyan gyors lesz hogy meg kesz sincs.Az uzlet politikajuk is eleg agressziv pl.a fo rivalis adatait nem kozoltek az osszehasonlito tablazatokon ahol a gep teljesitmenye megkozelitette v. tullepte az Xbox teljesitmenyet.
A bemutaton is eleg gagyi demoval jottek elo /malice/,es errol is a hozzanemertes arulkodik.Meg pl.ha megnezed a keszulo jatekok screenshotjait a legtobbon latszik hogy rosszabb mint egy ps2-es es nem ritken DC-s jatek.Szoval nem kell a mikroszoftnak bedolni.
De nez hetnenk a konzol kulselyet:Egy ronda fekete fantaziatlan kulzeju doboz ami akkora mint egy videorekorder.Nevetseges.Itt is latszik hogy egy mezei PC mert nem eleg kompakt.Talan a sok beszallito miatt nincs rendesen ossze integralva a dolog.Az pedig egy ujabb problema,hogy meg most sincs kesz a konzol.Mar reg gyartani kellene.Ha meg emlekeztek ra a ps2-t mar a 99 oszi TGS-on bemutattak.Ki vol allitva a kesz gep,es futott rajta a fel kesz Tekken es a RRV.A nintendo pedig ugyanezt tette tavaj augusztusban.Nekik is megvolt a kesz gep es mentek rajta a demok, amik szakmai szempontbol sokkal jobbak voltak mint eddig barmi.A gep mereterol pedig nem is beszelve /150mm(W) x 110mm(H) x 161mm(D)/.
Az Xboxra pl. nem is lenne jo jatek,ha nem vettek volna meg az Abe-t,vagy az mgs-t,vagy a sh2-t.Igaz hogy az mgs nel es a sh2-nel tobbet igernek grafikailag mint ps2-re,de ebbol egy atlag felhasznalo nem fog latni semmit sem.Azt is tudni kell hogy nem a konzol gyartok uraljak a piacot hanem a nayg fejlesztokon mulik egy gep sorsa.Ha pl a Konami, a Kapcom, a Square v. a Namco nem gyart jatekot az adott konzolra, akkor az agep halott a Japan piacon es a Japan piac a legnagyobb.A nintendo nyari megjelenese pedig elhalaszhatja a japan es amerikai piacot a mikroszoft elol.Tehat a nintendot sem szabad leirni.Igaz hogy nincs ra varez de az illegalisan masol jatekok nem hoznak profitot.Ezert volt a tavaji ev legsikeresebb publisere.Ketszer anyi bevetele volt tavaj mint a Sega-nak v. a Sony-nak egyuttveve.
Es vegul:A ps2-t nem szabad osszehasonlitani az Xbox-al v a GameCube-al mer mas fel ev van koztuk,es az sok ido.Ennyi idovel kesobb nem nehez kihozni egy jobb gepet./viszont ez epp eleg ahhoz hogy a ps2 elterjedjen./
azert ne felejtsuk el hogy a PS2 2proceszoros gep, de az edigi gamek csak az egyiket hasznaljak [igy is tobb a poligon es a texturak szama mint az atlag], mi lesz ha minden game hasznalni fogja?! [pl MGS2]
nem mintha odalennek erte [DCm van] de kb 1ev mulva a Sony ismet a legjobb lesz....[lehet]
Azért nem ilyen vészes a helyzet. Mert ugye van azon az nVidia kártyán egy T&L-rész, ami kiszámolja a geometriát és a megvilágítást, amit a ps2-nél a cpu-nak kell. Pont azért találták ki a T&L-t, hogy a cpu-nak semmilyen grafikai műveletet ne kelljen elvégeznie, törődhessen a többivel. (off: ez a pc-s kártyákon is megvan, és ha elkezdik rendesen kihasználni, durva dolgok lesznek itt!)
Termeszetesen tisztaba vagyok ezzel, azert irtam, hogy az x-box 7xx MHz keves a PS2 EE/300-jenek a legyozesere, plane vektormuveletekben es lebegopontos szamitasokban - amikre pedig az egesz jatek epul. Az nvidia valoszinuleg jo, de ha nincs mivel meghajtani? Mitha egy Jumbo Jet-be TU154-es motorokat raknank. Meg ha jol tudom, a P3 core meg mindig nem full 128 bites architektura, szoval eleve lepeshatranybol indul.
Jah, pontosan. A PC átka az optimalizálás, plusz a konzolos játékokat ugye max 640*480 magasságában kalibrálják teljesítményileg, ebből kell kipumpálni azt a 30+ FPS-t, és nem kell törődni azzal, hogy a magasabb felbontásokban mennyit megy- mert nincs ilyen..
Annyi a különbség, hogy az X-boxra lehet optimalizálni a játékokat, pc-re meg az egy éves kártyákon is kell, hogy fusson. Persze ez nem lesz gond egy év múlva, mikor az nv20 lesz az alapkonfig pc-n.