Keresés

Részletes keresés

Ezüstke Creative Commons License 2001.09.12 0 0 31
Szia!
Szerintem mindenképpen először a fejekben kellene rendet teremteni:-(( De ez szinte lehetetlen.

VAlami országos kampány kellene, de nagyon.

Gondolkodom rajta.

Min.

Előzmény: fourbaby (30)
fourbaby Creative Commons License 2001.09.05 0 0 30
Dear Mindy!
Ha valaki nem kivánt terhességet visel, mindent megfog tenni azért, hogy ez ne derüljön ki.
Esetleg a környezetéből valaki nehogy megpróbálja akár erőszakkal is kényszeriteni tartsa meg a babát.
Kérdés: meglehet e teremteni azt, hogy anoniman kihordja a babát,és megszülje.Sajnos szerintem nem lehet kiragadni a környezetéből,igy titkolnia kell továbbra is.
Szerintem minden falu vagy bármely településen van templom vagy kocsma, azt kellene elérni, hogy ide legalább eljusson a baba.
Előzmény: Ezüstke (29)
Ezüstke Creative Commons License 2001.09.05 0 0 29
Sziasztok!
Gondolkodtam már régebben ezen a kérdésen.
Mióta magam is anyuka vagyok, nagyon érzékeny vagyok erre a témára.
Ami nekem eszembe jutott: én óriásplakátokat nyomatnék, ahol egy pici, védtelen baba lenne, és valami nagyon hatásos felirat. Pl. "Anya, ne ölj meg" - vagy valami más. Hiszen ezeknek a hülye reklámplakátoknak baromi erejük van!

A másik ötletem pedig az, hogy talán pénzt kéne felajánlani azoknak, akik "leadják" a csecsemőjüket élve. ANnyit ne, hogy megérje ezért kihordani és megszülni egy gyereket. Vagy valami mást felajáni, nem tudom, át kéne gondolni.

Nyilván nem jól hangzik, hogy lekenyerezze az ember a "leendő gyerekgyilkosokat", mégis, ha csak egy babát is sikerülne megmenteni, megérné.

Az a baj, ezek az anyák nem tudatosan cselekszenek. Viszont ha az óriásplakátokon látnák a kis csecsemőt (és az esetleges megoldást), talán nem jutnának el abba az önkivületi állapotban, már terhesen kitalálnák, hova tehetik a babát. Esetleg a plakáton lennének telefonszámok, inkubátor-cimek, vagy esetleg annyi, hogy bármelyik kórházba anonim beviheti...

Erre futotta tőlem, inkább csak hangosan gondolkodtam.

M.

Mikolt Creative Commons License 2001.08.23 0 0 28
en sokat beszelgettem errol az eltitkolasrol az anyammal, aki orvos. o azt mondja, hogy a kornyezet ilyenkor altalaban mindig sejt valamit, de ugye ok nem kerdeztek ra, a mama nem mondott igent, ergo ok nem tudtak.
cicó Creative Commons License 2001.08.22 0 0 27
Sziasztok!
Az anonim szülésről a konkrét jogszabályt még csak most tervezik.Hivatalosan mint olyan egyenlőre nem létezik.
Éppen az e heti nőklapjában van egy cikk ezzel kapcsolatban.
Többek között írnak a Gólyahír egyesületről is, ami hasonló a Bölcső alapítványhoz.
üdv.cicó
Előzmény: Lencsi (26)
Lencsi Creative Commons License 2001.08.22 0 0 26
Sziasztok
Nem hiszem, hogy létezne olyan, hogy: anonim szülés. Nemrég volt egy eset: az anyuka egy kórház elé tette az újszülöttet. A hír folytatása: a rendőrség keresi az anyát. Miért? Ha lett volna egy inkubátor a kórház előtt, akkor OK lenne, íg meg bűntett? Miért nem lehet mindenféle papír nélkül szülni? Még annak az anyukának is végig kell várnia a kórházban egy csomó adminisztrációt (vajúdás közben) aki végig járt terhesgondozásra és van választott orvosa.
lubos által írt lehetőségekről nem hallottam, pedig elég sok szakirodalmat (kismama magazin, baba-patika stb) olvastam és nyitott füllel járok a világban. Szerintem nem propagálják ezeket eléggé, bár a normális az lenne, ha minden kórházban lehetne anonim módon szülni.
Azon már én is elgondolkodtam, hogy lehet-e olyan, hogy a hozzátartozók nem veszik észre azt, hogy valaki terhes. Én 50 kilóval mentem szülni, de a vége felé többen átadták az ülőhelyet, kabát nélkül nem tudtam volna letagadni a terhességemet. Esetleg nagyon kövér nő tudja megtenni, hogy folyamatosan fogy és így az összsúly nem változik.
iceberg Creative Commons License 2001.08.18 0 0 25
www.bolcso.hu
Előzmény: fourbaby (24)
fourbaby Creative Commons License 2001.08.18 0 0 24
Dear Lubos!
Ha van a Bölcsö Alapitványról pontosabb cimed vagy elérhetőséged kérlek add meg, szeretnék segiteni.
Előzmény: lubos (22)
lubos Creative Commons License 2001.01.15 0 0 22
Kedves tündérlala!

Tudtommal megoldott már hellyel-közzel az anonimitás. Ismeroseim fogadtak örökbe picit a Bölcso Alapítványon keresztül. Budavári Zita az, aki éjjel-nappal várja a telefonhívásokat olyan krízisbe került kismamáktól, akik nem tudják mitévok legyenek. Szekszárdon van az alapítvány kismama szállása, ahová bárki (!) leköltözhet a szülésig. Vannak szülész-nogyógyászok, akik minden fizetség nélkül végzik a terhesgondozást és levezetik a szülést. Sok mamának a szülei sem tudják, hogy miért és hova tunt el kicsiny lányuk...
Egyébként a mama minden jelentkezo örökbefogadót megismerhet és a dönto szót o mondja ki: melyik pár nevelje fel a gyermeket. Így akár egy hónapos korában már otthona van a picinek. Még valami nagyon fontos: még a "lemondó nyilatkozat" aláírása elott (kb. szülés után 2 hét) is meggondolhatja magát az anya. Többször elofordult már, hogy mégsem váltak meg a babától. Semmiféle retorzió nincs ellenük ilyen esetben sem. Egyébként az alapítvány mottója: "Egy se vesszen el a kicsinyek közül." 6 éve muködnek!!!

Szóval mégiscsak a lelkivilágukban sérültek ezek az emberek, akik nem is próbálnak megoldást találni. Itt a topicban is sokan a felelosöket keresik, nem a megoldást.

Üdv:

lubos

Előzmény: tündérlala (13)
tracy Creative Commons License 2001.01.15 0 0 21
Azért nem ilyen az a törvény, csak annyi történt, hogy kb. két évvel ezelőttig a kisbaba megölését rendes emberölésnek tekintették, és azon belül a "csökkent beszámítási képesség" miatt enyhébben ítélték meg. Most meg van egy külön "újszülött megölése" nevű bűncselekmény, amire ugyan kevesebb büntetés jár, viszont nem lehet enyhítő körülményként beszámítani ezt a csökkent dolgot. Gyakorlatilag nincsen nagy különbség...
Viszont a büntetőjog sajnos alkalmatlan arra, hogy meggátolja ezeket az anyákat abban, hogy megöljék a csecsemőjüket. Én nem is tudom, lehet, hogy ez hülye ötlet, de talán lehetne plakátozni, meg mindenféle módon propagálni (reklám, szórólap, ilyesmi) az örökbeadás lehetőségét, meg az inkubátorokat...
Előzmény: Törölt nick (20)
MrPete Creative Commons License 2001.01.15 0 0 19
Volt az anya a fókuszban, vagy valami hasonló gusztustalan műsorban, és aszonta, hogy nem tudta, hogy terhes, mert nem úgy mozgott a gyerek, meg, hogy nem tudta, hogy szülni fog. Egyébként többszörösen deprivált roma nő utolsó putri falu legszélén az illető, és 5 gyereke már van.
Ezekszerint azt hitte, hogy szarnia kell ?! Én még nem szültem nem tudom -és, ha minden jól megy nem is fogok-, de ezexerint a szülés összetéveszthető egy kiadós székrekedéssel???

Régi morbid rasszista vicc, csak haladóknak:
-Honnan tudja a cigány, hogy szült?
-Pislog a szar.

Hiába, a valóság minden képzeletet felülmúl

Laja73 Creative Commons License 2001.01.15 0 0 18
Aha...tk. azért kérdeztem, mert én arra gondoltam, hogy sokszor a férj/strici/stb erőszakkal kényszeríti az ilyesmire a nőt. Vagy a szerencsétlen előre tudja a végét, és inkább önként megteszi.

Nem tudom mit lehetne tenni, annyira primkó néhány ember.

Előzmény: tündérlala (13)
Kalóz Pepi Creative Commons License 2001.01.15 0 0 17
..és ki ítéli el a körülményeket, amikor egy rosszkor jött ( védekezés mellett is előfordulhat!!!) terhesség tönkretehet egy családot, mert elveszik a munkahely, pAcipöci a GYES, A KISGYERMEKES ANYÁKAT NEM SZÍVESEN ALKALMAZZÁK...
Nem lehetne ezen változtatni előbb, és csak utána szigorkodni?
Bár ha hetvenéves lennék és férfi, asszem én is nagyon szigorúan tudnék dönteni holmi válsághelyzetes nőcik sorsáról...:)
Tééllleg...
Előzmény: tündérlala (16)
tündérlala Creative Commons License 2001.01.15 0 0 16
Szia kedves Pocak,

Az általad említett szenvedés komoly hatására is gondoltam, amikor ezt írtam:
"Mindez kombinálódva a pánikkal, a szüléskor csaknem beszámítathatatlan állapotot eredményező fizikai és érzelmi gyengeséggel, labilitással..."

Egyébként mindezt a jogalkalmazók is erősen figyelembe veszik amikor ítélkeznek az esetekben.

Számomra továbbra is az egyik fő kérdés:
De ki ítéli el azt a jogszabály alkotót, aki adminisztratív okokra hivatkozva gyakorlatilag lehetetlenné tette az anonim szülést/örökbeadást, és ezzel hozzájárult a szomorú esetek gyakoribbá válásához???

Előzmény: Pocak (14)
BahnScorper Creative Commons License 2001.01.15 0 0 15
Hogy hogy lehetne? Preventive. Nagyon preventive ingyen koton (hogy ne purcanjunk ki gyors ütemben éccben, azér' is), kevéssé preventive ingyen abortusz, végszükségként időn túli abortusz. Még így is jobb és olcsóbb, mint megtölteni a sitteket csecsemőgyilkos anyákkal, illetve a csecsemőotthonokat állami gondozottakkal...
Pocak Creative Commons License 2001.01.15 0 0 14
Sziasztok,

Ha egy _férfi_ öli meg a csecsemot, az közönséges hidegvérrel elkövetett gyilkosság.
Az anyák által elkövetett csecsemogyilkosságnál talán szerepet kaphat a szüléshez társuló iszonyatos szenvedés is.

tündérlala Creative Commons License 2001.01.15 0 0 13
Például:
- a környezet tartós megvetése miatti "szégyene", ha egy titkos kapcsolatból van a terhesség, vagy "leányanya" (elképesztő erősek még ezek a társadalmi kirekesztések, a megvetés),
- félelem a gyermek felneveléséhez kapcsolódó anyagi és mentális kapacitás hiányától,

stb.

Mindez kombinálódva a pánikkal, a szüléskor csaknem beszámítathatatlan állapotot eredményező fizikai és érzelmi gyengeséggel, labilitással - nos több más tényezővel együtt ezek vezethetnek ehhez a kétségbeesett, hibás "problémamegoldáshoz".

Tudom, hogy a kérdés összetett, és nem gondolom, hogy létezik bölcsek köve, egy pofonegyszerű megoldás.
De abban biztos vagyok, hogy a jelenlegi képmutató, működésképtelen hozzáállás gyökeres megváltoztatása az anonim szülés és örökbeadás kérdésében nagyon sokat segíthetne a dolgon, és az alábbi előnyökkel (is) járna:

- egy fogyó nemzet kevesebb 0 napos képviselője landolna kukákban,
- kevesebb örökre sérült, feldolgozhatatlan bűntudattal kűzdő, meghasonlott anya lenne,
- sok-sok gyerekimádó, örökbefogadásra váró pár lenne kimondhatatlanul boldog, hogy átvállalhatja a szülői státuszt, annak minden terhével együtt.

tündérlala

Előzmény: Laja73 (12)
Laja73 Creative Commons License 2001.01.15 0 0 12
Például ?
Előzmény: tündérlala (11)
tündérlala Creative Commons License 2001.01.15 0 0 11
Igen száz éve is voltak sajnos.
De a legfontosabb kérdés a MIÉRT???

Azt hiszem, a borzongásos reakción túl ez lenne a sokkal fontosabb kérdés, különösen az illetékesek részéről.
Miért következik be, hogy valaki legyőzi az egyik legerősebb, genetikailag programozott/determinált ösztönt, az anyaság hallatlan ösztönét? Aztán legyűri az emberöléstől írtózás iszonyú érzését, aztán a büntetéstől való rettegés terhét majd a várható társadalmi megvetéstől való félelmet is, - és megteszi a dolgot.
Miért???

Egyetlen válasz létezik: léteznek még erősebb félelmek, érzések, amelyek még a felsoroltakat is képesek legyőzni.

Előzmény: Kalóz Pepi (10)
Kalóz Pepi Creative Commons License 2001.01.15 0 0 10
Csecsemőgyilkosságok százéve is voltak..
Mindíg voltak és lesznek is olyan nők, akik megölik magzatukat-csecsemőjüket..
Lehet, hogy pesszimista vagyok, de pénz és fanatizmus nélkül nem hiszem, hogy meg lehet szüntetni a csecsemőgyilkosságokat.
Pénz a felvilágosításhoz és az esetleg ingyenes fogamzásgátláshoz kell, fanatizmus pedig a nők és a hivatalok meggyőzéséhez.
Országimázs....:((
tündérlala Creative Commons License 2001.01.15 0 0 9
Mondjuk azon is el kéne gondolkodni az illetékeseknek, hogy gyakorlatilag mennyire lehetetlen ma Magyarországon az anonim szülés.
És hogy ez mekkora bűntársként járul hozzá a problémához...
Egyszerűen leírhatatlan, hogy milyen nehéz a Babamentő Alapítvány munkája (amelyik a kórházak elé kihelyezett inkubátorokért küzd), és hogy mennyi adminisztrációs nehezítés történt épp a közelmúltban is.

A témához való érdemi hozzányúlásnál sokkal egyszerűbb a médiahisztéria, és a büntetés fokozásának kilátásba helyezése.

Tantus Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8
Én egy ideig azt hittem, hogy az újszülött megggyilkolása egy bizonyos-elmaradottabb, mind kulturálisan, mind mentálisan- réteg sajátossága. Aztán egy hírt olvastam, hogy egy hitoktató lány ölte meg a csecsemőt, és ő maga is belehalt a szülésbe. A dolog tehát társadalmilag minden osztályban előfordulhat. Szerintem azok az "anyák", akik ezt teszik, nem is tudnak a lehetőségeikről, arról, hogy mit lehet tenni ha nem akarod megtartani a babát. Már maga az is nonszensznek tűnik számomra, hogy nem veszik észre a terhességet addig, amíg segíteni lehetne. Másrészt a férj gyakran nem veszi észre a felesége terhességét- ez meg hogyan lehet(nálunk a férjem hamarabb ászrevette a terhességeimet, mint én...)?
A legjobban az borított ki egy múltkori hírben, hogy a lány vőlegénye segített megszülni a gyereket, majd ő ásta el a pincében a babát. Erre nincs mentség, még a szülés után fellépő elmezavarra sem lehet fogni a dolgot. Tényleg a legjobb módszer a felvilágosítás, de minél korábban kezdjük, annál jobb. Középiskolában a gyerekek nagy részének több szexuális tapasztalata van, mint annak, aki felvilágosítani akarja...
Laja73 Creative Commons License 2001.01.15 0 0 7
Én már sokat gondolkodtam ezen, de mindig abba a problémába ütköztem, hogy amíg lesznek annyira primkó emberek, akiknek ez a pici kis élet nem több egy rákos daganatnál, addig úgyis hiába minden. Lehet szigorítani a büntetést, de akkor félő hogy még kíméletlenebb és drasztikusabb módszereket választanak (terhesség erőszakos megszakítása, ilyesmi)
Azt mondjuk nem értem, hogy hogy a francba nem veszi észre a környezete egy nő terhességét, mert ilyeneket hallok, hogy senki nem is tudta róla. Ami részben hazugság, de azt sem hiszem, hogy egy egész falu hamisan tanúzik egy jelentéktelen valaki miatt.

Pocak Creative Commons License 2001.01.15 0 0 6
Amióta van babám, azóta én is megkönnyezem az ilyen híreket, és a döbbenettol egy ideig nem bírok megszólalni. A legrosszabb az, amikor valakinek már van gyereke, tehát valamiféle érzés, ismeret kell hogy legyen benne és a következot mégis megöli.

Állítólag az ilyen anyák végtelenül
- kiszolgáltatottak
- buták
- és nincsenek tisztában a tettükkel.

Azzal, hogy a büntetési tételt felemelnék, nem lenne kevesebb a csecsemogyilkosság, mert sokszor nem derül fény az esetre.

Szvsz az általános iskolai felvilágosítás nagyon fontos lenne (de ezt már annyi témában leírtuk, oszt mégse történik semmi), ezenkívül a védonoket lehetne (kellene) rászabadítani az ilyen anyákra. Persze ehhez nagyobb megbecsülés és eszközök kellenek.

morticia addams Creative Commons License 2001.01.15 0 0 5
"miért nem tesz semmit a család, a férj,"

1.Eleg gyakran nincs csalad, hatter.(legalabbis megfelelo)
2.Eleg gyakran nincs ferj.
3.Ha van is, legalabb ilyen gyakran ki akarja rugni a gyereket az anyjabol.Szo szoros ertelmeben es tettleg is.

Abban nagy igazad van, hogy felkesziteni kellene a tarsadalmat ilyesmire, ennek megelozesere, stb.Hogy legalabb addig eljussanak, hogy kuka helyett az inkubatorig vigyek a csecsemot.
De addig is amig az ilyen "riportalanyok" fogalmazasgatlot emlegetnek(vicc nelkul!)addig ez nem az o felelosseguk vagy bunuk, hanem a tarsadalome.

Ide tennek +egy kerdest: Vajon az okosok, akik az abortusz szigoritasan dolgoztak, erre gondoltak-e?

Előzmény: Törölt nick (-)
Shitty Steve Creative Commons License 2001.01.15 0 0 4
senkit se érdekel
Előzmény: Törölt nick (2)
tracy Creative Commons License 2001.01.15 0 0 3
Nekem ugyanaz a véleményem, mint Neked, csak éppen dunsztom nincsen, hogy lehetne ellene tenni. Törvény tiltja, a társadalom elítéli, ezek megvannak. Talán (nagyon hosszú távon) a szexuális felvilágosítás útján...
Előzmény: Törölt nick (2)
Geitenbeffer Creative Commons License 2001.01.13 0 0 0
Talán kezdjük azzal, hogy elég nagy genyóság egy gyereket a 00-ba szülni...
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.12 0 0 topiknyitó
Újabb csecsemőt akart sorsára hagyni az anyja. Engem mindig megrázott, ha ilyesmiről hallottam - mióta pedig a két gyerkőcöm megvan, sírni tudnék (néha sírok is), amikor ilyesmiről hallok. Tehetetlen düh fog el, és gyűlölet az ellen, aki ilyet tesz.
A kérdést nagyon sokfelől meg lehet közelíteni: miért tesz vki ilyet, miért nem tesz semmit a család, a férj, hogyan lehetne ezt megelőzni...
Várom hozzászólásaitokat
D.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!