Keresés

Részletes keresés

jóváhagyott tücsök Creative Commons License 5 órája 0 1 11715
jóváhagyott tücsök Creative Commons License 7 órája 0 1 11714

Az időjárás - meteorológiai és csillagászati folyóirat

https://epa.oszk.hu/05000/05024

Ingama Creative Commons License 4 napja 0 0 11713

Jo. Majd meglàtjuk mi lesz....Ha maradnak a jelenlegi 26000 euros akkumulàtor cserék akkor nem sok jovot josolok....

Előzmény: jóváhagyott tücsök (11712)
jóváhagyott tücsök Creative Commons License 4 napja 0 1 11712
szilvatövis Creative Commons License 2024.08.17 0 0 11711

Bocs, félrement.

Előzmény: szilvatövis (11710)
sr1 Creative Commons License 2024.08.17 0 1 11709

Olvasd el a hozzászólásokat, aktíválják őket és hosszasan érvelnek - nincs alátámasztva adatokkal, stb. , pedig annyi is elég lett volna, hogy leírja: szerinte hülyeség.  

Előzmény: jóváhagyott tücsök (11708)
jóváhagyott tücsök Creative Commons License 2024.08.16 0 1 11708

Akkor elfővünk, nincs mese.:)

Előzmény: L.C.S. (11707)
L.C.S. Creative Commons License 2024.08.16 0 0 11707
Előzmény: jóváhagyott tücsök (11706)
jóváhagyott tücsök Creative Commons License 2024.08.16 0 1 11706

Bebizonyítottuk, hogy az IPCC AR5 jelentésében használt GCM-modellek nem képesek helyesen kiszámítani a megfigyelt globális hőmérsékletben szereplő természetes komponenst. Ennek oka az, hogy a modellek nem képesek levezetni az alacsony felhőtakaró-aránynak a globális hőmérsékletre gyakorolt hatását. A túl kicsi természetes komponens túl nagy arányt eredményez az üvegházhatású gázok, például a szén-dioxid hozzájárulásának. Ezért van az, hogy az IPCC az éghajlati érzékenységet több mint egy nagyságrenddel nagyobbnak mutatja, mint a mi 0,24°C-os érzékenységünk. Mivel a megnövekedett CO2 antropogén része kevesebb, mint 10%, gyakorlatilag nincs antropogén éghajlatváltozás. Az alacsony felhőzet főként a globális hőmérsékletet szabályozza.

 https://arxiv.org/pdf/1907.00165

jóváhagyott tücsök Creative Commons License 2024.08.16 0 1 11705

A felhőkről szóló tanulmány megmagyarázza az aeroszolok hatását


Az új kutatások szerint a légkörben lévő aeroszol részecskék nagyobb hatással vannak a felhőtakaróra - de kisebb hatással a felhők fényességére -, mint azt korábban gondolták. Az aeroszolok a légkörben lebegő apró részecskék, amelyek kulcsszerepet játszanak a felhők kialakulásában. Mivel az emberi tevékenység következtében az aeroszolok száma növekszik, az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) számos értékelése szerint jelentős hatással lehetnek az éghajlatváltozásra, mivel a felhők visszaverik a napfényt, és így hűvösebbé teszik a hőmérsékletet.


Az aeroszoloknak a felhőkre gyakorolt hűtő hatását azonban nehéz mérni, és ez jelentős bizonytalanságot eredményezett az éghajlatváltozásra vonatkozó előrejelzésekben. Az új tanulmány -- amelyet az Exeteri Egyetem vezetett, nemzeti és nemzetközi tudományos partnerekkel és az Egyesült Királyság Met Office-jával együtt -- a 2014-es izlandi vulkánkitörést használta fel ennek vizsgálatára.


"Ez a hatalmas aeroszolfelhő egy egyébként szinte érintetlen környezetben ideális természetes kísérletet biztosított az aeroszolváltozásokra adott felhőre adott felhőreakciók, nevezetesen az aeroszol felhőkre gyakorolt ujjlenyomatának számszerűsítésére" - mondta Dr. Ying Chen vezető szerző - "Elemzésünk azt mutatja, hogy a kitörésből származó aeroszolok körülbelül 10%-kal növelték a felhőtakarót." Ezen eredmények alapján láthatjuk, hogy a felhő-aeroszol kölcsönhatások éghajlatot hűsítő hatásának több mint 60%-át a felhőtakaró növekedése okozza.


"A vulkáni aeroszolok a vízcseppek méretének csökkentése révén a felhőket is fényesebbé tették, de ennek a napsugárzás visszaverésében lényegesen kisebb hatása volt, mint a felhőtakaró változásának." A korábbi modellek és megfigyelések szerint ez a fényesebbé válás volt felelős a felhő-aeroszol kölcsönhatások okozta lehűlés nagy részéért. A vízcseppek általában az aeroszol részecskék körül alakulnak ki a légkörben, így e részecskék nagyobb koncentrációja megkönnyíti a felhőcseppek kialakulását.


Mivel azonban ezek a felhőcseppek kisebbek és nagyobb számban vannak jelen, a keletkező felhők több vizet képesek megtartani, mielőtt az esőzés bekövetkezik - így a légkörben lévő több aeroszol több felhőtakaróhoz, de kevesebb esőhöz vezethet. A tanulmány műholdas adatokat és számítógépes tanulást használt a felhőborítás és a fényesség vizsgálatához. 20 év felhőfelvételeit használták két különböző műholdas platformról a régióból, hogy összehasonlítsák a vulkánkitörés előtti és utáni időszakokat.


"Ez a munka gyökeresen más, mivel nem modellekre támaszkodik; a legmodernebb gépi tanulási technikákat alkalmazza a műholdas megfigyelésekre, hogy szimulálja, hogyan nézne ki a felhő az aeroszolok hiányában." Egyértelmű különbségek figyelhetők meg a megjósolt és a megfigyelt felhő tulajdonságai között, ami felhasználható az aeroszol-felhő-éghajlat hatások értékelésére."

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220801111100.htm

jóváhagyott tücsök Creative Commons License 2024.08.16 0 1 11704
Előzmény: Látó 150 (11701)
szilvatövis Creative Commons License 2024.08.16 -1 0 11703

Vagyis a szarazfold folott elparolgo edesvizet a legkor siman kepes nagy tavolsagokra szallitani anelkul, hogy az csapadek formajaban visszahullna a szarazfoldre.

Eddig is el tudta nagy távolságokra szállítani, ezentúl sem fogja a kontinensek belsejébe szállítani. Azonban rengeteg tényező befolyásolja a folyamatot. A földhasználat, az evapotranspiráció, a folyószabályozás például. A kontinensek belsejében jó esetben 10-20-szor párolog el és hullik vissza minden vízcsepp, ami hatékonyan hűti a felszínt. Az emberi beavatkozás már globális átalakulást okozott, az óceánokból é1rkező csapadék betonvályúk között rohan vissza pár napon belül ugyanoda, anélkül, hogy többszörös csapadékot képezne.

Ez nagyon felborítja a szárazföldek csapadékeloszlását.

 

Előzmény: Auralianus (11702)
Auralianus Creative Commons License 2024.08.16 -1 0 11702

Rossz pelda, rossz ertelmezes

Nem minden felhobol lesz csapadek... a felhozet anelkul is fel tud oszlani, hogy csapadekka valna...

Tehat ha van egy 10 literes vodrom amit 20 literesre cserelek, akkor 10 liter helyett 20 liter vizet tudok anelkul tarolni, hogy kicsordulna belole a viz. Vagyis a felmelegedo legkor tobb vizet kepes tarolni anelkul, hogy az csapadek formajaban visszahulljon a felszinre. Vagyis a szarazfold folott elparolgo edesvizet a legkor siman kepes nagy tavolsagokra szallitani anelkul, hogy az csapadek formajaban visszahullna a szarazfoldre. Vagyis a melegedessel novekedo tobblet parolgas valoban tobblet csapadekot kepez, de a csapadek eloszlasa es intenzitasa IS igen jo esellyel meg fog valtozni.

Ha tobbletmelegedessel torvenyszeruen tobbletfelhozet is jarna, akkor az oceanok folott MINDIG felhosnek kellene lennie az egnek... es ezt meg csak belatni sem nehez... a megfigyelesek meg valamiert nem ezt tamasztjak ala...

Előzmény: szilvatövis (11700)
Látó 150 Creative Commons License 2024.08.16 0 1 11701
szilvatövis Creative Commons License 2024.08.16 0 1 11700

Hiába nő a légkör vízmegtartó képessége, az elpárolgott csapadéknak le kell hullania maradéktalanul.

Pontosan annyi csapadék hull, amennyi elpárolog, csak több víz lesz a légkörben.

Egy példa:

Van egy 10 literes vödröd, amibe csöpög a víz. Napi egy liter. Ugyanennyi ki is csorog belőle. 

Hiába cseréled ki a vödröt 20 literesre, miután megtelt, ugyanúgy napi egy liter víz fog belecsöpögni és kicsorogni is belőle.

Ha növeled a belecsöpögést, akkor növekszik a kicsorgás is.

 

Tehát a melegedéssel együttjáró többletpárolgás (ami hatékonyan hűti a felszínt) többlet csapadékot is eredményez.

Többletcsapadékhoz többletfelhő is jár. Nincs olyan törvényszerűség, hogy a magasabb abszolút légköri páratartalom önmagában kevesebb felhővel járna, tehát ha mégis van ilyen megfigyelés annak okát a felhőképződés törvényszerűségeiben, peremfeltételeiben kell keresni. Például a naptevékenység modulálta kozmikus sugárzásban, aerosol részecskék mennyiségi változásában, hotspotokban, egyéb kondenzációs magképző folyamatokban.

 

Az egész felhőfedettség témakör nem eléggé megkutatott és nyilvánvaló hibás premissza arra építeni, hogy ez egy pozitív visszacsatolás, ugyanis ez azt jelentené, hogy minél melegebb a légkör annál kevesebb a felhő, a végén teljesen eltűnik a felhőfedettség.... szét kell nézni a jó meleg amazonasi esőerdők fölött az égen, hogy mennyire nincsenek arrafelé felhők! 

Előzmény: Auralianus (11698)
Auralianus Creative Commons License 2024.08.16 0 0 11699

+1 ez igen jol magyarazza azt az Orszagos Meteorologia Szolgalat megfigyeleseit is: https://met.hu/eghajlat/eghajlatvaltozas/megfigyelt_hazai_valtozasok/homerseklet_es_csapadektrendek/felhasznalt_adatok/

Csapadekos napok szama csokken, csapadek menyisege es a csapadekintenzitas novekszik. Tokeletesen osszeall a kep.

Előzmény: Auralianus (11698)
Auralianus Creative Commons License 2024.08.16 0 0 11698

"Hova lesz a sok víz, fennmarad az égen?"

Igen, pontosan ezt jelenti, hogy a levego vizmegtarto (paramegtarto) kepessege a homerseklet novekedesevel egyenes aranyban no. Mivel a parolgas linearisan, a paramegtartokepesseg meg exponencialisan no, ezert ezt nem is kulonosebben nehez belatni.

SOT

 

Pontosan emiatt alakulhatnak ki hirtelen az aradasszeru esozesek is. Hacsak nem feltetelezed ugyanis, hogy egy ozonvizszeru esozest a kornyeken kiugro erteku parolgas eloz meg, akkor marad az a magyarazat, hogy a legkorben felhalmozodott nagymennyisegu para a hirtelen lehules kovetkezteben egyidejuleg kicsapodva kis teruleten nagymennyisegu csapadekot eredmenyez.

Előzmény: szilvatövis (11694)
szilvatövis Creative Commons License 2024.08.15 0 1 11697

No jó, de a légköri rezervoár csak egyszer tud több vizet befogadni, a többlet az óceánokból pedig folyamatos.

 

A többlet párolgásnak többlet esővel kell járnia, mert különben végül az egész óceán fölpárolog az égbe.

 

Tehát többet párolgás kevesebb felhő, többlet csapadék.... nem áll össze a kép.

 

Előzmény: Vödör1 (11695)
sr1 Creative Commons License 2024.08.15 0 1 11696

Ha van oxigén és sugárzás, akkor lesz ózon is. Felülröl a légköri ablak sem változott. A smog sem lehet globális jelenség.

Előzmény: szilvatövis (11690)
Vödör1 Creative Commons License 2024.08.15 0 0 11695

Gondolom tobb parat tud felvenni a melegedo legkor felhokepzodes nelkul.

 

"ugyanis a melegedő légkör a hőmérséklettel exponenciális függvény szerint növekvő mennyiségű vízgőz megtartására képes (1 °C melegedés esetén +7 %-kal), a párolgás sebessége ugyanakkor hozzávetőlegesen csak lineárisan nő a hőmérséklettel."

Előzmény: szilvatövis (11694)
szilvatövis Creative Commons License 2024.08.15 0 2 11694

Ezért a felhőképződéshez szükséges fizikai feltételek a légkörben egyre nehezebben teljesülnek, így a globális megfigyelések eredménye tulajdonképpen nem meglepő."

 

Egyre több víz párolog el, ahogy melegszik a légkör.

Egyre kevesebb a felhő.

Hova lesz a sok víz, fennmarad az égen?

Előzmény: L.C.S. (11691)
jóváhagyott tücsök Creative Commons License 2024.08.15 0 1 11693

https://moly.hu/konyvek/andrew-h-knoll-a-fold-rovid-tortenete

 

Ebben írtak olyasmit, hogy amíg egy nagy szuperkontinens volt, a közepén folyamatos szárazság volt. Emiatt kihalások voltak, stb...

Szóval a jelenlegi kontinensek között áramló hűtővíz a jelenlegi élet alapja.

jóváhagyott tücsök Creative Commons License 2024.08.15 0 1 11692

A tiszta légkör magyarázná az ókori melegebb időszakokat is, fix co2 mellett. Közben a vulkáni és gyengébb naptevékenység hűtött időnként.

Így viszont nem sokat játszik ez a kevéske CO2, mert nem emiatt melegszünk, hanem a tiszta levegő miatt. (ez magyarázná a konstans TSI-t is.)

Magyarán ez a meleg időszak a normális állapot, ha tiszta a levegő.

Előzmény: szilvatövis (11690)
L.C.S. Creative Commons License 2024.08.15 0 0 11691

"Egy közelmúltban megjelent, műholdas sugárzási adatsoron alapuló tanulmány szerint az elmúlt két évtizedben tapasztalható tényleges melegedést kétharmad részben okozta a felhőzet globális csökkenése, és csak egyharmad részben a megnövekedett üvegházhatás.

EZ AZT BIZONYÍTJA, HOGY – A „MÉG VAN IDŐNK” NARRATÍVÁVAL SZEMBEN – MÁRIS BEINDULTAK HATALMAS LÉPTÉKŰ ÖNGERJESZTŐ TERMÉSZETI FOLYAMATOK.

A felhőzet globális csökkenésére kézenfekvő fizikai magyarázat létezik, ugyanis a melegedő légkör a hőmérséklettel exponenciális függvény szerint növekvő mennyiségű vízgőz megtartására képes (1 °C melegedés esetén +7 %-kal), a párolgás sebessége ugyanakkor hozzávetőlegesen csak lineárisan nő a hőmérséklettel. Ezért a felhőképződéshez szükséges fizikai feltételek a légkörben egyre nehezebben teljesülnek, így a globális megfigyelések eredménye tulajdonképpen nem meglepő."

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240813/tobb-mint-ijeszto-ami-tortenik-sulyosabb-a-klimavalsag-mint-gondolnank-703645

szilvatövis Creative Commons License 2024.08.15 0 1 11690

A megfigyelés jogos, a Napnak nincs köze hozzá.

- Ózonréteg elvékonyodás.

- Szmog csökkenés (korom) globális elhomályosodás után globális megvilágosodás.

- Hajók kéndioxid kibocsátásának korlátozása.

- Egyéb légköri jelenségek, légköri dinamika erősödése.

Előzmény: Wanblí Iyeska (11688)
szilvatövis Creative Commons License 2024.08.15 0 1 11689

Még a lélegzetem is visszatartom... :-)

Előzmény: jóváhagyott tücsök (11687)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2024.08.15 0 0 11688

Nekem is feltűnt, persze csak a szubjektív tapasztalás szintjén, hogy az utóbbi néhány évben nagyon erősen süt a nap, gyakorlatilag a tél végétől egészen az ősz közepéig, végéig.

Gyerekkoromban ilyen nem volt.

Elképzelhető, bár hangsúlyozom, hogy csak laikus okoskodás, hogy nem lehet a melegedés egészét a légköri ÜHG-gázok koncentrációjának növekedésére fogni, elképzelhető, hogy kozmikus tényezők - pl. a Nap kisugázott energiájának akárcsak kismértékű növekedése - is szerepet játszik a folyamatokban.

Előzmény: sr1 (11677)
jóváhagyott tücsök Creative Commons License 2024.08.15 0 1 11687

Ilyen kijelentésekért rád fog szállni a hatóság.:)

https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu

Előzmény: szilvatövis (11686)
szilvatövis Creative Commons License 2024.08.15 0 1 11686

Ott sántít, hogy a vizesbolygó is szabályozhatta magát és kibővíthette az időablakot, de igen... volt időszak amikor a Föld hógolyó állapotba került és az óceánok fenékig befagytak, mostanában is egyre ritkábbak az interglaciálisok, haladunk egy örök eljegesedés felé, amit csak évmilliárdok múlva olvaszt ki esetleg a növekvő Nap.

Előzmény: sr1 (11683)
szilvatövis Creative Commons License 2024.08.15 0 1 11685

Érdekes ez a folyékonyvíz időablak más szempontból is, ha lehetek egy kicsit offtopik.

Az élet keletkezésének rejtélye szerintem itt található, csak még a Nap keletkezése előtti, protocsillag létállapotban.

A Naprendszert alkotó, de akkor még kb. tízszeres naprendszer-tömegű gáz és porfelhő összehúzódásakor kényszerűen volt egy zóna ahol a víz folyékony állapotban csepp formátumban létezhetett. 

Az élet keletkezésének ideális helye és ideje.

Ez is egy időablakban létezhetett, ahogyan a protocsillag összehúzódásából felszabaduló hő mennyisége is folyton változott.

No ez csak mint gondolatébresztő....

Előzmény: sr1 (11683)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!