Keresés

Részletes keresés

mezzanine Creative Commons License 2001.01.16 0 0 43
N.G.

Köszi, nagyon tetszett a hozzászólás, mert nagyon sok információt tartalmazott nagyon érthetően...

Előzmény: NagyGaboca (42)
NagyGaboca Creative Commons License 2001.01.15 0 0 42
Azthiszem a babona a régi, az áltlános irástudást megelözö korbol származo nemzedékek közötti ismeret(tapasztalat)átadási renszer szerves része, melynek értelme mára jorészt kihunyt.
A szájrol-szájra legendák, történetek, mondák, regék, dalok, stb. közeli rokona a babona, aminek többféle, mára már szinte kihámozhatatlan ismeretanyag átadása volt a célja, ahol mi már nem mindig sejtjük, hogy egy-egy utalás mire is vonatkozik.

Néhány furcsa jelenség babonás magyarázatáról mamár tudjuk, hogy pontos megfigyelésböl, de hibásan levont következtetésböl áll.
Például a rettegett mocsári lidércek és az embert sötétben követö lidérclángok pontos mibenlétét ismerjük(és a babona keletkezési okát jol el lehet képzelni), de aki nem látott ilyet és nem tud a lidércfényröl semmit, annak ez is épp oly babona, mint a fekete macskátol vagy a szemmelveréstöl valo félelem.

Van olyan babona, mely erkölcsi tanitást, utmutatást tartalmaz rejtett, torzult formában.(pl. hogy el ne kiabáljam...)

És sokmindenre javasol gyogymodot, ami egyes babonáknál nem is oly buta, a régi emberek szintjén néha igan megfelelö orvosság a bajra.(na nem a lekopogásra stb. gondoltam, hanem mondjuk a hársfatea gyogyértékére, a fekete kakasvérrel szemben...)

A legtöbb babona proba az emberi elme által nem, vagy rosszul(félre)ismert jelenségek magyarázatára, s egyben kalauz az ismeretlen (valos vagy teljességgel valotlan) veszélyek elkerülésére..

A mai városi babona pedig ennek az ösi ismeretátadási rendszernek csökevényes maradéka, amiböl az igazság már rég iskolai tantárgy lett, és ami maradt az a mindenki által hitt és szeretett mesevilág...

Előzmény: mezzanine (37)
Wágner úr Creative Commons License 2001.01.15 0 0 41
Egy Pofa Sörér' benne vagyok minden aljasságba'.... hukk, bocsánat.... miután én valamikor Csemulpo tájékán rúgtam be először (Könyv szerint)... a szegény szülőknek má' úgyis mindegy, sőt, benne lennének, hogy ilyen olcsón üzletet csinálhassak... Sööööört! (babonátlanul)
Előzmény: mezzanine (4)
mezzanine Creative Commons License 2001.01.15 0 0 40
Levendula.
Olvasd el a (4). hozzászólást. Semmi sem változott?
Előzmény: Levendula (39)
Levendula Creative Commons License 2001.01.15 0 0 39
Lekopogom, nem.
Wágner úr Creative Commons License 2001.01.15 0 0 38
Én, kérem szépen, egyáltalán nem vagyok babonás... hukk, bocsánat... csak tapasztalatból hiszek az előjeleknek... ja! Mondjuk, van egy esőcsináló sztrovacsek itten a kikötői csapszékbe'... na, eztet mindig óvatosan elkerülöm... hukk, na igen... mer'hogy ha ez beleköp a Sörbe... brrr.. abból mindig sűrű pofoneső csinálódik és asztal- meg széklábakkal csapkodnak... és ez egy tuti előjel! Egészség!
Előzmény: mezzanine (36)
mezzanine Creative Commons License 2001.01.14 0 0 37
Eddig nagyjából mindenki azt mondta: a babona hülyeség, még ha néha mi is műveljük. Más vélemény?
mezzanine Creative Commons License 2001.01.14 0 0 36
Herr Wágner.
És állítja mester, hogy Ön valójában nem is babonás? Egyáltalán nem...?
Előzmény: Wágner úr (35)
Wágner úr Creative Commons License 2001.01.14 0 0 35
Miután minden Pofa Sörkor háromszor köpök hátrafelé a bal... vagy jobb... erre most pontosan nem emléxem... vállam alatt... vagy felett... mindegy... elmondhatom, hogy 1 nagy marhaság a babonáskodás! Sööört ide... és ne álljon senki a hátam mögé! Egészség!
mezzanine Creative Commons License 2001.01.13 0 0 34
Csak azért, hogy valakit érdekel-e még a téma....
Előzmény: mezzanine (33)
mezzanine Creative Commons License 2001.01.10 0 0 33
Köszike!
Előzmény: gReg (32)
gReg Creative Commons License 2001.01.10 0 0 32
Bocsi :-) Szóval vmi olyasmi lehet lefordítva, hogy "Van valami babonaság a babonák elkerülésében."
Előzmény: mezzanine (31)
mezzanine Creative Commons License 2001.01.10 0 0 31
(Egy kis OFF. Van egy békönös mackósajt fajta, de így van ráírva: Bacon-es... :-))) )
Előzmény: mezzanine (30)
mezzanine Creative Commons License 2001.01.10 0 0 30
Fordíts kérlek! Itt nem mindenki tud spanyolul... :-)
Előzmény: gReg (29)
gReg Creative Commons License 2001.01.10 0 0 29
"There is a Superstition in avoiding Superstition." - Sir Francis Bacon -
mezzanine Creative Commons License 2001.01.10 0 0 28
Több okos embertől is olvastam mostanában, hogy nem véletlen a babonák életképessége az emberek között. Valami olyasmi a teória, hogy ugye X bizonytalan állapotban van. Tegyem? Ne tegyem? Szeret? Nem szeret? Stb. X számára nagyon hátrányos, ha sokáig parázik ezen, hiszen közben telik az idő, a dolgok változnak, pl. a szeret-nem szeret ügyben Mancika ráun, hogy X már 2 hónapja nem kezdeményez, és Y-ra kezd kacsintgatni...
A babona alapján való döntés teljesen irracionális ugye. Mégis, X tépkedi a kamilla szirmait, a végén kijön, hogy SZERET!, és összeszedi magát, meghívja Mancit moziba. Vagy kijön, hogy: nem szeret. Akkor meg nem tölti tétlenül az idejét, el kezd Klárika körül sündörögni.
Legalább történik valami!!! A dolgok működnek, nem áll a gépezet. Többek között erre jó a babona...
Előzmény: Kilroy (23)
mezzanine Creative Commons License 2001.01.10 0 0 27
Kilroy.

Szerintem, ezt a vitát, beszélgetést azzal kellene majd lezárnunk, hogy közösen megfogalmazunk egy definíciót, amelyet mind elfogadunk. Nem baj, ha addig csak szubjektív dolgokat mondunk, vagy nem törekszünk minden hozzászólásunkban a babona fitti meghatározására. Ellenkezőleg: összehordunk egy nagy kupac véleményt, átrostáljuk, meggyőzögetjük egymást, és a végére letisztul a dolog.

Mellesleg, helyesen minden topiknak valamiféle konklúzióval kellene végződnie szerintem.

Előzmény: Kilroy (23)
Justin Creative Commons License 2001.01.10 0 0 26
Nem tudom én sem.Számomra kicsinyes dolognak tűnik az,hogy az emberek magukat nyugtatgatják,így,úgy,amúgy.Lehet,hogy nem ez a helyes szó,nem tudom.
Előzmény: mezzanine (25)
mezzanine Creative Commons License 2001.01.10 0 0 25
Justin.
OK. Én is úgy érzem, hogy sok babonának valamiféle téves megfigyelés az alapja. Viszont nem értem, miért nevezed "kicsinyesnek" az efféle próbálkozásokat.

A babona lényege - kicsit közhelyesen - szerintem ez:
Az emberi tudat egyik nagy ellensége a bizonytalanság. Az emberek ezért mindenféle eszközzel megpróbálják az eseményeket előre jósolni, megpróbálnak nem ismert dolgokról információt szerezni. Na, de mi különbözteti meg a babonát a többi, erre használatos módszertől? A babona segítségével valmilyen 'A', általában jelenségből következtetünk 'B' dologra. A babona sajátja, hogy 'A' és 'B' között semmiféle bizonyítható ok-okozati kapcsolat nincsen. Sőt! A vérbeli babona az, amikor még csak az igénye sem merül fel a babonásnak arra vonatkozólag, hogy ezek között valamiféle racionális viszonyt fedezzen fel.

Ennek alapján nem tartom babonásnak azt, aki pl. elhiszi, hogy ha bőrré száradt békával kenegeti az arcát, akkor lassan megszépül. Ő azért nem babonás, mert úgy sejti, a békatetem valamiféle kémiai anyagot tartalmaz, ami a bőrén keresztül a szervezetébe jut, stb...

Előzmény: Justin (22)
leha Creative Commons License 2001.01.10 0 0 24
én don Fülig de James uralkodótársam nézeteit vallom, miszerint csak a hülye babonás, mert intelligens ember tudja, hogyha reggel kiköp mind a négy égtáj felé és nem hagyja otthon a nyúllábat, amit a Pepita Ofélia nevezetű női hölgytől kapott, akkor még a Zöld Pofa sem árthat neki (csak nagyon monszunos időben)
Kilroy Creative Commons License 2001.01.10 0 0 23
Azt hiszem, függetlenül attól, hogy milyen mélyre óhajtotok/óhajtunk menni a dologba, szükséges lenne vmiféle definíció a babonáról, enélkül az egész elemzés/beszélgetés csak szubjektivitások sora lesz, ami csak meglehetősen korlátozottan vezethet bármiféle eredményhez vagy továbblépéshez. Persze a babona aligha könnyen definiálható és még az esetleges definíciók után is valszeg elég szubjektív vélemények fognak születni, de azért talán érdemes megpróbálkozni a dologgal, hátha valami érdemleges sül ki belőle a végén(?).

Én egyébként (asszem) csak minimálisan vagyok babonás, és valszeg semmiféle hit szintjén nem mozog a dolog, inkább csak a babonához kötődő cselekvésekben nyilvánul meg, leggyakrabban pl. abban, hogy lekopogok (néha még a 'balkéz-középső ujj-alulról fölfelé'-t is betartom).

Kilroy

Justin Creative Commons License 2001.01.10 0 0 22
Nos a babona szerintem az emberi elme kicsinyes próbálkozása arra,hogy jobban érezze magát.Bizonyos kis nüanszokról kitalálta,hogy az nem jó úgy,és akkor ez,vagy az történhet.Valszeg voltak összefüggések,tehát például valaki elment egy létra alatt,és a következő lépésnél teszem azt megbotlott.Vagy megbotlott a küszöbön,és utána beverte a fejét sorolhatnám.Pozitív dolog nem jut eszembe.Szóval nagyjából ennyi.

Azért is.Látszódjon.

Előzmény: Justin (21)
Justin Creative Commons License 2001.01.10 0 0 21
Na most itt van,vagy nincs itt?
Előzmény: mezzanine (18)
mezzanine Creative Commons License 2001.01.10 0 0 20
Persze, ólrájt! :-)
Előzmény: Justin (19)
Justin Creative Commons License 2001.01.10 0 0 19
Megpróbálom délután jó?Mostanra tökéletesen kiürült az agyam.:-(
Előzmény: mezzanine (18)
mezzanine Creative Commons License 2001.01.10 0 0 18
Na, definíció-próbálkozás? Nem vérre megy... :-)
Előzmény: Justin (17)
Justin Creative Commons License 2001.01.10 0 0 17
Télleg nem tudom.Erre nem tudok már mit írni.Igazad lehet különben,mert télleg vannak embertelen,és vannak jópofa babonák is.
Előzmény: mezzanine (16)
mezzanine Creative Commons License 2001.01.10 0 0 16
Egyre inkább vallom, hogy a babona önmagában nem rossz dolog, de az "izébizé" babonáknak vannak eléggé káros kihatásaik.

Kedves babonának tartom a szerelmi babonákat, pl. ha egy illető körmeink között áthúzott hajszála bepöndörödik, akkor szeret minket, stb. ...
"Izébizé" babonák viszont a homortalan, embertelen babonák, amik sajna általában eléggé normatívak is. Pl. a balkezeseket szadizni, hogy legyenek jobbkezesek, vagy vallási babonák, amik során bizonyos jegyekkel rendelkező embereket kiközösítenek, megsütögetnek...

Előzmény: Justin (15)
Justin Creative Commons License 2001.01.10 0 0 15
Passz.Ha tudnám,biztos mondanám.Szerintem inkább önmegnyugtató jelentősége lehet,de ez nem biztos.Talán egy kicsit ostobaságnak is tartom.
Előzmény: mezzanine (13)
mezzanine Creative Commons License 2001.01.10 0 0 14
(Nem értek egyet. Szerintem, igenis van, aki annyira nem babonás, hogy ezt a mondatot minden további nélkül kimondja, de mellete beszámítható...)
Előzmény: mezzanine (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!