Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2017.11.17 0 0 7

Hogy továbbgondoljam a kérdést, mi tekinthető egy útkereszteződésnek, és mi többnek?

Néhány érdekes helyszín Budapestről:


Róna utca - Erzsébet Királyné útja sarok -- A Róna utca kéttestű út, és egy kereszteződés? Vagy két egymással ellenkező irányú út, és két külön kereszteződés egymástól 30 méterre? Régen nem voltak se lámpák, se egyirányú forgalmú út se behajtani tilos táblák a Róna utcán... de a macisajt ott volt a Róna utcáról érkezőknek. Forgalmi vizsgán a vizsgabiztosok kedvenc szivatása volt, hogy kanyarodj balra a Róna utcáról. Ugye nem felejted megadni az elsőbbséget a szembe jövőknek, 30 méterrel a tényleges balra kanyar után?

 

Szerémi út - Galvani utca sarka. Külön útkereszteződései vannak-e a lehajtóknak, vagy az egész egy kereszteződés?

 

A durva az, hogy nem egyértelműek az elsőbbségi viszonyok, ha egy kereszteződésrőé van szó, ha többről...

Inner Circle Creative Commons License 2001.01.08 0 0 6
Hújjuj, akkor a múltkor jogosan vágtak meg a szürkemedvék... lehet hogy fizetnem kell? Azért megpróbálom még elkenni. Kösz! :)

"Vannak aztán a tankcsapdával (fekvőrendőrrel) ellátott torkolatok, ahol az útnak látszó aszfalton haladva könnyű azt hinni, hogy az ott jobbkéz felől nem úttest, hanem járda, így nincs is útkereszteződés. Aki meg onnan jön, esetleg belelép a gázba, mert ő jön jobbról. "

Ha valaki a fekvőrendőrről akar vészstarttal kilőni, akkor úgyis akkora hülye lehet, hogy ha tábla lenne, se állna meg. :)

Mikor vezetni tanultam, folyton lakótelepekre hordtak, ahol az összes tipikus zsákutca-parkolónál meg kellett állni, mint jobbkezes utcánál, még ha a kijárójuk a járda szintjén volt is - az úttest helyett a házakat kellett nézni, hogy van-e köztük lyuk. (Egyébként is keserű tapasztalat, hogy annak van elsőbbsége akinek megadják, úgyhogy én vitás helyzetben megállok és integetek.)

Jeléül hogy vannak tudatlan kollegáink is, az Autóséletbe beírt egyszer egy tag a következővel:

Lakott területen belül egy út 70-nel volt kitáblázva, majd egy kereszteződés előtt 60 volt kitéve. A kereszteződés után 60 és 70 között elkapták az urat, és fizetnie kellett. Szerinte ez jogtalan volt, mert a 60 csak a kereszteződésig tartó szakaszra vonatkozik (biztonsági lassítás). Kérdezi, hogy akkor 60 vagy 70 a keresztezdődés után a megengedett?

(A megfejtés természetesen az, hogy 50.)

Előzmény: Zoldalma (2)
Harvester Creative Commons License 2001.01.08 0 0 5
Ismerek Óbudán egy kereszteződést, ahol 20 autósból talán egy adja meg a jobbkezet. Emiatt az eredetileg elsőbbséggel rendelkező autósok rutinosan megállnak, nehogy összetörjék a kocsit. Ha esetleg valaki autót akar töretni,akkor a Búza utca-Selyemfonó utca kereszteződésről van szó. A Selyemfonó utca úgy néz ki, mintha egy parkoló lenne, de nem az. Kőkeményen jobbkezes keresztezősdés, kinn van a sarkon az utcanévtábla is, egyszer megnéztem.

Hali
Harvester

Zoldalma Creative Commons License 2001.01.08 0 0 4
OK, nem is azért írtam, hogy majd ez megmondja a frankót, csak alapul. Amennyit még hozzá tudok füzni, az az, hogy szerintem a parkolók, vagyis az olyan aszfalt- és egyéb területek, ahova egyértelmüen csak parkolás, megállás céljából hajtanak be, nem számítanak ilyen szempontból útnak. A dülöutak szerintem számítanak, csak a jobbkezet nem kell megadni, mert nem burkolt út.

Z.

Előzmény: Brúsz (3)
Brúsz Creative Commons License 2001.01.08 0 0 3
Kedves Zöldalma, köszönöm, de sokszor ez a meghatározás nem igazán alkalmas arra, hogy ott helyben eldöntsük, tényleg útkereszteződésről van szó. Mondok néhány példát:

Lakótelepeken az öblös kialakítású parkolóhelyeken sokan eltérően értelmezik a dolgot: most egy útról van szó, amin parkolóhelyeket alakítottak ki, vagy két külön útról? Elsőbbségadás szempontjából nagyon nem mindegy.

Vannak aztán a tankcsapdával (fekvőrendőrrel) ellátott torkolatok, ahol az útnak látszó aszfalton haladva könnyű azt hinni, hogy az ott jobbkéz felől nem úttest, hanem járda, így nincs is útkereszteződés. Aki meg onnan jön, esetleg belelép a gázba, mert ő jön jobbról.

Országúton sebességkorlátozás-viták alapja lehet egy-egy becsatlakozó dűlőút, telekbejáró vagy a terepjárósok által kitaposott egérút.

Tudok egy pár helyet, ahol nehéz lenne eldönteni, hogy kereszteződésben vagyok-e, vagy nem.

Előzmény: Zoldalma (0)
Zoldalma Creative Commons License 2001.01.08 0 0 2
Tilos megállni:
[...]
d) útkeresztezodésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított öt méter távolságon belül, kivéve, ha közúti jelzésbol más következik; ez a tilalom nem vonatkozik az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló jármure, ha az a többi jármu bekanyarodását nem akadályozza;

Szolgálatodra :-)

Z.

Előzmény: Inner Circle (1)
Inner Circle Creative Commons License 2001.01.08 0 0 1
A kereszteződés engem abból a szempontból érdekel, hogy nem lehet benne megállni. Mikor tanultam, még olyasmi volt, hogy 5m-en belül, viszont a T-alakú kereszteződésekben szabad parkolni, ha az ember a forgalmat nem akadályozza. Ez még most is így hangzik hivatalosan?
Előzmény: Zoldalma (0)
Zoldalma Creative Commons License 2001.01.08 0 0 0
Nullázás helyett megteszi a hivatalos definíció (KRESZ):
a) Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület (közút), illetőleg magánterület (közforgalom elől el nem zárt magánút).
[...]
k) Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása.

Z.

Előzmény: Brúsz (-)
Brúsz Creative Commons License 2001.01.08 0 0 topiknyitó
Támpontot kérnék!

Az útkereszteződés felold bizonyos korlátozásokat, elsőbbséget kell adni, ha egyenrangú, a jobbkézszabályt kell alkalmazni. Néha nem is olyan könnyű eldönteni, hogy egy dolog útkereszteződés vagy garázsbejáró, parkoló, netán járda, esetleg valami más.

Meg tudja mondani valaki pontosan, hogy egy dolog mikor tekinthető útkereszteződésnek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!