Keresés

Részletes keresés

Abelard Creative Commons License 2001.03.06 0 0 21
Az amatőr közvéleménykutatás során olyan válaszoló egyáltalán nem volt, aki azt mondta volna, hogy egyáltalán nem akar szavazni senkire sem?
Szerintem meg az a félő, hogy ezek a szavazati joggal bíró emberek vannak többségben.
stones Creative Commons License 2001.03.06 0 0 20
Kinek jó a közvél.kutatási adatok kozmetikázása?

1.Jó a Megrendelő pártelnöknek: palira veszi a tagságát, hogy mílyen eredményes a szereplése. Választás után pofáraesés és egymásramutogatás.
2. Jó a Kutatónak, számíthat a pártvezér megrendeléseire. Viszont, választások után roló!
3. jó a népnek: megvezette a hamis véleményével a Kutatót is, pártvezért is. A választás után kiderül az igazság![A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Előzmény: totola (15)
totola Creative Commons License 2001.03.06 0 0 19
Kedves Seki Waker!

Köszönöm válaszod! Kérdésem! Akkor most lehet-e hinni a közvéleménykutatóknak. Pontosabban el lehet-e hinni azt, hogy amit ők mérnek, az a valósággal egyezik, vagy azt közelíti. Hiszen gondoljunk bele, a korábbi választások pontos végkimenetelét alig közelítették meg a hazai közv. kutató cégek. 94-ben ennek nem volt túl nagy jelentősége, hiszen elsöprő szoci fölény lett, de 98-ban már inkább, és 2002-ben szintén lesz jelentősége.
Ha azt írod, hogy egy országos felmérés drága, (de szerintem mindenképpen hitelesebb), egyszer kétszer lenne talán értelme nagyobb mintavételnek is. Nem gondolod? És amelyik cég ezt megcsinálja, és vaéóban pontosabb képet tud ezáltal nyújtani, az kapna többmegrendelést is a jövőben. Nem értem azt, hogy miért nem indítanak a cégek egymás között valódi versenyhelyzetet?

Üdvözlettel
totola

Előzmény: Seki Waker (18)
Seki Waker Creative Commons License 2001.03.06 0 0 18
Kedves totola!

A közvélemény-kutató cégeknek az az elsődleges érdeke, hogy megbízható adatokat szolgáltassanak. Ezt a célt legjobb szakmai tudásukkal szolgálják. Hazudni baromi ólcsó dolog, egy országosan reprezentatív felmérés elkészítése viszont eléggé drága mulatság. A mintavétellel manipulálni a legnagyobb ostobaság lenne. Ugyanakkor az egyes cégek némileg eltérő technikával és filozófiával dolgoznak. Az eltéreknek itt kell keresni az okát, nem pedig az egyes kutatók pártszimpátiáiban.

Előzmény: totola (15)
Seki Waker Creative Commons License 2001.03.06 0 0 17
Kedves Sumér!

Valamit félreértettél. Én ippeg hogy azt szoktam írkálni, hogy NEM hiszek a sötétben bujkáló MIÉP-esek legendájában. Az viszont kutatási adatokkal alátámasztható, hogy a radikális jobboldal hívei másoknál hajlamosabbak a stratigiai jellegű választási döntésre. Ez pedig azt is eredményezi, hogy tényleg csak a választások közeledtével kötelezik el magukat egyik vagy másik párt mellett. Azaz nem bujkálnak, csak később döntenek. Legalábbis ez így volt '98 tályékán. Ennek '98-ban tán az volt a legfontosabb, hogy több párt is eséllyel versenyzett ennek az összeségében kb. 3-4 százaléknyi szavazónak a kegyeiért. E tekintetben most kicsit más a helyzet.

Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.06 0 0 16
Kedves Seki!

Sokszor leírtad, hogy a MIÉP szavazókat nem lehet kimutatni, mert "lappanganak", bujkálnak ("sötétben bujkáló ellenforradalmárok"?) ettől a szokásos 1-2%. Hogyan sikerült most mégis szóra bírnotok őket 7% erejéig?

Előzmény: Seki Waker (7)
totola Creative Commons License 2001.03.06 0 0 15
Tekintve, hogy az utóbbi időben egymástól eléggé elütő közvéleménykutatási adatok jelentek meg, a topicot felhozom! Áll-e érdekében a közvéleménykutató cégeknek a megrendelő érdekében manipulálni adatokat! Pl. létezik-e olyan, hogy egy SZSDSZ féle közvéleménykutató inkább Pesten, egy konzervatív megrendelést teljesítő inkább vidéken kérdez? Kérdem mindezt azért, mert az átlagos egy-két ezer megkérdezettet ha elosztjuk az egész országra, akkor bizony térségenként egy-két fő jut csak! Ebben pedig negyob hibahatárt érzek, mint az átlagosan emlegetett 2-3%!
Mindenkit üdvözöl
totola
Seki Waker Creative Commons License 2001.01.04 0 0 14
Kedves luis! Szerencsésebb véletlenszerűen kiválogatni a mintába kerülőket. Ez esetben nehéz nagyon mellé lőni.
Előzmény: luis (9)
Seki Waker Creative Commons License 2001.01.04 0 0 13
Kösz az invitálást, de mostanában nem hiszem, hogy elvetődök felétek. Ha mégis, akkor írni fogok.
Előzmény: totola (8)
Seki Waker Creative Commons License 2001.01.04 0 0 12
Kedves Nick!

Az ország felnőtt lakosságát reprezentáló minták általában kicsik ahhoz, hogy megyénként is megbízható becsléseket adjanak. Ehhez minimum 10000 fős minta kellene, a szokásos 1000 fős helyett.

A 60 százalék soknak tűnik, de több olyan megyeszékhely is van, ahol október közepén 50% körül mozgott az MSZP támogatottsága az úgynevezett biztos pártválasztók körében. Mi Miskolcon regisztráltuk a legnagyobb MSZP fölényt (53%).

Előzmény: NICK (10)
Lajos bácsi Creative Commons License 2001.01.04 0 0 11
Csak 60%? Lesz az még 120% is!
Előzmény: NICK (10)
NICK Creative Commons License 2001.01.04 0 0 10
Hááát,ha ez neked(?) megért ennyit...:-)))

A helyzet a köv.:

Ha az országos eredményeket megnéznéd területi bontásban,nem kizárt,hogy hasonló eredményeket kapnál.

Tudtommal az országban több megye is van (én 2-ről tudok konkrétan),ahol az országos átlagnál szorosabb az állás.
Ezek egyike GYMS.

Máshol meg plö 60%-hoz közelít az MSZP.
Ilyen is van.

Előzmény: totola (-)
luis Creative Commons License 2001.01.04 0 0 9
Kedves Seki!

Néhányan cégköltségen csináltunk egy kis maszek telefonos felmérést Győrben decemberben. 108 fő aki pártot magától választott,nem reprezentatív minta.Az eredmény számomra azt mutatja, ha csak "hasraütésszerüen" kérdezel meg embereket, nagy különbség nem lesz SZVSZ, mindazonáltal van némi eltérés az általatok készített "profi" felméréshez képest
Tehát

FideszMPP 39%
Maszop 39%
Szdsz 8%
Miép 9%
MDF+FKgP+egyéb 6%

Előzmény: Seki Waker (7)
totola Creative Commons License 2001.01.04 0 0 8
Kedves Seki Waker!
Elfogadom érveidet, és az általad közölt adatok megnyugtatnak, hiszen tényleg kicsinek tűnik az eltérés az általad mértektől!
Egyébként kérdezéskor nemegyszer sokakat tudtunk egy telefonnal megkérdezni (nagymamától egyetemista fiúig bezárólag) csupán egy telefonnal, köszönhetően az Ünnepek miatti kölcsönös családlátogatásoknak. Nem vizsgáltuk korrekt módon ezért ne tekintsd semmiképpen sem pontos információnak, de emlékezeteim szerint a falusiak, különösen e Rábaközben inkább kormánypártiak voltak, csakúgy mint Sopron (ahol igen erősnek tűnt a Miép és az MDF-MDNP is átlagnál jobb volt, míg Győr, Móvár inkább ellenzéki! Kapuvárról is jött jónéhány kisgazda szavazat, Csorna illeszkedik legjobban az általam közölt adatokhoz a városok közül.
Sajnos, ma már nem tudom folytatni, temetésre kell rohannom Sopronba, folyt köv. legközelebb!
Ha errefelé jársz, ugorj be Sarródra a Kócsagvárba (Nemzeti Park Központ) szívesen látlak egy kis dumára, még ha politikilag nem is vagyunk egy síkon). Előtte jelezz emilen!
üdv.: Fersch Attila al. totola
Előzmény: Seki Waker (7)
Seki Waker Creative Commons License 2001.01.04 0 0 7
Kedves totola!

Győr-Sopron megyében kb. a háztartások 75 százalékában van telefon. Szavazni azonban férfiak és nők szoktak, nem pedig háztartások. Szóval egy telefonos kutatásnál is illik figyelni a válaszadók legfontosabb társadalmi-demográfiai jellemzőinek eloszlására. Annál is inkább mert a nap különböző szakaszaiban különböző valószínűséggel lehet magántelefonon beszélgetni a nyugdíjasokkal, illetve az aktív keresőkkel. Hogy mondjak még egy szempontot.

Mellesleg október közepén készítettünk egy valóban reprezentatív felmérést Győrben. Ennek eredményei hasonlítanak a Te adataidhoz:

MSZP: 41%
FMPP: 38%
SZDSZ: 9%
MIÉP: 7%
egyéb: 5%

A legnagyobb eltérés az SZDSZ és a MIÉP sorrendjében, illetve az FKgP támogatottságában mutatkozik. Ez viszont eredhet abból, hogy mi csak a városban kérdeztünk.

Előzmény: totola (6)
totola Creative Commons License 2001.01.04 0 0 6
Kedves Seki Waker!

Kedves Seki Waker!
"Sajna még Győr-Sopron megyére sem vonatkoztathatod a felmérérésed eredményeit."

Nem is akarom, csak enyhe közelítő tájékoztatásként kezelem az eredményt!

"Egy minta reprezentatívitásának sok feltétele van. Nézzük a két legfontosabbakat:
1. Legyen pontosan definiálva az az alapsokaság (populáció), amelyről mondani akarunk valamit.
2. A populáció minden tagja azonos valószínűséggel kerülhessen bele a mintánkba."

ad1. az alapsokaság a felnőtt lakosság (bár bevallom, nemeket és korokat nem vizgáltunk, de hiszen egy-egy szavazáskor sem vizsgálják, csak az eredményt. véleményem szerint ekkora mintánál már közelíti valamelyest a valóságot. A város-falu arány közelíti GY-M-S megye átlagát!
ad2. Ebben igazad lehet, hisz telefonkönyv alapján történt a véletlenszerű kiválasztás, és bizonyára sokaknak nincs telefonja!

Üdv. totola

Előzmény: Seki Waker (5)
Seki Waker Creative Commons License 2001.01.04 0 0 5
Kedves totola!

Sajna még Győr-Sopron megyére sem vonatkoztathatod a felmérérésed eredményeit. Egy minta reprezentatívitásának sok feltétele van. Nézzük a két legfontosabbakat:
1. Legyen pontosan definiálva az az alapsokaság (populáció), amelyről mondani akarunk valamit.
2. A populáció minden tagja azonos valószínűséggel kerülhessen bele a mintánkba.

No ezen feltételek egyike sem teljesült a felméréseteknél. Mintátok valószínűleg nem reprezentálja még a Győr-Sopron megyei telefonos háztartásban élők sokaságát sem, legalábbis a vidéki és a helyi hívások aránya nagyon távol áll a populáció beli arányoktól. Nyilván egyébb hibákat is elkövettetek, de ezekről csak a felmérés körülményeinek alaposabb ismeretében tudnék nyilatkozni. Ha eljösz zongorát hajigálni, megbeszélhetjük a részleteket.

Néha az az érzésem hogy a közvélemény-kutatás lassan már olyan, mint a foci: mindenki úgy érzi, hogy ért hozzá.

Előzmény: totola (3)
Nikosi Creative Commons License 2001.01.04 0 0 4
Nem valoszinu, hogy nagy eltereseket tapasztalnal, de szerintem azert van, SZVSZ nehany peldat irnek le amiket en ugy gondolom, hogy kulombsegkent elofordulhatnak.

1. Sokkal kisebb szadesz tabor.
2. Nagyobb Kisgazda tabor, de nem sokkal.
3. Kicsit nagyobb mszp.
4. Gyengeb Fidesz.
5. Kicsit erosebb MIEP.

Ez Pesten megin valtozik a dolog, a szavazok korosztalytol fugoen is megoszlanak, tehat szerintem aki azt mondja, hogy en reprezantativ mintat tudtam osszeszedni az elev hazudik, namarmost aki hazugsaggal kezd az utana is hazudik SZVSZ. Blofolni, madarjosolni en is tudok csak nekem nem fizetnek ezert. A kozvelemeny kutatasokat SZVSZ nem jok masra mint nemi viszonyitasi alapot adjnaka, de kihangsulyozom csak NEMIT.

Udv, Nikosi

Előzmény: totola (3)
totola Creative Commons License 2001.01.04 0 0 3
A kérdés csak az, hogy egy megye eredményeiből mennyire lehet országos kivetítést csinálni? Hiszen azt én is el tudom képzelni, hogy itt a nyugati végeken, ahol az átlagos életszínvonal nagyobb, mint a keleti országrészben, lehetnek másabb eredmények, mint az országos átlag. De azt hiszem, hogy olyan nagy eltérések nincsenek!
Előzmény: Nikosi (2)
Nikosi Creative Commons License 2001.01.04 0 0 2
Nahat ez a pelda jol mutatja, hogy enyit er a szadesz 7-8%-a, meg a MIEP %-a, mintha tobb MIEP szavazot latnank mint szadeszest. Ezen kivul meg SZVSZ meg ebben a "kozvelemeny kutatasban" sincsenek benne a rejtett MIEP szvazok akik nem merik vagy nem akarjak bevalani, hogy a MIEPre fognak szavazni.

Na az maszop 49%-rol is enyit, Mintha a Fidesszel fej fej mellet haladnanak.

De en meg mindig tartom azt a nezetett, hogy a kozvelemeny kuatatsokbol meszemeno kovetkezteteseket levoni anyit er mint ha en madarjoslassal probalnam megjosolni a valasztasok kimenetelet. A statisztikak es kozvelemeny kutatasok a vilag legnagyobb hazugsagai.

Udv, Nikosi

Előzmény: totola (-)
MGperY Creative Commons License 2001.01.04 0 0 1
0. vazeg nincs elég ijen topik?
Előzmény: totola (-)
totola Creative Commons License 2001.01.04 0 0 0
Bocsi, lemearadt az, hogy a felmérés tavaly december második felében volt.
Előzmény: totola (-)
totola Creative Commons License 2001.01.04 0 0 topiknyitó
Többször, több forumon, több topicban felmerült a közvéleménykutatók hitelessége. A tisztánlátás kedvéért barátaimmal magam végeztem telefonos közvéleménykutatást Gy-M-S megyében, - ahol élek -, 1999-ben az emberek pártszimpátiájáról. Addig kérdeztük a falusi és városi lakosságot, amíg 1000 "pártszimoátiás válasz" nem jött össze. Az eredmény igen sok káromkodás, fenébe elküldés és mintegy 65 000 Ft-os telefonszámla (tegnap kézbesítette a matáv) mellett az alábbiak:
Megkérdeztünk 1416 főt (840 városi és 576 falusi lakost). Pártszimpátiás választ kaptunk 1000 főtől:
MSZP: 364 fő
Fidesz: 321 fő
MIÉP: 87 fő
Békejobb (MDF + MDNP + VP összes): 71 fő
SZDSZ: 61 fő
FKGP: 60 fő
Egyéb párt (elsősorban Munkáspárt és KDNP): 36 fő
ui.: Mivel nem vagyok közvéleménykutatási szakember, rátok bízom a következtetések leszűrését
Üdv. totola

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!