Keresés

Részletes keresés

Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.20 0 0 43
A könyvbeli Kent Clark rádiócsillagász valóságos mintája Kent Cullers volt:
"An early version of the screenplay included a small part for which I was judged competent enough to play myself. However, as the part expanded, it required the skills of a real actor."

Előzmény: DonQuijote (42)
DonQuijote Creative Commons License 2002.02.20 0 0 42
Érdekes dolog hogy a filmben szerplő vak rádiócsillagász a valóságban is létező személy...
Azért a film alapjául szolgáló könyv irója sem volt ugye akárki, Carl Sagan csillagász, asztrofizikus és még sok minden, sokat dolgozott a NASA-nak, közremüködött a Mariner, Viking, Voyager és Galileo programokban, többek között Pulitzer dijat is kapott.
Én nem mondanám, hogy a Kapcsolat egy tipikus hollywoodi film.
Előzmény: torrente (40)
Raphael Creative Commons License 2002.02.20 0 0 41
Az egyhazak nagyon rugalmasak tudnak lenni, elvegre a felvilagosodast is tuleltek :)
De miert is kellene az UFO-knak hivatalosan kapcsolatot felvenni? Kepzeljuk el hogy teszem azt a Marson megis fejlett civilizaciot talalunk, kb olyat mint Egyiptom volt, istenkiralyokkal, martiocentrikus meg lapos Mars hittel, vallasi eloirasok szerint szervezodo tarsadalommal. Biztos hogy az a legjobb ha odamegyunk, megnyitjuk a nagykovetseget es megismertetjuk oket a modern amerikai demokracia aldasaival?
Előzmény: torrente (40)
torrente Creative Commons License 2002.02.20 0 0 40
Sziasztok!

Abba belegondoltatok,hogy mit szólnak(vagy szóltak már)az egyházak 1 esetleges idegen fajjal való találkozáshoz.Hiszen a két fő világvallást-keresztény,mohamedán-alapjaiban rázná meg.Minden eddigi tanukat megdöntené,képtelenek lennének megmagyarázni,több milliárd hívőjüknek.Gyakorlatilag bezárhatnák az összes tempolomot.A buddhistáknál,stb. nem tudom mi a helyzet,nem ismerem az ő tanaikat,de gondolom ott is bekavarna csúnyáúl.

Szerény véleményem szerint,már valamilyen szintű kapcsolatfelvétel megtörtént,de nem merik-vagy inkább nem is akarják-nyílvánossára hozni.Káoszt okozna.Nem mindenki úgy gondolkodik mint mi.Gondoljatok bele mekkora,felzúdulást keltett,pár éve amikor feldobták a marsi meteoritban talált,esetleges szerves maradványokat.Pedig azok csak mikroszkóppal láthatóak voltak,és mindent kizáróan nem is tudták bizonyítani,csak nagyon úgy nézett ki.Én mondjuk elhittem.

Úgy gondolom még csak most készítik fel az emberiséget,szépen folyamatosan,fokról fokra adagolva,és ennek 1 része volt a marsi meteorit,a víz a holdon,a jégsapka a marson,stb.De a holywoodi ufo-s filmek is részét képzik ezeknek.A kapcsolat szerintem az egyik legjobb ebben a témában.Érdekes dolog hogy a filmben szerplő vak rádiócsillagász a valóságban is létező személy, pontosan a nevét nem tudom,gondolom más mint a filmben,de töbször láttam már ismeretterjesztő filmekben nyilatkozni.

beke Creative Commons License 2002.02.19 0 0 39
Igen.
Előzmény: Törölt nick (27)
Barabol Creative Commons License 2002.02.19 0 0 38
Vizsgaljuk csak meg az itteni beszelgetesnek a 30. hozzaszolastol vett reszet!

Szamomra ez is csak azt mutatja, hogy annak ellenere, hogy kozos nyelvet beszelunk es sok-sok motivum, tapasztalat kozos a szemelyes ill. a globalisabb kulturankban; megis sokan hisznek az UFO-kban, sokan nem. Sokan "beszeltek Elvis-el", sokan ezt viszont nem hiszik...

Tehat kozel ugyanazt latjuk, tapasztaljuk. Megis tobb, de legalabb ket egymassal szoges ellentetben allo taborra vagyunk kepesek szakadni.

Mi lenne, ha megtortenne a kapcsolatfelvetel, de nem lenne legalabb olyan jo kommunikacios csatornank, mint az embereknek van egymas kozott?

Raphael Creative Commons License 2002.02.19 0 0 37
Valami felmeres szerint az USA lakossaganak 57%-a meg van gyozodve hogy a Nap kering a Fold korul.
Előzmény: Csekk (32)
Csekk Creative Commons License 2002.02.18 0 0 36
Ha a hivatkozott topic tudományos alapja, tartalma valós, akkor miért ne hihetnénk nekik ezentúl :o)))
Előzmény: Dr. Lecter (35)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.18 0 0 35
pár tízmillióan meg beszélgetni véltek Elvis Presley szellemével.
Előzmény: Csekk (34)
Csekk Creative Commons License 2002.02.18 0 0 34
Ha nem is egymilliárd, de jó pár tízmillió user, és mindez mindössze egyetlen országban. (már ahonnan van egyáltalán valamiféle számadat)
Előzmény: Dr. Lecter (33)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.18 0 0 33
a megkérdezett felnőtt lakosság közel 40%-a, már látni is vélt!!!

és akkor mi van?

Előzmény: Csekk (32)
Csekk Creative Commons License 2002.02.18 0 0 32
Hát ezt a számot most tényleg csak úgy a hasamra csapva írtam ide be :o)))
A minap egy dokumentumfilmben viszont azt hallottam, hogy az USA lakosságának többsége hisz az ufókban, és a megkérdezett felnőtt lakosság közel 40%-a, már látni is vélt!!!
:o)
Előzmény: Dr. Lecter (31)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.18 0 0 31
közel egymilliárd ember...
napersze...
Előzmény: Csekk (30)
Csekk Creative Commons License 2002.02.18 0 0 30
Na szóval van itt egy másik topic:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9055664&uq=8

Ez ha igaz, márpedig nagyon úgy néz ki, akkor nyugodtan kilehet dobálgatni azon a poros gondolatokat, hogy _óriási távolság_ meg ilyesmi.
Ráadásul az az érdekes, hogy egyúttal klaszikusan látszik beigazolódni az a néhány évtizedes elméletem, hogy nem azért nem találjuk az idegeneket, mert nincsenek, hanem azért, mert _még nem_ rendelkezünk azzal a tudással, technikával, hogy egyáltalán észlelési adatokhoz jussunk.
- Vagyis köznapi szavakkal nem biztos, hogy az a közel egymilliárd ember, a már Ufókat látók a bolondok, hanem valszeg az emberiség ma még ez irányban egyszerűen _vak_!

Barabol Creative Commons License 2002.02.18 0 0 29
Ezert fogalmaztam meg hipotetikusan a problemat, azaz: szerintetek van-e addig egyaltalan ertelme a kapcsolatfelvetelnek, amig nincs kozos nyelv?

Sok olvasmanyelmenyem dereng fel, amik emlitik, hogy a kommunikacio nem lenne gond, mert az igaz... a hamis... igy meg ugy kodolhato; de hol van ettol meg a kommunikacio? Sokan annyira hisznek a tudomany, specialisan a matematika egetemessegeben. De a dolog szerintetek is ennyire magatol erthetodo?

Nem tudom, mit tudnak a delfinek, de gondolom meg tudjak szamolni, hanyan uszkalnak egyutt... megsem tudunk erre raepiteni semmilyen kozos nyelvet. (Ez talan nem a legjobban sikerult hasonlat :)

Előzmény: Törölt nick (27)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.18 0 0 27
Kedves hozzászólók!

Az UFO jelenség földön kívüli eredetében nem hiszek. Számomra nem bizonyíték az, ha valaki személyes élményeit előadja mindenféle egyéb bizonyíték nélkül. Ezért nem tudom komolyan venni a halálközeli élményről szóló beszámolókat sem. Őszintén szólva sokkal inkább tartom ezeket az élményeket hallucinációknak, álmoknak, mint a valóság pontos érzékelésének. Én is rengeteget álmodok, jártam már a túlvilágon, átéltem már a saját halálomat, láttam felrobbanni az atombombát, jártam már más Univerzumokban is, és közvetlen ébredés előtt láttam már a virágaimat hosszú karokkal kinyúlni felém, éreztem, ahogy ledőlnek a falak, és még sok minden egyebet. Mégis, eszembe sem jutna ezeket az élményeket a valósággal összekeverni. Tudom, hogy ezek álmok, és amikor felébredek, minden a megszokott körülöttem. Úgyhogy, amíg valaki nem mutat nekem akárcsak egy gombostűt is, ami egy idegen űrhajóról származik, amíg nem mutat egy vércseppet, egy bőrdarabot, vagy bármit, amiben idegen DNS, vagy akár teljesen eltérő genetikai anyag lenne, addig számomra az egész csak képzelgés, magamutogatás, önbecsapás. Nem létezik, hogy ez után a több ezer (tízezer) állítólagos találkozás, látogatás után ne maradjon semmi tárgyi bizonyíték. A Roswell-szerű bizonyítékokban pedig azért nem hiszek, mert nem tudom elképzelni, hogy ekkora jelentőségű tárgyi emlékeket ennyi ideig el lehetne az emberiség elől rejteni. Annyi kémszervezet, terrorista szervezet, fanatikus, stb él a világon, hogy nem hiszem, hogy ne találták volna már meg, ha tényleg lenne bármilyen valódi bizonyíték.

A Hold-kutatás megtorpanása számomra sajnos azt jelzi, hogy leszámoltunk a múlt század ötvenes, hatvanas éveinek az illúzióival. Emlékszem, amikor először láttam a "2001 Űrodisszeiát", amikor először olvastam Bradbury "Marsbéli Krónikák" című könyvét, mennyire hittem benne, hogy az ezredfordulón tényleg a Marson, és a Holdon leszünk. Amikor gyerekként láttam a TV-ben a holdraszállást, az életem egyik legmeghatározóbb élménye volt. Most, amikor kezembe veszem a "Krónikákat", és elolvasom az első novellát, ami 1999-ben játszódik, akkor bizony nagyon szomorú vagyok. Hol vagyunk ettől, pedig azóta már eltelt három év. Nemhogy a Marson nem vagyunk, de a Holdat is otthagytuk. Nem is azért keserít el, mert olyan halaszthatatlan dolgunk van a Holdon, hiszen van elég probléma idelent is, egyszerűen filozófiai, elvi jelentősége van. Hiszen ha eddig nem vetettük meg a lábunkat a Holdon, akkor mikor fogjuk? Ha most nincs rá pénz, mikor lesz? Egyre több embert kell eltartania a Földnek, egyre kevesebb erőforrásból. Lehet, hogy egyre kevesebb az esélyünk az elszalasztott álmok megvalósítására. Sajnos, úgy érzem, ha nem jön el a közeljövőben egy alapvető váltás az űrutazás technológiájában, amihez ma még nem sejtett fizikai felfedezéseknek is fel kell bukkanniuk, akkor az emberiség itt reked a Földön, ennek pedig visszafejlődés, önmagunkba zárkózás, és még ki tudja mi minden lesz a következménye...

jee_c Creative Commons License 2002.02.18 0 0 26
Ja, ja, bocs a kitérő miatt.

Raphael: valóban arról van szó, hogy rövid, vagy hosszú távu célokat nézünk. Egy (kisebb űrállomás felépítésénél) feltétlenül olcsóbb a kilogrammonként drágább feljuttatású földi bázisú építés. Azonban egy holdi gyár (bár telepítése horribilis összegekre rúghat - ezen azért lehet segíteni okos módszerekkel) idővel biztos, hogy olcsóbbá válik.
Gyárat mondok, de ez alatt gyakorlatilag egy robotüzemet értek, ahol csak néhány ember él, a munkák gyakorlatilag robotok végzik. (később, pont ennek az üzemnek a kapacitását felhasználva lehet emberi kolóniát is kiépíteni.)

Előzmény: Törölt nick (25)
Raphael Creative Commons License 2002.02.18 0 0 24
Szerintem meg mindig olcsobb innen felvinni keszen az urallomas moduljait mint feltelepiteni a Holdra egy komplett banyasz-kohasz-femfeldolgozo-elektronikai-kutato kombinatot + sokszaz embert, csakhogy sporoljunk a hordozoraketan.
Előzmény: jee_c (23)
jee_c Creative Commons License 2002.02.18 0 0 23
Valahonnan kell anyag az űrhajó/űrállomás felépítéséhez. A Holdról sokkal olcsóbban fel lehet juttatni az anyagot (vagy a kész alkotóelemet, modult) a Föld körüli, Hold körüli, vagy egyéb űrbeni pontra (pl. Lagrange pontok), ahol folyhat az építkezés.
Pl. teljesen jó ötlet elektromágneses sínen fellőni a "cuccot". A Holdnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy lehet gyorsítani nagy sebességre, a légkör nem syól közbe.

Persze még jobb anyagot befogo9tt aszteroidáról szerezni, de az még messzebb van (térben, időben).

Előzmény: Törölt nick (22)
jee_c Creative Commons License 2002.02.18 0 0 21
Nyilván a pénz hiánya a fő ok, és valóban nem túl izgalmas égitest a Hold.

Ami lehetne a Hold: kiindulópont a többi bolygó fele.
A kisebb gravitáció miatt innen olcsóbban indítható egy nagy űrhajó (elem).
Ahhoz, hogy ez teljesüljön, kell infrastruktúra (ez elég bonyolult - végerendményben egy működőképes, magas technikai színvonalú űrhajógyárra van szükség - emberekkel, vagy anélkül - minnél kevesebb emberrel), és rengeteg pénz. Mivel nagyon távoli a cél, ezért nem lehet rá pénzt találni..

Ami szintén lehetne a Hold: rádiócsillagászati "paradicsom" - a Földdel átallenes oldala. Ez lehetne teljesen automatizált is. A cél nagyon tudományos - nem lehet rá pénzt keríteni..

Amire esetleg jobban lehetne pénzt előteremteni: luxusszálloda a Holdon. Na ez sajnos még messzebb van, bár tervek már vannak hozzá.

Előzmény: Törölt nick (20)
jee_c Creative Commons License 2002.02.18 0 0 19
Ez most egy kicsit sötét hangulatú lesz.
Várakoznak.
Arra várnak, hogy kiderüljön, hogy kiirtjuk-e magunkat, vagy pedig nekik kell majd megtenni. Ha nekünk sikerül, akkor az nekik olcsóbb, egyszerűbb, stb.

Na jó, ezt nem gondolom komolyan. Inkább a karantén-ötlettel értek egyet. A várakozást azért fenntartom. Mondjuk arra várnak, hogy felmutassunk olyan értékeket, amelyek feljogosítanának bennünket arra, hogy tagjai lehessünk a csillagközi közösségnek (vagy legalább is a helyi részének). Ez nem biztos, hogy valaha is bekövetkezik. Lehetséges, hogy genetikailag determináltan nem vagyunk erre alkalmasak. Ebben az esetben még ott van előttünk az emberi faj genetikai átformálásának a lehetősége. Ja, hogy akkor már nem feltétlenül nevezhetjük emberi fajnak? Na igen, ez lehetséges...

Más:
Hold: akárhogy is nézzük, a Hold kutatása drasztikusan visszaesett a Hold-program befejezésével (ami egyébként igen hirtelen, és váratlanul következett be...). A Clementine valóban ott van, de amit hiányolok: robotok, automata rendszerek a Holdon. Ezek nem lennének annyira nagyon drágák, és jó próbaterep lenne a Marshoz.
Egy lehetséges magyarázat a Hold szondák hiányára (illetve nagyon kis mennyiségére) lehet, hogy rengeteg feldolgozandó anyagot hoztak vissza az Apollo program űrhajósai, és ezek feldolgozása - ha jól tudom - még a ma is tart.

Akárhogy nézzük is, szerintem túl nagy a csend a Holdon.

Előzmény: Barabol (13)
rosenkrantz Creative Commons License 2002.02.18 0 0 18
Talán azért, mert nem lenne kivel felvenni a kapcsolatot. Amerikaiakkal, oroszokkal, kínaiakkal...? Kivel? Az emberiség jelenleg még egy fikció. Assze Henry Kissinger mondta: ha felhívom Európát, ki veszi fel a telefont?
Előzmény: Barabol (13)
Tzp Creative Commons License 2002.02.17 0 0 17
Egyszeru, azzal, hogy felvennenk veunk a kapcsolatot, mar befolyasolnak a civilizacionk fejlodeset. Persze ha ertelmesek a lenyek, akkor ezert nem vennek fel velunk a kapcsolatot.
Előzmény: Barabol (13)
Pithecus Creative Commons License 2002.02.15 0 0 16
Nem találtak értelmes lényt a bolygón.
Előzmény: Barabol (13)
Barabol Creative Commons License 2002.02.15 0 0 15
Es ha egyszeruen a kozos nyelv hianya?
Előzmény: Dr. Lecter (14)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.15 0 0 14
Pl. karanténban vagyunk egyelôre.
Előzmény: Barabol (13)
Barabol Creative Commons License 2002.02.15 0 0 13
Mit gondoltok a kovetkezo kerdesrol?

Tetelezzuk fel, hogy vannak "UFO"-k. Pl. olyan szinten, mint ahogyan a Kapcsolat cimu film mutatta. Meg azt is tetelezzuk fel, hogy akar ide is tudnak jonni, sot mondjuk ide is jonnek.

Vajon ebben az esetben (mert ugye csak felteteleztuk a dolgokat), tehat ebben az esetben mik lehetnek azok az okok, amiert nem veszik fel velunk (marmint emberiseg szinten) a kapcsolatot?

conSalves Creative Commons License 2001.02.06 0 0 12
Azert nem kell ennyire viszakozni. A Holdon van viz (lasd Clementine) es tobbek kozt egy-ket ertekes anyag. Pl a helium3 izotopok, amibol tobb millio tonna van a felszini retegbe beagyazodva. Errol csak annyit, hogy a jelenlegi tech. szintunkon a He3-t nagyon szuperul tudjuk hasznositani az eromuvekben. Az az par tonna, amit egy ursiklo cseppfolyos formaban haza tudna szallitani a raktereben az USA 1 evi eneriaszuksegletet tudna fedezni. Ja, s pluszban meg hozzajon, hogy a He3 felhasznalasa nem szennyezi a kornyezetet.

conSalves

Nagybivaly Creative Commons License 2001.02.05 0 0 11
basszus. nem tettem linkbe, bocs.
Nagybivaly Creative Commons License 2001.02.05 0 0 10
szerintem egyik lgejobb lap:
www.earthstation1.com

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!