Keresés

Részletes keresés

Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.18 0 0 31
közel egymilliárd ember...
napersze...
Előzmény: Csekk (30)
Csekk Creative Commons License 2002.02.18 0 0 30
Na szóval van itt egy másik topic:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9055664&uq=8

Ez ha igaz, márpedig nagyon úgy néz ki, akkor nyugodtan kilehet dobálgatni azon a poros gondolatokat, hogy _óriási távolság_ meg ilyesmi.
Ráadásul az az érdekes, hogy egyúttal klaszikusan látszik beigazolódni az a néhány évtizedes elméletem, hogy nem azért nem találjuk az idegeneket, mert nincsenek, hanem azért, mert _még nem_ rendelkezünk azzal a tudással, technikával, hogy egyáltalán észlelési adatokhoz jussunk.
- Vagyis köznapi szavakkal nem biztos, hogy az a közel egymilliárd ember, a már Ufókat látók a bolondok, hanem valszeg az emberiség ma még ez irányban egyszerűen _vak_!

Barabol Creative Commons License 2002.02.18 0 0 29
Ezert fogalmaztam meg hipotetikusan a problemat, azaz: szerintetek van-e addig egyaltalan ertelme a kapcsolatfelvetelnek, amig nincs kozos nyelv?

Sok olvasmanyelmenyem dereng fel, amik emlitik, hogy a kommunikacio nem lenne gond, mert az igaz... a hamis... igy meg ugy kodolhato; de hol van ettol meg a kommunikacio? Sokan annyira hisznek a tudomany, specialisan a matematika egetemessegeben. De a dolog szerintetek is ennyire magatol erthetodo?

Nem tudom, mit tudnak a delfinek, de gondolom meg tudjak szamolni, hanyan uszkalnak egyutt... megsem tudunk erre raepiteni semmilyen kozos nyelvet. (Ez talan nem a legjobban sikerult hasonlat :)

Előzmény: Törölt nick (27)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.18 0 0 27
Kedves hozzászólók!

Az UFO jelenség földön kívüli eredetében nem hiszek. Számomra nem bizonyíték az, ha valaki személyes élményeit előadja mindenféle egyéb bizonyíték nélkül. Ezért nem tudom komolyan venni a halálközeli élményről szóló beszámolókat sem. Őszintén szólva sokkal inkább tartom ezeket az élményeket hallucinációknak, álmoknak, mint a valóság pontos érzékelésének. Én is rengeteget álmodok, jártam már a túlvilágon, átéltem már a saját halálomat, láttam felrobbanni az atombombát, jártam már más Univerzumokban is, és közvetlen ébredés előtt láttam már a virágaimat hosszú karokkal kinyúlni felém, éreztem, ahogy ledőlnek a falak, és még sok minden egyebet. Mégis, eszembe sem jutna ezeket az élményeket a valósággal összekeverni. Tudom, hogy ezek álmok, és amikor felébredek, minden a megszokott körülöttem. Úgyhogy, amíg valaki nem mutat nekem akárcsak egy gombostűt is, ami egy idegen űrhajóról származik, amíg nem mutat egy vércseppet, egy bőrdarabot, vagy bármit, amiben idegen DNS, vagy akár teljesen eltérő genetikai anyag lenne, addig számomra az egész csak képzelgés, magamutogatás, önbecsapás. Nem létezik, hogy ez után a több ezer (tízezer) állítólagos találkozás, látogatás után ne maradjon semmi tárgyi bizonyíték. A Roswell-szerű bizonyítékokban pedig azért nem hiszek, mert nem tudom elképzelni, hogy ekkora jelentőségű tárgyi emlékeket ennyi ideig el lehetne az emberiség elől rejteni. Annyi kémszervezet, terrorista szervezet, fanatikus, stb él a világon, hogy nem hiszem, hogy ne találták volna már meg, ha tényleg lenne bármilyen valódi bizonyíték.

A Hold-kutatás megtorpanása számomra sajnos azt jelzi, hogy leszámoltunk a múlt század ötvenes, hatvanas éveinek az illúzióival. Emlékszem, amikor először láttam a "2001 Űrodisszeiát", amikor először olvastam Bradbury "Marsbéli Krónikák" című könyvét, mennyire hittem benne, hogy az ezredfordulón tényleg a Marson, és a Holdon leszünk. Amikor gyerekként láttam a TV-ben a holdraszállást, az életem egyik legmeghatározóbb élménye volt. Most, amikor kezembe veszem a "Krónikákat", és elolvasom az első novellát, ami 1999-ben játszódik, akkor bizony nagyon szomorú vagyok. Hol vagyunk ettől, pedig azóta már eltelt három év. Nemhogy a Marson nem vagyunk, de a Holdat is otthagytuk. Nem is azért keserít el, mert olyan halaszthatatlan dolgunk van a Holdon, hiszen van elég probléma idelent is, egyszerűen filozófiai, elvi jelentősége van. Hiszen ha eddig nem vetettük meg a lábunkat a Holdon, akkor mikor fogjuk? Ha most nincs rá pénz, mikor lesz? Egyre több embert kell eltartania a Földnek, egyre kevesebb erőforrásból. Lehet, hogy egyre kevesebb az esélyünk az elszalasztott álmok megvalósítására. Sajnos, úgy érzem, ha nem jön el a közeljövőben egy alapvető váltás az űrutazás technológiájában, amihez ma még nem sejtett fizikai felfedezéseknek is fel kell bukkanniuk, akkor az emberiség itt reked a Földön, ennek pedig visszafejlődés, önmagunkba zárkózás, és még ki tudja mi minden lesz a következménye...

jee_c Creative Commons License 2002.02.18 0 0 26
Ja, ja, bocs a kitérő miatt.

Raphael: valóban arról van szó, hogy rövid, vagy hosszú távu célokat nézünk. Egy (kisebb űrállomás felépítésénél) feltétlenül olcsóbb a kilogrammonként drágább feljuttatású földi bázisú építés. Azonban egy holdi gyár (bár telepítése horribilis összegekre rúghat - ezen azért lehet segíteni okos módszerekkel) idővel biztos, hogy olcsóbbá válik.
Gyárat mondok, de ez alatt gyakorlatilag egy robotüzemet értek, ahol csak néhány ember él, a munkák gyakorlatilag robotok végzik. (később, pont ennek az üzemnek a kapacitását felhasználva lehet emberi kolóniát is kiépíteni.)

Előzmény: Törölt nick (25)
Raphael Creative Commons License 2002.02.18 0 0 24
Szerintem meg mindig olcsobb innen felvinni keszen az urallomas moduljait mint feltelepiteni a Holdra egy komplett banyasz-kohasz-femfeldolgozo-elektronikai-kutato kombinatot + sokszaz embert, csakhogy sporoljunk a hordozoraketan.
Előzmény: jee_c (23)
jee_c Creative Commons License 2002.02.18 0 0 23
Valahonnan kell anyag az űrhajó/űrállomás felépítéséhez. A Holdról sokkal olcsóbban fel lehet juttatni az anyagot (vagy a kész alkotóelemet, modult) a Föld körüli, Hold körüli, vagy egyéb űrbeni pontra (pl. Lagrange pontok), ahol folyhat az építkezés.
Pl. teljesen jó ötlet elektromágneses sínen fellőni a "cuccot". A Holdnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy lehet gyorsítani nagy sebességre, a légkör nem syól közbe.

Persze még jobb anyagot befogo9tt aszteroidáról szerezni, de az még messzebb van (térben, időben).

Előzmény: Törölt nick (22)
jee_c Creative Commons License 2002.02.18 0 0 21
Nyilván a pénz hiánya a fő ok, és valóban nem túl izgalmas égitest a Hold.

Ami lehetne a Hold: kiindulópont a többi bolygó fele.
A kisebb gravitáció miatt innen olcsóbban indítható egy nagy űrhajó (elem).
Ahhoz, hogy ez teljesüljön, kell infrastruktúra (ez elég bonyolult - végerendményben egy működőképes, magas technikai színvonalú űrhajógyárra van szükség - emberekkel, vagy anélkül - minnél kevesebb emberrel), és rengeteg pénz. Mivel nagyon távoli a cél, ezért nem lehet rá pénzt találni..

Ami szintén lehetne a Hold: rádiócsillagászati "paradicsom" - a Földdel átallenes oldala. Ez lehetne teljesen automatizált is. A cél nagyon tudományos - nem lehet rá pénzt keríteni..

Amire esetleg jobban lehetne pénzt előteremteni: luxusszálloda a Holdon. Na ez sajnos még messzebb van, bár tervek már vannak hozzá.

Előzmény: Törölt nick (20)
jee_c Creative Commons License 2002.02.18 0 0 19
Ez most egy kicsit sötét hangulatú lesz.
Várakoznak.
Arra várnak, hogy kiderüljön, hogy kiirtjuk-e magunkat, vagy pedig nekik kell majd megtenni. Ha nekünk sikerül, akkor az nekik olcsóbb, egyszerűbb, stb.

Na jó, ezt nem gondolom komolyan. Inkább a karantén-ötlettel értek egyet. A várakozást azért fenntartom. Mondjuk arra várnak, hogy felmutassunk olyan értékeket, amelyek feljogosítanának bennünket arra, hogy tagjai lehessünk a csillagközi közösségnek (vagy legalább is a helyi részének). Ez nem biztos, hogy valaha is bekövetkezik. Lehetséges, hogy genetikailag determináltan nem vagyunk erre alkalmasak. Ebben az esetben még ott van előttünk az emberi faj genetikai átformálásának a lehetősége. Ja, hogy akkor már nem feltétlenül nevezhetjük emberi fajnak? Na igen, ez lehetséges...

Más:
Hold: akárhogy is nézzük, a Hold kutatása drasztikusan visszaesett a Hold-program befejezésével (ami egyébként igen hirtelen, és váratlanul következett be...). A Clementine valóban ott van, de amit hiányolok: robotok, automata rendszerek a Holdon. Ezek nem lennének annyira nagyon drágák, és jó próbaterep lenne a Marshoz.
Egy lehetséges magyarázat a Hold szondák hiányára (illetve nagyon kis mennyiségére) lehet, hogy rengeteg feldolgozandó anyagot hoztak vissza az Apollo program űrhajósai, és ezek feldolgozása - ha jól tudom - még a ma is tart.

Akárhogy nézzük is, szerintem túl nagy a csend a Holdon.

Előzmény: Barabol (13)
rosenkrantz Creative Commons License 2002.02.18 0 0 18
Talán azért, mert nem lenne kivel felvenni a kapcsolatot. Amerikaiakkal, oroszokkal, kínaiakkal...? Kivel? Az emberiség jelenleg még egy fikció. Assze Henry Kissinger mondta: ha felhívom Európát, ki veszi fel a telefont?
Előzmény: Barabol (13)
Tzp Creative Commons License 2002.02.17 0 0 17
Egyszeru, azzal, hogy felvennenk veunk a kapcsolatot, mar befolyasolnak a civilizacionk fejlodeset. Persze ha ertelmesek a lenyek, akkor ezert nem vennek fel velunk a kapcsolatot.
Előzmény: Barabol (13)
Pithecus Creative Commons License 2002.02.15 0 0 16
Nem találtak értelmes lényt a bolygón.
Előzmény: Barabol (13)
Barabol Creative Commons License 2002.02.15 0 0 15
Es ha egyszeruen a kozos nyelv hianya?
Előzmény: Dr. Lecter (14)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.02.15 0 0 14
Pl. karanténban vagyunk egyelôre.
Előzmény: Barabol (13)
Barabol Creative Commons License 2002.02.15 0 0 13
Mit gondoltok a kovetkezo kerdesrol?

Tetelezzuk fel, hogy vannak "UFO"-k. Pl. olyan szinten, mint ahogyan a Kapcsolat cimu film mutatta. Meg azt is tetelezzuk fel, hogy akar ide is tudnak jonni, sot mondjuk ide is jonnek.

Vajon ebben az esetben (mert ugye csak felteteleztuk a dolgokat), tehat ebben az esetben mik lehetnek azok az okok, amiert nem veszik fel velunk (marmint emberiseg szinten) a kapcsolatot?

conSalves Creative Commons License 2001.02.06 0 0 12
Azert nem kell ennyire viszakozni. A Holdon van viz (lasd Clementine) es tobbek kozt egy-ket ertekes anyag. Pl a helium3 izotopok, amibol tobb millio tonna van a felszini retegbe beagyazodva. Errol csak annyit, hogy a jelenlegi tech. szintunkon a He3-t nagyon szuperul tudjuk hasznositani az eromuvekben. Az az par tonna, amit egy ursiklo cseppfolyos formaban haza tudna szallitani a raktereben az USA 1 evi eneriaszuksegletet tudna fedezni. Ja, s pluszban meg hozzajon, hogy a He3 felhasznalasa nem szennyezi a kornyezetet.

conSalves

Nagybivaly Creative Commons License 2001.02.05 0 0 11
basszus. nem tettem linkbe, bocs.
Nagybivaly Creative Commons License 2001.02.05 0 0 10
szerintem egyik lgejobb lap:
www.earthstation1.com
LamaXX Creative Commons License 2001.01.05 0 0 9
Embert azért tök gáz a Holdra küldeni, mert neki levegő kell. Megfelelő hőmérséklet kell. TUTI biztonság kell (NAGYON nagy politikai gebasz, ha meghal). Kaja kell. Pia kell. Néha ürit, amit nem visel el az űrhajóban. Nem visel el 5-10 g-nél többet.

Akkor is vissza kell hozni, ha csak a visszahozás többe kerül, mint amennyit ő az unokáiig egész életében keresni fog (pedig nem keres rosszul).

Egy ember helyére szerintem minimum, hogy több mázsa hasznos teher is befér. Ami ráadásul ott is maradhat a Holdon, visszafele elég, ha csak rádiójelek jönnek a mérési eredményekről.

Szóval szerintem ember azért nem megy a Holdra manapság, mert gépekkel sokkal jobban meg lehet csinálni ugyanazt, amit az ember tenne.

Az, hogy megbeszélés van az ufókkal, már csak azért sem tartom valószinűnek, mert kutatóhajók azért sorozatosan szálldogállnak arrafele, meg vannak tervek egy holdbázis épitésére is, meg hasonlók...

Stocker Creative Commons License 2001.01.05 0 0 8
Ha UFO-t akarsz látni, menj el Gyurcsok Józsihoz, biztosan tartogat néhányat a spájzban.
Előzmény: BRUNO (-)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.01.04 0 0 7
Egyáltalán nem maradt abba a holdkutatás.

Csak egy példa:

Clementine

Ismerôsöd mit talált a holdkôzetben?

Előzmény: BRUNO (6)
BRUNO Creative Commons License 2001.01.04 0 0 6
Nem hiszem, hogy mennék a Holdra. Félek. :)
Csupán az érdekel, hogy miért maradt abba olyan hirtelen a Holdkutatás.
Ez pont olyan, mintha találnának egy új földrészt, kitennék a zászlót, oszt annyi. (Ja, hoznának egy követ. Egyébként egy ismerôsöm azt mondta, hogy a lehozott holdkôzet tartalmazott olyan anyagokat, amikrôl a földi tudósok azt sem tudják, hogy micsoda... de lehet, hogy ez csak kamu)

Vagy épp olyan, mintha RPG-znél a gépeden, és az egyik helységbe csak bekukkantanál, aztán nem mennél be. Lehet, hogy ott a kulcs, ami a kijáratot nyitja...

Ha mennék is, azért, hogy megbizonyosodjak: nincs ott semmi és senki. Vagy hogy biztosan megbizonyosodjak, hogy nem érdemes oda tovább visszajárni, letelepedni. És ez nem a biztonsági játékos szerep, mert szerintem ez a "nézzünk szét a világűrben" túl nagy játszma ahhoz, hogy csak ilyen félvállról kezeljük... Nem?

Üdv: BRUNO


Előzmény: tüzes fal (5)
tüzes fal Creative Commons License 2001.01.04 0 0 5
Szerintem azért nem létesítenek bázist a Holdon,
mert nem lenne kifizetődő.
Mit lehetne találni a holdon, ami itt nincs meg
sokkal olcsóbban?
Ha majd szorítani kezd a cipő /foszilis energiahordozók kimerülése/ és muszáj lesz más gazdaságos energiahordozók kutatásába belekezdeni, akkor talán.
Ha jól tudom, találtak jeget a holdon, és igy elképzelhető lenne egy bázis felállitása.
A jégből lehetne hidrogént nyerni, amivel vissza lehetne jönni a földre.De lehetne vizet, és oxigént is fejleszteni.
Esetleg ha találnának ott valamilyen fémeket amit érdemes lenne kibányászni, akkor lehet hogy tennének oda embereket.
Kutatóállomást már most tudnának szerintem késziteni , amivel tanulmányozhatnának dolgokat.
Nem is feltétlen ember lakta bázisnak kéne lennie.

Te Bruno miért menél a holdra?

BRUNO Creative Commons License 2001.01.04 0 0 4

Kösz a hozzászólást. Tényleg.
OK.
A terraformálásnál egy kicsit elôreszaladtam, belátom. Engem csak igazán az érdekel, hogy elég-e nekünk, hogy a Holdon kábé egy négyzetkilométernyi területet vizsgáltunk meg (és azt sem túl alaposan...). Elég nekünk két fénykép a Hold túloldaláról?
Elég nekünk, hogy messzirôl nézegetjük a Hold felszínét? És nem nézünk be alá?
Ugyanúgy, ahogy én, Te sem tudhatod mi van ott. Lehet, hogy olyan ásványok, amit igenis érdemes kibányászni. Lehet, hogy olyan leletek, amelyek segítenek megérteni, hogy hogyan keletkezett az élet... (hú, ez nagyon súlyos, na mindegy)

Szóval, szerintem sok indok van, amiért igenis érdemes még visszanézni a Holdra. És hogy a topicnál maradjak (lehet, hogy ezt az egészet át kéne tenni a Holdas anyagokhoz...) lehet, hogy az idegenek a Holdon vannak. Nem? Amíg oda nem megyünk és nem nézünk körül alaposan, addig ezt sem tudhatjuk...

Üdv: BRUNO

LamaXX Creative Commons License 2001.01.04 0 0 3
A Holdra most is föl lehetne menni, csak nincs miért. Embertelen pénzekbe kerülne. Akkor, 69ben még embertelenebb pénzekbe került, de akkor volt egy plusz hajtóerő: meg kellett mutatni az amerikai, CCCP, valamint földlakó állampolgároknak, hogy az USA, meg a kapitalizmus jobb, mint a CCCP, meg a szocializmus. (Nem véletlen, hogy a CCCP összeomlása után töredékére csökkent a NASA apanázsa).

Ez a szöveg, hogy "terraformálás elméletben létezik", szerintem orbitális ;-) badarság. És még enyhe voltam. Az élet nem Master of Orion 2. (Még :) )

Teljesen lehetetlen a közeli néhány évtizedben (sőt szerintem még a mi életünkben is az lesz sajna :( ) hogy a túlnépesedés problémájának reális megoldása legyen a fölös népesség Holdra költöztetése. Egyelőre még az is a megoldhatóság határán lenne, ha például párszázmillió embert csak itt a Földön, egyik kontinensről a másikra kéne mozgatni viszonylag rövid idő alatt.

Jelen pillanatban a nagy meccs az űrkutatásban baromira nem látványos, de ugyanolyan létfontosságú az emberiség hosszútávú jövője szempontjából: az OLCSÓ űrutazás kifejlesztéséért folyik. Erre van igény (jó sok műhold van, amit jó sokan jó olcsón fel akarnak juttatni Föld körüli pályára).

Van szó egyébként újabb Holdramászkálásokról is, bár most a Mars a soros (ott ugyebár még nem járt ember). De (szerintem) korántsem biztos még, hogy egyáltalán már megszületett az az ember, aki majd először a Marsra fog lépni.

Sokat fog lenditeni a dolgon, ha sikerül valamiféle nukleáris hajtóművet kifejleszteni. Én azt gondolom, hogy a vegyi hajtóanyagok határa kb a Holdig terjed.

BRUNO Creative Commons License 2001.01.04 0 0 2
Kedves Nevem Teve,

Igazad van, a Holdon dics víz, levegô, busz, meg a pizza is kihűl mire odaér, de itt inkább arra gondoltam, hogy ez lassan már lehetne, de nem tervezik. Ugye a terraformálás már létezik - elméletben - úgyhogy ideje lenne kipróbálni a gyakorlatban is. Arról nem is szólva, hogy a Hold remek kis hely lehetne, hogy onnan tovább induljunk a nagy univerzumba.

Hogy a pénz hiánya - pontosabban a befektetôk hiánya - okozza ez? (ezt most említette itt valaki)
Nem hinném. Akinek van erre pénze, az nem 5 években gondolkodik. Bányászat, üdülés, kísérleti laborok, stb. Amit csak el tudsz képzelni.
Az elôzô hozzászólásomban meg arra gondoltam, hogy a Hold talán már foglalt. Valakik (na, jó mondjam már ki: egy idegen civilizáció) már telepet létesítettek ottan, oszt megállapodtak velünk - perszem nem velem, meg Veled -, hogy mostan hagyjuk mán egy kicsit békén ôket a Holdon.

Üdv: BRUNO

NevemTeve Creative Commons License 2001.01.04 0 0 1
"Jelen pillanatban az foglalkoztat leginkább, hogy miért nem vagyunk már a Holdon? Harmic éve jártunk ott, azóta már a technika annyit fejlôdött, hogy simán lehetne már ott egy-két bázisunk. Vagy valami más a bibi?
Megelôztek bennünket? Vagy ott vagyunk (mi emberek), csak (mi kis emberek) nem tudunk róla?
Nincs ott semmi érdekes?
"
Te szeretnél a Holdon lakni ?! Nincs víz, nincs levegő, kb tízévente járna az űrhajó... nem lenne keresett munkahely...
Előzmény: BRUNO (-)
tüzes fal Creative Commons License 2001.01.04 0 0 0
Nekem volt egy ufo élményem.
A multkor az ablakon berefült egy 0 alaku tárgy és leszállt a 0 modem kábelemre.
Kilépett belőle 2 kis 0 azután felébredtem :(
;)
nulláztam :)
BRUNO Creative Commons License 2001.01.03 0 0 topiknyitó
Sziasztok!
Gondoltam indítok egy topicot, amely azokkal a kérdésekkel foglalkozik, amire én nem tudom a választ. Remélem valaki tud majd segíteni.
Jelen pillanatban az foglalkoztat leginkább, hogy miért nem vagyunk már a Holdon? Harmic éve jártunk ott, azóta már a technika annyit fejlôdött, hogy simán lehetne már ott egy-két bázisunk. Vagy valami más a bibi?
Megelôztek bennünket? Vagy ott vagyunk (mi emberek), csak (mi kis emberek) nem tudunk róla?
Nincs ott semmi érdekes?
Hááát...
Aki tud valamilyen logikus vagy illogikusnak tűnô, de elképzelhetô választ, az segítsen!
Na, de a topic címe elsôsorban az UFO-k. Most akkor vannak (leszögezem: szerintem vannak) vagy az egész csak paranoia (és én is az vagyok, ezt is elismerem...de ki nem az,ugye)?
Szerencsére nekem még nem volt UFO élményem (ez ugye azt jelenti, hogy majd frászt kapok tôlük), de szívesen olvasom/olvasnám mások beszámolóit.
Ugyhogy, mindent bele emberek, írjatok valami érdekeset!
Ja, bocs, mégvalami: ha bármi olyan kérdésetek,feltételezésetek, gondolatotok, észrevételetek van (és nem offtopic, ofkórsz), ami ezzel kapcsolatos plíz írjátok meg. Egy embert biztos érdekelni fog. :)
BUÉK mindenkinek, aki ide téved.
Bruno

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!